Jump to content
POLITISTI.ro

Campania - Nu-ţi scăpa casa din ochi!


NewsBot

Recommended Posts

Campania „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”

Astăzi, 25 aprilie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă, s-a lansat campania de prevenire a furturilor din locuinţe „NU-ŢI SCĂPA CASA DIN OCHI!”. Aceasta a fost susţinută de reprezentanţi ai Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul I.G.P.R., precum şi reprezentanţi ai Groupama Asigurări.

Campania „NU-ŢI SCĂPA CASA DIN OCHI!” se va desfăşura în perioada mai – iulie 2013, la nivel naţional, şi are drept scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe.

Activităţile circumscrise acestei iniţiative vor viza transmiterea de recomandări cu caracter preventiv prin distribuirea unor materiale informativ-preventive, precum şi stabilirea unor întâlniri ale ofiţerilor de prevenire cu beneficiarii acestui proiect.

Astfel, pentru promovarea mesajelor campaniei, au fost realizate 300.000 de scrisori, adresate cetăţenilor, care vor fi depuse în cutiile poştale. Totodată, au fost tipărite 150.000 de broşuri şi 5.000 de afişe ce vor fi distribuite asociaţiilor de proprietari, din mediul urban. Afişele vor fi expuse la avizierele blocurilor, la sediile unităţilor de poliţie, la intrările în centrele comerciale şi în alte locuri publice.

Totodată, în vederea diseminării mesajelor destinate prevenirii spargerilor de locuinţe, se vor organiza întâlniri cu grupuri ţintă: asociaţii de proprietari, asociaţii profesionale, angajaţi ai unor instituţii sau societăţi comerciale.

Pe parcursul întâlnirilor, vor fi prezentate o serie de măsuri de prevenţie privind protejarea patrimoniului propriu. De asemenea, pentru ca mesajul campaniei să ajungă la cât mai multe persoane, se vor organiza acţiuni de informare în zone cu aflux mare de cetăţeni.

Groupama Asigurări este alături de Inspectoratul General al Poliţiei Române în acţiunile de prevenţie adresate cetăţenilor. Parteneriatul dintre cele două instituţii este unul de durată şi a început în urmă cu 3 ani, iar proiectele derulate împreună au arătat importanţa acestor acţiuni. Prin intermediul campaniei „NU-ŢI SCĂPA CASA DIN OCHI!” cei vulnerabili vor afla cum să nu devină victimele celor care fură din locuinţe.

Pentru exemplificarea cât mai sugestivă a profilului persoanelor care comit infracţiuni de furt din locuinţe, la conferinţa de presă a participat şi un grup de actori profesionişti ce au „interpretat” principalele modalităţi de sustragere a bunurilor din locuinţe, identificate de poliţişti.

 • Hoţul muncitor îşi atribuie false identităţi şi calităţi – instalator, electrician, lucrător la deratizare, utilităţi. Este îmbrăcat de obicei cu echipamente gen salopetă, care să sugereze apartenenţa la diferite instituţii. Are asupra sa mai multe tipuri de legitimaţii false cu diverse nume, în funcţie de calitatea pe care şi-o atribuie.
 • Hoţul oportunist este acela care profită de uşi/geamuri lăsate deschise de către proprietari. Va fi îmbrăcat sport – trening, adidaşi care imită mărci cunoscute, şapcă, ochelari de soare.
 • Hoţul semi-mascat este tipul comun de spărgător prin efracţie. Este îmbrăcat cu haine închise la culoare, blugi, geacă, poartă un fes pe cap, cât mai mult tras pe ochi, care, eventual se poate transforma şi în cagulă. Are asupra sa un rucsac cu câteva scule, gen pontoarcă, ruptor, leră, mănuşi.
 • Hoţul intelectual este îmbrăcat decent sau elegant, poartă cravată, ochelari şi are asupra sa o geantă diplomat în care, în loc de documente, are instrumente de spargere.

  382137_555991831101586_77408556_n.jpg
  Prevenirea infracţiunilor de furt constituie una dintre direcţiile prioritare de acţiune ale structurilor teritoriale de analiză şi prevenire a criminalităţii pentru anul 2013.
  În acest domeniu, acordăm o atenţie sporită furturilor din locuinţe întrucât au un impact puternic în rândul membrilor comunităţii şi, totodată, pe acest segment de criminalitate există un potenţial crescut de reducere a oportunităţilor infractorilor şi a prejudiciilor cauzate, prin desfăşurarea unor activităţi de informare a populaţiei cu privire la modalităţile de autoprotecţie adecvate. În demersul său de abordare a infracţionalităţii, Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii colaborează constant cu alte instituţii guvernamentale, autorităţi locale, ONG-uri, asociaţii profesionale, companii private.
  Campania “Nu-ţi scăpa casa din ochi!”, derulată în parteneriat cu Groupama Asigurări, îşi propune să aducă în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului victimal în ceea ce priveşte furturile din locuinţe (domnul comisar-şef de poliţie Constantin Stroescu, director al Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii).
  Modalitățile de comitere a faptelor sunt multiple, plecând de la cele prin împrietenire, caz în care autorii se recomandă ca fiind reprezentanți ai unor instituții sau firme, pătrund în locuințe cu acceptul proprietarului și, profitând de neatenţia acestuia, îi sustrag bunuri, în general bani ori bijuterii, până la cele prin forţarea, ruperea butucului, folosirea de chei potrivite ori escaladare. Un număr mare de furturi din locuinţe vizează apartamentele situate la parterul blocurilor, prin forţarea sistemelor geamurilor termopan. De regulă, în cazul acestor modalităţi, furturile au loc ziua. (domnul comisar-şef de poliţie Călin Aurel - Direcţia Investigaţii de Criminale).

