Jump to content
POLITISTI.ro

Cum stabilim ca cineva este un interlop?

Rookie

Recommended Posts

Citind cu interes discutiile voastre de pe topicul cu camataria, mi-a venit ideea sa va propun ceea ce am mentionat in titlu, ca subiect de discutie, deoarece am observat ca parerile sunt impartite.

In dictionarul explicativ al limbii romane la cuvantul interlop gasim urmatoarele:

INTERLÓP, , interlopi, -e, adj. Care are o reputație proastă; rău famat, dubios, suspect, deocheat. – Din fr. interlope.

INTERLÓP - Care desfășoară o activitate nelegală, suspectă. - Care are o reputație rea.

• Cand putem spune despre cineva ca este interlop ?
  • Care sunt coniditiile necesare pentru ca cineva sa poata fi etichetat ca interlop?
  • Un interlop poate avea si cazierul curat ?

Astept cu interes raspunsurile voastre. :naughty:

daca te iei dupa mass-media, toti infractorii care au vile, masini scumpe, afaceri etc. sunt interlopi..

tot dupa mass-media: camatar = interlop...

:emo-yessir:

Edited by maximo

As mai adauga o definitie ( a mea ) :

Interlop = Hot inca neprins care este " acoperit " de politicieni, primari, procurori, judecatori, etc .

Dex-ul da o definitie prea blanda cuvantului, iar daca ar fi sa ne raportam la ea, inseamna ca orice gainar poate fi considerat interlop. In Romania, interlopii sunt acele persoane care au afaceri mai putin legale, care isi impun "respectul" prin forta, de care se tem toti cetatenii judetului in care isi desfasoara activitatea si care sunt protejati la nivel inalt (asa se explica si cazierul nepatat al multora dintre ei).

Persoana care desfasoara activitati ilegale.

Da ,un interlop ,in Romania, poate avea cazierul alb, si asta ne ocupa tot timpul. :angry:

Cu respect. :emo-yessir:

Edited by Elvis

• Moderator

Un interlop trebuie să facă parte dintr-un clan/grupare mafiotă, după părerea mea.

Adică nu mi se pare în tocmai corect ca un găinar sau un escroc ce acționează singur să fie etichetat ca interlop.

si la ce conteaza daca este calificat ca interlop sau nu? oricum apartenenta la o grupare infractionala este stabilita altfel decit prin notiunea de "interlop"

• Moderator

Eu cred ca termenul interlop este un termen nu neaparat inventat, dar sigur mediatizat de mass-media. Nu am vazut pana acum sa scrie pe undeva prin codul penal termenul acesta. Probabil da bine pe sticla cand se aude interlop, eu stiu?

Edited by Kmcoio

Cuvantul Interlop sigur da bine pe sticla dupa cum zice Kmcoio de moment ce orice gainar, tigan sau orice alt smecherash de doi lei e facut interlop. Probabil pentru presa e un diminutiv al cuvantului mafiot si pastreaza cuvantul asta pentru cineva cu adevarat puternic. Au disparut termeni ca bisnitar, traficant, sau mai stiu eu ce si au fost inlocuiti cu interlop.

Interlop? Un ins care face parte dintr-un fel de organizatie mafiota aflata inca in faza de copilarie, neavand inca inchegate structurile ierarhice care o caracterizeaza.

Edited by SandoKhan

• Moderator

Clanul mafiot, putem spune că este o organizație criminală, corect?

O organizaţie criminală semnifică activităţile infracţionale ale unor grupuri constituite pe principii conspirative, cu scopul obţinerii unor importante venituri ilicite la cote deosebit de ridicate. Codul lor moral presupune și pretinde o tăcere liber consimţită în problemele secrete.

O organizaţie criminală, prin modul său de structurare, flexibilitatea şi deosebita capacitate de infiltrare în zonele vitale ale politicului şi economicii, prin dezvoltarea sa rapidă, prin apelarea necondiţionată la violenţă, corupţie şi şantaj, reprezintă un pericol direct şi de mare actualitate chiar și la noi.

Totuși, organizațiile criminale de la noi se deosebesc de cele „clasice” (am putea spune și istorice), prin faptul că:

• structura ierarhică rigidă este înlocuită de un sistem interrelaţional flexibil şi eficient
  • nu întotdeauna violenţa este cea mai bună cale de înlăturare a persoanelor incomode( de ex: schimbări de funcţie)
  • infiltrarea în sferele de decizie nu este necesară, infractorii înşişi se află în aceste sfere

În concepţia Interpol-ului, organizaţiile criminale sunt împărţite în patru mari grupe distincte:
  1. Familiile mafiei, constituite pe structuri ierarhice stricte, norme interne de disciplină, un cod de conduită şi o diversitate mare de activităţi ilicite ( familiile italiene, americane, columbiene )
  2. Organizaţiile profesionale a căror membrii se specializează în una sau două tipuri de activităţi criminale ( furtul şi traficul de maşini furate, răpiri de persoane )
  3. Organizaţii criminale constituite pe criterii tehnice, care sunt rezultatul unor împrejurări specifice precum închiderea graniţelor, circulaţia dificilă peste frontiere, expansiunea geografică ( triadele, yakuza, jamaicanii ).
  4. Organizaţii teroriste internaţionale care practică asasinatul, deturnarea de avioane, răpirea de persoane etc., sub diferite motivaţii politice, militare, religioase sau rasiale.
  5. Îi putem numi pe toți aceștia ca fiind „interlopi”? :naughty:

• Upvote 1