Jump to content
POLITISTI.ro

Statistici FBI & Statistici Politia Romana


radusandu

Recommended Posts

O sa incep cu un document al FBI, iar apoi o sa incerc sa expun mai multe despre autoritatea politistul roman, dar si unele propuneri personale.

Statistici FBI privind ofiţeri de poliţie ucişi şi răniţi în lupta cu infractorii

Potrivit unor informaţii date publicităţii de către Biroul Federal de Investigaţii din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite ale Americii, în 2009 au căzut la datorie 48 de ofiţeri de poliţie, alţi 47 au decedat în accidente survenite în timpul îndeplinirii atribuţiilor lor profesionale, iar 57.268 au fost răniţi în timpul serviciului. Datele respective au fost publicate în ediţia din 2009 a raportului Law Enforcement Officers Killed and Assaulted (Ofiţeri din serviciile de aplicare a legii ucişi şi răniţi).

Omoruri criminale asupra ofiţerilor de poliţie au fost comise în 18 state federale şi în Porto Rico. Numărul ofiţerilor ucişi în 2009 a crescut cu 7 faţă de 2008. Comparaţiile făcute cu numărul ofiţerilor ucişi arată o scădere cu 7 faţă de 2005 (55 decedaţi) şi cu 3 faţă de anul 2000 (51 ofiţeri căzuţi la datorie).

Între ofiţerii ucişi în timpul serviciului, vârsta medie este de 38 ani, aceştia având o vechime în serviciu de 12 ani la data incidentelor fatale. 47 dintre victime au fost bărbaţi şi o victimă – femeie. 42 de poliţişti erau albi, 3 negri, 2 amerindieni (născuţi în Alaska) şi unul asiatic. Dintre cei 48 poliţişti ucişi la datorie, 15 au căzut în ambuscade, 8 în cazuri de arestări de suspecţi, 6 în timpul preluării unor apeluri de urgenţă, 5 în situaţii tactice (de exemplu intrări riscante), 4 în cazuri de investigare a unor persoane sau situaţii suspecte şi 2 în timpul transportului sau pazei unor arestaţi.

Răufăcătorii au folosit arme de foc pentru a ucide 45 din cei 48 de poliţişti. Dintre aceştia, 28 au fost victime ale unor atacuri cu pistoale, 15 cu puşti şi doi cu arme improvizate. 3 poliţişti au fost ucişi cu vehicule folosite ca arme.

Agenţiile de aplicare a legii au identificat 41 dintre presupuşii atacatori în cele 47 cazuri. 33 dintre aceştia aveau caziere judiciare, iar 13 erau sub supraveghere judiciară pe timpul înregistrării incidentelor respective.

Dintre cei 47 poliţişti decedaţi în accidente petrecute cu ocazia îndeplinirii atribuţiunilor de serviciu, majoritatea (34) au căzut victimele unor accidente de circulaţie. Numărul acestora a fost cu 21 mai mic decât în 2008 (când s-au înregistrat 68 poliţişti decedaţi) şi cu 20 mai mic decât în 2000 (cu un total de 67 poliţişti).

În 2009 un număr de 11451 poliţişti au fost ultragiaţi în timpul îndeplinirii sarcinilor lor de serviciu. Dintre aceştia, 26,2% au fost răniţi, iar cea mai mare proporţie a poliţiştilor-victime (32,6%) au fost ultragiaţi în timp ce răspundeau la apeluri de urgenţă (certuri familiale, încăierări în baruri etc.). Atacatorii au folosit arme personale (mâini, pumni, picioare etc.) în 81,4% dintre incidente, arme de foc în 3,5 % din cazuri şi cuţite sau alte instrumente contondente în 1,5 % din cazuri. Alte tipuri de arme periculoase au fost înregistrate ca fiind folosite în 13,6% din incidentele în care au fost implicaţi poliţiştii.

Ioan Hurdubaie

Preluare Sursa: OPTIMAL MEDIA

Link to comment
  • Member

...decat sa te duci la noi sa reclami un ultraj mai bine iti bagi un bat in dos.

Cunosc un caz in care cercetarea a fost facuta de catre ofiteri de politie si nu de catre procurori (cum este procedura), in timpul incidentului s-a tras cu arma din dotare (9 focuri de avertisment), iar autorii sunt judecati in stare de libertate. Este vorba despre un coleg de la o comuna invecinata care a intervenit la un scandal langa o discoteca si a fost nevoie sa mergem alti 10 politisti ca sa se linisteasca treburile.

....OARE CUM SA NE MAI FACEM TREABA, DACA NU AVEM UN CADRU LEGISLATIV CARE SA NE ACOPERE??

Tot legat de acest fapt, tin sa mentionez ca al nostru coleg era de serviciu singur, lucru care se intampla mai mereu la posturile de politie, desi in metodologie zice ca trebuie sa fie doi politisti. De unde sa il luam pe al doilea?

...statisticile la noi sunt minciuni destul de mari ...cam 50-60% din adevar.

Link to comment
  • Moderator

Ahaahaaa...ce ne facem, ca mie nu imi place sa irosesc bunatate de munitie tragand in aer? Un glont in aer e suficient...nu te-ai potolit, apoi Dumnezeu sa te odihneasca intr-un loc frumos si cu verdeata. Legat de ultraje...mda...nu comentez...am un principiu de viata, decat sa planga mama, mai bine plange ma-sa. Punct. Aviz amatorilor!

