Jump to content
POLITISTI.ro

Citaţie de la Poliţie.


Addons

Recommended Posts

Bună Ziua,

Astăzi, părinţii mei s-au trezit cu o citaţie la uşă în care eram invitat la secţie.

Citaţia constă cam aşa:

Dosar penal nr. 5998/P/2011

Data x/x/x

Numele X, prenumele X, fiul lui X şi al X, de ani 14, profesie elev, din municipiul X, adresa X, este chemat la acest organ de poliţie cu sediul în municipiul etc. etc. etc. pentru ziua de 04 aprilie 2013, ora 9:00 pentru a fi audiat in calitate de faptuitor in cauza privind dosar penal 5998/P/2011

În caz de neprezentare se va aplica amenda judiciara prevăzută de art. 198 din Codul de procedură penală.

Întrebările mele sunt:

* Ce semnifică acel 2011 mai sus ? (anul comiterii faptei?)

* În ce constă art. 198 din Codul de procedură penală ?

* Dacă acel 2011 ar însemna anul, coincidenţa ar fi că în 2011 am fost interogat de către un angajat al unui hipermarket pentru că am fost prins sustrăgând dulciuri din acesta. Problema e că m-a pus să plătesc valoarea produselor sustrase, iar fiindcă nu dispuneam de acea sumă la mine, m-a pus să chem un adult să mă ia (am chemat un prieten) apoi mi-a zis că de data aceasta mă iartă şi să nu mă mai prindă pe acolo. Ţin să precizez că i-am spus doar numele şi adresa, şi nici nu s-a pus în discuţie să cheme poliţia sau ceva de genu'. Se poate ca citaţia să se refere la această infracţiune pentru că este singura pe care am comis-o ? Şi de ce a durat 2 ani până s-a emis citaţia ?

Link to comment
  • Moderator

* Ce semnifică acel 2011 mai sus ? (anul comiterii faptei?)

2011 semnifică anul când a fost emis numărul unic de înregistrare la Parchet pentru respectiva cauza penală.

* În ce constă art. 198 din Codul de procedură penală ?

Art. 198

Abateri judiciare

Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei:

a) neîndeplinirea sau îndeplinirea greşită ori cu întârziere a lucrărilor de citare sau de comunicare a actelor procedurale, de transmitere a dosarelor, precum şi a oricăror alte lucrări, dacă prin acestea s-au provocat întârzieri în desfăşurarea procesului penal;

b) neîndeplinirea ori îndeplinirea greşită a îndatoririlor de înmânare ori de comunicare a citaţiilor sau a celorlalte acte procedurale, precum şi neexecutarea mandatelor de aducere.

b1) lipsa nejustificată a apărătorului ales sau desemnat din oficiu fără a asigura substituirea, în condiţiile legii, ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apărarea;

Lipsa nejustificată a martorului, a părţii vătămate sau a părţii responsabile civilmente se sancţionează cu amendă de la 250 lei la 3.000 lei.

Lipsa nejustificată a apărătorului ales sau desemnat din oficiu fără a asigura substituirea, în condiţiile legii, ori înlocuirea sau refuzul acestuia de a asigura apărarea se sancţionează cu amendă judiciară de la 250 lei la 3.000 lei.

Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei:

a) împiedicarea în orice mod a exercitării, în legătură cu procesul, a atribuţiilor ce revin organelor judiciare, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, experţilor desemnaţi de organul judiciar în condiţiile legii, agenţilor procedurali, precum şi altor salariaţi ai instanţelor şi parchetelor;

b) lipsa nejustificată a expertului sau interpretului legal citat;

c) tergiversarea de către expert sau interpret a îndeplinirii însărcinărilor primite;

d) neîndeplinirea de către orice persoană a obligaţiei de prezentare, la cererea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum şi neîndeplinirea aceleiaşi obligaţii de către reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însărcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaţii;

e) nerespectarea obligaţiei de păstrare, prevăzută în art. 109 alin. 5;

f) neluarea de către reprezentantul legal al persoanei juridice în cadrul căreia urmează a se efectua o expertiză a măsurilor necesare pentru efectuarea acesteia sau pentru efectuarea la timp a expertizei, precum şi împiedicarea de către orice persoană a efectuării expertizei în condiţiile legii;

g) nerespectarea de către părţi, apărătorii acestora, martori, experţi, interpreţi sau orice alte persoane a măsurilor luate de către preşedintele completului de judecată potrivit art. 298;

h) manifestările ireverenţioase ale părţilor, apărătorilor acestora, martorilor, experţilor, interpreţilor sau ale oricăror alte persoane, faţă de judecător sau procuror;

i) nerespectarea de către învinuit sau inculpat a obligaţiei de a încunoştinţa în scris, în termen de 3 zile, organele judiciare despre orice schimbare a locuinţei pe parcursul procesului penal;

j) neîndeplinirea de către organul de cercetare penală a dispoziţiilor scrise ale procurorului, în termenul stabilit de acesta.

