Jump to content
POLITISTI.ro

Prioritate tramvai?


klausu25
Go to solution Solved by 25tess,

Recommended Posts

Buna ziua,

sunt prins intr-o discutie in contradictoriu cu cineva pe tema proritatii tramvaiului la schimbarea directei de mers spre dreapta. Are, n-are, in ce situatii...

Am rugamintea sa ne argumentati cu extrase din codul rutier si trimiteri la articolele respective.

Discutia a pornit de la urmatoarea inregistrare:

Multumim

Link to comment

Cu o scurta incursiune in legislatie gaseai mai repede raspunsul. Tramvaiul are prioritate numai in cazul de mai jos.

Art.59. (1) În intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere când efectueaza virajul spre stânga sau când semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.

Tramvaiul vireaza la dreapta, dar intersectia din filmulet este dirijata, odata ce prezinta semne de reglementare a prioritatii si semafor. Deci nu avea prioritate.

Link to comment

dar semaforul prezent in aceasta situatie se adreseaza in egala masura atat conducatorilor de autovehicule cat si celor de tramvaie..... in cazul celor doi participanti la trafic, nu e ca si cum ar fi intr-o intersectie cu circulatie nedirijata?

Link to comment

din nou sunt de acord ca intersectia este dirijata, mai insist insa cu urmatoarea intrebare: din moment ce nu se evapora semnele, orice semn ar fi acolo nu se adreseaza de asemenea amandurora?

Link to comment
 • Solution

cine schimba directia de mers are si obligatia sa se asigure in prealabil.

OUG 195/02 Art. 54. - (1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.

Link to comment

Exact cum spune articolul pus de d-l politist de mai sus.

Mai babeste: de exemplu, daca tu circuli pe banda cu linia de tramvai si vrei sa treci pe banda din dreapta ta, dar cineva este deja acolo, ai prioritate? Nu! Te asiguri, semnalizezi si astepti ca cel de langa tine sa treaca. Tramvaiul este obligat sa faca acelasi lucru, in afara de cazul mai sus amintit: Art.59. (1) În intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine.Acestea pierd prioritatea de trecere când efectueaza virajul spre stânga sau când semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.

Edited by Dragos226
Link to comment

Acolo este semafor, si deasupra semaforului este indicatorul "Drum cu Priotitate" ( inainte, banuiesc )...deci... ? In filmarea de mai sus, tramvaiul nu trebuia sa acorde prioritate motociclistului ?

Link to comment

foarte buna intrebarea, si eu aveam una similara, se referea la virajul la dreapta al tramvaiului la intrarea in depou.... rezulta ce ceilalti participanti la trafic au prioritate, rog confirmati

Link to comment
 • 8 months later...

"cine schimba directia de mers are si obligatia sa se asigure in prealabil.

OUG 195/02 Art. 54. - (1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic."

 

 

 

 

In ultima vreme am observat in trafic ca nu prea se mai semnalizeaza la schimbarea directiei de mers. S-a modificat legea si a devenit semnalizarea facultativa sau s-au inmultit inconstientii? Zilnic ratez la milimetru cate unul care imi taie fata fara sa semnalizeze. A mai observat si altcineva acest fenomen?

Edited by Traznitul
Link to comment

Folosirea semnalizarii la schimbarea directiei de mers este obligatorie. Nu a devenit facultativa, ci cred ca au devenit unii conducatori auto mai neatenti, mai nepasatori cu privire la regulile de circulatie.

Link to comment

Art. 116

(1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depasirea, oprirea si punerea in miscare.

(2) Intentia conducatorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba directia de mers, de a iesi dintr-un rand de vehicule stationate sau de a intra intr-un asemenea rand, de a trece pe o alta banda de circulatie sau de a vira spre dreapta ori spre stanga ori care urmeaza sa efectueze intoarcere, depasire sau oprire se semnalizeaza prin punerea in functiune a luminilor indicatoare de directie cu cel putin 50 m in localitati si 100 m in afara localitatilor, inainte inceperea efectuarii manevrelor.

Art.99. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa I de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane fizice:

2. nerespectarea obligaţiei de semnalizare a manevrei de schimbare a direcţiei de mers;

Link to comment

@Traznitul

 

Cum sa nu observi un fenomen majoritar?! Probabil 90% dintre soferi nu semnalizeaza ori nu semnalizeaza corect.

 

 Se disting trei categorii imbecile: cei care nu semnalizeaza deloc, cei care semnalizeaza complet inutil cu 5 metri inainte de a face manevra sau odata cu trasul de volan si mai mult o ramura care se extinde din cele doua categorii, cei care au impresia ca odata cu semnalizarea intervine si prioritatea: "Ba, ce faci, ma bagi in sant?"....  "Ce, ba, am semnalizat, ce vrei?"

Edited by DOD
Link to comment
 • 3 years later...

Nu imi place sa readuc in discutie postari mai vechi (vezi aici), dar sunt intr-o disputa in contradictoriu cu un amic pe urmatoarea speta:

Amicul meu spune ca tramvaiul, neavand sina de mers inainte, EL NU SCHIMBA DIRECTIA DE MERS 

din punctul meu de vedere, legea este clara si neinterpretabila:

"OUG 195/02 Art. 54. - (1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic."

Link to comment
 • Marius unlocked this topic
 • 5 years later...
 • Active member

Uita-te sub "Cedează trecerea" ca să îți dai seama cui îi este adresat respectivul indicator.

Link to comment
 • 8 months later...

Buna ziua si scuzati deranjul !
Sunt posesor de permis conducere cu 2 categorii : B si Tv
In vara am fost implicat in accidentul din urmatorului clip video : https://youtu.be/71CZ2qwrJRQ

Eu am fost la mansa tramvaiului.

Agentul constatator de la biroul accidente usoare a declarat vinovăția celui din autoturism : https://i.gyazo.com/4409e664ec5ff3004c973ff83ed02cc4.jpg

Locatie accident : https://goo.gl/maps/X1Yt8ryaiJNEHkTE7
Desen accident : https://i.gyazo.com/848a5b64f98e54e661650eb52a1e73f6.jpg
Clipuri video cu prezentarea intersectiei din diferite ipostaze.
Banda 1 : https://youtu.be/6mU9-kA-7SQ
Banda 2 : https://youtu.be/fjO7wjPJpdI

De ce vreau sa va expun acest caz ?

Deoarece la reimprospatarea cunostintelor legate de legislatia rutiera : proces prin care toti vatmanii trec la o anumita perioada , profesorul instructor mi-a explicat ca la acest caz considera ca tramvaiul ar trebui sa ofere prioritate deoarece este o situatie de egalitate in prioritate , iar eu intrand pe banda de circulatie a autoturismelor ar fi trebuit sa le acord lor prioritate.
Pana in acest moment , atat eu cat si colegii mei eram convinsi ca daca noi rulam spre dreapta suntem pe drumul cu prioritate.

Ce parere aveti ? Cine are dreptate ?
Multumesc !

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.