Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Domiciliul vs resedinta


videosuzy

Question

O persoana care are domiciliul la o anumita adresa (adresa mentionata in toate documentele de evidenta: CI, permis conducere, talon auto) locuieste, pentru o perioada nedeterminata, la o alta adresa in acelasi oras (adresa de resedinta). Motivele ar putea fi: inchirierea apartamentului pentru obtinerea unui venit suplimentar (cu toate obligatiile fiscale ce revin), renovarea totala a apartamentului, detasarea in interes de serviciu (adresa de domiciliu fiind la distanta mare de locul temporar de munca iar ora de incepere ar coincide cu ora de plecare de la cap al primului mijloc de transport-5 dimineata) etc.

In trecut, buletinul de identitate avea o pagina speciala pentru astfel de cazuri: viza flotant, viza adresa de resedinta...

Cum se procedeaza din punct de vedere al documentelor de identitate enumerate mai sus? Cum poate un politist sa stabileasca daca persoana verificata locuieste la adresa de resedinta in conditiile in care pe toate documentele de identitate e trecuta adresa de domiciliu?. Cum poate persoana verificata sa faca dovada ca locuieste la adresa de resedinta atata timp cat in documentele de mai sus e trecuta adresa de domiciliu?

Reamintesc faptul ca ambele adrese se afla in aceeasi localitate (sa spunem ca e vorba de Bucuresti pentru ca aici ai toate sansele ca dintr-un capat in celalalt capat al orasului sa faci si trei ore: din Cartierul Drumul Taberei pana pe Soseaua Fundeni ai toate sansele ca la ora de varf sa faci peste trei ore).

Edited by videosuzy
Link to comment

7 answers to this question

Recommended Posts

  • 0
  • Moderator

Viza de resedinta se inscrie pe spatele Cartii de Identitate prin aplicarea unui autocolant.

Daca te-ai mutat temporar este bine sa declari acest lucru la Serviciul de Evidenta a Persoanelor in raza localitatii unde locuiesti temporar. Resedinta se inscrie in actul de identitate la cererea personei care locuieste mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinta secundara.

Link to comment
  • 0

Sa o luam metodic la intrebarile tale :

1. Viza de resedinta se aplica cu un autocolant pe verso-ul de platic al cartii de identitate, aceasta viza poate fi de la 15 zile la maximum un an de zile, cu posibilitati de prelungire a aceluiasi termen nelimitat .Autocolantul este efectiv o bucata de hartie pe care este inscris data aplicarii vizei, termenul de valabilitate, semnatura si stampila autoritatii emitente.

2.Desi autoritatile in domeniu, respectiv formatiunile de evidenta a populatie (in prezenta au o titulatura mai pompoasa) au trecut in subordinea autoritatilor locale- primarii, consilii judetene- acestea au incheiat un protocol cu unitatile de politie omoloage din teritoriu, care verifica, daca persoana care a solicitat resedinta este indreptatita conform prevederilor legale sa i se aplice aceea resedinta. Astfel politistul care are repartizata lucrarea in cauza (la fel este si la pierderea actului de identitate) poate stabili daca persoana in cauza are resedinta in aceea locatie. Aceasta se poate dovedi, prin declaratia pe propria raspundere a solicitantului, declaratia unui martor, a administratorului de bloc, actul de proprietate, contractul de inchirirere sau de comodat, etc. ordin/dispozitie prin care este delegat cu serviciul in spatiul apartinand firmei etc. Exista o multitudine de documente acceptate prin care sa faci dovada ca locuiesti in spatiul respectiv.

3. Hai sa-ti dau un exemplu mai distractiv, in municipiul unde lucrez, avem probleme cu cetatenii de etnie mai colorata, astfel ca una care avea o casa(vorba vine) formata dintr-o incapere, avea nu mai putin de 14 persoane toti de etnie cu resedinta aplicata. Toti cei 14 au contribuit la scaderea efectivului de gaini din zona si atunci ne-am hotarat ca sa actionam conform prevederilor legale. Colegii de la ordine publica au facut un raport negativ, respectiv ca in spatiul de 5x5 m nu pot locui mai multe persoane, astfel ca in legatura cu colegii de la evidenta populatiei s-a respins celelalte cereri ale romilor care mai doreau acest lucru. In ceea ce priveste vizele aplicate la cei 14 nu s-a mai putut face nimic, deoarece legea nu prevede anularea retroactiva, astfel ca am asteptat expirarea vizei de resedinta si aplicarea de amenzi.

4. Orice om din Romania are dreptul la un domiciliu si o resedinta, numai ca aceasta trebuie dovedita cu acte de genul mentionate mai sus.

Link to comment
  • 0

Situatie e valabila si daca ambele adrese (domiciliu si resedinta) sunt in aceeasi localitate?

Dupa ce expira perioada de sedere la adresa de resedinta trebuie sa comunici ca te-ai intors la adresa de domiciliu?

Edited by videosuzy
Link to comment
  • 0

Adresele oricum difera prin strada, nr. sau bloc, chiar daca sunt in aceeasi localitate. Una este resedinta si una este domiciliu. Ca sa intelegi stai pe str. Bradului nr.43 ai domiciliu acolo avand casa mostenita de la bunica si resedinta pe str. Bradului nr. 72 deoarece ai castigat la loto si ai cumparat casa respectiva.Dupa expirarea perioadei de resedinta, nu este necesar sa comunici acet lucru autoritatii emitente a vizei, deoarece se prezuma ca ai revvenit la domiciliu, atat timp cat nu ai solicita alta viza sau prelungirea celei expirate. Deasemeni daca revii la domiciliu inauntrul teremnului de valabilitate a vizei, nu trebuie sa nunti autoritatea.

Link to comment
  • 0

Consider toate raspunsurile ca fiind suficient de clare pentru oricine se afla intr-o situatie asemanatoare, motiv pentru care solicit inchiderea acestui topic.

Va multumesc

Link to comment
  • 0
  • Moderator

Juridic orice persoana are un singur domiciliu, insa poate avea, in acelasi timp, mai multe resedinte.

Din pacate, legislatia nationala intra in conflict cu cea europeana, care nu face diferenta intre domiciliu si resedinta. Practic, se utilizeaza numai notiunea de resedinta, ca fiind locatia unde o persoana domiciliaza consecutiv peste 185 de zile.

Link to comment
  • 0

Buna ziua. Care este termenul maxim prevazut de lege pentru aplicarea autocolantului cu viza? Mai exact: cat timp au dreptul cei de la buletine sa-mi retina actul de identitate pentru aplicarea unui nou autocolant? (e vorba doar de prelungirea vizei la resedinta pe care o am de 3 ani). Nu am gasit nimic specificat in lege si sa ma lase 45 zile fara buletin mi se pare foarte mult.

Mentionez ca seful de la buletine doreste sa se razbune astfel intr-o "rafuiala" personala.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.