Jump to content
POLITISTI.ro

Omologarea si valabilitatea trusei medicale si stingatorului


Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat (modificat)

Oug195 prevede la

 

Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

iar la

 

Art.100. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:

13. conducerea unui autovehicul care nu este dotat cu trusă medicală, triunghiuri reflectorizante şi stingător pentru incendii, omologate

 

Intrebare:

avand in vedere ca in oug195 se face referire doar la aplicarea sanctiunii ptr lipsa dotarilor omologate dar nu si la termenul de valabilitate, care este temeiul legal pentru aplicarea sanctiunii pentru expirarea termenului de valabilitate pentru trusa medicala si stingator respectiv obligativitatea inlocuirii kitului pentru trusa si incarcarea/inlocuirea stingatorului auto?

 

 

daca se adauga la finalul art.100/1/13 sintagma "si in termen de valabilitate" atunci era clar ptr toata lumea dar in forma actuala se intelege ca poti circula cu dotari omologate dar care nu sunt in termen de valabilitate. 

Modificat de Administrator
Titlul unui topic începe cu literă MARE!
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Nu ţi se pare logic ca una dintre condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească o astfel de trusă, pentru a fi "omologată", este şi aceea de a se afla în termenul de valabilitate? După ce i-a expirat termenul de valabilitate, mai poate fi considerată ca fiind omologată? Eu nu cred.

  • Moderator
Publicat (modificat)

Simplu. Aceste legi se coroborează şi cu alte acte normative. Astfel, conţinutul trusei medicale auto, precum şi modalităţile de înlocuire ale acestuia în cazul expirării sunt prevăzute în Ordinul Ministerului Sănătăţii numărul 987/2007 :

 

Ministerul Sanatatii Publice

Ordin nr. 987/2007
din 04/06/2007
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 388 din 08/06/2007
pentru aprobarea continutului minim al trusei sanitare auto

Avand in vedere prevederile art. 9 din Legea nr. 176/2000 privind dispozitivele medicale, republicata, ale art. 125 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei logistica, administrativ, relatii publice si mass-media nr. 5.866/2007,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 862/2006 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii Publice,

    ministrul sanatatii publice emite urmatorul ordin:


   Art. 1. - Se aproba continutul minim al trusei sanitare auto, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
   Art. 2. - (1) Ambalajul trusei sanitare auto trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
   a) sa asigure o etanseitate corespunzatoare pentru protejarea continutului fata de praf, umezeala, carburanti si uleiuri, printr-un sistem de inchidere ferm;
   b) sa fie dimensionata corespunzator, in vederea depozitarii si asigurarii integritatii componentelor din continutul trusei sanitare auto.
   (2) Eticheta trusei sanitare auto trebuie sa contina denumirea produsului, denumirea si adresa producatorului si denumirea si adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piata, dupa caz.
   (3) Dispozitivele medicale din componenta trusei sanitare auto trebuie sa indeplineasca cerintele aplicabile din Hotararea Guvernului nr. 911/2005 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de punere in functiune a dispozitivelor medicale.
   Art. 3. - Producatorii cu sediul in Romania care fabrica si introduc pe piata truse sanitare auto se inregistreaza la Ministerul Sanatatii Publice potrivit art. 31 din Hotararea Guvernului nr. 911/2005.
   Art. 4. - Prevederile art. 1 nu sunt aplicabile truselor sanitare auto legal fabricate si/sau comercializate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene sau care sunt fabricate in mod legal intr-un stat semnatar al Acordului privind Spatiul Economic European si care furnizeaza un nivel de protectie echivalent cu cel prevazut de prezentul ordin.
   Art. 5. - Trusele sanitare auto inregistrate la Ministerul Sanatatii Publice pana la data intrarii in vigoare a prezentului ordin pot fi comercializate pana la expirarea Certificatului de inregistrare a dispozitivelor medicale emis de Ministerul Sanatatii Publice.
   Art. 6. - La expirarea termenului de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi inlocuite de utilizator cu produse cu aceleasi caracteristici, introduse pe piata cu respectarea cerintelor prevazute de Hotararea Guvernului nr. 911/2005.
   Art. 7. - Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului sanatatii nr. 623/1999 pentru aprobarea componentei trusei sanitare auto si a continutului minim obligatoriu al acesteia, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 631 din 24 decembrie 1999.
   Art. 8. - Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

   Ministrul sanatatii publice,
Gheorghe Eugen Nicolaescu


   Bucuresti, 4 iunie 2007.
   Nr. 987.

