Jump to content
POLITISTI.ro

Amenzile - Comunicarea si executarea silita


Recommended Posts

Va salut

Ocazional, cand responsabilul de drept e in concediu sau alte deplasari, ii tin locul cu evidenta contraventiilor la sediu, trimiterea pentru executare silita etc. Am dat de ceva spete si am niste nedumeriri. Sa ma explic :

In caz ca se aplica o amenda in lipsa contravenientului, sau desi e prezent refuza sa semneze si sa primeasca procesul verbal, voi cum procedati ulterior daca persoana este din localitatea postului de politie? dar daca este din alta localitate/judet ? Si mai ales, CINE face aceasta comunicare ulterioara ?

Pentru ca am intalnit cazuri ca :

- da agentu amenda si imi aduce mie ex.2 sa-l trimit, ma cert cu el ca el zice ca e treaba mea, eu ii zic ca in OG2 scrie clar ca(,) comunicarea se face de catre agentul constatator. Accept sa o trimit eu la posta ca ei in general nu stiu sa completeze confirmarea/borderoul etc pentru a trimite la posta, e o compllicatie pentru ei si ii inteleg. Dar contravenientul nu o ridica de la posta (vad ca e un nou trend asta) si daca o mai trimit inca o data deja trece luna cat timp asteapta si posta dupa ala s-o ridice. Daca e din aceeai localitate cu sectorul nostru il chem pe agentu constatator si ii concep eu un proces verbal de afisare la domiciliu ca sa pot face comunicarea in conditiile OG2 si iar am meci cu colegu ca nu se duce el in tiganie sa se certe cu aia.

- trimit ex.2 de doua ori la o adresa din alt judet si vine retur in ambele dati, apoi aflam de o adresa neoficiala unde-i trimit pv-ul, o ridica dar data de pe confirmare arata depasirea termenului de o luna de la data incheierii pv-ului. Am trimis la primaria respectiva ulterior pentru executare silita dar evident ca mi-au dat-o inapoi ca nu am respectat termenul comunicarii.

Ce pot face in astfel de cazuri sa fiu sigur ca faptasul va fi luat in debit ?

Daca individu e din localitate ma mai incurc cu trimitere prin posta sau direct afisare la domiciliu ? Cine are obligatia sa faca afisarea ?

Sa mai primesc exemplare 2 de la colegi sa le trimit eu sa-i sa-i trimit la plimbare ?

Se poate face o afisare la domiciliu daca contravenientul este din alta localitate ? Eventual prin intermediul unui post de politie din localitatea de domiciliu al acestuia !

Link to comment

Nu trebuie sa pui pv la posta neaparat....intocmesti un pv de afisare, semnat si de un martor asistent...aia e cea mai buna dovada pentru trimiterea in debit...ce vina ai daca vine vantul sau ploaia si contravenientul nu mai gaseste pe poarta ex.2 din pv?! :clip:

Si eu am primit ex.2 al pv din alta localitate..i-am facut un pv, semnat si de un martor asistent, pe care l-am trimis agentului constatator din acea localitate.

Prin posta e complicat..nu mai este protocol semnat intre Posta si MAI, iar confirmarea de primire semnata de contravenient atesta faptul ca a primit doar un plic de la politie, nicidecum ex.2 al pvcc...

:emo-yessir:

Link to comment
 • Moderator

Si totusi in OG.2/2001 exista o prevedere tampita, in care scrie ca afisarea/comunicarea trebuie facuta de agentul constatator. Deci noi nu avem baza legala in a realiza afisarea pentru colegii nostri.

