Jump to content
POLITISTI.ro

Preschimbare permis conducere romanesc in Germania

Deano

Recommended Posts

Salutare tuturor,as avea si eu o intrebare,dar pentru a o intelege mai bine trebuie sa incep cu inceputul.Undeva pe la inceputul anului 2005 am dat pentru permisul de conducere,luandu-l cu brio.Undeva in jurul anului 2007 am avut nesansa de a ma opri un politist pentru "depasire neregulamentara".Am avut permisul suspendat o luna,din care primele doua saptamanii,din aceasta luna,am circulat pe dovada.Nesansa a fost in continuare de partea mea,pentru ca exact dupa expirarea dovezi m-a oprit din nou politia pentru "fortare de galben".Pentru treaba asta am mai primit o luna sau doua (nu mai stiu exact) de suspendare...dar eu deja aveam permisul suspendat de la "depasirea neregulamentara".Asta inseamna ca am circulat pe drumurile publice in continuare,cu permisul suspendat fiind  = dosar penal!Pe vremea aceea am incercat prin diverse metode pentru a-l scoate,dar fara niciun rezultat din pacate (pt. mine)! In jurul anului 2008 m-am stabilit in Germania,dar permisul meu de conducere nu mi l-am recuperat ,a ramas in continuare la Udriste in Bucuresti.Revenind in zilele noastre (2013) ,traind in Germania si vazand ca aici si la paine te duci cu masina,mi-am spus sa mai fac o incercare,de a-mi scoate permisul de conducere lasat in 2007 la Udriste!Am contactat telefonic un avocat,din Bucuresti,mi-am prezentat toata problema,i-am facut o imputernicire avocatiala prin Consulatul Roman din Germania pentru a ma reprezenta...pe colo pe colo,iar dupa o luna de asteptari si proceduri judiciare,avocatul a reusit sa-mi schimbe fapta/sentinta,din dosar penal in amenda penala!!Am trimis banii necesari sa-mi plateasca amenda la financiara,i-am mai facut o imputernicire consulara pentru a-mi scoate permisul de la Udriste,iar acum sunt fericit,am din nou permis de conducere!!Dupa tot acest istoric,acum vine si intrebarea mea.Eu fiind stabilit definitiv in Germania,si din ce am mai citit si de la voi de prin Forum,acum ca am permis de conducere (Romanesc) ar trebui sa ma duc la autoritatile locale (Germane) pentru a-mi acorda un permis de conducere German!?!.Din cate stiu eu,cand faci acest lucru iti cere si cazierul auto din Romania.Se vede in acest cazier despre aceasta problema,mai sus mentionata?Ar putea sa imi creeze probleme autoritatile locale Germane (la preschimbare) ca nu am mai condus din 2007...sau ceva de genul asta,atata timp cat eu mi-am recapatat permisul de conducere de la autoritatile Romane pe cale legala??

• Member

Prin Directiva 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 20 decembrie 2006 , statele membre ale Uniunii Europene isi recunosc reciproc permisele de conducere. Directiva a stabilit un model comunitar  si fiecare stat foloseste acel model punindu-si semnele distinctive proprii pe el. Articolul 12 din Directiva stabileste ca o persoana care sta mai mult de 185 de zile dintr-un an calendaristic pe teritoriul unui alt stat european, “datorită unor legături personale care relevă legături strânse între respectiva persoană și locul în care locuiește aceasta” ( citat din Directiva) trebuie sa-si schimbe permisul de conducere. 

In consecinta, in Germania  poti circula fara nici o problema cu permisul romanesc timp de 185 de zile. Asadar daca te-ai stabilit in Germania va trebui sa te prezenti la politie si sa soliciti schimbarea permisului de conducere romanesc intr-un permis de conducere german.  

Documentele necesare pentru aceasta operatiune sunt pasaportul/actul de identitate, dreptul de sedere, poza biometrica (care ti se va face acolo), vechiul permis si o taxa in euro!

Mai exista posibilitatea ca autoritatile germane sa iti solicite sa prezinti o dovada de la Politia Romana cum ca nu ai puncte de penalizare si ca nu ai avut permisul de conducere suspendat pentru consum de alcool!Aceasta dovada este cazierul auto pe care poti sa-l obtii de la Serviciul Politie Rutiere de pe raza localitatii unde ti-a fost eliberat permisul de conducere!

Permisul de conducere romanesc si cazierul auto va trebui sa-l traduci la un traducator autorizat din Germania!

Pentru a evita neplaceri sau abateri, te sfatuiesc sa consulti legile tarii/landului unde locuiesti acum!

Edited by cipri83
  • Upvote 4

• Moderator

In completarea celor spuse de cipri83, autoritatile nationale in materie din statele UE comunica direct intre ele pentru a verifica daca mai ai drept de a conduce, restrictii, cazier rutier etc., mai inainte de a proceda la preschimbarea cu un document din statul in care ai rezidenta obisnuita. Asa ca nu vad ce ti-ar cere sa aduci tu o astfel de "dovada" atata timp cat procedural trebuie sa fac aceste verificari din oficiu direct! Cat despre antecedentele tale din Romania nu ar trebui sa influenteze preschimbarea, daca nu exista nici un fel de restrictie activa in prezent.

• Upvote 2