 

De asemenea, extinctorul auto este reglementat prin Legea 307/2006, unde la articolul 50 se stipulează că punerea pe piata a acestui tip de produs se face pe baza evaluarii conformitatii fata de reglementarile Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformitatii aprobata prin Ordin al Ministrului Administratiei si Internelor, iar acesta trebuie să fie în termenul de garanţie şi valabilitate stabilit prin lege, respectiv ordinul de ministru. 

Modificat de Cristi
Publicat (modificat)

este logic ca trusa si extinctorul trebuie sa se afle in termenul de valabiltate ptr a le putea utiliza dar intrebarea viza temeiul legal in baza caruia poti primi amenda ptr expirarea termenul de valabilitate intrucat art. 101/1/13 prevede doar sanctiunea ptr lipsa dotarilor omologate.

 

 

omologarea nu presupune existenta unui termen de valabilitate.

masina daca iese din termenul de garantie sau nu mai are ITP valabil, asigurare RCA valabil, inseamna ca nu mai este omologata?? 

 

@Cristi, cunosc faptul ca legile se pot colobora si cu alte acte normative astfel ca am citit inainte de a posta ord. MS 987/2007 privind continutul minim al trusei medicale (eram sigur ca cineva va face referire la acest act normativ)  dar asa cum se poate observa la art. 6 se precizeaza ca "acestea pot fi inlocuite cu alte produse" adica este o posibilitate si nu o obligativitate, "se vor inlocui". de aici se poate trage si concluzia ca trusa ramane in continuare "omologata" nefacandu-se precizarea ca isi pierde omologarea daca nu inlocuiesti componentele expirate.

 

de asemenea nu am gasit in legea 307/206 privind apãrarea împotriva incendiilor sau in Ord.MAI 88/2012 obligativitatea incarcarii stingatorului de catre o persoana fizica ptr uz propriu, sunt convins ca exista pe undeva dar momentan nu am gasit-o. :doh:

 

prin urmare, cu "subiect si predicat"  (lege, articol si aliniat), ce temei legal inscrie politistul rutier in procesul verbal de contraventie cand trusa medicala are continutul expirat (trusa este omologata) iar continutul stingatorului nu se afla in termenul de valabilitate (stingatorul este omologat)?

Modificat de cyan
  • Apreciez 1
  • Displace 1
  • Moderator
Publicat

Dacă o maşină nu mai are ITP-ul valabil, NU mai are dreptul să circule pe drumurile publice. Aşa că astfel de comparaţii nu au nicio legătură cu ce discutăm aici. Dacă un medicament are termenul de valabilitate expirat, el trebuie retras de pe piaţă.

 

Dacă te duci cu o astfel de trusă, ce are termenul de valabilitate expirat, crezi că ţi-o omologhează?

 

Ai primit tu o sancţiune pentru aşa ceva sau doar ai auzit?

  • Moderator
  • Soluţie
Publicat

cyan

Faci confuzii, pentru că poliţistul sancţionează lipsa trusei de prim ajutor, iar cel care îţi verifică termenul de valabilitate al acesteia este inginerul sau personalul de la RAR ori staţia de inspecţie tehnică periodcă, atunci când efectuezi ITP-ul. Dacă trusa nu este în termenul de valabilitate când prezinţi maşina, nu vei primi viza ITP.

  • Membru
Publicat

1. verbul este "a corobora"

 

2.

