Jump to content
POLITISTI.ro

Filaj Politie in scara de bloc - nu necesita acordul Asociatiei?


Argus

Recommended Posts

Buna ziua,

As vrea sa va relatez o intamplare, urmand sa va cer parerea la final. Acum 2 zile, vin acasa cu sotia, era putin inainte de 18:00, zona Beller. La intrarea in scara blocului, prevazuta cu interfon, deschid usa sa o las pe sotie sa intre si tasneste printre noi un individ, care aparuse in spatele nostru pe nevazute in timp ce eu descuiam usa cu codul. Nu a luat-o in sus pe scari, nici la vreun apartament de la parter nu s-a oprit, ci a luat-o spre holul de la intrarea din spatele blocului, care da la ghena si la parcarea din spatele blocului, unde a purces sa “stationeze”. L-am intrebat, evident, cine e si ce cauta pe scara. A raspuns laconic “Politia”, insa nu a continuat si cu exercitarea obligatiei de a se legitima, probabil deoarece era imbracat civil si misiunea era clandestina (posibil in virtutea art. 41 (1) din Lege?). Am insistat sa se legitimeze; aparent, legitimatia era valida (semana ca forma, dimensiune, prezentare si organizare cu ce am vazut si aici pe site). La insistentele mele, a motivat necesitatea stationarii pe scara prin faptul ca fila parcarea, deoarece s-au comis mai multe furturi auto in zona in ultima vreme (adevarat, de altfel). Mi-am cerut scuze ca l-am deranjat, i-am urat servici usor, am urcat acasa. Nu l-am mai intrebat de ce executa misiunea singur, de ce nu ne-au intrebat si pe noi daca pot sa isi execute misiunea la noi pe scara, etc. In general, totul parea valid: omul era in misiune ordonata, urma sa stea in picioare la panda pentru o perioada nedeterminata, avea alte griji pe cap; am facut si eu garda in armata pe fosta vreme, tot respectul pentru uniforma, institutia si misiunea omului, asa ca nu am mai insistat.

Acum, v-as ruga sa-mi spuneti, e normal totusi ca Politia sa organizeze filaje pe scara unui bloc, fara acordul locatarilor, in conditiile in care se actioneaza pe o proprietate privata? Mai ales ca cei filati nu faceau parte din locatari, cel putin din informatiile prezentate. Motivatia mea ar fi ca se pericliteaza securitatea locatarilor (potentialii filati observa de unde au iesit ofiterii si din varii motive ulterior se razbuna pe acea locatie si/sau locatari). Putea foarte bine sa vina cu o masina, o tragea undeva, facea ce vroia acolo in masina. Exista stipulata undeva obligatia (sau macar recomandarea) de solicitare a acordului asociatiei de locatari, sau tine de bunul simt al ofiterului aflat in misiune? In cazul de fata, stiu ca cererea nu exista, pentru ca sunt locatar/proprietar si nu am vazut nici o cerere, iar sotia fiind si Vice pe scara si singurul membru din conducearea Asociatiei prezent in Bucuresti de 2 saptamani incoace. mi-a confirmat

Am consultat Legea nr. 218/2002 (actualizata prin L. 60/2009) insa nu este abordat modul de lucru clandestin.

Dupa vreo 5 minute, am coborat sa ii duc omului cheia de la iesirea din spate, pentru ca daca filarea ar fi condus la necesitatea de interventie omul s-ar fi lovit de usa din spate care sta inchisa din motive de securitate. Omul nu mai era, probabil a observat singur ca usa e inchisa si a schimbat locatia, sau a considerat ca fiind deconspirat e mai bine sa anuleze misiunea.

Imi cer scuze pentru postarea lunga, dar am vrut sa prezint cat mai multe detalii de la inceput pentru a primi un raspuns informat.

Va multumesc pentru timpul acordat.

