Jump to content
POLITISTI.ro

Sanctiune administrativa


Postare recomandată

Publicat (modificat)

Buna ziua.Se da urmatoarea speta:pentru o posibila abatere disciplinara,seful direct(al unei sectii de politie) aplica o atentionare scrisa inregistrata doar la nivel de sectie.La o anumita perioada,politistul in cauza primeste o alta atentionare scrisa,prin cadre,pentru aceeasi fapta..........

Unde ar trebui facuta contestatie la cea de-a doua ,intrucat termenul legal de a o contesta pe prima a trecut?

Unde ar trebui depusa contestatia respectiva?trimisa la IGPR sau depusa la judecatorie?

Va multumesc.

Modificat de big j
Publicat (modificat)

Este vorba de o mustrare sau de o atenționare scrisă ? Dacă vorbim de o atenționare scrisă, nu cred că poate fi contestată, în sensul OMAI 400/2004, pentru că nu reprezintă o sancțiune disciplinară. Dacă este vorba de o mustrare scrisă, se contestă la IGPR iar apoi în contencios administrativ.

Modificat de Dan
Publicat

Tot in legatura cu sanctiunea administrativa.... Un coleg a fost cercetat penal, iar procurorul l-a scos de sub urmarirea penala (18 ind.1), si l-a sanctionat administrativ cu amenda ....Intrebarea este: colegul poate fi destituit din politie???? ( daca da imi spune si mie cineva articolul de lege)

  • Apreciez 1
Publicat

De moment ce are numar de inregistrare si contrasemneaza inspectorul sef al ipj ...x ,si este comunicata serviciului MRU..

Ce este daca nu este sanctiune(ca si continut suna cam asa:"in conformitate cu prevederile art...din omai 400.......prin care ,in urma controlului din data de....s-a constatat ca .........va atentionez asupra modului de efectuare al serviciului.."????????????????????????????

Sunt cumva felicitari scrise?????????

Publicat

De moment ce are numar de inregistrare si contrasemneaza inspectorul sef al ipj ...x ,si este comunicata serviciului MRU..

Ce este daca nu este sanctiune(ca si continut suna cam asa:"in conformitate cu prevederile art...din omai 400.......prin care ,in urma controlului din data de....s-a constatat ca .........va atentionez asupra modului de efectuare al serviciului.."????????????????????????????

Sunt cumva felicitari scrise?????????

Potrivit OMAI
Nr. 400 din 29.10.2004 privind regimul disciplinar al personalului din Ministerul Administraţiei şi Internelor

Art. 17.
- Sancţiunile disciplinare, care pot fi aplicate poliţiştilor, sunt:
  • mustrare scrisă - constă în reproşul oficial adresat, în scris, poliţistului vinovat;
  • diminuarea drepturilor salariate pentru funcţia îndeplinită cu 5 - 20% pe o perioadă de 1 - 3 luni - presupune reducerea, în procentul menţionat şi pentru o perioadă de 1-3 luni, a salariului poliţistului prevăzut la art. 28 alin. (1) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Stabilirea procentului şi a perioadei se face în conformitate cu prevederile art. 14 din prezentul ordin;
  • amânarea promovării în grade profesionale sau funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani - amânarea promovării în grade profesionale pe o perioadă de 1-3 ani se aplică conform competenţelor de către persoanele prevăzute la art. 15 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare. Data de la care curge termenul de executare a sancţiunii de amânare a promovării în grade profesionale superioare este data la care expiră stagiul minim în gradul respectiv. Amânarea promovării în funcţii superioare pe o perioadă de 1-3 ani se aplică de către şeful care are competenţă de numire în funcţie a poliţistului sancţionat;
  • trecerea într-o funcţie inferioară până la cel mult nivelul de bază al gradului profesional deţinut - constă în trecerea poliţistului într-o funcţie inferioară celei pe care o ocupă fără să se poată depăşi nivelul de bază al gradului profesional pe care acesta îl deţine;
  • destituirea din poliţie - reprezintă măsura de îndepărtare din poliţie şi încetarea raporturilor de serviciu în cazul comiterii unor abateri grave de la prevederile normelor de muncă interne, ori ale altor dispoziţii legale. Se dispune în mod corespunzător de către persoanele care, potrivit art. 15 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, au competenţa să acorde grade profesionale poliţiştilor, la propunerea şefilor unităţilor, după consultarea consiliilor de disciplină. în situaţia în care poliţistul refuză depunerea jurământului de credinţă se aplică prevederile art. 72 alin. (3) din Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare.

ceea ce ai primit tu e o atentionare, si da...e oficiala, semnata de SRU si seful IPJ, numai ca atentionarile spre deosebire de celelalte sanctiuni disciplinare nu se contabilizeaza, nu raman la dosarul propriu cel are fiecare politist! Ca ai primit una, doua... nu te afecteaza, nu te intreaba nimeni! dar ar trebui sa-ti dea de gandit in cazul in care ai tot primit, poate problema e in alta parte decat unde crezi tu! BAFTA :)

Publicat

De moment ce are numar de inregistrare si contrasemneaza inspectorul sef al ipj ...x ,si este comunicata serviciului MRU..

