Jump to content
POLITISTI.ro

Folie geamuri omologata


aciduzzu
Go to solution Solved by Marius,

Recommended Posts

Buna ziua, domnilor politisti

Am citit cu interes un alt topic dedicat subiectului si avand in vedere ca este inchis deja, ma vad nevoit sa incep un altul pentru a va cere un sfat.

Este vorba despre aplicarea foliei "solare" pe geamurile portierelor din spate, cele laterale din spate (un familiar) si luneta iar problema este ca aceasta folie este omologata, deocamdata, doar in Spania (autoturismul este inmatriculat in Ro, dar pentru moment se afla in afara tarii).

Cum am de facut o deplasare care traverseaza toata Romania de la vest la est, intrebarea mea este daca pot intampina probleme din partea colegilor dumneavoastra de la circulatie?

Va multumesc anticipat,

A.

Link to comment
 • Moderator
 • Solution

În normele tehnice elaborate de către registrul Auto Romăn se specifică faptul că parbrizul trebuie să confere o transparenţă de minim 75 % în câmpul de vizibilitate al şoferului iar geamurile laterale faţă de minim 70 %. Pentru celelalte geamuri, care nu au un rol esenţial în vizibilitatea şoferului, coeficientul de transmitere al luminii poate fi mai mic de 70 %.

Luneta autoturismului nu este considerată a fi un geam cu rol important în vizibilitatea conducătorului auto, cu condiţia ca vehiculul să fie dotat cu oglinzi retrovizoare exterioare pe ambele laturi.

Foliile pot fi aplicate în următoarele condiţii:

- sunt omologate sau certificate de către Registrul Auto Român;

- geamurile pe care s-au aplicat respectă condiţiile tehnice privind gradul de transparenţă specific;

- fiecare geam pe care s-a intervenit este marcat corespunzator;

- aplicatorul v-a înmânat documentele corespunzătoare aplicării;

- aceste accesorii sunt conforme şi sunt legal aplicate.

S-a constatat, insă, că existenţa la bordul vehiculului a acestor documente nu exclude posibilitatea ca aplicatorii sau utilizatorii să nu respecte condiţiile tehnice privind gradul de transparenţa al foliilor.

Link to comment

Multumesc pentru promtitudinea dumneavoastra.

Am citit in topicul inchis textul legal care reglementeaza situatia. Aici cer doar un sfat avizat dar totusi personal, fara a-l substitui actului normativ.

Dincolo de rigiditatea legii totusi, exista cateva particularitati:

- aplicarea foliilor are loc in afara tarii, omologarea lor de catre RAR se va efectua in localitatea de resedinta care se afla la peste 800 de km de la intrarea in tara, distanta pe care, din punct de vedere legal, pot fi consoderat contravenient

- desi lipseste omologarea RAR, foliile sunt omologate in alt stat UE, fapt ce bineinteles ca nu le atesta legalitatea, dar poate fi un argument ca nu sunt ilegale.

- presupunand ca in urma unui control efectuat la intrarea in tara, mi se retine CI, restul traseului (posibil mai multe zile) il efectuez fara acte? Aducera ulterioara a dovezii omologarii de catre RAR se va face in localitatea/judetul unde a fost constata contraventia sau in localitatea de resedinta, asteptand ca, in urma constatarii intrarii in legalitate, aducerea CI confiscat in cealalta parte a tarii?

Link to comment
 • 3 months later...

Va salut, imi cer scuze ca postez pe acest topic, am vazut ca cel principal este inchis si nu am vrut sa deschid altul.Am si eu o problema si va rog daca ma puteti lamuri.

Am un Peugeot 206 coupe,in 2 portiere si mi-am cumparat de pe internet folie pentru geamurile din spate si luneta, transparenta 5%.Vanzatorul mi-a dat 3 timbre si o asa zis autorizatie care arata fix ca aceasta

Autorizatie_RAR_FOLIE.jpg

Mentionez ca masina apare in cartea de identitate ca autoutilitara si autoturism m1. pe certificat scrie doar autoturism

20130321_150720.jpg

Credeti ca pot avea probleme din cauza acestei folii? Pe geamurile laterale fata si parbriz nu am folie, iar laterale din spate sunt mici si se deschid putin,deschidere tip fluture, are oglinzi laterale ca orice masina

.

Masina arata asemanator, doar ca geamurile spate + luneta sunt foliate

IMG00003_20100825_1228.jpg

Astept raspuns,va multumesc

Link to comment
 • 5 months later...

Vă salut, sunt interesat de montarea unor folii antiefracție pe geamurile laterale și luneta unui aut.D1310 - cu geamuri clare, transparente din fabrică. În cazul foliilor antiefracție incolore - trebuie omologare RAR, trebuie montate în service autorizat etc?

Vă mulțumesc.

Link to comment
 • Moderator

În mod normal da, ai nevoie de acordul RAR. Dar din moment ce sunt perfect incolore nu prea există posibilitatea să te întrebe cineva de "sănătate", pentru că nu se vad.

Link to comment
 • 2 years later...

Buna seara

Am si eu o nelamurire si anume...am cumparat o Dacia 1410 din Ploiesti si are aplicata folie deja omologata RAR (pe declaratia de conformitate are aplicata acea holograma argintie sau cum se numeste cu sigla RAR iar pe cele trei geamuri acele dreptunghiuri cu aceeasi sigla plus datele firmei care a autorizat folia) pe geamurile laterale spate si luneta. Intrebarea este...Sunt in legalitate numai cu atat sau mai trebuie mers la service autorizat ??? Va multumesc anticipat.

Link to comment
 • 3 weeks later...

Dacă aveți ștampila service-ului AUTORIZAT R.A.R. care a aplicat folia și hologramele aplicate pe fiecare geam la care s-a intervenit, sunteți în regulă.

Link to comment
 • 2 years later...

Buna ziua.

Sunt nou in ale sofatului, si am niste nelamuriri legate de legislatia pentru foliile aplicate pe geamurile autovehiculelor, in special break.

Anul trecut mi-am cumparat o Dacia Logan neagra, si mor de cald in ea vara, si din ce am inteles exista niste service-uri "autorizate" Llumar care pun folie.

Acum intrebarea mea este, unde pot gasi si eu legea sau articolul de lege care precizeaza explicit ce ai voie, cat ai voie, si unde ai voie sa pui folie?

Multumesc. 

Edited by Terike
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.