Jump to content
POLITISTI.ro

Pensia alimentara


Mihnea

Recommended Posts

Adica are o sursa de venit si nu plateste pentru ca nu vrea pensia de intretrinere a copilului.

Daca nu are carte de munca, contract individual de munca, salariu, o afacere etc nu vei putea sa dovedesti reaua credinta chiar daca tu sti ca lucreaza la negru spre exemplu si nu poti sa dovedesti.

Trebuie sa faci dovada ca are o sursa de venit legala si nu vrea sa plateasca.

Link to comment

Corect se spune pensie de intretinere, doar neavenitii si profanii sistemului judiciar folosesc denumirea de pensie alimentara.Omul traieste in viata nu doar sa aiba farfuria plina , mai are si alte nevoi, astfel ca oblligatia de pensie de intretinere include toate cheltuilelile pe care le necesita o persoana/un minor respectiv chletuieli cu hrana, imbracamintea, educatia sanatatea, timp liber, etc.

Asa cum au raspuns colegii, reaua-credinta rezulta din faptul ca persoana obligata la plata unei pensii de intretinere nu se achita de aceasta obligatie desi acesta are potenta financiara. Mai exact dovada ca o persoana realizeaza venituri se poate face nu numai prin fluturasul de salariu ci prin orice mijloc de proba indicat de parta vatamata sau identificat de catre organul de cercetare penala. Poate fi dovada in acest sens: contractele de chirie, contracte de colaborare, talon de pensie,drepturi de autor, dividende din societati comerciale sau declaratii ale vecinilor, cunoscutilor precum ca munceste ca zilier in constructii, agricultura, silvicultura sau alte domenii, anchete sociale la primaria de domiciliu, interogari in bazele de date ale organelor fiscale si multe altele in functie de situatia data de speta juridica. Plata pensiei de intretinere conform exemplelor din practica judiciara se poade suspenda de facto , doar in cazul in care cel obligat la plata este internat in spital, retinut, arestat, cu conditia ca dupa ce aceasta stare inceteaza sa achite retroactiv.

In opinia mea este prea usor (imoral si anormal ) sa lasi de exemplu o huiduma de 100-120 de kg. in deplinatatea fortelor fizice sa nu achite pensia unui copilas,sa stea si sa bata trotuarele si cazinourile patriei, pentru ca asa va fi doar taur comunal, va procreea la nesfarsit fara sa isi asume resonsabilitati , doar se va multiplica cu mutanti ca el ce vor fi o povara pentru statul social.

Edited by LORD
Link to comment

Octavian nu sunt politist (dar vreau sa devin:) ) si nici cel care trebuie sa plateasca :D eu am postat asta doar pentru o pietena care este in situatia asta . Multumesc pentru raspunsuri

Link to comment

Fostul sot al ei detine un spatiu din care castiga aproximativ 5000 de euro pe luna dar nu stie cat este venitul declarat . El umbla numai prin cluburi si restaurante merge in concedii lungi... sugerati o urmarire a unui detectiv?

Link to comment

Mihnea noi nu ,,sugeram", noi iti spunem ca prietena ta trebuie sa mearga la politie si sa-l reclame pe cel care trebuie sa plateasca pensie de intretinere.

Dupa ce domnul politist va face cercetari parchetul va da o solutie.

Numai bine.

Link to comment

Abandonul de familie este fapta preveazuta si pedepsita de art.305, din Cod Penal.Săvârşirea acestei fapte în oricare din variantele sale afectează relaţiile de familie. Astfel de fapte sunt contrarii celui mai elementar sentiment de solidaritate şi ajutor reciproc ce-şi datorează membrii familiei între ei. Pericolul social pe care îl reprezintă abandonul de familie aduce atingere instituţiei familiei care este considerată ca o valoare socială primordială în societatea românească. Pentru aceste considerente, această infracţiune a fost incriminată şi sancţionată legea penala.Abandonul de familie este fapta persoanei care, având obligaţia legală de întreţinere faţă de o altă persoană o părăseşte, o alungă sau o lasă fără ajutor, expunând-o unor suferinţe materiale sau morale, sau care, cu rea-credinţă, nu-şi îndeplineşte obligaţia legală de întreţinere ori nu plăteşte timp de două luni pensia de întreţinere stabilită pe cale judecătorească.

Acum, trebuie inteles domn Mihnea ca daca o persoana a fost obligata la plata unei pensii de intretinere printr-o sentinta civila ramasa definitiva si irvocabila, aceasta persoana trebuie sa respecte sentinta. Faptul ca nu poate plati pensia de intretinere nu-l absolva de latura penala si chiar o plata partiala nu poate fi echivalata ca intrega plata, astfel ca tot sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii. Sunt de acord cu "LORD", in sensul ca un om nu se naste doar sa manance, sa mearga la toaleta si sa procreeze. In momentul cand are un copil trebuie sa fie si responsabil de nevoile acestuia. Daca persoana refuza sa plateasca, trebuie urmarit modul cum isi castiga existenta, respectiv daca lucreaza zilier, daca are bunuri mobile cu care practica diverse activitati la negru, daca munceste undeva cu contract de munca, daca are actiuni la vreo societate, daca are drepturi de autor, daca inchiriaza imobile, daca le arendeaza, etc. Pentru a dovedi aceste aspecte faci adrese la diferite institutii ale statului, ANAF, ITM, AOFM, Ocol Silvic, la societati comerciale care angajeaza zilieri din zona respectiva, la primaria unde locuieste care poate sa-i faca si-o ancheta sociala pentru a se dovedi ce bunuri mobile si imobile are, practic trebuie sa-i dovedesti ca este apt de munca si nu exista niciun impediment care-l impiedica sa nu plateasca. Daca pot da un exemplu simplu, consider ca prin rea credinta se poate intelege ca persoana obligata la plata pensiei sufera un accident, ramane paralizat pentru o perioada de timp, astfel ca nefiind angajat nicaieri, s-a aflat in imposibilitate de a plati pensia in acea perioada, aspect pe care nu l-a facut datorita vointei sale si poate fi dovedit prin documente medicale. In rest, faptul ca zice ca n-are de unde plati, e problema lui care se poate apara in ce fel considera necesar.

