Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Este sau nu legal?

NimeniA

Question

Buna Seara,

As dori sa imi spuneti si mie daca este normal ca la ora 21.30, duminica seara, si nu numai, sa circule pe strazile unei comune, masini cu motoare extrem de puternice, cu viteze exagerat de mari? La serviciul de urgenta 112 mi s-a spus ca este normal, iar domnul politist a refuzat sa se prezinte si mi-a spus ca il cheama agent nr. 4, conform unei ordonante al carei numar nu l-am retinut! Eu stiam ca in zone rezidentiale este interzisa tulburarea linistii publice.
Doresc un raspuns la intrebare, mai ales ca strada pe care locuim nu trece soseaua principala, iar incidentele de acest gen sunt exagerat de multe!

O seara buna va doresc si sper ca am postat corect aceasta intrebare, asta deoarece este prima data cand intru pe vreun forum!

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Eu stiam ca in zone rezidentiale este interzisa tulburarea linistii publice.

De bun început vreau să ştii că nu sunt poliţist, dar cu toate astea am decis să postez aici, pentru că mi se pare că exagerezi.

Analizând aşa cu seriozitate, chiar consideri că poate fi considerat "tulburare a liniştii publice" faptul că trec maşini pe strada unde locuieşti? Nu ţi se pare că exagerezi!?!?

Ar fi culmea să mă sancţioneze poliţia că merg cu maşina pe drum, doar pentru că nu suportă locatarul zgomotul maşinilor ce trec pe strada unde locuieşte.

• Upvote 3
  • 0

”Eu stiam ca in zone rezidentiale este interzisa tulburarea linistii publice.”

Dar tu nu stai intr-o zona rezidentiala. Daca ai sta, ai vedea indicatoare care sa semnalizeze acest ”aspect”. Raspunsul lui Marius cred ca ti-a fost mai mult decat suficient! :emo-yessir: 

• 0

Analizând aşa cu seriozitate, chiar consideri că poate fi considerat "tulburare a liniştii publice" faptul că trec maşini pe strada unde locuieşti? Nu ţi se pare că exagerezi!?!?

Din cate am auzit, prin orase nu ai voie cu Cross sau ATV care fac extrem de mare zgomot, asta am auzit la stiri, nu stiu daca e si adevarat.

• 0

Ok, eu nu aveam nevoie de morala, ci doar de un raspuns (Dl. Constantin).

Intrebarea pe care am adresat-o este daca este legal, in localitate, duminica seara sa auzi scrasnete de roti, motoare asurzitoare si sa vezi un gen de curse(de unul singur) pe strazi locuite de familii cu copii... Si eu am masina, si vecinii, insa nu am luat-o razna sa fac reclamatie. De ani de zile stateam linistiti in localitate, pana cand au aparut niste indivizi cu masini cu motoare extrem de puternice care fac ture pe strazile noastre... Acele persoane nici macar nu locuiesc aici. Probabil ca la ei in localitate nu vor sa deranjeze... sau au deja probleme cu politia...

Marius mi-a raspuns concis, de aceea cred ca este politist si ma poate lamuri mai departe, asupra urmatoarei intrebari... motoarele astea foarte asurzitoare ale unor masini puternice (cu siguranta modificate) sunt permise pe drumurile publice in momentul cand posesorul organizeaza un gen de curse, dar de unul singur....?

Si inca o intrebare, asta daca imi poate raspunde cineva, in cunostinta de cauza, la ea: La 112, politistii nu mai sunt obligati sa se prezinte?

Cat despre "zona rezidentiala", imi asum greseala, cea in care locuiesc NU este rezidentiala...

• 0
  • Moderator

Dacă autovehiculele respective au modificări ori defecţiuni la sistemul de amortizare a zgomotului produs de evacuarea gazelor arse, există sancţiune contravenţională în legislaţia rutieră.

Apelul de urgenţă 112 se foloseşte după cum îi spune şi numele doar pentru situaţii de urgenţă. Este o situaţie de urgenţă doar atunci când se impune intervenţia Poliţiei, Pompierilor şi Salvării pentru a salva viaţa,  proprietatea şi mediul, nu pentru orice fel de nemulţumire a cetăţeanului.

