Jump to content
POLITISTI.ro

Dreptul la greva al politistilor


Elvis

Recommended Posts

LEGEA Nr. 360 din 6 iunie 2002 - Statutul politistului - Art. 45 - (1) Politistului ii este interzis:

e) sa declare sau sa participe la greve, precum si la mitinguri, demonstratii, procesiuni sau orice alte intruniri cu caracter politic;

Acest articol este neconstitutional. Art. 43 din Constitutia Romanie „(1) Salariatii au dreptul la greva pentru apararea intereselor profesionale, economice si sociale. (2) Legea stabileste conditiile si limitele exercitarii acestui drept, precum si garantiile necesare asigurarii serviciilor esentiale pentru societate.”

Deci, prin lege se reglementeaza conditiile si limitele de exercitare a dreptului la greva, nu existenta sau inexistenta acestui drept.

Vreau parerile dumneavoastra.

Edited by Elvis
Link to comment
  • Moderator

E o aberatie a legislatiei romanesti.

Politisti nu pot protesta prin metoda grevei japoneze?

Greva japoneza este protestul salariaților care se face public prin arborarea unei brasarde la bratul fiecarui salariat, fara a recurge la incetarea lucrului.

Iar in Codul Muncii este prevazuta definitia grevei astfel:

Art. 251. [definiţia legală şi libertatea grevei]

(1) Greva reprezintă încetarea voluntară şi colectivă a lucrului de către salariaţi.

(2) Participarea salariaţilor la grevă este liberă. Nici un salariat nu poate fi constrâns să participe sau să nu participe la o grevă.

(3) Limitarea sau interzicerea dreptului la grevă poate interveni numai în cazurile şi pentru categoriile de salariaţi prevăzute expres de lege.

Link to comment

Curtea reţine, în plus, că interdicţia exercitării dreptului la grevă nu pune această categorie socio-profesională în imposibilitatea de a-şi apăra interesele profesionale şi sociale, precum şi drepturile legitime.

Astfel, poliţiştii au posibilitatea ca, prin intermediul Corpului Naţional al Poliţiştilor, să recurgă, pentru satisfacerea acestor interese, la mijloace amiabile de soluţionare a conflictelor de muncă în raporturile cu administraţia centrală, constând în conciliere, mediere şi arbitraj, fără însă a apela la grevă.

Curtea constată că nu poate reţine nici critica referitoare la încălcarea principiului constituţional al egalităţii în faţa legii şi a autorităţilor publice, întrucât poliţiştii beneficiază de un statut special în comparaţie cu alte categorii de salariaţi, astfel că, în considerarea importanţei activităţii acestora în ansamblul societăţii, este justificată instituirea unui regim special în ceea ce priveşte exercitarea dreptului la grevă.

În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a statuat, în mod constant, că egalitatea nu înseamnă uniformitate, fiind permisă instituirea unor tratamente juridice distincte pentru anumite categorii de persoane, dacă există o justificare obiectivă şi rezonabilă.

În ceea ce priveşte art. 53 din Constituţie, considerat, de asemenea, ca fiind încălcat, pentru criticile prezentate anterior, Curtea reţine că dispoziţiile constituţionale care reglementează restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi ale cetăţenilor nu sunt aplicabile în cauza dedusă controlului de constituţionalitate.

Aşa fiind, Curtea constată că prevederile art. 45 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului sunt constituţionale.

Decizia Curţii Constituţionale nr. 1225 din 20/12/2007

(Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 100 din 08/02/2008)

Link to comment
  • 4 years later...
  • Moderator

Un articol interesant despre acest subiect. 

Atenţie, nu confundaţi dreptul de a protesta (mitinguri, marşuri, adunări, etc) cu greva, care presupune încetarea activităţii.

 

Exclusiv DC News: Decizia care schimbă sistemul. Liber la GREVĂ pentru polițiști

 

O decizie dificilă a fost luată la Strasbourg. Un singur vot a făcut diferența. Este o premieră la nivel internațional, una care dă dreptul forțelor de poliție să protesteze. România se teme să ratifice un protocol care ar face obligatorie decizia. Îi este frică să nu fie chemată în judecată la Strasburg. 

