Jump to content
POLITISTI.ro

Neoanele montate pe autoturisme, legale sau nu ?


nato99

Recommended Posts

Am fost la cei de la RAR si am intrebat persoanele de acolo daca poate sa imi un certificat de omologare pentru leduri de culoare alba sub masina si au spus:"Nu exista o autorizatie pentru asemenea instalatie, deoarece incalca dar nu incalca legea, deoarece legea prevede a nu fi modificata, instalatia originala a masinii si orice modificare sa nu perturbe pe ceilalti participanti la trafic, prin culoare, intensitate,etc.Dar instalatia dumneavoastra pe care doriti sa o puneti este instalatie separata de cea a panoului principal de sigurante, ceea ce in lege nu este specificata aceasta mentiune. La noi la RAR ar trebui sa verificam instalatia si sa constatam daca este sigura sau nu, dar nu putem elibera un certificat care sa ateste aceasta".

Dupa parerea mea este ca partial are dreptate nu stiu de partea cu certificatul. Am fost deja la 2 persoane de la RAR si au spus cam aceeasi poveste.

Doresc sa stiu daca exista o modalitate de a monta instalatie de leduri sub masina?Daca DA cum? Si cum fac dovada catre politie caz ca ma opreste?

PS Ar mai fi o mica problema legata de folii.

Un coleg a fost in service autorizat a montat pe toata masina,pe spate 35% iar pe fata 70%. I sa suspendat talonul deoarece pe omologarea data de catre service cu tot cu stikere geam, certificat etc.nu este mentionat in certificat ca au fost infoliate geamurile laterale fata si din cate am observat cam nici un service nu are acele geamuri trecute.

Link to comment

Art. 101

(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a III-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:

...

10. montarea la autovehicul, remorca sau tramvai a luminilor de alta culoare sau intensitate, a altor lumini ori dispozitive de avertizare sonora sau accesorii ori modificari neomologate;

În legătură cu foliile aplicate pe geamurile autoturismelor, răspunsul îl găsești în topicul Chiar dacă topicul a fost închis răspunsul la întrebarea ta se află deja acolo.

Link to comment
 • Moderator

Legea spune că se interzice montarea la autovehicul a luminilor de altă culoare sau intensitate, a altor lumini, dispozitive ori accesorii de avertizare decât cele omologate.

În concluzie, când un poliţist o să te găsească cu astfel de neoane sub maşină, o să-ţi aplice o sancţiune contravenţională şi o să-ţi reţină certificatul de înmatriculare până le vei demonta.

Să le spui celor de la RAR, care ţi-au spus ce ai povestit mai sus, că habar nu au pe ce lume trăiesc şi nu cunosc legea.

Link to comment

Conform legii nu ai voie, INSA, eu cred ca acest articol de lege este incomplet. Cred ca legiuitorul s-a gandit la acele lumini care pot deranja/influenta/induce in eroare pe ceilalti participanti la trafc. Pe cand neoanele de sub masina nu deranjeaza si nici nu pot duce in eroare ceilalti p.la trafic facandu-i sa creada ca esti Salvare/Politie/Pompieri. Asa s-o fi gandit si inginerul de la RAR. A, era sa uit! Aceasta prevedere este preluata din vechiul Reg.328 si sa ma ierte sfantul, dar vechiul legiuitor nu avea habar de neoane pentru a-si da seama de diferente. Eu, ca politist, nu sunt impotriva neoanelor sub masina!

Link to comment

Eu, ca politist, nu sunt impotriva neoanelor sub masina!

Da, dar intenţia legiuitorului a fost probabil să limiteze orice posibilitate de "tunning" care să pună în pericol alţi participanţi

la trafic şi n-a adăugat ceva de genu "lumini care pot pune în pericol sau creea confuzie..." pentru că în general lumea

tinde să interpreteze legea cam exagerat. :) Cel mai bine ar fi să se facă propuneri legislative astfel încât să fie reglementate

exact în următoarele modificări legislative şi aceste lumini, nu?