 • Upvote 2
 • Downvote 13
Link to comment
 • Moderator

Este foarte bine ca l-ati legitimat pe acel politist, putea sa fie un impostor sau un hot. Insa va opriti aici si nu mai emiteti pretentii, pentru ca Politia nu este obligata sa comunice actiunile sale nimanui. Ce am face asa? Ar fi ca si cum am da in presa ca filam pe X, pe Y, ca vrem sa facem o actiune in punctul cutare, asta cu doua-trei zile inainte. Va dati seama care ar fi eficienta muncii noastre?

Link to comment

Argus, dar practic ce te-a deranjat la politistul respectiv? Si de unde ai dedus ca muncea clandestin? Daca politistul respectiv s-a legitimat si ti-a aratat respectul cuvenit, atunci ce te-a deranjat? Daca nu era politist, sa fii sigur ca nu iti prezenta nici o legitimatie...

Link to comment
 • Moderator

Argus nu este nimic ilegal din ce ai povestit, este normal și firesc. Polițistul acționează în interesul cetățenilor, al comunităţii și trebuie să fie sprijinit în acțiunile sale de către aceștia.

Dacă spui că ai citit Legea 218 din 2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, probabil ai omis câteva dintre prevederile ce se regăsesc la capitolul:

Drepturi şi obligaţii

ART. 31 alin (1)

e) în cazul săvârşirii unei infracţiuni, al urmăririi unor infractori sau al unei acţiuni teroriste, să intre în incinta locuinţelor, a unităţilor economice, a instituţiilor publice ori particulare, a organizaţiilor social-politice, indiferent de deţinător sau de proprietar, precum şi la bordul oricăror mijloace de transport româneşti, cu respectarea dispoziţiilor legale;

k) să solicite sprijinul cetăţenilor pentru urmărirea, prinderea, imobilizarea şi conducerea la unităţile de poliţie a persoanelor care au comis fapte penale.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Active member

Am trait s-o aud si pe-asta. Cetateanul sa legitimeze si politistul. Atat timp cat acel politist nu se afla pe proprietatea dumitale (soc - scara blocului nu este a ta; n-o confunda cu apartamentul) si nu ti-a solicitat nimic consider ca nu era obligat absolut deloc sa se legitimeze. Recomandat - da, pentru a-ti linisti spiritul vigilent, obligat - in nici un caz.

Politistul ar trebui sa-si ceara scuze ca nu a cerut voie sa "fileze" dintr-un anumit spatiu public, ca nu v-a cerut voie "sa execute misiunea in scara blocului" (ce nesimtit) si ca nu v-a prezentat mai multe informatii despre cei care fac obiectul muncii lui, daca sunt sau nu locatari, ca in felul acesta sa-i dati sau nu binecuvantarea in calitate de sot de vicepresedinte de asociatie de locatari in exercitatea atributiilor sale.

Aveti perfecta dreptate. Mai bine sa aveti certitudinea ca se sparg masinile si, eventual, locuintele decat sa va aflati intr-un pericol inchipuit de dvs.. :doh:

 • Upvote 1
Link to comment

Si ca sot al vicelui de asociatie a locatarilor te-ai gandit sa iei initiativa... Dar daca iti furau bunuri din autoturismul tau sau al vecinilor de scara pun pariu ca erai primul care striga ca politia nu isi face treaba...

 • Upvote 3
Link to comment

Buna seara,

Mi-am permis sa legitimez nu un politist ci un nea caisa oarecare, scund, gras si urat (in haine civile) care si-a permis sa tasneasca printre mine si nevasta-mea in secunda in care am terminat de operat la interfon, fara a da nici dovada de bun simt si sa schiteze un salut. Imi voi permite oricand sa legitimez pe cineva necunoscut intalnit pe scara blocului unde sunt locatar/proprietar de 29 ani. Nu stiu ce fac altii de pe forum la ei la bloc, e treaba lor daca lasa orice terchea-berchea sa stationeze pe-acolo. Iar daca ar fi fost in uniforma, oricum l-as fi legitimat avand in vedere ca nu si-a exercitat obligatia de a se legitima el din proprie initiativa.