k) abuzul de drept constând în exercitarea cu rea-credinţă a drepturilor procesuale şi procedurale de către părţi, reprezentanţii legali ai acestora ori consilierii juridici.

Amenzile judiciare aplicate constituie venituri la bugetul de stat, cuprinzându-se distinct în bugetul Ministerului Public sau Ministerului Justiţiei, după caz, potrivit legii.

Aplicarea amenzii judiciare nu înlătură răspunderea penală, în cazul în care fapta constituie infracţiune.

* Dacă acel 2011 ar însemna anul, coincidenţa ar fi că în 2011 am fost interogat de către un angajat al unui hipermarket pentru că am fost prins sustrăgând dulciuri din acesta. Problema e că m-a pus să plătesc valoarea produselor sustrase, iar fiindcă nu dispuneam de acea sumă la mine, m-a pus să chem un adult să mă ia (am chemat un prieten) apoi mi-a zis că de data aceasta mă iartă şi să nu mă mai prindă pe acolo. Ţin să precizez că i-am spus doar numele şi adresa, şi nici nu s-a pus în discuţie să cheme poliţia sau ceva de genu'. Se poate ca citaţia să se refere la această infracţiune pentru că este singura pe care am comis-o ? Şi de ce a durat 2 ani până s-a emis citaţia ?

Cel mai probabil, reprezentanţii hipermarketului au depus plângere penală împotriva ta la Parchet sau la Poliţie.

Nu avem de unde să ştim din ce motive nu ai fost citat până acum, la întrebarea asta doar poliţistul care se ocupă de soluţionarea dosarului îţi poate răspunde.

Link to comment

Păi nu era normal să mă informeze în aceşti 2 ani că am un dosar penal ? În ăştia 2 ani puteam să fur din alte 10 hipermaket-uri şi nimeni să nu-mi facă nimic ?

  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Tu nu eşti conştient de ce ai făcut? Ce informare mai vrei?

Dacă în aceşti doi ani ai mai comis alte fapte penale, vei fi cercetat şi eventual judecat pentru fiecare dintre ele. Fiecare trebuie să suporte consecinţele faptelor sale, mai devreme sau mai târziu.

Link to comment
  • Moderator

Daca este adevarat ceea ce ne spui, tu nu raspunzi penal, intrucat conform legislatiei penale romanesti minorul sub 14 ani nu isi angajeaza raspunderea penala in fata legii. Insa parintii tai pot fii chemati in instanta pe cale civila pentru recuperarea pagubelor cauzate de tine, ei avand calitatea de parti responsabile civilmente. Oricum, de prezentat la politie tot trebuie sa te prezinti, pentru audieri, chiar daca solutia din dosar va fi de incetare a urmaririi penale, in caz contrar, risti anumite sanctiuni pe care le vor plati tot parintii tai si nu stiu cat de fericiti vor fii.

Link to comment
  • 4 years later...

buna ziua ..

o matusa de a mea a fost acuzata de un unchi de al meu ca a semnat ceva in numele mamei mele la politia din localitate matusa sta in alta localitate si judet.. politia din localitate a sunat.o si i,a cerut sa se prezinte pt a lamuri problema matusa a cerut sa fie trimise auzatiile la pol din localitatea sa de domiciliu pt ca e batrana ..politia a refuzat si au amenintat,o cu amneda daca nu se prezinta apoi cu citatie...

specific ca matusa nu a semnat nimic in numele mamei mele (sora ei) matusa doar a depus niste acte in instanta impotriva unchiului in care e acuzat de abuz de incredere si inselaciune.. unchiul fiind imuternicit sa ridice o suma de bani de la anrp...pe care a refuzat apoi sa o imparta persoanelor indreptatite.. ca urmare unchiul vazand ca e acuzat o hartuieste pe matusa cu tot felul de cereri si acuzatii depuse ba la finante ba la politie..