Oricum, nu cred că se face exces de zel pe tema asta, dacă e s-o luăm strict după litera legii nici camioanele nu cre să

aibă toate becurile şi beculeţele omologate, dar n-am văzut caravana Coca-Cola trasă pe dreapta pentru a prezenta

omologarea luminiţelor de Crăciun. :P

 • Upvote 1
Link to comment

Legea nu se interpreteaza, se aplica strict in spiritul si litera legii. Asa vreti voi sa interpretati dar legea scrie clar, ca pe autovehicul (adica tot) se interzice montarea altor lumini.

Link to comment

Este pur si simplu pentru mine, doresc sa fac un mic Tuning pe masina, sunt pasionat pe acest lucru. Am izolat fonic masina am pus folii (in service) am refacut instalatia veche de pe masina, deoarece au fost probleme, am aranjat motorul, am facut aproape tot ce am vrut sa fac,dar pentru orgoliu meu, pentru mine doresc a am o masina tunata cu bun simt, de cand sunt mic sunt preocupat de acest lucru.

MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU RASPUNSURI!!!

Link to comment
 • Moderator

Le poţi monta când mergi cu maşina la vreo expoziţie/întâlnire etc., dar să le dai jos când circuli cu ea pe drumurile publice.

Chiar nu merită să primeşti amendă pentru treaba asta.

 • Upvote 1
Link to comment

si pe unde doriti dvs. sa mergeti cu masina avand neoane sub ea? sa inteleg ca nu pe soselele din Romania. O sa le deteriorezi inainte sa te opreasca in trafic vreun echipaj de politie.

Edited by 25tess
 • Upvote 1
Link to comment

Probabil (mai mult ca sigur) cei de la RAR nu aveau chef de munca sau sa se bage pe sub masina. In OUG nu ar fi scris de montarea altor lumini doar de florile marului... Si 25tess are dreptate, la ce drumuri avem trebuie sa le pui protectie de tabla sa nu se sparga...

Link to comment
 • 10 months later...

Off-topic, am vazut ca pe masinile mai de fitze, au inceput sa se monteze lumini de semnalizare albastre, rosii sub masca de la radiator pentru a imita luminile de la masinile cu regim special. 

Sunt foarte stresante in trafic, mai ales cand le vezi ca vin cu viteza in spatele tau si preseaza sa le dai prioritate.


O intrebare suplimentara, DRL-urile montate pe masina, cele care aprind luminile de intalnire ( nu de drum cum fac unii ) la o intensitate mai mica, pot fi considerate ok? DRL-ul il vad ca o imbunatatire adusa sistemului de iluminat, mai ales ca toate masinile mai noi vin deja din fabrica cu asa ceva.

Edited by Yan78
Link to comment

 au inceput sa se monteze lumini de semnalizare albastre, rosii sub masca de la radiator pentru a imita luminile de la masinile cu regim special. 

... verificati daca vedeti in trafic B-01-PRM .. =)) sau 10/prm, un mertz negru mele' 

Link to comment

Ultima pe care mi-o amintesc in trafic (acum mai mult de 4 luni), era un Audi A8. Eram pe E85, l-am lasat sa treaca, pana la urma avea lumini pentru masini cu regim special. Cat de speciala era nu stiu.

Link to comment
 • Moderator

... verificati daca vedeti in trafic B-01-PRM .. =)) sau 10/prm, un mertz negru mele' 

Cred ca e Tribunul... Europarlamentul probabil are prioritate in fata fraierilor...

 • Upvote 1
Link to comment
 • 2 years later...

Și ala pe TIR/Camion când apare noaptea ca bradu de crăciun și cu 4 proiectoare sus și 4 intre faruri și îți face o radiografie... el are voie?

Atâta timp cât am sub masina o lumina care nu bate în exterior sa deranjeze ceilalți participanți la trafic, cum se întâmplă în cazul celor mentionati mai sus... de ce sa nu fie legal?

Legea spune ca nu ai voie sa montezi sau sa modifici sistemul de iluminare al autoturismului... se aplica numai la astia micii? La coloși nu?

Not fair!

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.