Ce este daca nu este sanctiune(ca si continut suna cam asa:"in conformitate cu prevederile art...din omai 400.......prin care ,in urma controlului din data de....s-a constatat ca .........va atentionez asupra modului de efectuare al serviciului.."????????????????????????????

Sunt cumva felicitari scrise?????????

Să știi că dacă ne postezi cu ”X” semne de întrebare nu înseamnă că nu am înțeles. Așa cum ți-a spus și colegul mai sus (și a postat și din OMAI 400) atenționarea nu este sancțiune și potrivit acelui OMAI numai sancțiunile disciplinare pot fi contestate. Pentru ce ai primit atenționările dacă poți să ne spui ?

Publicat (modificat)

1-In ce sens nu raman la dosar daca este data prin serviciul MRU?

2-Totusi o instanta din Romania s-a pronuntat cu privire la acest tip de act oficial :

Vizualizare Jurisprudenţă

« înapoi Abatere disciplinară sancţionată printr-un înscris intitulat „atenţionare scrisă” Tip: Decizie Nr./Dată: 602 (02.07.2010) Autor: Curtea de Apel Iasi-Conflicte munca_asigurari soc. Domenii asociate:

bullet2.gifRaporturi de muncă

Abatere disciplinară sancţionată printr-un înscris întitulat „atenţionare scrisă”

Potrivit art. 264 alin. 1 Codul muncii, una dintre sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul în cazul în care salariatul săvârşeşte o abatere disciplinară este şi „atenţionare scrisă” Există similitudine între cele două noţiuni, cea de „atenţionare scrisă” folosită de angajator în decizia de sancţionare şi cea de „avertisment scris”, ambele noţiuni având sensul de sancţiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară şi prin care se atrage atenţia acestuia asupra consecinţelor negative ale faptei sale.

Curtea de Apel Iaşi, decizia nr. 602 din 2 iulie 2010

Iar sanctiunile prevazute de Codul muncii sunt in mare parte identice cu cele din OMAI 400.

Pentru a contesta mizeria asta de atentionare ar trebui intai o actiune in instanta la contencios,prin care instanta sa se pronunte cu privire la similitudinea celor doua(atentionare=avertisment=art 58 lit a din L 360)?

Va multumesc pt raspunsuri.

Modificat de big j
Publicat (modificat)

1 - Art. 70. - (1) Sancţiunile disciplinare aplicate conform prezentului titlu se radiază, de drept, după cum urmează:
în termen de 6 luni de la aplicare, sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 17 lit. a) din prezentul ordin, dacă cel sancţionat nu a mai săvârşit în această perioadă o nouă abatere disciplinară;

în termen de un an de la expirarea termenului pentru care au fost aplicate sancţiunile disciplinare prevăzute la art. 17 lit. b), c) şi d) din prezentul ordin.

Documentele care au stat la baza aplicării sancţiunii disciplinare se păstrează la dosarul personal al poliţistului sancţionat, chiar şi după radierea acesteia, inclusiv menţiunea făcută în fişa matricolă.

Abaterile disciplinare ale poliţiştilor se sancţionează potrivit prezentului titlu şi sancţiunile aplicate se au în vedere la evaluarea anuală de serviciu, avansare, promovare şi recompensare, cu excepţia situaţiei în care acestea au fost radiate de drept sau ridicate ca recompensă în condiţiile prezentului ordin.

In aces sens nu raman la dosar, doar cele prevazute de Art. 17. raman!
Avertismesnt scris din Codul Muncii = mustrarea scrisa din OMAI Nr. 400/2004! Sanciunile disciplinare se dau gradual in functie de gravitatea faptei...deci prima oara vine atentionarea, apoi mustrarea( care poate fi contestata, daca nu esti multumit de rezultat, fiind an act administrativ, il poti contesta in Contecios administrativ)!

ATENTIONAREA SCRISA NU E SANCTIUNE DISCIPLINARA !!!