 

Un vot a făcut diferența

DC News a obținut în excusivitate documentul care schimbă sistemul. Votul a fost foarte strâns, unul singur a făcut diferența. Este decizia 83, pentru Irlanda. Ultima formă a documentului a fost finalizată în luna ianuarie. Decizia urmează să fie publicată în luna aprilie. Prin această decizie, în Irlanda, polițiștii vor avea dreptul social de a protesta.  

"Din momentul în care se publică, dacă decizia Comitetului de miniștri ai Consiliului Europei este în sensul aprobării ei, devine obligatorie pentru Irlanda în sensul în care o obligă să-și modifice legislația sindicală sub aspectul permisivității. Între anumite limite, așa cum spune și decizia, este recunoașterea dreptului la grevă din partea forțelor de poliție", a explicat fostul senator Alexandru Athanasiu, pentru DC News. 

Drept de grevă pentru polițiștii români?

Polițiști au încercat să protesteze de mai multe ori în ultimii ani. În 2010, Vasile Blaga i-a avertizat că ei, oamenii legii, intră în ilegalitate. În 2013, unii reprezentanți ai polițiștilor au protestat în lanțuri.

Când vor avea și polițiștii români dreptul la grevă? "Numai în măsura în care România va ratifica protocolul din 1995 privind reclamațiile colective. România nu a ratificat acest protocol. Din cele 47 de state ale Consiliului Europei, doar 15 l-au ratificat, în momente diferite. Eu am depus diligențe la fostul ministru Câmpeanu, care promisese să întocmească proiectul de lege, care e foarte simplu, are un singur articol", a precizat profesorul Athanasiu.

De ce România nu ratifică protocolul

"Țările care nu l-au ratificat sunt reticente, le este frică să nu fie chemate în judecată la Strasburg", ne-a declarat prof. Athanasiu.

Expert în dreptul muncii, profesorul ne-a explicat: "România a adoptat Carta Socială prin legea 74 din 1999, chiar dacă nu îndeplinea standardele.  E o confruntare periodică din care rezultă ce ai de făcut spre binele cetățenilor țării tale. Dorința de a genera acest bine nu trebuie să fie o teamă, un mod de a te ascunde. Chiar dacă nu e plăcut pentru nicio țară să primească o condamnare de tipul ăsta, să i se spună că legislația sa nu întrunește cerințele Cartei Sociale. E o problemă de abordare. Această teamă nu ar trebui să existe, pentru că nu este vorba de obligarea la daune. Aici litigiile se finalizează în situația stabilirii neconformității cu dispozițiile Cartei printr-o obligație a statelor de a-și modifica legislația în sensul celor prevăzute în decizie". 

Printre țările din apropierea României care au ratificat protocolul, deși nu au o legislație mult superioară, se numără Bulgaria, Slovenia, Croația. Și Grecia, care nu stă tocmai bine, a ratificat actul. 

Ce s-ar întâmpla dacă Poliția Română ar primi drept la grevă

Primul efect: ar putea să și-l exercite, să protesteze. "Al doilea efect este posibilitatea de a invoca o asemenea decizie în fața judecătorilor naționali în cazul în care s-ar declanșa o grevă. Adică decizia s-ar aplica peste legislația în vigoare", a spus profesorul Alexandru Athanasiu. 

Decizia este una extrem de importantă. Pentru prima oară, a schimbat abordarea tradițională. Nu a mai lăsat, ca și la nivelul UE, să decidă legislațiile naționale restrângerea dreptului la grevă pentru anumite categorii de agenți publici. 

sursa: DCNews.ro

  • Upvote 4
Link to comment
  • Moderator

Nu o am. Am s-o caut. Oricum eu tot ce găsesc să citesc şi mi se pare interesant pentru poliţişti postez aici şi pentru voi. 

Tot ce am găsit este articolul de pe website (este link-ul acolo jos către articolul original), dar am să mai caut.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.