Jump to content
POLITISTI.ro

Inmatriculare corecta sau nu


ghiorghiul

Recommended Posts

Buna ziua ,

Am cautat un caz similar in toate discutiile dar nu am gasit , de aceea rog sa ma lamureasca cineva (dar sa fie sigur pe ce spune si nu doar o presupunere ) daca am procedat corect sau gresit in ceea ce priveste o inmatriculare .

Eu ca firma X am cumparat o masina noua in decembrie 2012 . Am inmatriculat-o corect pe 5 februarie 2013 . Conjunctura unor fapte (probleme) a facut sa trebuiasca sa vand masina unei firme Y in baza unui contract in care am specificat clar ca firmei Y , in cazul in care nu va achita valoarea facturii in termen de 120 zile , i se va elibera o factura de storno ( cu minus ) iar masina va ramane ,in continuare, a firmei X .Masina a ramas inmatriculata si inregistrata la primarie pe firma X . Pana aici nimic deosebit . Problema e ca , firma Y a vrut sa-i eliberez factura pe 31 ianuarie si asa am facut , fara sa realizez ca eu am inmatriculat masina pe 5 febr .

Intrebare: - aveam voie sa inmatriculez o masina care la acea data era vanduta (doar factura ) unei alte firme Y?

Link to comment
  • Moderator

Tu ai inmatriculat corect masina la momentul respectiv, insa ai facut un mic fals in inscrisuri sub semnatura privata, postdatand o factura emisa in luna februarie cu data de 31.01.

  • Upvote 3
Link to comment

Corect , asa este . De ce problema m-as putea lovi eu (ca firma sau persoana) si daca el va putea inmatricula masina pe numele firmei y , cand va veni timpul , fara sa intampine probleme .

Link to comment
  • Moderator

Art. 290

Falsul în înscrisuri sub semnătură privată

Falsificarea unui înscris sub semnătură privată prin vreunul din modurile arătate în art. 288, dacă făptuitorul foloseşte înscrisul falsificat ori îl încredinţează altei persoane spre folosire, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Tentativa se pedepseşte.

Art. 288

Falsul material în înscrisuri oficiale

Falsificarea unui înscris oficial prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.

Falsul prevăzut în alineatul precedent, săvârşit de un funcţionar în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Sunt asimilate cu înscrisurile oficiale biletele, tichetele sau orice alte imprimate producătoare de consecinţe juridice.

Tentativa se pedepseşte.

Link to comment

Factura face dovada platii. Acum mai inchei un contract de vanzare-cumparare pentru un autovehicol folosit, dupa care firma y il poate inmatricula in 30 zile. In situatia in care factura emisa de tine cu o alta data decat cea reala nu a produs consecinte juridice(adica nu a prejudiciat pe nimeni) nu pot fi retinute infractiunile de fals.Factura poate inlocui un precontract de vanzare-cumparare si nu sunt probleme la inmatricularea ulterioara.

Link to comment

drAG05 - "factura face dovada platii " - nu-i asa , nu inseamna ca daca i-am facturat , o sa si plateasca. Dar nu are legatura eliberarea unei facturi cu achitarea acesteia sau neachitarea . Faptul ca nu poate fi retinuta infractiunea de fals , ai dreptate (zic eu ) . Dl Marius si Dl DanPin interpreteaza gresit . Pentru ei o sa expun problema altfel : Dau un exemplu cu date fictive : Eu ca firma X cumpar masina noua pe 25 martie , gasesc cumparator , astazi 06. aprilie , pe firma y , careia ii eliberez factura si cu care inchei un contract cu clauza "daca nu se achita factura in termen de 120 zile masina ramane firmei X iar firmei Y i se va elibera factura de storno (cu minus ) " . Folosind aceasta clauza , sub rezerva ca poate firma Y nu-mi achita factura la termenul stabilit , pot urma cursul normal al inmatricularii pe firma X si sa ma duc pe 10 aprilie sa o inmatriculez pe X ? Adica sa nu o inmatriculez pe Y ,pt ca daca y nu-mi plateste , si o si mai inmatriculez pe y .... vai de capul meu (va fi mult mai greu sa o reinmatriculez pe x si voi plati de 2 ori ) . Pana aici nu exista nici o tentativa de fals sau altceva. Intrebarea e daca pot inmatricula masina pe firma x depunand la dosar prima factura de achizitie si nu ultima de vanzare (la dosar cere documentul de achizitie - factura - masinii ) .

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.