Jump to content
POLITISTI.ro

Permis de conducere expirat in strainatate


luizamiriam2012

Recommended Posts

Buna ziua!Saptamana trecuta am descoperit ca permisul de conducere imi expira pe 05martie 2013, adica, ieri mi-a expirat!Problema este ca eu nu sunt in tara, sunt in Italia, iar momentan nu am cum ajunge in tara...Risc ceva pentru faptul ca e expirat , va trebui sa platesc amenda...sau altceva, nu stiu...Sper sa ajung in vara sau in toamna in tara si ma gandesc ca atunci sa il schimb!cat dureaza preschimbarea lui?Cum se procedeaza in acest caz?Mentionez de asemenea ca permisul e pe numele dinainte de a ma casatori,deci si asta va trebui schimbat! Ma puteti ajuta cu ceva sfaturi?Multumesc anticipat!

Link to comment
 • Moderator

Nu vei plăti nicio amendă dacă nu conduci pe drumurile publice. Îl poţi preschimba când ajungi în ţară.

Inconvenientul este că în situaţia în care eşti oprită în trafic (conducând cu permisul suspendat) eşti pasibilă de o sancţiune contravenţională. Dar dacă nu vei conduce nu te sancţionează nimeni.

Să ai grijă acolo în italia, să te interesezi care sunt prevederile legale acolo în cazul în care eşti surprinsă conducând cu permisul expirat. Dacă mai este recunoscut, dacă fapta constituie contravenţie sau infracţiune, etc.

Link to comment
 • Moderator

La expirarea valabilităţii administrative, eliberarea unui nou permis de conducere se efectuează pe baza următoarelor documente:

a) fişa deţinătorului permisului de conducere completată lizibil, cu majuscule sau tehnoredactată, semnată de titular;

b) actul de identitate al titularului, în original şi copie;

c) dovada plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere;

d) documentul eliberat de unitatea de asistenţă medicală autorizată, care atestă grupa/categoria de vehicule pe care solicitantul este apt să le conducă.

e) permisul de conducere, în original, cu excepţia cazurilor pierderii, furtului ori reţinerii acestuia de către poliţia rutieră în vederea preschimbării.

La cererea titularului, se poate elibera un nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă şi înainte de expirarea valabilităţii administrative a permisului anterior, cu condiţia prezentării documentelor enumerate mai sus.

PRESCHIMBAREA PERMISUL DE CONDUCERE – ROMÂNESC în cazul cetăţenilor români care au domiciliul în Romania şi se află temporar în străinatate.

Eliberarea unui nou pemis de conducere se poate face prin intermediul altei persoane, pe bază de procura specială, autentificată de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale României ori, dacă a fost dată în faţa autorităţiilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila “conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei asupra legalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 05.10.1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr.66/1999, aprobată prin Legea nr.52/2000 cu modificările ulterioare”.

Mandatarul va prezenta următoarele documentele:

 • actul de identitate – titular permis de conducere (copie);
 • permisul de conducere a cărui preschimbare se solicita în original, după caz;
 • declaraţie-tip de pierdere/furt/deteriorare – după caz – completata de titular;
 • contravaloare permis de conducere – 68 lei;
 • documentul care atestă schimbarea numelui (certificat de casătorie, hotărâre de divorţ, etc.) – după caz;
 • fişa deţinătorului permisului de conducere. Trebuie să fie semnată de titularul permisului de conducere cu pix de culoare neagră în spaţiul special destinat, în faţa unui funcţionar diplomatic;
 • actul care atesta starea de sănătate, precum şi două fotografii de data recentă ale titularului, 3×4cm/4×5 cm, din care una aplicată pe procura specială eliberată mandatarului, iar a doua pe fişa deţinătorului permisului de conducere, în spaţiul special destinat acesteia, fiind vizate de misiunea diplomatică;
 • declaraţia pe propria răspundere a titularului, dată în faţa funcţionarului diplomatic, din care să rezulte că nu mai deţine un alt permis de conducere naţional cu excepţia celui depus pentru preschimbare;

Edited by CITADELA
Link to comment

Inconvenientul este că în situaţia în care eşti oprită în trafic (conducând cu permisul suspendat) eşti pasibilă de o sancţiune contravenţională. Dar dacă nu vei conduce nu te sancţionează nimeni.

conducerea cu permisul suspendat stiu ca e infractiune.

speta patita personal: opresc in trafic un individ, il verific si vad ca are permisul expirat. il verific la baza in calculator: permis expirat, drept de a conduce: valabil. ma duc la un rutierist sa-l intreb cum se face dosarul si mi se zice foarte calm sa ma relaxez ca nu e vorba de nici un dosar atata timp cat dreptul de a conduce nu a fost suspendat sau anulat.