Link to comment

Eu am primit adresa semnata de seful politiei municipale prin care imi solicita sa-i aduc la cunostinta contravenientului din comuna unde imi desfasor activitatea, ca a fost sanctionat in alta localitate, in lipsa, prin intocmirea unui pv de afisare, cu martor asistent si pe urma sa inaintez acel pv. politiei din care face parte agentul constatator

Ceea ce am si facut :emo-yessir:

Edited by maximo
Link to comment

In situatia expusa de tine cand contravenientul nu a semnat procesul-verbal acesta se trimite prin posta cu confirmare de primire. Daca se intoarce plicul sau nu sunt bani , agentul care a aplicat sanctiunea se deplaseaza la domiciliul contravenientului si afiseaza pe usa sa procesul-verbal ocazie cu care intocmeste un pv de afisare cu martor ce constituie ulterior dovada pentru luarea in debit de organele fiscale. Daca contravenientul este din alta localitate se inainteaza exemplarul 2 cu adresa la subunitatea de politie unde acesta domiciliaza unde se desemneaza un lucrator care procedeaza la afisare si returneaza pv de afisare la organul ce a aplicat sanctiunea.Comunicarea pv de contraventie contravenientului trebuie facuta in maxim 30 de zile de la aplicare.Apoi comunicarea catre organele fiscale se face in maxim 90 de zile in caz contrar plata amenzii iti poate fi imputata tie de organul fiscal conform codului de procedura fiscala.

Link to comment

ORDONANTA nr. 92 din 24 decembrie 2003
ART. 141
(7) Netransmiterea titlurilor executorii provenite in urma sanctionarii contraventionale, in termen de 90 de zile de la emiterea de catre organele competente, conduce la anularea acestora. Conducatorul organului emitent al titlului executoriu are obligatia emiterii deciziei de imputare a contravalorii contraventiei personalului care se face vinovat de intarziere. Termenul de 90 de zile se prelungeste cu perioada scursa in procedura de contestare a proceselor-verbale de constatare a contraventiei.

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Organul fiscal nu îți va putea imputa ție direct. Conform celor menționate de tine mai sus, emiterea deciziei de imputare cade în sarcina conducătorului organului emitent al titlului executoriu, care în speța discutată de noi, nu este una și aceeași instituție cu organul fiscal.
Iar pentru ca, comandantul să emită o decizie de impunere, trebuie neapărat să fie dovedită vinovăția clară, deci minim o cercetare administrativă. Care l-a rândul ei poate fi contestată, etc. Iar întârzierea comunicării într-un interval de 90 de zile, sincer îmi e greu să cred că poate cădea în sarcina numai a unei persoane, poate numai dacă există rea credință sau o doză mare de prostie.
Așa că dacă sunteți puși în astfel de situații, nu vă grăbiți să săriți cu banul.

Link to comment

deci e clar, se practica pentru contravenientii din alte localitati trimiterea ex.2 catre postul de politie zonal, ceea ce la noi nu s-a trimis niciodata si nici nu am primit vreodata din alte parti. Problema de moment al agentului responsabil de la noi este urmatoarea :

- i-a adus agentul pv.nr.2 pe 10 octombrie si l-a trimis la contravienient (domiciliat in aceeasi localitate cu sectorul nostru, abia pe 25 octombrie, din motive de...probleme de memorie :D . Amenda era data pe 9 octombrie, iar pe 10 noiembrie imi vine mie retur de la posta, colega cu contraventiile era in c.o. si a picat pe mine. Am vorbit cu agentu constatator, singura solutie fiind un pv de afisare datat anterior cu 2 zile :D, evident nici unu dintre noi nu si-a asumat o astfel de faza. Acum a venit colega din co si azi l-a dus la primarie unde functionara unde il lasam nu se uita niciodata la el atent dar nu e prima data cand ne vine inapoi pentru ca nu a fost comunicat. Ramane de vazut daca vine inapoi sau nu. Totusi speta e interesanta pentru ca chiar daca colega mea a trimis pv-ul cu 15 zile mai tarziu, ea tot a respectat termenul legal de "o luna", deci nu ar trebui sa i se impute ceva, nu e vina ei ca individu nu obisnuieste sa treaca pe la posta; totodata conform legii era obligatia agentului constatator, el e responsabil de comunicare, la o adica un control audit peste 3 ani cui o sa-i ceara banii ? Cand mai imi vin agentii cu exemplarele nr.2 cred ca o sa-i trimit la plimbare, da le dau 5 lei :D

p.s. interesant de termenu ala de 90 zile, nu stiam de el, multumesc.