  Prevenţia este pentru Groupama Asigurări o axă strategică în cadrul politicii de responsabilitate socială, dezvoltată atât la nivel de Grup cât şi în România. Am convingerea că parteneriatul cu Inspectoratul General al Poliţiei Române, alături de care am lansat astăzi al treilea proiect, va avea cel puţin succesul celor anterioare. Preocuparea noastră comună pentru educarea populaţiei privind riscurile la care suntem cu toţii expuşi în fiecare zi va avea în continuare pentru noi importanţa pe care o merită şi angajamentul nostru pe termen lung. (Georgiana Miron, Director de Marketing şi Comunicare – Groupama Asigurări)

  PREVENIREA FURTURILOR DIN LOCUINŢE
  Este extrem de neplăcut să-ţi găseşti casa spartă. De aceea, dorim să te ajutam să nu devii una dintre victimele celor care fură din locuinţe.
  Infractorii speculează neglijenţa locatarilor în a-şi securiza casa, în special în mediul urban. De exemplu, aceştia profită de faptul că la unele apartamente situate la parter sau etajul unu ferestrele sunt lăsate deschise şi nesupravegheate.
  Un aspect foarte important al prevenirii furturilor din locuinţe este reprezentat de necesitatea adaptării măsurilor de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate.

  CE TREBUIE SĂ FACEŢI DACĂ LOCUIŢI LA BLOC:
  Intrarea în imobil
  Montaţi un interfon la intrarea în scară!
  Asiguraţi-vă că aţi închis bine uşa, atunci când intraţi sau ieşiţi în/din imobil!
  Dispozitivul de amortizare montat pe uşa de la intrare trebuie să permită o închidere completă a acesteia!
  Dotaţi cu încuietori corespunzătoare uşile de la terase sau de la alte zone de acces!
  Nu permiteţi accesul persoanelor necunoscute care sună la interfon, folosind diferite pretexte sau al acelora care încearcă să intre odată cu tine!
  Instituiţi în imobil, cu sprijinul vecinilor, un sistem de supraveghere a vecinătăţii!
  Uşa de acces în locuinţă
  Ţineţi uşa de acces în locuinţă încuiată permanent, chiar şi atunci când sunteţi acasă!
  Uşa trebuie să fie confecţionată dintr-un material rezistent la solicitări mecanice!
  Montaţi pe toc, în zona sistemelor de închidere/asigurare, o armătură metalică!
  Balamalele să aibă o bună fixare în toc şi în uşă.Înlocuiţi rapid orice încuietoare devenită nefuncţională sau a cărei cheie aţi pierdut-o.
  Ferestrele
  Dacă locuiţi la parter, etajul 1 sau ultimul nivel, asiguraţi ferestrele prin montarea unor gratii metalice sau un sistem antiefracţie!
  Când părăsiţi locuinţa, chiar şi pentru scurt timp, închideţi toate ferestrele, inclusiv uşa de la balcon.

  CE AVEŢI DE FĂCUT CÂND LOCUIŢI LA CURTE
  Gardul care înconjoară curtea trebuie sa aibă o înălţime potrivită, astfel încât să fie greu de escaladat!
  Poarta de acces să fie în permanenţă asigurată cu un sistem de închidere corespunzător şi prevăzută cu interfon!
  Montaţi un sistem video de supraveghere pentru înregistrarea oricărei activităţi desfăşurate în curte!
  Instalaţi un sistem de iluminare cu senzori de mişcare pentru zona exterioară!
  Pe timpul nopţii asiguraţi anexele gospodăreşti cu încuietori sigure!
  Pentru ferestrele de la parter, instalaţi un sistem electronic antiefracţie sau gratii metalice.

  POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANADĂ:

 1. Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să-ţi prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!

 2. Dacă sună la uşă persoane ce pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz etc.), nu lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!

 3. Nu oferiţi informaţii necunoscuţilor despre bunurile pe care le deţii sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!

 4. Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ai achiziţionat!

 5. Nu comunicaţi date despre plecarea de acasă pentru o perioadă mai lungă în convorbirile cu alte persoane sau pe reţele de socializare. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care ai încredere, care pot să vină zilnic să-ţi ridice corespondenţa şi să lase impresia de casă locuită!

 6. Nu postaţi pe site-urile de socializare imagini din care să reiasă că deţii în casă bunuri de valoare!

 7. Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!

 8. Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii apelaţi la firme autorizate!

 9. Achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.

 10. Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor!

 11. Când părăsiţi locuinţa pe timpul nopţii, lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune!

400739_555993077768128_1642057295_n.jpg

I.G.P.R. - Centrul de Informare si Relatii Publice

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.