Legat de spargerile auto, ma confundati stimate domn - sunt singurul care am iesit in ciorapi si chiloti (era vara) si am alergat dupa spragatori auto, in 2 ocazii, dupa care am asteptat si echipajul ca sa dau detalii despre ce am auzit si vazut (nici macar nu era masina mea); idem dupa spargerea unei boxe la noi la subsol.

Imi pare rau ca am suparat onoratii membrii ai comunitatii dvs. prin actiunile mele, insa pin primul rand asa m-a crescut mama iar in al doilea rand imi permit sa va aduc aminte ca pe fosta vreme ce am facut eu intra in obligatiile mele de cetatean al acestei tari.

Va urez o seara buna si servici usor unde e cazul.

Va multumesc.

 • Upvote 1
 • Downvote 10
Link to comment
 • Member

@argus, "mai taie din ele, da/le dreacu", Daca vedei un politist ca are nevoie de sprijin, il ajutai? pe asta l-ai legitimat ! Ce spirit cetatenesc ai! Nu cred nimic din ce zici tu ! Fosta vreme a trecut, adapteaza-te! In care lege ai citit ca civilii legitimeaza politistii?

Edited by eti
 • Upvote 1
Link to comment

Cu riscu de a te dezamăgi Argus, dar nu toţi poliţiştii din ţara asta lucrează în uniforme. Unii chiar stau mai rău îmbrăcaţi, "murdari" după 2 sau 3 zile de filaj prin diverse locuri, pe lângă containere de gunoi sau te miri pe unde. De multe ori să prinzi o scară de bloc poate să fie mană cerească. Şi tocmai atunci se găseşte un "proprietar" cu 7 ani de acasă, făcuţi sub doctrina Stalinistă, care să se bage în seamă. Surpriză, tocmai aceşti "jegoşi", murdari, obosiţi şi graşi, cum spui tu, documentează unele activităţi infracţionale, pentru ca tu şi ceilalţi proprietari să puteţi dormi liniştiţi. Noroc că se mai găseşte câte unul cu conştiinţă civică ca să-i legitimeze în misiune. Trebuia să-i ceri şi ordinul de servici dacă tot nu era în uniformă. Şi dacă tot l-ai legitimat, ce-ai fi vrut? Să-l mai găseşti acolo când te-ntorci?

Am avut o grămadă de "contacte" cu binevoitori de ăştia ca tine de-a lungul timpului. Noroc că nu ai dat peste mine, că nu vedeai legitimaţie. Apropo de asta, zilele trecute o patrulă de "comunitari" m-au luat la întrebări că de ce alerg pe stradă cu un alt coleg? Le-am spus că făceam jogging. Asta ca să ştii la ce răspuns să te fi aşteptat de la mine.

O seară plăcută să ai în continuare!

Link to comment

@Argus(ce nickname ti-ai ales...) nu prea cred ca indrazneai pe "fosta vreme" sa legitimezi vreun militian, eu cred ca nici nu te uitai in ochii lui...doar daca nu ai fost vreun activist de partid! Toata povestea ta musteste de frustari, incepand cu faptul ca politistul respectiv nu te-a informat si eventual nu ti-a cerut voie sa intre in scara blocului si pana la alergatul in chiloti dupa hoti... Ar trebui ca verva asta pe care o afisezi sa o canalizezi in sprijinirea politistilor nu pentru a le pune bete in roti! O seara buna iti doreste si comunitatea noastra!!!

Link to comment
 • Active member

Iar daca ar fi fost in uniforma, oricum l-as fi legitimat avand in vedere ca nu si-a exercitat obligatia de a se legitima el din proprie initiativa.

