Jump to content
POLITISTI.ro

Interdicţia de a părăsi localitatea, un moft legal


Dan

Recommended Posts

Cetăţeanul irlandez Noel Anthony Manton, de 41 de ani, care a provocat un accident rutier la începutul lunii, aproape de localitatea Valu lui Traian, jud. Constanta, eveniment în urma căruia Ion Racz, de 47 de ani, a decedat, a fost externat din Spitalul Judeţean. Bărbatul s-a recuperat atât de bine încât s-a hotărât să plece într-o excursie prin ţară, deşi pe data de 12.11.2010 pe numele lui a fost emisă interdicţia de a părăsi Constanţa. În prezent, poliţiştii nu ştiu unde se află acesta. Manton a condus în după-amiaza zilei de 7 noiembrie un automobil marca Dacia, model Logan pe DN 3, pe drumul ce leagă municipiul Constanţa de orasul Murfatlar. În momentul în care a ajuns aproape de localitatea Valu lui Traian, irlandezul a pierdut controlul volanului, a pătruns pe contrasens obligând un alt participant la trafic, care circula din sens opus, să părăsească partea carosabilă. Încercând să revină pe banda sa de mers, Loganul s-a răsturnat rezultând vătămarea corporală a mai multor persoane, precum şi decesul lui Ion Racz, pasager în Logan. La scurt timp, medicii Serviciului Judeţean de Medicină Legală (SJML) Constanţa au stabilit că alcoolemia cetăţeanul irlandez Noel Manton, de 41 de ani, era de peste un gram/mie alcool pur în sânge. Preţ de câteva zile bune, Manton a beneficiat de tratamentul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, după care a fost externat. La scurt timp după ce a fost „eliberat" din spital, Noel Manton s-a făcut nevăzut, în prezent, rutieriştii constănţeni neştiind unde se află. Colegii de la rutiera spun că Manton s-ar putea afla prin Ploieşti, având intenţia de a se interna într-o unitate sanitară pentru a-şi motiva plecarea din judeţ. În acest context, precizăm că reprezentanţii unităţii sanitare ploieştene spun că Noel Manton nu s-a prezentat la spital. În cazul în care procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa vor propune instanţei de judecată arestarea preventivă a irlandezului, pe motiv că a încălcat interdicţia de a părăsi localitatea, Noel Manton riscă să ajungă în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliţie Constanţa, dar oare se va intampla acest lucru?La fel de bine se intampla si in cazul altor infractiuni, iar daca ai cetatenie straina este minunat, vezi cazul militarului american ce a produs accidentul in care a murit Teo Peter.Ce putem deduce ca este foarte bine sa ai macar doua cetatenii sau sa ai bani sa tergiversezi dosarul pana te lasa in pace.Probabil atat costa viata unui om in Romania?

Link to comment

gresesti. temeiul legal pentru care militarul american nu a fost judecat in Romania nu tine de cetatenia sa ci de calitatea sa de militar si de apartenenta la US Army. exista o Conventie intre Romania si SUA care prevede faptul ca instantele romane nu sunt competente sa judece infractiunile savirsite de militarii americani pe teritoriul national.

in plus, modul in care a fost judecat in SUA - vazut ca si avocat - este un exemplu de cum se priveste o speta prin prisma raspunderii pe care o pot avea si tertii.

In cazul lui teo peter, accidentul de la Polona cu Eminescu (sper ca nu gresesc strazile) semnul de circulatie nu se vedea de copaci iar asta o stiu din experienta proprie. desi toti cunoastem regula in respectiva intersectie si o respectam, semnul de circulatie nu era vizibil iar asta este vina autoritatilor locale. din cauza asta s-a decis ca nu exista culpa soferului. In SUA s-ar fi continuat procesul insa ar fi fost chemati in judecata ca si parte civilmente responsabile cei de la autoritatile locale, eventual chiar un proces penal ptr neglijenta criminala (un fel de neglijenta in serviciu din CP nostru, la care se adauga o agravanta - moartea unei persoane).

presa noastra s-a axat doar pe achitarea soferului fara sa priveasca speta dincolo de limitele pe care legea romana le are in asemenea cazuri. La ei se vede altfel. In plus, daca va aduceti aminte venisera in Ro chiar cei de la JAG cu scopul expres de a vedea locul savirsirii accidentului. au fost la intersectie si au facut reconstituirile chiar la ora la care se produsese accidentul si concluzia lor a fost ca semnul de circulatie nu era vizibil.

este adevarat ca eu as fi retinut si o culpa in sarcina soferului - daca nu vezi semnul de circulatie, atunci reduci viteza si te asiguri ca nu vine nimic, nu treci ca boul prin intersectie. Sunt multe aspecte juridice de dicutat si deja sunt offtopic.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.