Studiaza cu atentie OMAI Nr. 400 din 29.10.2004! aici vei afla tot ce te intereseaza, cand se prescriu, cum se contesta...absolut tot!
Bafta! :)

Modificat de alex1988
Publicat

big j :

Art. 59 din Legea nr.360/2002

(1) Sanctiunea disciplinara se aplica numai dupa cercetarea prealabila si dupa consultarea consiliilor de disciplina.

Atentionarea nefiind sanctiune disciplinara se poate da de seful de subunitate, fara a fi necesara cercetarea disciplinara.

pandy27 , in cazul sanctiunii cu caracter administrativ politistul nu poate fi demis din politie. Aceasta masura se ia in cazul unei condamnari definitive pentru comiterea cu intentie a unei infractiuni.

Art. 69 din Legea nr.360/2002

Incetarea raporturilor de serviciu ale politistului are loc:

a) la implinirea varstei si a vechimii in serviciu, necesare pensiei de serviciu;

b) la pierderea capacitatii de munca, in conditiile legii;

c) la cerere;

d) la numirea intr-o alta functie;

e) prin demisie;

f) la destituirea din politie;

g) la acordarea, in 2 ani consecutiv, a calificativului "necorespunzator";

h) cand este condamnat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, cu exceptia cazurilor in care s-a dispus suspendarea executarii pedepsei inchisorii sau amenzii penale pentru infractiuni savarsite din culpa, pe baza aprobarii persoanelor care au acordat gradele profesionale prevazute la art. 15;

i) cand in urma reorganizarii unei unitati de politie sau a reducerii unor posturi de natura celui ocupat de politistul respectiv nu sunt posibilitati pentru ca acesta sa fie incadrat intr-o functie similara in aceeasi unitate sau in alte unitati;

j) cand nu promoveaza examenul de definitivare prevazut la art. 21 alin. (5).

  • Apreciez 1
  • 9 luni mai târziu...
  • Membru
Publicat

Da. Poti sa comiti una din abaterile prevazute de Lg 360/2002 si fara sa ai fisa intocmita. Prevederile statutului politistului se aplica si daca nu ai apucat sa semnezi fisa.

  • Apreciez 1
Publicat

Aceste abateri sunt reglemetate in prezent de OMAI 400/2004, dar ca sa se aplice trebuie sa fii incalcat niste atribuții stabilite in fisa postului, nu la modul general de statut

  • Membru
Publicat (modificat)

Atunci de ce mai intrebi, daca stii raspunsul? Vrei sa ne testezi?

Acele abateri din OMAI, oare de unde sunt preluate? Ia uita-te mai bine. N-or fi aceleasi, fiind preluate din Lg 360 care sta la baza OMAI 400, lege de ale carei prevederi s-a tinut cont la emiterea ordinului? Asta daca tot intrebam doar ca sa aratam ca stim raspunsul (aparent).

 

ART. 57

Constituie abateri disciplinare, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni, următoarele fapte săvârşite de poliţist, comise cu vinovăţie:

a) comportarea necorespunzătoare, în serviciu, familie sau în societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei;

b) neglijenţa manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate de lege;

c) întârzierea repetată sau nejustificată a soluţionării lucrărilor;

d) depăşirea atribuţiilor de serviciu ori lipsa de solicitudine în relaţiile cu cetăţenii;

e) absenţa nemotivată ori întârzierea repetată de la serviciu;

f) producerea de pagube materiale unităţii din care face parte sau patrimoniului Ministerului Administraţiei şi Internelor;

g) încălcarea normelor privind confidenţialitatea activităţii desfăşurate;

h) nerespectarea prevederilor jurământului de credinţă;

i) imixtiunea ilegală în activitatea altui poliţist;

j) intervenţia pentru influenţarea soluţionării unor cereri privind satisfacerea intereselor oricărei persoane;

k) încălcarea prevederilor referitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţiile stabilite prin lege.

 

Ia zii. Poti sa comiti macar o abatere din cele de mai sus fara sa ai fisa postului intocmita? Eu cred ca da.

Daca nu crezi, eu zic sa incerci. Poate scapi de raspundere doar fiindca n-ai semnat fisa. :naughty::))

Modificat de Ben
  • 3 ani mai târziu...
Publicat

Salut...acum 3 ani am am fost sanctionat cu mustrare scrisa...se poate face vreun raport pentru scoaterea sanctiunii din dosarul meu???

Publicat

Sanctiunea aplicata ramane la dosar. Dar sigur si-a produs efectul. Te afecteaza cumva?

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

    • Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
×
×
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.