Jump to content
POLITISTI.ro

Incident rutier-speta


Sony

Recommended Posts

N-are rost sa lungesc, asa c-o spun pe scurt.

Ieseam seara din parcarea Kaufland, ies de pe "culoarele" cu parcarea piaptan, ma asigur in partea dreapta si ies pe drumul paralel cu masinile parcate (cel care face legatura cu culoarele pentru parcarea efectiva). Dupa 30-40 de metri, imi iesie un bot de mercedes in fata, moment in care franez si ma opresc in bara lui. Daune la mine zgirieturi minore pe vopseaua de pe bara, si un strop de vopsea ciobita pana la plastic, iar la mercedes bara crapa posrtiune de 1-2 cm langa tabla plus sarit vopseaua tot ca la mine. Vazand daunele la momentul acela am stabilit ca totusi ramane sa ne intalnim astazi la asigurari pentru ca nici eu si nici celalalt sofer nu stiam cine are dreptate. El mi-a lasat asigurarea (nu era nevoie, sau cel putin asa mi-a explicat acu' putin timp un politist de la rutiera care s-a urcat cu botul in portbagajul meu) ramanand ca astazi sa ne intalnim, eu fiind convins ca am dreptate. Astazi, la 10:00 ma suna si-mi zice ca de fapt el are dreptate si ca sa ne vedem luni la Politia Rutiera. Cum aveam codul rutier la indemana am gasit, intr-adevar, Art. 56 Al. 1 care ii da dreptate.

Atasez si o schita a incidentului unde cu verde este traseul meu iar cu albastru a celuilalt sofer, in parcarea nesemnalizata.

tamp.png

Intrebarea e la ce rezultat sa ma astept?

Link to comment

90% sigur ca nu exista, asta ma intriga. Pe desen am uitat sa "asez" si masini in parcare atat de unde am iesit eu cat si de unde a iesit el, moment in care vizibiliatatea mi-a fost obturata neavand cum sa-l vad ca vrea sa iasa.

Link to comment

Ma gandeam eu. Si pana la urma, cu ce voi fii "dezavantajat"? Neacordare de prioritate? Parca se suspenda pe o luna permisul? Amenda intre cta si cat se incadreaza? Momentan nu am timp sa caut, de aia intreb aici.

Mutlumesc!

Link to comment

Totusi...fiind parcare privata si nu domeniu public...care reguli de circulatie se aplica acolo ?OUG reglementeaza circulatia pe drumurile publice...sau ?

Link to comment
  • Moderator

OUG 195/2002

ART. 6 pct 14. drum public – orice cale de comunicaţie terestră, cu excepţia căilor ferate, special amenajată pentru traficul pietonal sau rutier, deschisă circulaţiei publice; drumurile care sunt închise circulaţiei publice sunt semnalizate la intrare cu inscripţii vizibile

Nu fa confuzia intre forma de proprietate (public/privat) si destinatia drumului respectiv. Daca parcarea respectiva nu este deschisa circulatiei publice (de exemplu, parcarea situata in incinta unei fabrici, care nu este accesibila oricui) atunci evenimentul era considerat accident de munca.

Extrapoland un pic subiectul, dar ca sa fie clar, daca te aflii in incinta unui restaurant, desi este proprietate privata, d.p.d.v. juridic, este loc public.

  • Upvote 3
Link to comment

asta inseamna ca politia rutiera poate verifica modul in care sunt puse semnele de circulatie? In Carrefour Baneasa, la intrarea dinspre metro exista Cedare Trecerea pusa la ambele drumuri care se intersecteaza :ner: la un accident, cine este vinovatul?

Link to comment
  • 1 month later...

Salut , daca la o intersectie de drumuri care au aceleasi semne de avertizare sau obligare , de ex. cum ati specificat dumneavoastra semn de cedeaza trecerea se aplica regula prioritatii de dreapta , eu asa am invatat din legislatie cand am dat de permis in 2000 si , banuiesc ca aceasta lege a prioritatii de dreapta nu s-a schimbat nici acum si cred ca singura situatie in care nu se mai aplica regula prioritatii de dreapta , care era valabila cu ceva timp in urma (cred ca s-a abrogat prin `93-`94 nu mai stiu sigur ) , este cea dintr-un sens giratoriu unde are prioritate cel care care este deja in sensul giratoriu si nu mai este obligat sa acorde prioritate celui care vine din dreapta .

Cu respect Mariandex .

Link to comment

maxu - cel care vine din stanga si nu da de dreapta EVIDENT! Dar vezi ca acolo in general se mai joaca "baietii" cu indicatoarele si le intorc in toate partile asa ca nu ma mai mira nimic... eu am facut CFL in parcarea subterana din Baneasa, chiar a fost ff grav accidentul ...

Link to comment

cunosc prioritatea de dreapta insa crdeam ca se aplica colo unde nu sunt semne de circulatie, nu si acolo unde exista 2 semne cu aceeasi semnificatie. mi se pare ilogic sa exista o intersectie in care ambele intrari sa aibe cedare trecere. Sau imi scapa mie ceva?

Link to comment
  • Moderator

Poate exista o intersecție de trei drumuri. Unul este prioritar, iar celelalte două au cedează. Dacă în intersecție ajung două vehicule simultan, fiecare venind pe un drum fără prioritate, adică întâlnesc indicatorul cedează, atunci între ele două se aplică regula priorității de dreapta. :clip:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.