Edited by dadu
Link to comment
 • 1 year later...

Imi poate spune cineva unde este prevazut faptul ca persoana sanctionata trebuie sa primeasca exemplarul nr. 2, si ca in cazul constatarii mai multor contraventii simultan (pe acelasi P.V.) trebuie trecuta sanctiunea pentru fiecare fapta descrisa? Stiu ca acum cateva luni am primit la serviciu o informare ca o judecatorie (nu retin care) a acceptat contestatia unui contravenient si a anulat P.C.C.C. pe motiv ca sanctiunea nu evidentia cat a primit omul amenda pentru fiecare fapta comisa ci doar suma totala.

Link to comment

La noi in Timis nu se trimit PV cu posta,se trimit la Sectia unde are contravenientul domiciliu iar agentii afiseaza sanctiunea pe usa daca acesta refuza sa o ridice.Eu personal saptamanal duc vreo 5,6 si venite din tara chiar,cica ministerul nu mai are bani de timbre :) si intr-un fel ai mai bine asa ca in ultimul timp s-au smecherit baietii,nu le mai ridicau de la posta,macar asa nu mai au scapare :naughty: Apropo care is nesimtiti le-o afisez pe usa imobilului ca asa spune legea sa vada si vecini ce poama buna au in bloc.

 • Upvote 4
Link to comment

O.G. nr.2/2001:

ART. 10

(1) Dacă aceeasi persoana a săvarsit
mai
multe contravenţii sancţiunea se aplica pentru fiecarecontravenţie.

(2) Cand contravenţiile au fost constatate prin acelasi proces-verbal, sancţiunile contravenţionale se cumulează fără a putea depăsi dublul maximului amenzii prevăzut pentru contravenţia cea
mai
grava sau, după caz, maximul general stabilit in prezenta ordonanţa pentru prestarea unei activităţi in folosul comunităţii.

ART. 14

(1) Executarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenţiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicării sancţiunii.

ART. 26

(1) Dacă agentul constatator aplica si sancţiunea, iar contravenientul este prezent la incheiereaprocesului-verbal, copia de pe acesta si instiinţarea de plata se inmanează contravenientului, făcanduse menţiune in acest sens in procesul-verbal. Contravenientul va semna de primire.

(2) Dispoziţiile alin. (1) se aplica si fata de celelalte persoane cărora trebuie sa li se comunice copia de pe procesul-verbal, dacă sunt prezente la incheierea acestuia.

(3) In cazul in care contravenientul nu este prezent sau, desi prezent, refuza sa semneze procesulverbal, comunicarea acestuia, precum si a instiinţării de plata se face de către agentul constatator in termen de cel mult o luna de la data incheierii.

ART. 27

Comunicarea procesului-verbal si a instiinţării de plata se face prin posta, cu aviz de primire, sau prin afisare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operaţiunea de afisare se consemnează intrun proces-verbal semnat de cel puţin un martor.

Nu am gasit inca, prevederea referitoare la stabilirea cuantumului amenzii pentru fiecare sanctiune separata, cand se face cumul.

 • Upvote 1
Link to comment

art 10 alin 1 asat spune - fiecare contraventie are sanctiunea ei ptr a se verifica respectarea legii cu privire la cuantum. suplimentar, a alin 2 care reglementeaza cumulul insa fara a elimina dispozit alin 1. in caz de cumul, alin 1 si 2 ele se aplica concomitent.

