Jump to content
POLITISTI.ro

Ordinea gradelor


adrianionut

Recommended Posts

Un agent se mai adreseaza unui comisar cu: SA TRAITI DOMNULE COMISAR ? sau cu salut ...?Am vazut multi politisti care discuta cu superiorii lor nerespectand ordinea ierarhica ..

Link to comment

Adrianionut esti politist?

Tu cum vezi relatia politist-sef?

Nu cumva agentul trebuie sa stea in in pozitia ghiocelului si sa ii faca pedichiura domnului comisar?

Doamne ,mare iti este gradina.

Pai domnul comisar are trecut gradul in certificatul de nastere?

Respectul se castiga nu se impune, iar daca un ofiter nu-mi inspira respect nu o sa-l respect in veci chiar daca este chestor.

Si inca ceva nu mai suntem militari.

Asta cu sa traiti, ordonati ,am inteles a cam apus.

Mai sunt reminescente comuniste dar speram sa scapam de ele. :emo-yessir:

Link to comment
 • Member

adrianionut esti cumva elev in primul an si urmeaza sa intri in practica?

cred ca da.. o fi trecand prin mana domnului comisar Pana :ner:

Link to comment

Cu siguranta este o intrebare care pentru noi elevii este buna de deslusit :) Pentru ca ajungi si nu stii cum sa te comporti :) Pentru ca la scoala iti baga de toate in cap cu " Am onoarea sa va salut domnule *gradul * " si daca nu iti explica nimeni relatia cu seful e greu ... mai ales la inceput .

Link to comment

Banuiesc ca esti in anul I si urmeaza sa intri in practica...sfatul meu:stai linistit... ce ne zic ei la scoala sunt in mare parte situatii ideale ;si in legatura cu formele astea de respect probabil se utilizau inainte ca politia sa se demilitarizeze.

Deci stai linistit ..daca o sa ai ocazia sa dai de un tutore mai tanar cred ca o sa poti sa te adresezi si la per tu...cel putin asa s-a intamplat in cazul meu.

Baietii din operativ sunt in general niste super baietasi cu care te poti intelege de minune.E o diferenta astronomica in ce ne prezinta ei la scoala si care e de fapt situatia reala.

Te saluta colegul tau din anul II.

Link to comment

Relatia sef-subordonat se bazeaza (sau ar trebui) pe doua componente majore : institutional,pe cale ierarhica cat si pe baza de respect reciproc. Institutional este normal sa te adresezi cu ,, d-le,gradul.... ,, acest lucru este firesc si chiar daca nu mai suntem militari (se elimna automat formulele cazone de apel ) ca in oricare institutie se aplica normele uzuale. In ceea ce priveste a doua componenta - respectul - aceasta deriva din reguli elementare de politete (Codul Bunelor Maniere) : cel tanar saluta pe cel batran, barbatul saluta femeia, cel care intra in incapere saluta primul, cel care intra in grup saluta, etc. In subsidiar ader la cele exprimate anterior, respectul nu se cere ci se castiga, respectandu-te pe tine in maniera de a conduce subordonatii iti castigi respectul lor.

In practica am constatat ca multi sefi nu au pretentia de a te adresa protocolar ( am sefi de aceeasi varsta cu mine sau mai mica ) , dar ,in cadrul relatiilor publice prefer sa ma adresez protocolar, desi in particular ne tutuim reciproc.

In ceea ce priveste cu colegii de aceleasi grad sau functie ,tot din practica rezulta ca relatiile intercolegiale se regleaza natural, in aceleasi conditii de mai sus. Bineinteles daca tu ai 20 de ani si colegul mai are un an pana la pensie nu ai sa te adresezi cu apelativul : ,,Bai ,Vasile! ,, eu cel putin folosesc ,, Nea Vasile. iar in relatiile cu publicul prefer sa spun : ,, il cautati pe dl. agent Vasile.... ( dar de obicei cei mai in varsta nu au pretentii absurde) . Sigur am avut exemplu in 1992 fiind tanar absolvent sa mai fie relicve comunisto-militienesti care aveau aceste pretentii absurde, dar in prezent acestea sunt pe cale de disparitie. Mi-a aduc aminte de un sectorist batran care vroia sa-i dau raportul ca la carte cu toate formulele si pozitia regulamentara, cand eram ajutorul ofiterului de serviciu... dar cred ca nu era el de vina ,ci sistemul trecut si doctrina vremii, in zilele noastre este cu totul altceva.

