Jump to content
POLITISTI.ro

Amenintare si hartuiala!


suivalf
Go to solution Solved by zzabest,

Recommended Posts

Buna, vreau sa stiu si eu ce pot face in urmatorul caz:

 

Atat eu cat si prietena mea suntem victimile unei persoane care ne agreseaza verbal, uneori aducandu-ne pagube materiale asupra bunului personal. Persoanei respective ii place de prietena mea, desi prietenei mele nu-i place de el si nu vrea sa vorbeasca cu dansul.

Ce putem face? Ieri s-a dus acasa la prietena si a amenintat-o ca ii va face rau, si ca pana la urma va fi cu el. La mine cu cateva saptamani in urma mi-a lovit masina provocandu-mi cateva distrugeri la masina. Am fost deja si-am facut o plangere la politie pe tema asta, dar ma tem ca nu se va opri aici. Ce putem face? Va rog, dati-mi un sfat care sa ne ajute.

Ne-am saturat de persoana asta, nu i-am facut nimic niciodata, se leaga mai mereu de noi. Am inteles ca exista un ordin de restrictie

ce poate fi aplicat in unele cazuri. Va rog din tot sufletul, dati-ne un raspuns care sa ne ajute. Multumesc.

Link to comment
  • Member
  • Solution

Infractiunea de "hartuiala" nu exista in Codul Penal al Romaniei. Se pare ca exista in noul Cod Penal infractiunea de hartuire, dar nu a intrat inca in vigoare.

Poti depunde plangere pentru infractiunea de amenintare la unitatea de politie pe raza careia ai domiciliul.

Art. 193 Cod Penal : Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

 

 

Potrivit art. 27 din Legea 25/09.03.2012 privind modificarea si completarea Legii 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie, pot beneficia de ordin de protectie persoanele a caror viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru de familie.

 

Art. 27 din Legea 25/2012:

 "(1) Persoana a carei viata, integritate fizica sau psihica ori libertate este pusa in pericol printr-un act de violenta din partea unui membru al familiei poate solicita instantei ca, in scopul inlaturarii starii de pericol, sa emita un ordin de protectie, prin care sa dispuna, cu caracter provizoriu, una sau mai multe dintre urmatoarele masuri obligatii sau interdictii: 
a) evacuarea temporara a agresorului din locuinta familiei, indiferent daca acesta este titularul dreptului de proprietate; 
b) reintegrarea victimei si, dupa caz, a copiilor, in locuinta familiei; 
c) limitarea dreptului de folosinta al agresorului numai asupra unei parti a locuintei comune atunci cand aceasta poate fi astfel partajata incat agresorul sa nu vina in contact cu victima; 
d) obligarea agresorului la pastrarea unei distante minime determinate fata de victima, fata de copiii acesteia sau fata de alte rude ale acesteia ori fata de resedinta, locul de munca sau unitatea de invatamant a persoanei protejate; 
e) interdictia pentru agresor de a se deplasa in anumite localitati sau zone determinate pe care persoana protejata le frecventeaza sau le viziteaza periodic; 
f) interzicerea oricarui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenta sau in orice alt mod, cu victima; 
g) obligarea agresorului de a preda politiei armele detinute; 
h) incredintarea copiilor minori sau stabilirea resedintei acestora. 
(2) Prin aceeasi hotarare, instanta poate dispune si suportarea de catre agresor a chiriei si/sau a intretinerii pentru locuinta temporara unde victima, copiii minori sau alti membri de familie locuiesc sau urmeaza sa locuiasca din cauza imposibilitatii de a ramane in locuinta familiala. 
(3) Pe langa oricare dintre masurile dispuse potrivit alin. (1), instanta poate dispune si obligarea agresorului de a urma consiliere psiholgica, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor masuri de conntrol, efectuarea unui tratament ori a unor forme de ingrijire, in special in scopul dezintoxicarii."

 

 

Conform art. 1491 Cod Penal, prin membru de familie se intelege sotul sau ruda apropiata, daca aceasta din urma locuieste si gospodareste impreuna cu faptuitorul.

   Art. 149 Cod Penal : Rude apropiate sunt ascendentii si descendentii, fratii si surorile, copiii acestora, precum si persoanele devenite prin infiere, potrivit legii, astfel de rude.

 

Din ce ai descris, nici tu, nici prietena ta, nu puteti beneficia de ordin de protectie.

  • Upvote 4
Link to comment

Atunci vom recurge la prima faza, cea prin care ne ameninta, ne distruge bunurile si mai ales c-a intrat si-n curtea ei fara invoirea nimanui, am uitat sa precizez asta.

S-a intamplat de doua ori pana acum, fiind violare de domiciliu. Nu sunt si n-am fost niciodata de acord cu astfel de persoane, nu trebuie iertate, trebuie sa ne lepadam de ele. Va multumesc pentru raspuns si voi recurge la metoda care mi-ati sugerat-o. Inca o data, va multumesc. O zi buna si sarbatori fericite.

Link to comment
  • Moderator

Cel mai bine ar fi sa aveti si probe, fie vecini/cunoscuti care au fost martori la amenintari si la distrugerile produse, fie o camera de supraveghere montata in curte. Succes!

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.