Link to comment
  • 5 years later...

Bună seara

1. O cerere de mărire a pensiei alimentare se poate face numai de tutorele legal? Adică cei 2 părinți?(Ei fiind divorțați) sau poate fi făcută si de bunica din partea mamei.

Cele 2 fete sunt în grija ei conform ultimei judecate.
Bunica o poate reprezenta pe mama lor? La judecătorie? (Mama lor lucrează în diaspora și nu stă mult în țară)

2. Cum se poate afla(legal sau mai puțin legal) unde lucrează tatăl celor 2 fete? Deoarece se pare că el se ascunde să zică deoarece nu vrea să dea mai mult(desi venitul lui a crescut considerabil de ceva timp) Poate sa aducă o adeverință cum că nu lucrează sau că are salariul minim pe economie cum a făcut și prima oară.

Există vreo cale de a cere judecătorului să verifice la ITM ce salariu are respectivul?

Până acum câteva luni bune dădea suma cu un tichet poștal, are vreo legătură asta? În prezent le dă banii(200 lei) în mână(fără tichet poștal)
Tichetul poștal era dovada lui că le dă banii?

El poate fi acuzat de abandon familiar dacă nu a dat suma respectiva cu tichet poștal? ( Cum dădea de altfel)

S-a stabilit să le plătească 80 de lei(pe lună)de fiecare, deci 160 de lei in total în anul 2014.

Care sunt pașii următori pentru a mari pensia alimentara celor 2 fete? 

Se poate face cererea la judecătorie fără înfățișare? În baza unui articol....

Aștept cu nerăbdare răspunsul dumneavoastră!!

Edited by AndreiAndrei123
Link to comment

Art. 378

Abandonul de familie

c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,

Din postare am înțeles că tatăl plătește  cu 40 lei mai mult decât este obligat prin hotărâre judecătorească, dând banii direct fiicelor. Faptul că a ales să dea banii direct fetelor și nu prin mandat poștal nu i se poate reține infracțunea de abandon de familie.

Da el poate să aducă adeverință de la locul de muncă din care să reiese că are salariul minim .

Dar totuși care este interesul tău în această afacere?

Link to comment

Interesul meu este să aflu îndeajuns de multe detalii încât tutorele să dea în judecată tatăl pentru majorarea pensiei alimentare deoarece nevoile fetelor au crescut considerabil iar el conform minimului pe economie ar trebui să plătească mai mult în momentul de față

Link to comment

Păi el deja le dă mai mult. Cam cu cât speri să se mărescă această pensie? Dacă stai să analizezi, cu cât s-a mărit salariul minim /economie, mărirea pensiei nu poate fi mai mare decât dă el acum. Și nu înțeleg de ce nu se interesează tutorele. Există și cabinete de avocatură.

Link to comment

Domnule polițist, el lucrează pe un salariu +4000 lei net deci ar trebui să le dea 1/3 din salariu adică 666 lei de fiecare... Probabil este o sumă nesemnificativă pentru dumneavoastră, dar în loc de 80 de lei de fiecare copil, eu consider că ar acoperi toate nevoile fiicelor lui.

Aveți dreptate, exista cabinete de avocatura, dar am vrut să știu și părerea dvs.

Domnule polițist, tatăl le dă mai mult? Cu cat? Cu 40 de lei? Adică 1 milion de fiecare pe lună? Vi se pare o sumă decentă? 

Edited by AndreiAndrei123
Link to comment
  • Moderator

Tu ce faci acum, ne certi? Aici este un forum al politistilor, nu al avocatilor. Ridica aceste probleme unui avocat, evident, dupa ce il platesti, iar apoi poti sa il certi cat vrei tu. O singura postare in plus pe langa subiect si pe contul tau va scrie "Banned".

  • Upvote 2
Link to comment
  • Member

Corect....nu inteleg asa ceva ,vor consultatii gratuite? rog adminul sa inchida acest topic,,pensie alimentara",sunt destul de multi cei care pot raspunde , personal nu cred ca reprezinta Politia, exista avocati,mediatori,instante etc...

Edited by Bazarache
completare
Link to comment
On 16.08.2018 at 7:12, AndreiAndrei123 a scris:

Domnule polițist, el lucrează pe un salariu +4000 lei net

Dovedește-i.

 

On 16.08.2018 at 7:12, AndreiAndrei123 a scris:

deci ar trebui să le dea 1/3 din salariu adică 666 lei de fiecare.

Păi dacă le știi așa de bine pe toate de ce ne mai întrebi pe noi?

On 16.08.2018 at 7:12, AndreiAndrei123 a scris:

eu consider că ar acoperi toate nevoile fiicelor lui.

Și probabil că și pe ale tale, dar instanța poate să aibă o părere diferită. Chiar nu ne-ai spus câți ani au cele două fete.

 

On 16.08.2018 at 7:12, AndreiAndrei123 a scris:

Vi se pare o sumă decentă? 

Nimeni în afară de instanța de judecată nu poate aprecia dacă această sumă este sau nu decentă.

 

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.