INTREBAREA E POLITIA NU POATE TRIMITE ACUZATIILE CE AU FOST DEPUSE IMPOTRIVA EI LA POLITIA DIN LOCALITATEA MATUSEI? MAI ALES CA A EXPLICAT POLITISTULUI LA TELEFON CA ACUZATIILE SUNT FALSE EXPLICAND CA DE FAPT DOAR A DAT UNUI AVOCAT ACTELE NECESARE CE ACUZA UNCHIUL DE ABUZ DE INCREDERE SI INSELACIUNE

  • Downvote 3
Link to comment
  • 2 weeks later...

Buna ziua,

O persoana citata, daca nu se prezinta la Politie, trebuie sa fie citata si a doua oara sau i se aplica amenda imediat dupa prima citare ?
Persoana citata poate contesta amenda primita ? care este perioada maxima pentru contestatie si care ar putea fi motivele invocate pentru care sa-i fie admisa contestatia ?
Nu este dosar penal iar respectivul trebuie doar sa declare identitatea unei alte persoane cu care este prieten, care prieten a incalcat un articol din legea 61/1991.
Persoana citata stie de citatie dar a refuzatat sa se prezinte si teoretic nu are nici un motiv intemeiat sa conteste.
Politia a inchis cauza, amendandu-l doar pe cel citat care nu s-a prezentat.

Multumesc anticipat.

Link to comment
  • Member

Nu este obligat sa citeze persoana si a doua oara pentru a aplica amenda judiciara. Iar daca, in mod nejustificat, nu te-ai prezentat  in fata organului de urmarire penala, poti fi adus pentru a fi audiat chiar si cu mandat de aducere.
Sfatul meu este sa iei legatura cu politistul care se ocupa de speta ta si sa-i spui care sunt motivele neprezentarii tale la data stabilita in citatie.

Link to comment

Nu eu sunt implicat in speta, reprezint doar petentul si nu este caz/fapta penala.

Politistul a inchis cauza, a sanctionat contraventional pe un martor/complice/instigator  pentru neprezenare la audiere, faptuitorul ramanand neaudiat !!

Edited by radioul
Link to comment
  • Moderator

Legea nu prevede un numar de "citari" pentru a se putea aplica sanctiunea, altfel legiuitorul ar fi trebuit sa introduca expresia "in mod repetat"! Banuiesc ca esti licentiat in drept (daca tot reprezinti contravenientul) si ar fi trebuit sa cunosti aceste "detalii", nu-i asa?!

Link to comment

Nu sunt licentiat in drept, il reprezint pe forum, si am experinte negative in calitate de victma, si fara suparare, numai din cauza domnilor politisti.

Multumesc pentru raspunsuri.

  • Downvote 1
Link to comment
  • Member

Nu ma asteptam sa ai experiente pozitive din moment ce tu cauti portite pentru a evita lamurirea unor probleme cu politistul care se ocupa de speta ta sau a "prietenului" tau.

Link to comment

Hmm, eu nu evit nimic, niciodata. Nu caut portite, caut o lamurire, pe care vreo sa o transmit politistului in contestatie si daca nu intelege atunci catre procuror. Prietenul meu este petentul, cel prejudicat si poltistul nu-si face datoria.

Din cauza catorva politisti, partinitori cu infractorii, am invatat de nevoie un pic de legislatie.

  • Downvote 4
Link to comment
  • Moderator

Scuteşte-ne cu astfel de aberaţii, pentru că nu eşti în poziţia să spui tu dacă îşi face sau nu poliţistul datoria. De nemulţumiţi care trăiesc cu impresia că le ştiu pe toate şi în mod special bălmăjesc despre cum trebuie să-şi facă treaba poliţistul e pământul plin. Aici nu e facebook, unde toţi părerologii îşi expun concluziile. 
Plăteşte un avocat care să-ţi cânte în strună, nu e nevoie să poluezi pe aici cu frustrările tale ieftine.

  • Like 2
Link to comment
  • 1 year later...