Prietene, nu intelegi ca nu este obligat sa se prezinte atata timp cat nu te legitimeaza, nu-ti solicita nimic? Bine ca nu tragi toti politistii de maneca pe care-i intalnesti tu in diverse situatii/ipostaze ca au nesimtirea sa nu se prezinte.

Link to comment

Argus, mi-ai facut seara mai frumoasa, m-ai facut sa râd. Ce spirit civic ai avut! Cred ca tu vrei sa scrii un roman politist si nu gaseai subiectul. Ai vrut sa testezi daca are sprijin la public :)) Eu nu ma legitimam si iti recomandam sa suni la 112.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

[ ... ] un nea caisa oarecare, scund, gras si urat (in haine civile) [ ... ] orice terchea-berchea [ ... ]

Polițistul nu trebuie să fie neapărat un fotomodel, un frumos, ci trebuie să fie bun profesionist și să-și facă treaba, să prindă infractori.

Faptul că tu îl ”împodobești” pe respectivul polițist cu astfel de ”aprecieri” nu e decât o răutate gratuită. Nu avea cu ce să te deranjeze omul ăla, care în principiu doar își facea treaba, iar dacă acțiunea lui a avut succes, printre beneficiari te numeri și tu. Dar e mai ușor să înșiri epitete, să spui despre cineva că e așa și pe dincolo, pentru că în ziua de azi a devenit un sport național și un fel de bravură acțiunea de ”bălăcărire”, jignire a polițiștilor.

 • Upvote 1
Link to comment

. Imi voi permite oricand sa legitimez pe cineva necunoscut intalnit pe scara blocului

probabil iti vei permite doar sa intrebi cine e....ca "legitimarea" o executa niste categorii profesionale bine stabiliate in lege.

as fi curios ce ai face cand pe casa scarii vei gasi un individ, la 2,10m 140 kg, blond, frumos, dus la sala...si hot de meserie. chiar as fi curios cu vei proceda la legitimarea cestuia

 • Upvote 3
Link to comment

E, am raspuns si eu aiurea - legitimarea uniformei s-ar fi rezumat (dupa numele si gradul oferite de agent conform obligatiei sale legale) la memorarea numarului de insigna, ca posibil detaliu de oferit organelor de drept in cazul in care respectivul s-ar fi dovedit ulterior a fi altceva decat presupunea uniforma. Atat si nimic mai mult.

Domnilor, va rog, va implor chiar, cititi postarile mele! Raspundeti fara a citi tot si va legati de anume fraze scoase din contextul general!

INDIVIDUL ERA IN CIVIL! DE UNDE SA STIU EU SAU ALT CETATEAN (SAU ALT POLITIST SAU LUCRATORUL VREUNEI ALTE INSTITUTII INFORMATIVE) CA UN OARECARE CETATEAN CARE DA BUZNA IN SCARA BLOCULUI (PUTEA SA INTRE SI FRUMOS, NECUNOSCUT=DUBIOS) PENTRU A SE POSTA IN ASTEPTARE, ESTE POLITIST (SAU ALTCEVA)? In cazul de fata m-am legitimat si eu ulterior si mi-am declinat calitatea de locatar pe scara, omul a inteles si acceptat de ce m-am luat de el si cu asta basta. Daca are alte suparari si alte rani prin orgoliu are caile justitiei deschise (am mentionat ca m-am legitimat si eu, i-am spus si apartamentul la care stau ca sa verifice cu lista locatarilor de la panoul scarii). Calitatea de politist nu confera nici vreo aroma, nici vreo aura sau vreun alt semn distinctiv, sau cel putin nu din cele pe care eu le pot distinge. Insa e vina mea, evident.

Nu am pomenit pe nicaieri ca as fi legitimat vreun lucrator de politie IN UNIFORMA, nici vreun militian pe fosta vreme. Nici nu vad cum, pe fosta vreme, sau rostul acum, cand ai numele si gradul comunicat de agent plus numarul de insigna.

