Jump to content
POLITISTI.ro

Este înșelăciune sau nu?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Marius,

Postare recomandată

Publicat

Va rog din inima cine poate răspunde, se consideră înșelăciune dacă cineva mi a zis că mi da 2 ponturi bune la pariuri eu am platit cat a zis și nu au ieșit? A făcut ceva ilegal?

• Moderator
Publicat
On 10.08.2024 at 18:12, gica1717 a scris:

A făcut ceva ilegal?

Dar nu te-ai gandit ca poate ai facut si tu ceva ilegal?

• 1 an mai târziu...
Publicat

Am nevoie de un sfat legat de o situație mai delicată.

Am trimis acum aproximativ o luna o suma de bani prin transfer bancar catre un PFA din Romania, pentru un serviciu care nu a mai fost prestat.

Am dovada platii, numele complet al persoanei, adresa sediului PFA-ului și toate conversatiile (WhatsApp etc.), dar persoana nu mai raspunde deloc...

Intrebarea mea este: ce as putea sa fac in situatia de fata? Are rost sa fac plangere penala la politie? Mai am vreo sansa sa recuperez banii sau ar trebui sa ma obisnuiesc cu ideea ca am fost pacalit?

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Foarte mulți oameni, în mod fals și nerealist, cred că trebuie să se adreseze Poliției Române pentru soluționarea unor neînțelegeri apărute în urma achiziției de bunuri sau prestării de servicii, plecând de la percepția greșită că instituția are atribuții de recuperare a prejudiciilor.
Este important de precizat că Poliția Română nu este o firmă de recuperări și nu intervine în cazurile care țin de neînțelegeri contractuale sau comerciale, ci doar în situațiile în care există indicii clare privind săvârșirea unei fapte de natură penală.
În limbajul comun, termenul "înșelăciune" este folosit pentru a descrie o situație în care o persoană se simte păcălită sau dezamăgită. Totuși, nu orice situație de acest tip reprezintă o infracțiune, așa cum este definită de legislația penală. În sens juridic, infracțiunea de înșelăciune se reține doar atunci când o persoană folosește intenționat mijloace mincinoase (de exemplu: informații false, documente falsificate, identități inventate) pentru a induce în eroare o altă persoană și urmărește obținerea unui folos patrimonial injust, iar prin această acțiune produce un prejudiciu real victimei.
Cu alte cuvinte, infracțiunea de înșelăciune presupune intenția clară de a păcăli pentru a obține un avantaj material, aspect ce trebuie dovedit în fața instanței.
Când există neînțelegeri sau orice fel de litigii, executarea unui serviciu ori privind livrarea produsului, calitatea acestuia sau plata, fără intenția care să poată fi dovedită de a păcăli → este vorba despre un litigiu civil, care se soluționează prin instanța de judecată, nu prin intervenția poliției.

Pe scurt, faptul că o persoană se simte "înșelată" nu înseamnă automat că s-a comis o infracțiune. Poliția Română cercetează fapte penale, nu litigii comerciale între părți. Recuperarea prejudiciilor sau soluționarea disputelor contractuale se realizează prin intermediul instanțelor de judecată, pentru că poliția nu are atribuții de recuperare a prejudiciilor.

• Apreciez 2
  • Marius a modificat titlul în Este înșelăciune sau nu?

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.