Jump to content
POLITISTI.ro

O lista de intrebari


Incepator

Recommended Posts

Va salut, am 18 ani mai am putin si termin liceul si as vrea sa devin politist, ca multi altii ma intereseaza criminalistica ( prea multe filme) dar din ce am auzit nu e ca la tv as vrea daca se poate sa imi spuneti cum este in realitate, in ce consta investigarea unui omor de exemplu, care sunt categoriile de politisti care se implica si care este rolul fiecaruia in rezolvarea cazului, cine investigheaza si cine coordoneaza investigarea la fata locului, care sunt avantajele si dezavantajele dintre absolvirea Academiei de Politie si absolvirea unei Scoli de Agenti de Politie cum imi poate afecta asta cariera. Am mai multe intrebari dar ma opresc aici deocamdata, va multumesc pentru atentie si va astept raspunsurile ( am cautat pe site topicuri asemanatoare, am gasit unul dar nu imi raspundea la toate intrebarile asa ca am facut un topic separat daca am gresit imi cer scuze )

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

Faci o confuzie. In realitate, cei care fac investigatii si prind infractorul, il audiaza,etc nu sunt cei de la criminalistica, ci cei de la judiciar. Cei de la criminalistica alaturi de cei de la judiciar (care acum se numesc Serviciul de Investigatii Criminale si care nu trebuie confundat cu Serviciul Criminalistic) fac doar cercetarea la fata locului.

Link to comment
 • Member

Hmmm, sunt destul de sigur ca a mai fost un topic in care cineva era foarte curios cine ce face intr-o ancheta, Mie mi se pare ca si aici e acelasi lucru doar ca putin mai voalat, omul tot de roluri/atributii/cine pe cine coordoneaza e interesat. Regret ca nu mai gasesc topicul acum.

Daca ma insel si chiar esti interesat de o cariera in politie atunci bafta la invatat!

Edited by RPG
Link to comment

Cat despre infractiunea precizata ca exemplu, competenta ii revine procurorului, nu politistului.

Consulta art. 209 din Codul de Procedura Penala.

Link to comment
 • Member

La Campina nu se mai fac clase de criminalistica, doar ordine publica. Nu stiu cum e la academie.

Mie personal, nu imi place criminalistica. E plictisitoare in opinia mea.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri, dar mai e o intrebare la care nu mi-ati raspuns inca si as vrea sa stiu daca care este diferenta dintre absolvirea Academiei de politie si absolvirea unei Scoli de Politie, cum imi afecteaza asta cariera.

O clarificare daca se poate, deci criminalistu doar recolteaza probele coordonat de procuror, contributia lui aici se termina ? sau ajuta si la interpretarea lor de catre Politia Judiciara ? Procurorul inteleg ca el coordoneaza totul dar pregatirea lui nu e doar "teoretica" ? adica din ce stiu eu procurorii au studiat dreptul, de ce trebuie ca un procuror sa fie la locul faptei cand locul lui e in instanta, dupa ce am inteles eu si va rog corectati-ma daca am gresit, Politia se ocupa cu determinarea faptei, identificarea si eventual arestarea infractorului actiuni care sunt presupun aprobate de un procuror fara interventia lui directa.

O alta.. intrebare in filme vezi tot felul de tehnologii relativ avansate, in legatura cu amprentele sunt curios cum se procedeaza cu identificarea unei persoane care are deja amprenta in "baza de date" asta presupunand ca exista una, se poate de ex incarca o poza cu o amprenta gasita si individul poate fi identificat automat ? sau trebuiesc comparate amprentele manual din baza de date ? O intrebare relativ asemanatoare si pentru ADN, cat de comune sunt analizele ADN in Romania ? iar acestea sunt efectuate tot de criminalist sau de un alt.. departament ?

Vreau sa stiu cat mai multe despre aceasta meserie ca sa stiu daca e pentru mine sau nu de aceea insist cu intrebarile astea care par probabil stupide.

Link to comment
 • Moderator

Dacă mergi la Academie poţi ajunge şi şef, dacă mergi la şcoala de poliţie vei ocupa numai funcţii de execuţie.

Sfatul meu este să mergi la academie, în prezent la şcoala de poliţie faci 2 ani, iar la academie doar încă unul în plus.

Da, criminalistul face cercetarea la faţa locului, ridică probe, face poze, planşe foto, etc. dar pe lângă acestea mai fac şi alte activităţi, cum sunt de exemplu expertize grafoscopice. expertiza vocii şi vorbirii, portrete robot, traseologie, balistică recunoaştere facială şi alte asemenea activităţi. Bineînţeles atunci când este cazul, dar nu fac ceea ce vezi tu prin CSI Miami, unde spălăcitul ăla interoghează pe tonul ăla penibil suspecţi, îi urmăreşte, audiază martori sau strânge toate probele la un loc. Toate aceste lucruri le fac poliţiştii din poliţia judicară.

La expertiza dactiloscopică există baze de date şi compararea amprentelor nu se mai face de mult manual, cu lupa ca pe vremuri. Sunt sisteme compatibile şi comparabile cu cele din străinatate, pentru că de acolo au venit. În privinţa ADN-ului, din câte ştiu eu, nu ai noştri se ocupau de astfel de analize, ci o făceau doar cei de la Institutul de Medicină Legală, dar e posibil să se mai fi schimbat lucrurile (o să mă corecteze colegii mai documentaţi).

Nu, locul procurorului nu este numai la instanţă. de fapt la noi în ţară sunt procurori separaţi cei ce participă la şedinţele de judecată. Nu procurorul care face cercetarea în dosar ajunge să susţină dosarul şi în faţa instanţei, ci un procuror de şedinţă. Dar procurorul conduce şi face echipă cu judiciaristul. Ei sunt cei care trebuie să afle şi să găsească hoţul. Dar de obicei procurorul fiind un fel de şef, sunt foarte rare cazurile când ai să-l vezi în teren, el coordonează activitatea poliţistului de la judiciar, fraude crimă organizată sau arme.

Link to comment
 • 2 months later...

Va salut. Daca ma poate ajuta cineva care lucreaza deja in cadrul politiei sau are informatii precise in legatura cu o problema sa spun asa. Momentan am 25 de ani impliniti iar anul acesta vreau sa particip la concursul organizat de academie cat si de scoala de politie. Care sunt perspectivele sa lucrez "pe teren" pentru cel putin 10 sau 15 ani ? Varsta este un impediment in acest caz ?

Link to comment

Varsta minima pana la care poți candida la academie este 27 ani.Nu sunt polițist dar sunt sigur că o să poți lucra mult mai mult decat 15 ani pe teren daca intri fiindca varsta nu este un impediment.

Incă ești tânăr la 25 ani.Nu ar trebui să-ți faci griji. :)

Edited by military
Link to comment
 • Moderator

Daca la 25 ani iti faci probleme despre viitoarea cariera, poate ca ar trebui sa te orientezi spre alta meserie, unde te pensionezi pe la 35!?

Iti spun ca am avut coleg de promotie care a intrat la 26 de ani si 10 luni si care era satul de munca, pentru ca isi castiga painea de pe la 16 ani! Majoritatea din promotie - pufani de 18 ani - eram satui de discoteci si ne era mintea la fete, insa el, mult mai matur, vedea altfel lucrurile. Nu a iesit sef de promotie, dar nici nu i-a fost rusine cu nota de la absolvire! Lucreaza si astazi in structurile de combatere a criminalitatii organizate si este un bun si pasionat politist!

 • Upvote 1
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.