Probabil ca o sa supar pe si mai multi acum, dar zau asa, unele postari de mai sus... parca as vorbi cu jandarmi...

Aveti inscris pe autovehicule "Siguranta si incredere." Bun, infuzati-ma va rog cu ele explicandu-mi va rog frumos, cum propuneti dvs. sa actionam noi civilii cand venim acasa si vedem pe scara blocului unde locuim de 29 ani si stim toate fetele, o fata (sau mai multe) necunoscuta? Presupunem implicit ca e de la politie si plecam mai departe, iar a doua zi cand se raporteaza cutare crima sa spunem, ce? "A, da, am vazut un necunoscut dar l-am lasat in pace ca de, poate era de la politie". Chiar daca nu e reglemanta in vreun fel, vi se pare normal acest mod de lucru? Nu vi se pare ca tocmai aceasta mentalitate si aplicare in practica duce catre o instrainare a institutiei dvs. de populatie? Sincer, fara luari peste picior sau raspunsuri inutile de genul "eu nu cred nimic din ce-ai zis". Nu veneam sa va pierd timpul aici daca aveam chef de msito. Da, chiar am iesit in strada dupa spargatori auto, da chiar am ajutat 1 militian (fosta vreme) si 2 politisti (acum 3 ani) in uniforma care au solicitat sprijin. Nu trebuie sa ma creada toti membri forumului. Insa nici eu nu am voie sa cred din principiu ca orice individ necunoscut la mine pe scara e un politist in misiune. Daca e unul din cei care ne-au spart boxele? Sau care ne-au furat bicicletele de pa casa scarii? Sau care au spart 2 apartamente pe scara? Cati colocatari or fi vazut ceva si nu au intervenit pentru ca au presupus ca "a, or fi de la politie, nu ma bag".

Inteleg ca e ireal sa pretindem un comunicat de genul ca "in perioada x vor fi niste actiuni, necunoscutii sunt de-ai nostri nu va alarmati. Pentru detalii sunati la y." Comunicare care se poate face catre doar 1 singura persoana, sa zicem presedintele de asociatie - iar in cazul in care transpira informatia tocmai v-ati gasit informatorul.

Deci, sincer si fara mistouri, cum sa procedam? Sunam la dispecerat si solicitam o echipa mobila pentru fiecare homeless intalnit pe scara blocului, nu sunam niciodata pentru ca orice individ e implicit politist sub acoperire, sau ne prezentam si rugam omeneste individul sa faca la fel, si escaladam cu un telefon catre dispecerat doar la refuzul declinarii identitatii si legitimatiei? Ca saluturi secrete au avut si masonii, dar s-au aflat.

Va multumesc si va rog sa ma scuzati de existenta pe acest forum, unii sunteti la servici si eu va retin cu prostiile si insistentele mele.

probabil iti vei permite doar sa intrebi cine e....ca "legitimarea" o executa niste categorii profesionale bine stabiliate in lege.

as fi curios ce ai face cand pe casa scarii vei gasi un individ, la 2,10m 140 kg, blond, frumos, dus la sala...si hot de meserie. chiar as fi curios cu vei proceda la legitimarea cestuia

Pai, fiind in inferioritate gabaritica cred ca nici nu-l intrebam ceva, odata ajuns acasa insa sunam la politie, la dispeceratul sectiei sau le cel central.

Nici nu stiu daca e OK sa apelez 112, nefiind vorba de vreun pericol iminent la adresa vietii cuiva? Desi am vazut niste afise in perioada electorala care indemnau la apelare 112 pentru semnalare fraude electorale... chiar asa, la 112? Sau imbatranesc eu mai repede...