Link to comment
 • Moderator

În completarea celor spuse de colegii mei: daca ai rezidenţă în Italia - sau în oricare din statele UE - va trebui să-l preschimbi sau să obţii unul nou acolo, prezentându-l pe cel expirat şi după ce ai îndeplinit procedurile administrative prevăzute de legislaţia naţională. - vezi art. 11 punctul (5) din Directiva 2006/126/CE - cu modificarile ulterioare

De altfel, când vei încerca să obţii unul nou în ţară, vei da şi o declaraţie prin care ateşti că nu ai domiciliul/rezidenţa în străinătate. Dacă te prind, rişti să fi sancţionată penal pentru "fals în declaraţii".

Totodată, este posibil ca şi autorităţile din Italia, în cazul tău, să se prindă că l-ai prelungit în România, deşi figurai cu rezidenţa acolo şi să ţi-l reţină.

 • Upvote 1
Link to comment
 • 3 years later...

Buna ziua tuturor!  Va adresez o intrebare și sper să nu greșesc!   Eu sunt în Italia, îmi expira permisul pe 27 iulie dar pe 13 august trebuie sa merg în România cu mașina, conducand eu!  Care este pedeapsa în cazul în care mă prinde politia conducand cu permisul expirat? Va mulțumesc! 

Link to comment
 • Moderator

In Romania este sanctiune contraventionala!

Banuiesc ca ai resedinta in Italia (permesso di soggiorno), asa ca preschimbare permisului se face acolo si nu in Romania.

Edited by CITADELA
Link to comment
 • 3 weeks later...

Va salut,

 

Asadar, permisul meu expirat ( romanesc ) este la preschimbat aici in Grecia.

Mentionez ca sunt rezident in aceasta tara, din pacate procesul de schimbare este foarte anevoios ( cateva luni pana sosesc acte, etc )

Am dovada de la politia elena(  atesta ca am permis de conducere si din ce motive nu am permisul fizic ) pana la sosirea permisului, din pacate, dreptul de circulatie este pe teritoriul grecesc doar.

Peste cateva zile sunt nevoit sa vin in tara ( probleme neprevazute ) cu masina( din cauza unor recente probleme medicale, necesit bandajare destul de des asadar este foarte incomod sa calatoresc cu altceva decat autoturismul propriu, pot opri cand doresc pe drum pentru bandajare, etc), intrebarile sunt ;

Ce risc  daca sunt oprit de politia romana ?

Amenda?

Caz penal ?

Asta din urma, m-as mira, permisul exista dar este la schimbat chiar daca dureaza atatea luni de zile, stiu ca dovada nu e valabila in Romania dar nu stiu unde exact ma incadrez,

contraventie sau ceva mai grav.

Asigurarea mai este valabila in caz de accident ? daca e contraventie, cat e amenda ?

...nu, nu sunt inconstient, de aceea am postat aici si nu, nu pot amana plecarea sau sa o evit. Nici sofer n-am gasit.

merci !

 

O completare,

 

Nu am revenit in tara in ultimii cinci ani, din pacate, permisul a expirat aici, am facut analizele medicale si tot ce trebuie doar ca...dureaza foarte mult pana cand am sa am permisul.

Edited by aantikk
completare
Link to comment
 • Moderator

Nu, nu este un caz penal, ci numai o contraventie. Dvs. nu ati pierdut dreptul de a conduce (suspendare sau anulare), ci nu aveti plasticul (permisul). 

În România nu cred că veti întâmpina probleme, dacă atunci când veti fi oprit îi veti explica politistului, cum ne-ati explicat si nouă aici, care este situatia permisului dvs. de conducere. Pentru că v-a stii unde să verifice si să se convingă că nu este vb de o suspendar/anulare a dreptului.

În schimb, pe drumul până în tară nu stiu ce se poate întâmpla, pt că nu stiu dacă bulgarii, de exemplu, pot verifica să se convingă ... și nici nu stim ce prevede legea lor în astfel de situatii

Link to comment

Va multumesc pentru promptitudine,

Nu am sa plec inca la drum pana nu aflu ce se intampla pe teritoriul Bulgariei in cazul in care sunt oprit ( sau nu ), nu vreau sa incalc nici o lege.

Daca este vorba de contraventie, o pot suporta mai ales ca drumul il fac din motive medicale.

 

 

Sanatate !

Link to comment
 • 9 months later...

