Jump to content
POLITISTI.ro

Deblocarea telefoanelor codate


Marius

Recommended Posts

 • Moderator

Deblocarea telefoanelor codate

 

Dacă telefonul achiziţionat împreună cu serviciul de telefonie este codat în reţea, trebuie să ai această informaţie în contract. Totodată, trebuie să găseşti în contract şi informaţii cu privire la posibilitatea şi condiţiile de deblocare a terminalului.
 
Pe de altă parte, condiţiile standard minime de deblocare a terminalelor codate în reţelele de comunicaţii mobile au fost stabilite printr-un Cod de conduită, adoptat de toţi operatorii de telefonie mobilă din România.

 

Conform Codului de conduită:
 
 • Poţi solicita deblocarea terminalului când îl cumperi sau oricând după aceea, pe baza facturii fiscale sau a certificatului de garanţie al terminalului.
 • Dacă vei cumpăra doar terminalul, fără alte servicii de comunicaţii electronice, operatorul îţi decodează gratuit terminalul achiziţionat.
 • Dacă ai obţinut terminalul într-un pachet promoţional sau la un preţ preferenţial şi vrei să îl decodezi înainte de expirarea perioadei minime prevăzute în  contractul încheiat cu operatorul, va trebui să achiţi atât tariful pentru operaţiunea de deblocare, cât şi suma stabilită ca penalitate pentru încetarea anticipată a contractului.
 • Dacă perioada minimă contractuală a expirat, plăteşti doar tariful de deblocare. Atenţie! Tariful de deblocare este stabilit de fiecare operator în parte.
 • Deblocarea se realizează în maxim 15 zile lucrătoare de la înregistrarea solicitării.
 • Operatorii vor debloca numai telefoanele care nu au depăşit durata medie de utilizare menţionată de producător în certificatul de garanţie. Deblocarea terminalelor mai vechi se va realiza numai în măsura în care operatorii dispun de resursele tehnice necesare.
 
Cum şi unde reclami.
 
Dacă telefonul cumpărat odată cu serviciul de telefonie este blocat în reţea şi nu ai în contract nicio informaţie despre acest lucru, ANCOM poate lua măsuri. (Sesizare ANCOM)
 
Dacă furnizorul nu a respectat condiţiile de deblocare menţionate în contract te poţi adresa Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.  În această situaţie, ANCOM poate oferi consiliere şi mediere, neputând însă sancţiona furnizorul.
 

Atenţie!

Deşi operatorii de reţele mobile şi-au asumat Codul de conduită, documentul nu are valoare de lege. Prin urmare, ANCOM nu poate sancţiona un furnizor pentru nerespectarea acestuia.

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.