Link to comment

La noi se trimit numai prin posta cu confirmare de primire tip AR si nu au fost niciodata probleme! Doar pe plic se trece numarul de inregistrare al procesului-verbal, iar inapoi primim confirmarea de primire semnata! Numai in cazul in care din anumite motive se intorc inapoi, atunci le trimitem spre afisare!

Link to comment
 • 8 months later...

daca exemplarul 2 se pierde inainte de a fi trimis la posta?ce se intampla daca procesul verbal nu a fost comunicat la timp?adica intr-o luna.Stiu ca e o situatie absurda dar se mai intampla si accidente...stie cineva?

Link to comment

Art. 14. - (1) Executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat contravenientului in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.

Sunt lucruri elementare pentru un politist. Astfel de documente nu se pierd. Daca totusi ai originalul, faci o copie, se stampileaza si semneaza pentru conformitate cu originalul si trimiti contravenientului copia respectiva.

Link to comment

Si la noi se procedeaza cum a zis cristm si mi se pare cea mai buna solutie in momentul de fata. Deja am intalnit multi contravenienti care le-au primit afisate pe usa si din acest motiv s-au cizelat sa zic asa :)

Link to comment

Inteleg ca e ciudat sa pierzi un asemenea document.Eu vorbeam mai mult ipotetic.In cazul meu nu pot trimite exemplarul pentru ca e foarte deteriorat.Cum s-a ajuns in situatia asta e mai mult de explicat.Suna comic dar nu e.S-a intamplat....Daca nu e trimis intr-o luna se prescrie.Daca se prescrie nu poate fi dat in debit.Daca nu e dat in debit iti poate fi imputat procesul verbal.Pana aici nu ar fi chiar o tragedie.Nu e vorba de o suma astronomica.Alte urmari?

Link to comment
 • 4 years later...

Va adresez si eu o intrebare...m am livit de aceasta speta...in cazul in care contravenientul are domiciliul intr un bloc dezafectat,in care numai locuieste nimeni,unde fac afisarea p.v.c.c.?sau are domiciliul la o anumita adresa,dar persoana isi duce traiul pe strazi??

Link to comment
 • 2 weeks later...

Având în vedere prevederile art. 27, din O.G nr.2/2001, care sună cam așa: „comunicarea procesului-verbal și a înștiințării de plată de face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal semnat de cel puțin un martor”, consider că dacă afișezi procesul-verbal la domiciliu chiar dacă blocul este dezafectat, sau contravenientul nu locuiește efectiv la adresa de domiciliu și întocmești procesul-verbal prevăzut, în care menționezi starea de fapt, ai îndeplinit procedura.

Dar te mai sfătuiesc să mergi și să stai de vorbă și cu cei de la juridic și să ceri și părerea lor.

Edited by iav
Link to comment
 • 1 month later...

Buna seara, 

Am o speta... un coleg mi-a spus azi ingrijorat ca nu a dat in debit la primarie un pv de contraventie.

Pv-ul a fost comunicat contravenientului, dar nu a fost dat in debit de circa 5-6 luni.

M-a intrebat ce poate sa pateasca avand in vedere ca persoana sanctionata contesta pv-ul?

Raspunsul meu a fost ca ii va fi imputat lui! Este adevarat?

Link to comment
 • 4 weeks later...
 • Member

Art. 226 alin. (7) din Codul de procedura fiscală

Netransmiterea proceselor-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor în termen de 90 de zile de la comunicarea acestora către contravenient atrage, potrivit legii, răspunderea persoanelor care se fac vinovate de aceasta. Transmiterea cu întârziere a proceselor-verbale nu împiedică executarea silită a acestora în condiţiile în care nu a intervenit prescripţia executării. 

 

Trimiteți-le mai repede. Poate fi angrenata cel mult răspunderea disciplinară, in sensul art. 57 lit. b) din Statutul polițiștului.

Vechiul Cod de procedura fiscala prevedea că le plăteai daca nu le trimiteai in 90 de zile!

Bafta și mai multă atenție!

Edited by Ecou
 • Upvote 2
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.