Jump to content
POLITISTI.ro
 • 0

Instalaţia GPL de pe maşină trebuie menţionată şi în certificatul de înmatriculare?


dumitruseverin
 Share

Question

Bună ziua. Vin și eu cu o întrebare (ca să nu mai fac topic nou). Mi-am pus instalație GPL pe mașină, e trecută în cartea mașinii, nu în talon. Dacă mă oprește RAR în trafic (mai am și mașină veche D1310) și prezint copie după cartea mașinii (ca să demonstrez că am montat legal instalația) + restul de documente în original - buletin, permis, talon, asigurare - risc amendă? Momentan merg cu cartea mașinii în original la mine, dar mă gândesc că dacă se întâmplă o nefăcută și pierd cartea aia (care e la pachet cu restul de acte) - nu mai fac nimic cu mașina aia, cred că nici nu pot să o dau la remat.

Cum se poate face: trebuie să-mi scot talon nou, sau copie legalizată? Pentru că eu aș vrea să țin permanent în casă cartea mașinii în original.

Link to comment
Share on other sites

8 answers to this question

Recommended Posts

 • 0
 • Moderator

Nu trebuie să ai cartea de identitate a vehiculului asupra ta. Trebuie să soliciţi preschimbarea certificatului de înmatriculare.

Ordinul nr. 1501 din 2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie provizorie sau pentru probe a vehiculelor

Art. 14. - (1) Eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării unor date înscrise în acesta se efectuează în baza următoarelor documente:

a) cererea solicitantului;

b) cartea de identitate a vehiculului, cu modificările tehnice operate de Regia Autonomă "Registrul Auto Român";

c) fişa de înmatriculare a vehiculului, vizată de organul fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale, numai în cazul modificărilor care se referă la schimbarea domiciliului sau, după caz, a reşedinţei, pentru cetăţenii străini, ori a sediului în cadrul aceluiaşi judeţ sau la schimbarea motorului cu un altul de o capacitate cilindrică diferită;

d) vechiul certificat de înmatriculare;

e) dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;

f) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie.

(2) Documentul original prevăzut la alin. (1) lit. f) se restituie pe loc, după confruntarea copiei cu acesta. Cartea de identitate a vehiculului se restituie odată cu predarea noului certificat de înmatriculare a vehiculului.

Operaţiunea de preschimbare a certificatului de înmatriculare se face de către Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor în a cărui rază de competenţă domiciliezi.

Exemplu:

post-1-0-84321200-1378047199_thumb.jpg

 • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Sunt noul posesor al unui LOGAN 1.6 benzina cumparat in data de 31.01.2018.

Am luat masina in evidenta la circa financiara din sectorul 5 unde locuiesc.

Vreau sa montez pe masina o instalatie GPL.

Cum trebuie sa procedez? Prima data trebuie sa ajung la politie pentru a schimba posesorul masinii si apoi sa montez instalatia, apoi la RAR pentru omologarea certificarii instalatiei si apoi din nou la DRPCIV? Sau pot monta instalatia de gaz pe masina, merg la RAR si apoi la sediul DRPCIV pentru finalizarea actelor?

Multumesc!

Link to comment
Share on other sites

 • 0
 • Membru

Doar a pt instala gpl trebuie sa mergi la RAR cu certificatul de omologare de la firma care ti-a vandut instalatia pt a o opera in cartea masinii, altfel nu vei trece de verificarea itp (plus ca e contraventie). Schimbarea proprietarului si a certificatului e alta operatiune ce trebuie facuta la DRPCIV. Te sfatuiesc ca mai intai sa-ti transferi dreptul de proprietate si apoi sa rezolvi cu gpl-ul. 

Edited by Ben
 • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

 • 0

Domnule ravjohn,

În primul rând dvs. trebuie să ajungeți la SPCRPCIV București (Șoseaua Pipera nr. 49) pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate. În termen de 48 de ore de la data depunerii dosarului veți primi noul certificat de înmatriculare și cartea de identitate a vehiculului (+plăcuțe, dacă schimbați nr.)