Astăzi a trebuit sa ma întorc pana la firma unde lucrez. Avem 2 intrări. In fata intrării de la depozit era parcat un logan alb neinscriptionat, si 3 bărbați intrau în depozit. La cealalta intrare se află firma de colectare bani. Am intrat in birou, acolo se aflau 2 bărbați (din cei 3 cu loganul) si angajatii de la firma de colectare. In momentul in care am intrat am intrat in vorba cu cei 2 sa vad ce vor. Unul din ei Tot zicea de ceva ordonanță, întreba cine e pe acolo, cine e seful, cine mai e in hala. Nu mai tin minte exact, ca eram in ceata totală. Într-un final am inteles ca el vrea sa imi dea ordonanța conforma căreia noi suntem obligați să le dam filmările de pe camerele de luat vederi de afara. Am incercat sa ii explic ca nu sunt ale noastre, s-a simțit ofensat de atitudinea mea. Am avut o atitudine suspicioasă pentru ca nu intelegeam cine sunt, ce cauta acolo in timp ce firma de colectare este acolo, si de ce pun atatea intrebari. Firma e într-o zonă întunecată și destul de pustie. A vrut sa primesc eu ordonanța, iar eu am refuzat. Pe motiv că nu pot sa primesc asa ceva cand stiu clar ca nu sunt ale firmei camerele de luat vederi (probabil sunt a vechilor chiriasi). Nu am vorbit urat, atitudinea mea părea arogantă in mod sigur, dar tot nu am vorbit atat de arogant ca el. Mi-a cerut pe un ton rastit un act de identitate, si abia atunci s-a legitimat. Cand i-am spus că s-a legitimat cam tarziu replica lui a fost ca deja se prezentase colegei mele, si el nu se legitimează la toti din spatele lui (eu nu eram in birou in acel moment). Mi-a facut poza la actul de identitate si mi-a garantat ca maine va veni un echipaj de poliție ca sa imi dea Citatie procedurală. Și mi-a mai garantat Ca firma va primi amenda de 5000 de lei. Apoi au plecat. La câteva minute am plecat si eu si i-am văzut că se întorc. Am oprit langa ei , i-am spus că ii dau numarul șefului dar ca nu il poate ajuta nici el. A urlat la mine ca noi nu mai avem ce discuta , ca vad eu, ca primesc amenda, si ca maine imi primesc citatia procedurală. Nu am retinut nici cine e, nici de la ce, ca vorbise prea repede. Ceva cu criminalistică. 

Inteleg ca puteam fi mai amabilă. Dar, totuși, 3 bărbați intra in firma, pun o grămadă de intrebari, si toate astea in timp ce firma de colectare era acolo, în condițiile în care, daca erau infractori, nimeni nu putea auzi sau vedea ceva in zona aia.

Ce probleme pot avea? Si pe ce motiv? Si ce inseamna exact citatie procedurală? 

Ar trebui sa imi fac griji? Oricum imi fac, dar macar sa nu ma duc in pragul infarctului. 

Ps. Imi cer scuze pentru roman, dar am vrut sa explic cat mai bine totul. 

Link to comment
  • Moderator

Art. 283 - Cod procedură penală (extras)

Abateri judiciare

(4) Următoarele abateri săvârşite în cursul procesului penal se sancţionează cu amendă judiciară de la 500 lei la 5.000 lei:
[ ... ]
d) neîndeplinirea de către orice persoană a obligaţiei de prezentare, la cererea organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată, a obiectelor ori înscrisurilor cerute de acestea, precum şi neîndeplinirea aceleiaşi obligaţii de către reprezentantul legal al persoanei juridice sau de cel însărcinat cu aducerea la îndeplinire a acestei obligaţii;

ATENŢIE
Art. 283 alin. (6) - Cod procedură penală arată că aplicarea amenzii judiciare nu înlătură răspunderea penală, în cazul în care fapta constituie infracţiune.
Neîndeplinirea obligaţiei de prezentare şi predare a obiectelor şi/sau înscrisurilor poate constitui, după caz, infracţiunea de obstrucţionare a justiţiei, prevăzută de art. 271 alin. (1) lit. b) Cod penal, sau favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 Cod penal, ce se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

Link to comment
  • Moderator

Cel mai probabil cei trei erau de la o structură de investigaţii criminale, nu criminalistică. Şi din câte înţeleg erau acolo pentru a ridica ceva imagini. Şi sunteţi obligaţi să le predaţi, indiferent cine ar fi propietarul camerelor, pentru că aşa zice legea, respectiv art. 170 din Codul de procedură penală.

