Jump to content
POLITISTI.ro

Trianghiulare telefon mobil


IonIonel

Recommended Posts

Este adevarat ca telefonul mobil poate fi trianghiulat doar pe moment? Si nu se poate afla decat ceea mai apropiata celula care a fost folosita ca de ex. 5 zile in urma , dar nicidecum locatia exacta ?E aiurea... in filme se vede cum ia 2-3 minute pana cand se trianghiuleaza si se localizeaza un telefon mobil. Tot acolo se vede cum aia vorbesc doar mai putin de  2 minute de la un telefon public/mobil  ca sa nu fie prinsi. E un pic de adevar totusi in asta? Daca totusi filmele au un pic de adevar in ele... nu?altfel toate lumea ar zice ce fals..

  • Downvote 2
Link to comment

IonIonel, termenul corect este "triangulare", iar despre localizarile telefoanelor mobile pe care le vedem in filme, in cele americane in mod special, bineinteles ca vor fi speculatii pe aceasta tema, dar un lucru e cert, tehnologia evolueaza de la luna la luna, asa ca tot ce vezi in filme are un sambure de adevar.

Link to comment

Se poate, dar precizia nu-i ca-n filme. Depinde de multe lucruri.

 

În primul rînd, o staţie de bază GSM poate acoperi, teoretic vorbind, o rază de treizeci şi cinci de kilometri. În practică nu se ajunge atît de departe, dar chiar şi aşa, în zonele rurale sînt celule care acoperă o rază de ordinul kilometrilor. E foarte posibil ca telefonul să fie recepţionat de o singură celulă din reţea, sau poate două. Poţi să-ţi dai seama că individul se află undeva într-un anumit sat, sau în apropierea lui, şi cam atît.

 

În al doilea rînd, dacă individul se află într-un bloc cu optzeci de apartamente, care toate se află mai mult sau mai puţin la aceeaşi distanţă faţă de toate staţiile de bază din cartier... chiar dacă afli că-i în acel bloc, tot nu ştii exact unde. În funcţie de răspunsul telefonului la un cod de control, staţia de bază îi alocă acestuia o anumită cuantă de timp (un fel de factor de întîrziere). Dacă-mi amintesc bine, o cuantă corespunde unei distanţe de cinci sute de metri (adică dacă eşti la mai puţin de cinci sute de metri de staţie ţi se dă cuanta zero, dacă eşti între cinci sute şi o mie ţi se dă cuanta unu, şi aşa mai departe). Deci distanţa dintre telefon şi staţia de bază o poţi afla cu o precizie de cinci sute de metri. Iar dacă acest lucru e valabil pentru toate cele trei staţii de bază pe care le foloseşti în triangulare, atunci îţi dai seama că nu prea poţi avea precizie la nivel de apartament.

Te poate ajuta însă indirect. De exemplu, dacă ştii că părinţii suspectului locuiesc acolo - dacă triangularea duce spre cartierul lor, atunci poţi presupune că se află acasă la ei. Sau dacă urmăreşti un telefon furat, iar în blocul respectiv locuieşte cineva cu antecedente în materie de furturi de telefoane, atunci poţi bănui că telefonul se află la el. Etc.

 

În al treilea rînd, semnalul nu circulă drept şi frumos de la telefon la staţia de bază şi invers. Se reflectă în mii de feluri, din pereţi, din copaci, din maşini, puterea lui variază continuu. Poţi să tragi concluzia că individul se află la x metri de o anumită antenă, dar în realitate el să fie mai aproape şi să aibă un perete de beton între el şi antenă. Cuantele alea despre care vorbeam se alocă nu în funcţie de distanţa efectivă, ci de răspunsul telefonului la un semnal de control. Răspunsul variază în funcţie de condiţiile de mediu. Cu alte cuvinte, dacă reţeaua crede că telefonul se află la distanţa x faţă de o anumită staţie de bază, în realitate acest lucru trebuie interpretat ca "telefonul se află într-un loc în care reacţionează ca şi cum ar fi la distanţa x".

 

Se poate într-o oarecare măsură, dar nu-i ca-n filme. În CSI vezi că stau la ei în laborator, deschid o hologramă şi văd pe ea un punct roşu, care-i suspectul vorbind la telefon, iar cu un gest al mîinii fac zoom şi văd că punctul se află în sufrageria unei case. Yeah, right! Ba încă în Castle a fost un episod în care făceau acelaşi lucru dintr-o secţie de poliţie de cartier, urmărind un telefon aflat în Franţa! :)):doh:

Edited by VladSoare
  • Upvote 2
  • Downvote 6
Link to comment

IonIonel, ai deschis un nou topic, cu acelasi subiect, dupa ce vechiul topic a fost inchis. Citeste regulamentul!

VladSoare, nu cred ca era nevoie de o asa detaliere. Cine doreste sa afle asa ceva ar trebui sa o faca de pe alte site-uri.

Edited by Sache
  • Upvote 2
Link to comment

Vlad, ceea ce ai spus tu este în totalitate corect. Din punct de vedere tehnic aşa funcţionează o reţea GSM. Interceptarea, localizarea şi ascultarea unui post telefonic este o cu totul şi cu totul altă problemă care are un caracter mai special.  :clip:  Oricum domnul Ionel nu o să primească un răspuns aici oricâte topicuri ar deschide.

Link to comment

Cum se face din punct de vedere legal şi procedural, asta e cu totul altă poveste, pe care nu sînt în măsură s-o comentez. Pe-astea le ştiţi voi, şi voi decideţi ce se poate spune şi ce nu.

Eu din întrebarea lui am înţeles că e interesat de ceea ce se poate face din punct de vedere tehnic, şi dacă în viaţă e ca-n filme. Şi cum despre partea tehnică mai ştiu cîte ceva, m-am gîndit să-l lămuresc măcar cu asta.

 

Nu-i nimic secret în ce-am povestit. Sînt lucruri care se pot afla uşor. Şi-apoi, dacă tot stau pe-aici şi citesc răspunsurile voastre pe diverse subiecte, mă simt dator să contribui şi eu cumva. Nu pot contribui cu chestiuni legale sau legate de munca în Poliţie, dar pot s-o fac cu lucruri tehnice, atunci cînd vine vorba de ele.

 

  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.