Apoi:

2. montați pe mașină instalație GPL

3. mergeți la RAR pentru omologare

4. înapoi la SPCRPCIV București pentru a vă preschimba certificatul de înmatriculare.

În primul caz, pentru transmiterea transcrierii dreptului de proprietate aveți nevoie de:

 • Cerere completată 
 • Copie act de identitate
 • Copie asigurare (Atenție! RCA trebuie să fie pe numele proprietarului, adică al dvs.!)
 • Copie document care atestă dreptul de proprietate (vizat și înregistrat la DITL)
 • Copie cartea de identitate a vehiculului
 • Cartea de identitate a vehiculului, în original
 • certificatul de înmatriculare, în original
 • Fișă de înmatriculare, vizată de organul fiscal competent - DITL (în cazul în care nu aveți document de proprietate vizat la DITL)
 • de asemenea trebuie să predați plăcuțele cu nr. de înmatriculare, în cazul în care doriți să schimbați numărul. În caz contrar, nu trebuie să predați plăcuțele cu nr. de înmatriculare.

După instalarea GPL, pentru preschimbarea talonului veți avea nevoie de:

 • cerere completată
 • copie act de identitate
 • copie RCA
 • copie cartea de identitate a vehiculului.
 • cartea de identitate a vehiculului, în original
 • certificatul de înmatriculare, în original

Este bine să știți că dvs. nu puteți circula (legal) în cele 48 de ore. În cazul în care sunteți oprit în trafic, dvs. nu veți putea prezenta certificatul de înmatriculare, lucru ce poate conduce către 6-8 puncte amendă (*145 de lei punctul amendă). Și în cel de-al doilea caz (preschimbarea talonului), documentul se eliberează în 48 de ore din momentul depunerii dosarului. 

Cu stimă,

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Pentru viitor: pentru cei ce vor sa cumpere o masina si sa ii puna gaz in termen de maxim 30 zile, pasii sunt urmatorii:

1.  Iei masina in evidenta la sectorul de care apartii.

2. Faci programare la RAR pentru omologare instalatie GPL.

3. Pui instalatia GPL.

4. Mergi la RAR voluntari (doar acolo se face omologarea instalatie de GPL) conform programari facute.

5. Cu toate actele obtinute la pasii 1-4, adaugi ce a scris StrugaruI si mergi si iti faci talon nou pe numele tau  si pe care e trecuta si instalatia de GPL.

 

Daca se opteaza pentru varianta ce a scris StrugaruI, trebuie sa pierzi 2 zile la  preschimbarea talonului si  alte 2 zile pentru adaugarea instalatiei de GPL pusa pe masina. Si in plus platesti de 2 ori valoarea noului talon 37 lei. 

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Am si eu o micuta dilema, doresc sa achizitionez un autoturism ce are montat de curand GPL, acesta a fost omologat la RAR si trecut in cartea masinii insa proprietarul nu a apucat sa il mai treaca si in talon. Exista vre-o probabilitate sa am probleme la inmatriculare daca cumpar masina si in momentul inmatricularii solicit eu trecerea GPL-ului in talon? Problema apare datorita faptului ca proprietarul pleaca din tara si nu mai are timp sa faca demersurile necesare pentru trecerea instalatiei GPL in talon. Masina este inmatriculata in Romania, iar proprietarul este de incredere(asta pentru a exclude suspiciunile legate de faptul ca trebuie sa o vanda rapid si ar putea avea o problema ceva).

Link to comment
Share on other sites

 • 0

Bună! Mi-am schimbat numerele la mașină după ce mi-am schimbat domiciliul din buletin pe alt județ. Când s-a schimbat talonul, pe cel vechi era trecut la observații faptul că mașina are pe ea instalatie Gpl. Pe noul talon nu s-a trecut la observații nimic. Pe carte scrie că mașina are gpl. Trebuie trecut și pe talonul nou sau ajunge pe carte? 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.