Jump to content
POLITISTI.ro

Post de radio "pirat" bruia comunicatiile de urgenta


CITADELA

Recommended Posts

  • Moderator

"De la politisti, pentru suspectii cu veleitati de DJ, dosare penale si acuzatii serioase". O astfel de dedicatie s-ar fi putut auzi vineri la un radio-pirat care emitea in Bucuresti. Anchetatorii au hotarat sa descinda in studioul din apartament, cand au observat ca tinerii anunta melodiile inclusiv pe frecventele Politiei sau Ambulantei.

DJ FM, un post pirat de radio care emite in Capitala de luni intregi. Ascultatorii nu banuiau, probabil, ca cei pe care ii sunau ca sa dea dedicatii emit ilegal. Cand semnalul radio a interferat cu frecventele unor institutii publice, au intrat in alerta cei de la serviciul de telecomunicatii.

Tanarul in casa caruiau au intrat poltiistii a recunoscut imediat ca este un pirat al undelor. Alti doi amici comiteau aceeasi ilegalitate.

Iubitorii de manele nu mai gasesc DJ FM pe aparatele de radio, iar suspectii s-au ales cu dosare penal. De la inceputul anului, in toata tara au fost descoperite zeci de posturi de radio pirat.

Link to comment

Cand semnalul radio a interferat cu frecventele unor institutii publice, au intrat in alerta cei de la serviciul de telecomunicatii.

Faptul ca suntem politisti nu ne arunca automat pe umeri si prezumtia de prostie crasa, cum se vehiculeaza ce catre grupurile satirico-umoristice.

Luind-o putintel logic, un post pirat, ca sa poata fi ascultat, ar trebui sa emita in banda de radio disponibila pe aparatele casnice de receptie, ca doar nu emitea doar pentru salvare si politie. Din cite stiu aceste fregvente NU pot fi receptionate pe receptoarele casnice, in plus transmisia pe fregventele un cauza sunt "scrambled". NU tin partea infractronului (mai ales ca emitea manele), insa daca tot au reusit sa-i puna botnita, macar sa dea niste motive plauzibile.

Link to comment

Aparatura de emisie este facuta home made si pe linga frecventa respectiva pe care vor sa emita exista si armonicele (rezultate din proasta executare a emitatorului si a lipsei filtrelor care sa taie armonicele ) pe scurt la emisia pe o anumita frecventa se mai emite pe alte frecvente aflate in jurul frecventei principale la distante de citeva zeci de mhz, efectul este similar cu caderea unei picaturi intr-o galeata cu apa, se formeaza cercuri concentrice care se disipa la o oarecare distanta, fiecare cerc avind in cazul nostru o alta frecventa si scazind in putere o data cu departarea de frecventa principala, de aceea se aud posturi de radio pirat pe frecventele folosite de aviatie, etc. Posturile legale au emitatoare care au filtre care elimina armonicele si emit numai pe frecventa alocata dar ele costa foarte mult. Sper ca am reusit sa ma fac cit de cit inteles.

Edited by dcrist
  • Upvote 1
Link to comment

dcrist a dat un raspuns foarte documentat si obiectiv ,daca nu ar fi scris el acest raspuns as fi facut-o eu, intradevar sunt multe de spus legat de aceast domeniu.A fost o perioada cand piratii undelor radio chiar isi faceau de cap acum au ramas destul de putini deoarece au o noua alternativa - emisia online au aparut foarte multe radiouri care emit doar pe net, e foarte bine intrucat nu incalca legea perturband traficul radio iar acum au posibilitatea sa isi desfasoare hobby-ul in mediul online desi satisfactia nu e aceeasi.

Link to comment
  • Moderator

Serhente, logica ta a fost corecta, :good: insa ai omis si datele tehnice ale problemei, pe care Dcrist le-a prezentat suficient de clar. :emo-yessir:

Din propria experienta, iti pot spune ca si reciproca este valabila, adica transmisii ale aparaturii din dotare (statiile portabile Motorola) pot interfera alte sisteme de comunicatii. Am patit-o, la un flagrant, dupa ce l-am prins pe "pacient", si am intrat si in casa, ne-a spus ca ne-a auzit pe televizor, pt ca ne interpuneam peste canalul de manele pe care il asculta, dar, spre norocul nostru, nu si-a imaginat ca el era tinta. Asta nu datorita statiilor noastre, care sunt profesionale, ci datorita televiziunii prin cablu, care de cele mai multe ori s-a facut cu materiale ieftine, chinezarii, care radiaza mai mult de cat iti imaginezi si nu asigura nici un fel de izolare a semnalului fata de factorii exteriori de perturbare. Oricum, cu noul sistem Tetra, nu se poate repeta aceasi situatie. Nu are rost sa intru in detalii tehnice, dar pot sa-ti spun ca este mult mai sigur, decat Motorolele in VHF.

Edited by CITADELA
Link to comment
  • Moderator

Off topic...vezi CITADELA, e mai bine sa inveti limbajul prin semne pe care il fac astia prin filmele de actiune, decat sa folosesti statia...ner.gif

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.