Omologarea se da in special la continutul trusei, nu la ambalaj. Acel continut trebuie sa aiba anumite caracteristici care se pierd in timp

Respectivul ordin al Ministerului Sanatatii iti da doua variante in privinta trusei:

- sa inlocuiesti o parte din continut, la expirarea termenului de valabilitate alt acestuia(daca vrei, nu te obliga nimeni dar e mai ieftin) sau

- sa inlocuiesti trusa cu totul cu alta, omologata

 

acel "pot fi inlocuite" este oferit ca alternativa la achizitionarea altei truse.

  • 7 ani mai târziu...
Publicat

Bună ziua! 

Am o întrebare, am fost să îmi reîncarc stingătorul auto și am descoperit faptul că deși era în termen circulam in ilegalitate și eram pasibil de amendă, fiind dintr-un lot neconform ISCIR. Am atașat documentul, cei de la firmă de reîncărcare stingătoare au zis că sunt foarte stricte legile și că au clienți care au primit amendă. Cică și cele vândute în comerț care sunt fara manometru sunt neconforme și deși autorizate RAR nu sunt conforme ISCIR așadar poliția rutieră poate da amendă. 

 

Îmi dau seama că poliția e rezonabilă și nu cred că ar da mai mult decât un avertisment dar chiar există cadrul legal sa se dea amendă daca omul nu știe faptul că nu (mai) sunt conforme ISCIR?

stingatoare rele.jpg

IMG_20210429_065641480.jpg

  • Marius a modificat titlul în Omologarea si valabilitatea trusei medicale si stingatorului
  • Marius a deschis acest topic
  • 2 ani mai târziu...
Publicat

Sunt obligatorii aceste echipamente pentru ATV-uri?

Legea este destul de confuza si spune ca orice autovehicul trebuie sa le aiba daca este pe drum public.

Pe de alta parte ATV-urile, sau cvadriciclu usor, sunt asimilate mopedelor, de unde rezulta si obligativitatea castii de protectie, pentru care din nou nu e scris negru pe alb.

Am gasit articole care spun ca cei care detin vehicule ce se incadreaza la categoria AM sau A, nu sunt obligati sa aiba aceste echipamente datorita lipsei spatiului de depozitare.

Logica spune ca din moment ce un ATV se asimileaza mopedelor, ar trebui sa intre sub incidenta acestei legi.

Risc sa imi iau amenda daca nu le am? ATV-ul este inmatriculat la politie, cu numar negru.

  • Moderator
Publicat

În prezent este în vigoare următorul text de lege:

Art. 8 - Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul, tractor agricol sau forestier și tramvai trebuie să fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante și un stingător de incendiu, omologate.

Cât mai curând urmează să se modifice această prevedere, întrucât a fost votat de Parlament un proiect de lege care se află trimis pt promulgare la Preşedintele României. După ce este promulgat, textul se publică în Monitorul Oficial şi intră în vigoare.

Poţi consulta proiectul de lege aici: PL-x nr. 599/2022, iar aici Forma pentru promulgare 

Publicat (modificat)

Ok, deci nu este inca in vigoare. 

 

"Permis categorie AM: se poate conduce de la 16 ani, in categoria AM sunt incluse mopede cu doua sau trei roti, a caror viteza maxima este intre 25 km/h și 45 km/h. Aceste modele sunt echipate cu un motor cu ardere interna, cu aprindere prin scanteie, cu o capacitate cilindrica ce nu depaseste 50 cmc sau cu un alt motor cu ardere interna ori, după caz, electric, a carui putere nominala continua maxima nu depaseste 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depaseste 350 kg, neincluzand masa bateriilor in cazul vehiculului electric."

 

Referitor la categorie, in OUG 195/2002 spune la art.6 urmatoarele: 

"21. moped - autovehicul care face parte din categoria mopedelor potrivit Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2013. Este asimilat mopedului cvadriciclul uşor, astfel cum este prevăzut în Regulamentul (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European şi al Consiliului din 15 ianuarie 2013;"

Deci se incadreaza clar un ATV la categoria AM? Mai ales cel tip Euro5 unde nu exista limitarea de viteza la 60kmh ca la cele T3b.

Modificat de andutgv
adaugare continut

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.