Exemple de situaţii de urgenţă:

• Accidente de aviaţie
  • Accidente la metrou
  • Accidente feroviare
  • Accidente rutiere cu victime, persoane blocate
  • Accidente navale
  • Accidente montane
  • Accidente în peşteri canioane
  • Accidente determinate de factori de mediu
  • Avarii sau accidente industriale
  • Explozii
  • Incendii
  • Arsuri termice - electrice - chimice
  • Cutremure
  • Fenomene hidrologice/meteo periculoase
  • Fulgeraţi/trăsniţi
  • Prăbuşiri utilaje -  constructii – arbori
  • Agresiuni animale cu victime
  • Pericol de agresiune insecte, animale
  • Muşcături/înţepături animale/insecte
  • Persoană inconştientă
  • Persoane conştiente căzute în locuri publice
  • Intoxicaţii
  • Probleme respiratorii severe
  • Hemoragie gravă
  • Febră
  • Leşin
  • Conflicte şi agresiuni fizice
  • Lovire sau alte violenţe
  • Omor/pruncucidere
  • Rele tratamente aplicate minorilor
  • Lipsire de libertate
  • Tâlhărie
  • Furturi
  • Înşelăciune
  • Folosire armament
  • Distrugeri de bunuri
  • Droguri consum/trafic
  • Evadare
  • Tentativă suicid
  • Tulburarea gravă a liniştii şi ordinii publice
  • Persoane dispărute/găsite

Îţi recomand să foloseşti cu responsabilitate şi discernământ acest serviciu şi nu după bunul plac, pentru că Art. 32 din O.U.G. 34/2008 prevede:
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:
a) apelarea abuziva a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;

Poţi să mergi la postului de poliţie să discuţi aceste probleme direct cu poliţistul din localitate, să-ţi oferi disponibilitatea de a fi folosit ca martor în cazul în care aplică sancţiuni conducătorilor auto ce te deranjează şi aşa mai departe.

Dacă vrei să fii respectat, trebuie să oferi şi tu respect la rândul tău.

• Upvote 1
  • 0
  • Moderator

La fel de eficienta pentru cazul dvs. poate sa fie si o sesizare (pe email sau in scris) adresata postului de politie din localitate sau Politiei Judetene (IPJ), la care, dupa posibilitati, sa aduceti si niste probe (de exemplu: o lista cu mai multi vecini care contrasemeneaza plangerea, inregistrari audio-video - chiar si cu telefonul mobil etc).

Cat despre cei care lucreaza la 112, nu sunt politisti, ci angajati ai Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

• 0

Multumesc mult pentru raspunsuri. Intr-adevar, si mie mi s-a parut aiurea sa sun la 112, insa duminica atinsesera apogeul indivizii astia.

Acum, doar ca fapt divers, va arat domnule Marius ceea ce am citit pe site-ul www.112.ro:

• Exemple de situaţii de urgenţă:

ACCIDENTE DE AVIAŢIE

ACCIDENTE LA METROU

ACCIDENTE FEROVIARE

ACCIDENTE RUTIERE CU VICTIME, PERSOANE BLOCATE

ACCIDENTE NAVALE

ACCIDENTE MONTANE

ACCIDENTE ÎN PEŞTERI CANIOANE

ACCIDENTE DETERMINATE DE FACTORI DE MEDIU

AVARII SAU ACCIDENTE INDUSTRIALE

EXPLOZII

INCENDII

ARSURI TERMICE - ELECTRICE - CHIMICE

CUTREMURE

FENOMENE HIDROLOGICE/METEO PERICULOASE

FULGERAŢI/TRĂSNIŢI

PRĂBUŞIRI UTILAJE -  CONSTRUCTII – ARBORI

AGRESIUNI ANIMALE CU VICTIME

PERICOL DE AGRESIUNE INSECTE, ANIMALE

MUŞCĂTURI/ÎNŢEPĂTURI ANIMALE/INSECTE

PERSOANĂ INCONŞTIENTĂ

PERSOANE CONŞTIENTE CĂZUTE ÎN LOCURI PUBLICE

INTOXICAŢII

PROBLEME RESPIRATORII SEVERE

HEMORAGIE GRAVĂ

FEBRĂ

LEŞIN

CONFLICTE ŞI AGRESIUNI FIZICE

LOVIRE SAU ALTE VIOLENŢE

OMOR/PRUNCUCIDERE

RELE TRATAMENTE APLICATE MINORILOR

LIPSIRE DE LIBERTATE

TÂLHĂRIE

FURTURI

ÎNŞELĂCIUNE

FOLOSIRE ARMAMENT

DISTRUGERI DE BUNURI

DROGURI CONSUM/TRAFIC

EVADARE

TENTATIVĂ SUICID

TULBURAREA LINIŞTII ŞI ORDINII PUBLICE

PERSOANE DISPĂRUTE/GĂSITE

CERŞETORIE/SPĂLARE PARBRIZE

Printre ele, catre sfarsit, este si tulburarea linistii si ordinii publice, dar, repet, nici eu nu sunt de acord cu folosirea aiurea, pentru orice moft, a acestui serviciu. Oricum, in afara de anuntarea catorva accidente, nu mai sunasem la apelul de urgenta...