Link to comment

"De unde sa il luam pe al doilea?" (multi fiind singuri la un post de politie de ani de zile) ...s-a pus si intrebarea asta cand a fost ridicata problema la o sedinta a IPJ cu cei de la posturi...raspunsul unui adjunct a fost "ia`ti sotia cu tine, macar o ai de martor..." :doh: Cel care a pus intrebarea a ramas atat de socat ca nu a mai scos un cuvant, nici nu stia cum sa o priveasca, sarcastic, sa o ia de gluma... Din pacate e o atitudine generalizata in toata politia romana...

Link to comment
  • Moderator

Eu ii ziceam vreo doi dumnezei la nesimtitul ala de il faceam sa isi inghita limba...sotia mea nu s-a maritat cu politia romana, s-a maritat cu mine. Cum sa imi iau sotia la interventie? Doamne, la aberatia asta, eu il scuipam intre ochi si chemam presa si il invitam sa mai afirme odata ce a spus.

Link to comment

In cursul anului 2009, au fost înregistrate 349 de infracţiuni contra autorităţii, din care 336 ultraje, 12 sfidări ale organelor judiciare şi o tentativă de omor, săvârşite asupra a 439 de poliţişti din cadrul formaţiunilor de ordine publică.

Un număr de 214 (61,3%) ultraje au fost comise în mediul rural.

Modalităţile de săvârşire a ultrajelor sunt extrem de variate, predominând injuriile, insultele şi ameninţările (86 de cazuri de ameninţare, incluzând cuţit, secure, drujbă, topor, pistol cu gaze, coasă, pistol cu glonţ, scândură, levier, cazma şi rangă de fier), lovirile şi alte violenţe, inclusiv tentativele de omor (259 loviri cu pumnul, palma, cotul, genunchiul, antebraţul, capul, scândură, pietre, pahare şi borcane de sticlă, pendul electric, obiect ceramic, scaun, furtun de cauciuc, piatră, bâtă, ciocan, fierăstrău mecanic, hârleţ, oglindă, cuţit, şurubelniţă, bici, coasă, baston telescopic, rangă, sticlă, ţeava metalică, sabie, scrumieră, sapă, grătar de fier, legume, telefon mobil, deteriorare de uniformă şi staţie de emisie-recepţie, lovire şi târâre cu autoturismul, căruţa sau tractorul, călcare cu mopedul, înţepare cu furca, stropire cu bere, apă şi cafea, împroşcare cu ierbicid, pulverizare de spray lacrimogen, îmbrânceli, muşcare, zgâriere, strângere de gât, distrugeri de autotu-risme ale M.A.I. etc).

Măsuri preventive au fost luate numai în 76 de cazuri: 23 reţineri pe durata a 24 de ore, 17 internări medicale, 32 arestări preventive şi 4 interziceri de părăsire alocalităţii.

În primele 4 luni ale anului 2010, au fost consemnate 105 infracţiuni contra autorităţii, acelaşi număr ca în primele patru luni ale anului 2009, din care: 96 ultraje, şapte sfidări ale organelor judiciare, o vătămare corporală gravă şi o tentativă de omor, săvârşite asupra a 130 de poliţişti. Din acest număr, 61 (58,1%) de ultraje au fost comise în mediul rural, în 83 de cazuri poliţiştii intervenind la evenimente singuri.

Au predominat injuriile, insultele şi ameninţările (36 de cazuri de ameninţare cu topor, cuţit, coasă, scândură, levier, sabie şi rangă de fier), lovirile şi alte violenţe, inclusiv tentativele de omor. În 20 de cazuri s-au luat măsuri preventive: cinci reţineri pe durata a 24 de ore, patru internări medicale, nouă arestări şi două interziceri de părăsire a localităţii.

"După cum este foarte bine cunoscut, peste 90% din fracţiunile de ultraj sunt

comise prin ameninţări, loviri sau alte violenţe. Tratarea superficială a pericolului social generat de infracţiunile de ultraj, ce vizează în principal, autoritatea statului şi în subsidiar persoana, şi finalitatea judiciară

scăzută generează o stare de disconfort social, slăbeşte şi diminuează autoritatea, aspecte completate de gravele prejudicii aduse imaginii unor instituţii ale statului, în special poliţiei. Nu trebuie omisă şi politica parchetelor şi instanţelor cu privire la acest gen de infracţiuni.

Infracţiunea de ultraj, conform prev. art. 209, alin 3 din Codul de procedură

penală, este cercetată, conform competenţelor, de către Parchet. Majoritatea cazurilor de finalitate judiciară, în cazul soluţiilor aplicate acestui gen de infracţiune, constă în aplicarea soluţiei de rscoatere de sub urmărire penală şi aplicare a unei sancţiuni administrative; în contextul prev. art 181 din Codul penal, conform prev. art. 228, alin. 2, raportat la art. 10, alin. 1, lit.b1, de obicei aplicându-se maximul amenzii administrative prev. de art. 91 din Codul penal, respectiv 1000 lei.

Prin ultimele modificări, cadrul legal permite luarea măsurii arestării preventive, conform art. 148 lit. f din Codul de procedură penală (pedeapsa este mai mare de 4 ani), în cazul lovirii sau exercitării oricărui act de violenţă asupra unui judecător, procuror, expert, executor judecătoresc, poliţist, jandarm ori militar" a precizat comisarul şef Mihai Pruteanu, director adjunct al Direcţiei Ordine Publică a I.G.P.R. (M.S.)

Sursa cnpromania : - Asofronie

Link to comment

Ahaahaaa...ce ne facem, ca mie nu imi place sa irosesc bunatate de munitie tragand in aer? Un glont in aer e suficient...nu te-ai potolit, apoi Dumnezeu sa te odihneasca intr-un loc frumos si cu verdeata.

Si glontul ala tras in aer sa fie al doilea. primu intelegi tu :) :)

Link to comment
  • 1 month later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.