Sunt rezidenta in Italia de 10 ani,carnetul meu de conducere romanesc a fost recunoscut aici si a fost aplicat un nr de carnet italian.Fiind expirat de 5 ani am vrut sa il reinnoiesc dar m am lovit de legea italiana care zice ca dupa 3 ani trebuie sa sustii din nou examenele!am intrebat dc as putea sa il reinnoiesc in Romania si mi s a spus ca nu mai pot pt ca a Fost recunoscut aici !este adevarat?in Romania nu se mai poate face nimic din moment ce a Fost recunoscut aici ?

Va multumesc pentru atenzie

Laura  

Link to comment
 • 4 months later...

Buna seara!Sotul a lucrat in Uk si i au fost luate toate cele 12 puncte de pe permis in 2015.Trei dintre ele i au fost restituite intre timp,dar el nu si a reinoit permisul deoarece a parasit Uk si apare in baza de date ca fiind expirat. Intre timp nu a mai condus in Ro si si a pierdut permisul.A mers la politia permise ca sa l dea pierdut,dar nu au vrut sa i elibereze permis pt ca apare expirat in baza de date Uk. A suna in Uk la Dvla si a cerut o proba care sa ateste ca are drept sa conduca si ei i au trimis prin fax dovada. Cu aceasta foaie tradusa a mers in Ro ca sa anunte pierderea permisului si procurarea unuia nou ,dar nu vor sa accepte dosarl,vor permisul din Uk. Cei din uk nu mai pot emite un nou permis pt ca sotul nu mai are resedinta acolo si au zis ca autoritatile din ro sa l elibereze pe baza documentului trimise de ei. Cei din ro nu vor, ce este de facut? De ce nu vor sa i elibereze un nou permis? Multumesc frumos!

Link to comment
 • 9 months later...

In 2009 mi-e expirat permisul de conducere romanesc. Neavand timp sa merg in tara mai mult de doua saptamani nu am reusit preschimbarea acestuia in Romania dar la sfatul unuei familii de romani stabilite in Italia am apelat la serviciile ACI ..care nu mi-au preschimbat permisul romanesc in unul italiana (acesta fiind scazut deja) dar mi-au prelungit permisul de doua ori cu valabilitate de 5 ani fiecare ,,lipind'' pe spatele permisului meu doua ,,timbre'' care atesta valabilitatea . Vreau sa stiu daca este legal acest lucru si daca in tara nu voi avea probleme.Multumesc

Link to comment
 • 1 year later...

Deoarece la email nu au raspuns si e aproape imposibil sa prind pe cineva la telefon la DRPCIV, o sa intreb aici:

 

Sunt in situatia in care am domiciulul in Romania si sunt temporar in strainatate, iar permisul auto a expirat in Noi 2019. Am citit pe site-ul institutiei ca se poate elibera unul nou prin procura: https://www.drpciv.ro/document-details/permise/5ab135cafa4e9422012c2bae 

Dar vad ca apare acea fisa medicala care poate fi emisa doar de o unitate autorizata din Romania. Deoarece distanta e mare (12 ore de zbor) mi-e cam imposibil sa ajung in Romania doar pentru fisa medicala (si daca as ajunge desigur nu as mai avea nevoie de procura).

Exista cineva care are un raspuns la intrebarea: trebuie sau nu trebuie fisa medicala de la o clinica din Romania pentru reinnoirea unui permis auto expirat al unei persoane cu domiciliul in Romania dar care se afla temporar in stranatate?

 

Multumesc!

Link to comment
 • 4 months later...

buna ziua,am permisul de conducere expirat din 19-11-2018 momentan ma aflu in Spania care sunt procedurile de preschimbare a permisului?se poate trimite in Romania? multumesc

Link to comment
 • 7 months later...

Va salut cu respect. Lcuiesc in Ungaria si am si eu o problema . Permisul de conducere imi expira peste 2 luni si as dori sa stiu daca se poate schimba fara ca sa ma deplasez eu in Tara pentru ca nu am concediu decat in luna August si ar insemna sa imi pierd locul de munca. Va rog daca ma poate ajuta cineva cu niste informatii. Va multumesc cu respect

Link to comment
 • Active member

Chiar nu poți sa iti iei liber macar o zi, sa mergi sa depui documentele si sa te ocupi de toate formalitățile, dupa care sa lași împuternicire cuiva sa il ridice și sa ti-l trimita ?

Link to comment
 • 2 years later...
On 10.07.2016 at 23:28, CITADELA a scris:

In Romania este sanctiune contraventionala!

Banuiesc ca ai resedinta in Italia (permesso di soggiorno), asa ca preschimbare permisului se face acolo si nu in Romania.

Eu am aceeasi problema cu permisul Englezesc dar eu nu sunt rezident in UK .. cum pot proceda?

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.