Insa, vestea cea mai buna este ca de ieri nu au mai aparut indivizii si in sfarsit au iesit mamicile sa isi plimbe copiii pe strada...

Asta totusi nu sterge gustul amar pe care l-am avut cand domnul politist "Agent 4" m-a luat "la brice" de parca eram vreo infractoare...

In plus, faptul ca nu s-a prezentat cu nume si prenume ma face sa ma intreb daca vom mai avea curaj sa sunam la politie, tinand cont ca noi ne expunem cu nume si adresa, iar el se intituleaza sec... agentul nr. 4... Poate are si el vreun bolid in garaj si de asta s-a aratat atat de iritat de situatie...

Idei iti vin multe in cap, treaba e ca pana politia nu va intelege ca nu superioritatea te face mai politist decat ceilalti politisti... o sa existe multi oameni asemenea mie care nu o sa mai sune in veci si pururi la politie pentru ca ne-a raspuns un mistocar care se intitula agent nr. 4...

Multumesc Dl. Marius, Multumesc CITADELA... O zi buna tuturor...

PS: La postul de politie din localitate este program pana la ora 17.00, iar duminica la 21.30 nu aveau program... Cat despre filmat sau inregistrari audio: cand trece bolidul pe langa tine cu viteza... pana dai tu inregistrare pe telefon... masina deja se afla in capatul opus al strazii... iar, pe langa acest aspect, trebuie sa iti rezervi timp special sa il pandesti pe X sau Y cand trece cu bolidul... inca nu am reusit performanta sa ma bucur de atata timp liber, nici macar duminica seara. De asta invidiez toti batranii care ajung sa stea toata ziua pe bancuta in fata portii... :)

• 0
  • Moderator

Noi încercăm să-ţi explicăm, dar degeaba, tu o ţii tot pe a ta. Cel care îţi răspunde la telefon când suni la 112 nu e poliţist, ci angajat ai Serviciului de Telecomunicaţii Speciale. Dar degeaba, tu ai o fixaţie cu poliţiştii şi ţi-ai făcut cont aici doar să-ţi expui aceste frustrări.

Ţine minte că aşa cum tu consideri că ai drepturi, tot aceleaşi drepturi are şi cetăţeanul care trece cu maşina pe stradă şi te deranjează.

• 0

Multumesc, Marius!

Frustrarile mele ar trebui sa te faca sa intelegi ca noi, cetatenii care avem uneori probleme, nu avem de unde sa stim ca acele persoane de la 112 nu sunt politisti.

Din cate tin minte, ni se recomanda pe toate canalele media sa sunam la nr. 112 in situatii de urgenta deoarece sub acest apel se reunesc ambulata/SMURD, Politia, Pompierii, Jandarmeria (de acestia din urma nu sunt sigura).

In fine, am divagat aiurea de la subiect. Si, DA, sunt frustrata de lipsa de bun simt. Daca eu nu fac galagie, ma astept sa primesc acelasi lucru. Dar asta este alt subiect.

Oricum, multumesc pentru raspuns, chiar si cu tendentiozitatea evidenta pe care o avea!

Am incheiat subiectul, imi iau frustrarile si plec :)

• 0

In cazul unui schimb de focuri / vatamarea critica a unui politist de catre un agresor , ii este permis din punct de vedere legal unui civil sa foloseasca arma ofiterului sau sa foloseasca forta pentru a opri agresorul ?

• 0
  • Membru

Da, daca o folosesti proportional cu gravitatea atacului.

Art. 18 din Codul Penal:

(1) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută de legea penală, dacă există vreuna dintre cauzele justificative prevăzute de lege.

(2) Efectul cauzelor justificative se extinde şi asupra participanţilor.

Art 19 din Codul Penal:

(1) Este justificată fapta prevăzută de legea penală săvârșită în legitimă apărare.

(2) Este în legitimă apărare persoana care săvârșește fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat și injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporțională cu gravitatea atacului.