Link to comment
 • Moderator

Auzi, nu incerca sa o dai cotita si sa te intorci ca la Braila, ca nu iti merge. Bun, am inteles, erai intrigat cine e individul, i-ai solicitat sa se legitimeze, ti-a spus ca e de la Politie si ti-a aratat si legitimatia. Totul ok pana acum, nu? NU! Dupa mintea ta, problema principala si de fapt subiectul acestui topic este supararea ta ca Politia nu a cerut acceptul asociatiei de locatari sa faca filaje si actiuni in civil in scara blocului, pe principiul babei care este DJ la Radio Sant FM si trebuie sa stie tot ce misca. Problema ta de cetatean responsabil se oprea in momentul in care vedeai legitimatia de serviciu. Tu nu, ai inceput sa citesti legi si sa le interpretezi in stilul pur romanesc, ca deh, toti romanii sunt juristi din nascare, pentru a cauta nod in papura politistului aluia care "a indraznit" sa patrunda pe scara administrata in calitate de vicepresedinta de asociatie de sotia ta fara a incunostinta toata scara daca se putea. Asa ca nu mai incerca sa divaghezi de la problema principala a topicului, ca majoritatea dintre noi suntem harsiti prin meseria asta si nu suntem distrasi asa usor.

 • Upvote 3
Link to comment
 • Moderator

Argus

E puțin probabil ca polițiștii care scriu pe acest forum să fie la serviciu, pentru că din sediile de poliție nu prea există acces la internet decât cu câteva mici excepții. Marea majoritate scriem aici de acasă, din timpul nostru liber.

Din punctul meu de vedere ai procedat corect că ai solicitat persoanei respective să-ți spună motivul pentru care se află acolo, nu e nimic rău în treaba asta și tocmai din cauza asta polițistul de care povestești și-a declarat calitatea și a prezentat legitimația de serviciu. ;)

 • Upvote 1
Link to comment

@Cristi, sunt cu radacinile in Maramures nu Braila, chiar nu m-a suparat omul, era placut odata ce te privea in ochi; mi-a trecut un gand prin fata ochilor dupa eveniment, ai dreptate eram incalzit cu legile ca am tot studiat diverse spete pentru probleme la serviciul meu; nu e singurul gand pus in practica care s-a dovedit a fi o ineptie in viata mea, scuze daca te-am suparat. Toti avem momente in care "patinam". Nu?

@Marius, multumesc frumos pentru promptitudine si raspunsul la obiect.

Bafta tuturor si servici usor.

Multumesc.

Link to comment
 • Moderator

Ei, vezi ca vii de acasa? Se poate si fara derapaje emotionale si interpretari legislative facute pe genunchi. Ce trebuie sa intelegi e ca noi, POLITISTII, suntem aliatii cetatenilor si nu trebuie sa fim priviti ca niste dusmani. Cea mai mare satisfactie a noastra este cand reusim sa izolam niste nenorociti de oamenii de bine, desi poate ei nici nu cunosc aceste lucruri. Nu trebuie sa fim balacariti, e suficient ca ne tocam nervii cu infractorii in strada, nu trebuie sa ne fie puse piedici si de cetatenii onesti. Sa ai o seara cat mai placuta!

Edited by Cristi
 • Upvote 1
Link to comment

Pai, fiind in inferioritate gabaritica cred ca nici nu-l intrebam ceva, odata ajuns acasa insa sunam la politie, la dispeceratul sectiei sau le cel central.

sincer...ai ramas cu sechele de pe vremea comunistilor si esti exact tipul de om de care cel putin eu incerc sa ma feresc, pentru ca desi ai intentii bune, ca si mentalitate iti dai importanta mai multa decat isi da un sef e IPJ.

e ok sa intrebi un individ ce fae la tine pe scara, dar cand acesta are bunavointa si iti arata o legitimatie, iar activistul de partid zelos din tine e tot sceptic...te duci si suni la Politia Municipiului si spui ca e un individ pe nume X care ti-a aratat o legitimatie dar tu nu-l crezi, atunci dispecerul daca nu cunoaste numele va trimite o patrula sa vada cine impersoneaza un politist.

de regula un impostor cu legitimatie ti-o arata doar in cazuri extreme.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.