Jump to content
POLITISTI.ro

Acuzatie de inselaciune.


AndreeaI
Go to solution Solved by Dan,

Recommended Posts

Buna tuturor. Am vrut sa postez intr-un topic deja existent, insa a fost blocat. Iubitul meu detine un site in care precizeaza ca realizeaza lucrari de licenta la comanda. Acum ceva timp un client a apelat la el si au discutat pe mail ca lucrarea sa nu fie plagiata, copiata de pe internet, clientul dorind astfel sa aiba garantia ca lucrarea va fi originala. Peste cateva zile, comanda a fost onorata, clientul a primit lucrarea, insa urmatoarea zi l-a amenintat ca depune plangere penala pentru inselaciune, deoarece sustine ca lucrarea primita este copiata de pe internet, ca a gasit-o pe un site gratis. Va rog sa ma lamuriti, poate fi vorba de inselaciune in acest caz?

  • Downvote 1
Link to comment
  • Solution

S-a mai discutat despre această speță. Nu este vorba de nicio înșelăciune, ci un litigiu de natură civilă care se poate tranșa numai în instanță.

Link to comment
  • 1 year later...

Buna ziua,

 

Acum 2 luni am fost contactat de o persoana pentru a-i realiza lucrarea de licenta. Ne-am inteles ca pentru 100 Ron sa-i trimit primul capitol al lucrarii si i l-am trimis. Apoi, respectivul a mai virat in contul meu inca 100 ron pentru al doilea capitol pe care l-am redactat si i l-am trimis. Dupa primirea celui de-al doilea capitol, a virat inca 100 Ron pentru al 3-lea capitol, pe care, din motive personale, nu am putut sa-l realizez, asa ca, i-am trimis inapoi cei 100 Ron. 

Acum, respectivul imi spune ca vrea sa-i inapoiez inca 100 Ron, pentru capitolul 2 deoarece s-a prezentat cu acesta la profesor si a zis ca este plagiat. De asemenea, mi-a spus ca va depune plangere penala pentru inselaciune.

Va rog din suflet sa-mi spuneti daca pot pati ceva, deoarece eu am inapoiat suma care trebuia, chiar nu l-am inselat cu nimic.

 

Va multumesc!

 

Link to comment

Aveti dreptate. Moral nu este pentru ca sunt constient ca un om caruia i-as face o lucrare va dobandi o diploma neavand niciun merit. Insa avand mare nevoie de bani am zis sa o fac, dar mentionand faptul ca lucrarea o voi face doar pentru inspiratie, nu pentru prezentarea in fata unei comisii. 

Deci, daca instanta decide, va referiti la instanta civila?

Scuze pentru insistenta.

Link to comment
  • Moderator

 Insa avand mare nevoie de bani am zis sa o fac

 

Ăsta nu e un argument, pentru că tot pe logica asta, mâine te apuci de furat doar pentru că ai nevoie de bani.

Caută o activitate cinstită, lasă porcăriile ăstea până nu e prea târziu.

Link to comment

Nu voi mai face asta pentru ca nu am nevoie de asemenea stres, a fost o greseala si cu siguranta nu o voi mai repeta. Dar momentan, va intreb, respectivul poate rezolva ceva cu plangerea pentru inselaciune? 

Link to comment
  • Moderator

Dacă depune plângere la politie se vor face cercetări si un procuror va stabili dacă este vorba de o faptă penală (înselăciune) sau numai un litigiu de natură civilă. Depinde de conditiile în care s-a produs fapta pentru a se stabili dacă este vorba de o infractiune sau numai de un litigiu civil.

Link to comment

Pai treaba este simpla. Eu am dat un anunt prin care am mentionat ca realizez lucrari de licenta. Acesta m-a contactat si ne-am inteles ca pentru 100 ron sa-i trimit primul capitol. I l-am trimis. A virat inca 100 ron si i-am trimis si capitolul 2. A virat inca 100 ron pentru capitolul 3 dar nu am mai putut sa-l fac si i-am returnat cei 100 ron. Dar acum el vrea sa-i trimit si banii pentru capitolul 2 deoarece sustine ca este plagiat si nu-l poate folosi.

 

In opinia dvs asta este inselaciune asa cum este ea prevazuta de Codul Penal?

Link to comment

Dar daca respectivul declara altfel decat s-a intamplat, neavand probe in acest sens? Cei care se ocupa de rezolvarea plangerii lui vor cere probe sau cum se procedeaza?

Link to comment
  • Moderator

Nu ai de ce să-ţi faci probleme. Nu va fi nici primul şi nici ultimul care să declare altfel decât s-a întâmplat. Să ştii că nici tu nu vei declara exact cum s-a întâmplat, absolut toţi cei implicaţi "cosmetizează" versiunea lor tocmai pentru că au un interes în aceea cauză. Dar să fii convins că poliţiştii sunt conştienţi de aceste lucruri. De asemenea e bine să ştii şi că tehnicile, tacticile, etapele, procedurile şi posibilităţile la care se aplează într-o investigaţie sunt lucruri ce ţin de bucătăria internă, pe care colegii noştri ce vor instrumenta plângerea le stăpânesc foarte bine, le-au învăţat şi le aplică zilnic, dar din motive lesne de înţeles nu le vei afla aici. Mai mult decât atât, după cum ţi-am mai spus şi mai sus, va exista şi un procuror care va supraveghea cercetările. Deci dacă poliţistul se grăbeşte, greşeşte sau pierde din vedere anuminte aspecte, etc, procurorul îl va trage de mânecă, astfel încât adevărul să iasă la iveală şi toţi cei ce au încălcat legea să fie traşi la răspundere dpdv legal, pentru că ăsta e interesul poliţistului şi al procurorului. În concluzie, dacă nu ai încălcat legea, n-ai de ce să-ţi faci probleme.

Link to comment

Multumesc! Am incredere ca politistii care se vor ocupa vor proceda in mod corect, plus ca eu detin si dovezi clare care arata ca nu l-am indus in eroare cu nimic. Imi puteti spune va rog, daca la inceput nu s-a pus in discutie plagiatul, nu l-am indus in eroare cu absolut nimic astfel incat sa apeleze la mine, se poate considera inselaciune?

Ca dovezi el are mailurile in care doar imi da indicatii cum va trebui sa arate lucrarea.

Link to comment

Dar daca politistul sau procurorul care se ocupa de plangere considera ca nu este vorba despre o fapta penala voi mai fi chemat sa dau o declaratie?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.