 • Upvote 4
Link to comment
 • Member

Întradevăr, e oarecare concordanţă între ceea ce se predă în şcoală şi ceea ce în teritoriu.

Caz concret al unui coleg, în prima zi :

" - Am onoarea să vă salut, dle comisar!

- Ce ai mă? Ai mâncat stricat? "

:ner:

Link to comment
 • Moderator

...poate vrei sa spui disconcordanta... :emo-yessir: vedeti voi, noi, in operativ, cultivam relatiile dintre noi colegii, indiferent daca suntem sefi sau subordonati, deoarece cand pleci pe strada, viata iti poate depinde de colegul tau. Asta nu inseamna ca mai sunt si dinozauri care sufera de narcisism si pe care rahaturi precum "Am onoarea sa..." ii duc la orgasm. Imi pare rau pentru ei, sunt un fun breaker... Normele de respect reciproc imi impun un simplu Buna ziua! nu Am onoarea... Sa traiti... Asezati-va mai confortabil sa va pup in fund si asa mai departe.

Ce trebuie sa retineti este ca respectul se castiga nu se impune.

Edited by Kmcoio
Link to comment
 • Moderator

Pentru tanarul coleg, care este pe punctul de a lua contact cu operativul, as avea niste sugestii, in completarea celor spuse de antevorbitorii mei, in special LORD:

- nu toti suntem facuti dupa acelasi calapod, fiecare are pretentiile si orgoliile sale, unii mai puternice, altii mai estompate (la unii se justifica, la altii este multa prostie)

- lasand la o parte normele interne sau doctrina institutiilor de invatamant MAI, cred ca bunul-simt si educatia primita in casa, au intaietate

- incepe prin a saluta "militareste", mai ales la primul contact cu colegii din operativ, dupa care vei vedea reactia fiecaruia, si astfel te vei adapta la pretentiile fiecaruia, mai ales ca esti un novice, si atunci toti ochii sunt atintiti asupra ta, cautand cea mai mica greseala, fie pentru a-ti "freca ridichea", fie pentru un moment de bascalie

- poate este un pic exagerata formula cu "am onoarea sa va salut" (a carui origine poate o sa o discutam in alt topic), insa un "sa traiti", sec, este mai mult decat suficient... si parca mai profesionist decat un "neata, don' comisar"....

- in anumite colective, foarte unite, trebuie sa-ti castigi locul, privilegiul de a vorbi la persoana a-II-a cu camarazii, de a te trage de sireturi cu sefii etc., insa acest lucru nu inseamna (sau ar tr sa nu insemne) lipsa unei ierarhii sau a autoritatii, care vine natural, cand superiorii devin modele de comportament si lideri informali ai colectivului (greu de realizat in zilele noastre)

 • Upvote 2
Link to comment

Vă salut, domnilor! ... așa îmi salut colegii, pe verticală și pe orizonatlă. Sărut mâinile, doamnelor!...colegele, Să trăiți, șefu” - șeful direct; (asta în cazul celor mai apropiați) Cu cât se depărtează în privința relațiilor de colaborare cu atât ”răcesc” formula de salut până ajung la polul opus ... te bag în p???a mă-tiii!!! :hmmmt:

p.s. am glumit, în ultima parte. :ner:

Edited by lionn
Link to comment
 • Member

@ Kmcoio Da, era "neconcordanţă". Greşeala mea. :rolleyes:

@ CITADELA : Ai perfectă dreptate, aşa trebuie procedat ca să demonstrezi minimul de respect şi bună creştere, ai subliniat totul foarte bine ! Şi da, unii fac uz de lipsa de experienţă şi mai aruncă "câte o pastilă". Aşa că cea mai bună abordare e acordarea respectului protocolar, mai ales ca novice.

Edited by blue1guardian
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.