Citat:

SECŢIUNEA a 3-a
Ridicarea de obiecte şi înscrisuri
Art. 170 - Predarea obiectelor, înscrisurilor sau a datelor informatice
(1) În cazul în care există o suspiciune rezonabilă cu privire la pregătirea sau săvârşirea unei infracţiuni şi sunt temeiuri de a se crede că un obiect ori un înscris poate servi ca mijloc de probă în cauză, organul de urmărire penală sau instanţa de judecată poate dispune persoanei fizice sau juridice în posesia căreia se află să le prezinte şi să le predea, sub luare de dovadă.

Mai "popular" spus, când s-a comis o infracţiunie şi se efectuează cercetări într-un dosar penal, poliţiştii ăia pot dispune printr-o ordonanţă oricărei persoane fizice sau juridice să predea imaginile ce cred că ar putea constitui mijloc de probă. Indiferent dacă infracţiunea pentru care se fac cercetări are sau nu vreo legătură cu cei cărora li se solicită acele imagini, aceştia sunt obligaţi de lege să le predea. Dacă nu o fac comit infracţiunea menţionată în postarea anterioară sau altele cum ar fi de exemplu favorizarea infractorului, etc în funcţie de speţa respectivă.

După cum puteţi observa în textul legii, nu se face referire la proprietarul obiectelor sau înscrisurilor, ci legea instituie obligaţia de a le preda celor ce le deţin. Şi e o diferenţă între deţinător şi proprietar.

Din ce povestiţi dvs. nu aţi procedat deloc legal şi sper să vă alegeţi cu un dosar penal.

Link to comment

Revin cu precizari. Exista 2 camere de luat vederi. Una pe peretele nostru, una pe cel al vecinilor. Camera de pe peretele nostru e de forma. Nu functioneaza. Nu exista nicio înregistrare. Am considerat ca nu imi pot lua angajamentul de a de furniza ceva ce nu exista. Asa mi s-a parut normal in acel moment. Cel putin, eu am inteles din explicațiile lui Ca daca iau ordonanța ma oblig sa le furnizez imaginile. Abia apoi s-a legitimat. Consideram, în mintea mea de om needucat in ceea ce priveste legea, ca era normal sa vina si sa spuna ca la prost ca e de la Politie si vrea imaginile de afara. 

Au revenit a doua zi, s-a inteles ca nu avem, subiect incheiat.

Eram obligată să iau ordonanța si in cazul in care nu exista pe peretele nostru, dar exista pe cel al vecinului? Ca imi asum responsabilitatea de a furniza imaginile vecinului? Intreb pentru a ma asigura ca am inteles bine. Sau prost. 

Și am nevoie sa stiu pentru educarea mea in acest sens. 

Imi cer scuze pentru insistența.

Multumesc frumos pentru răspunsuri. 

 

Link to comment
  • 2 years later...

Bună ziua,

Vă rog frumos să mă ajutați, dacă este posibil, cu un răspuns.

Sunt medic și de 4 ani lucrez in străinătate. Astăzi s-a prezentat la domiciliul meu din Romania - București (unde locuiesc socrii mei), un domn îmbrăcat civil, care a spus că este "de la poliție" și are o citație pe numele meu. Nu s-a legitimat și nici nu si-a spus numele, nici secția de care aparține. I-a cerut soacrei mele cartea de identitate și a notat datele acesteia pe un formular tipizat. Soacra mea, din bună credință, i-a spus că lucrez "afară", iar domnul respectiv a răspuns "știm că este medic"... Nu a lăsat nicio citație și niciun alt document, spunând că va trimite citația "de unde a fost trimisă"(scuzați repetarea).

Întrebări : dacă persoana respectivă chiar este polițist, cum se poate să nu se prezinte/legitimeze, și să nu lase citația? Ce pot face să lămuresc situația, să știu ce este cu această citație?(nu știu să fi avut vreo problemă/conflict/plângere nici proces). Sunt socrii mei în pericol?

Vă mulțumesc mult pentru răspuns,

Cu respect,

Ioana

Link to comment
  • Active member

Nu prea avem cu ce răspuns sa te ajutam, de vreme ce socrii tai nu știu ce document avea si nici ce le-a spus concret.

E "bine" ca asa fac majoritatea cetățenilor, dau buletinul tuturor cand nu e cazul și cand ii legitimează un polițist, fac gura mare 🤦🏻‍♂️

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.