Jump to content
POLITISTI.ro

Procedura in cazul unei disjungeri penale


baiat09

Recommended Posts

Am o intrebare, in cazul unei disjungeri penale, cand un mic "gainar" primeste SUP/NUP iar dosarul se reintoarce la politie pe autor necunoscut, sau pentru a putea fi prinsi si ceilalti, atunci:

1. Dosarul dijuns ajunge la acelasi politist care l-a instrumentat initial? sau sunt persoane speciale care se ocupa de "autor necunoscut" ? sau cele cu autor necunoscut se pun intr-un sertar pana cand vine victima cu probe noi?

2. ordonanta procurorului, procesul verbal de prezentare a materialului de urmarire penala se depun la dosar?

Link to comment

In general vorbind, exista situatia in care cercetezi o persoana pentru comiterea unei infractiuni.Din cercetari rezulta ca acea persoana nu este vinovata, ori probele in acel moment nu sunt sificiente, fapt pentru care propui solutia de neincepere a urmaririi penale(NUP) fata de persoana respectiva, in baza art.228 alin.4 comb.cu art.10 lit.c) C.pr.pen., intrucat s-a constatat ca fapta nu a fost savarsita de inv/inc.Totodata faci si propunerea de continuare a cercetarilor fata de autori necunoscuti. Procurorul poate confirma solutia propusa de organul de cercetare penala al politiei si in acest caz va emite ordonanta cu solutia propusa, care va ajunge atat la partea vatamata cat si la persoana cercetata, iar dosarul va fi retrimis spre cercetare la organele politiei pentru continuarea cercetarilor fata de A.N. La cine va ajunge dosarul in acel moment depinde de formatiunea care a facut cercetarile anterior. Daca acestea au fost facute de un lucrator de la Biroul investigatii criminale care solutioneaza si dosare cu autori necunoscuti, va ajunge la acelasi lucrator. Daca dosarul a fost la alt lucrator din cadrul biroului care solutioneaza doar dosare cu autori cunoscuti, sau la un politist de proximitate, dosarul nu va mai ajunge la acelasi politist care l-a instrumentat in prima faza si la unul de la BIC care solutioneaza dosare cu AN. In fond nu prea conteaza pentru tine la cine ajunge, pentru ca o sa fi anuntat, aici este vorba de competenta materiala stabilita prin dispozitii interne. Exista si posibilitatea ca procurorul sa nu fie de acord cu solutia propusa de politist si sa restituie dosarul pentru continuarea cercetarilor, cu obtinerea altor probe si intomirea altor acte premergatoare, sau exista posibilitatea ca procurorul sa schimbe solutia propusa si sa dispuna alta. De regula, prezentarea materialului de catre procuror se face numai in situatia propunerilor de trimitere in judecata, nu in cazul unor solutii de NUP ori SUP si daca se intocmesc pv de prezentare, acestea raman la dosar.

  • Upvote 3
Link to comment

Vorbeam strict de procedura, dar in fine:

Sa zicem furt din apartamente. Unul este prins in piata de vechituri cu obiecte ce proveneau din urma unei spargeri.

Sunt in jur de 5 faptuitori din care politia are 3 suspecti inclusiv pe baiatul care vindea marfa. Politia ii ia declaratie de invinuit baiatului prins cu marfa, si celor 2 suspecti care sunt audiati ca si martori, conform procedurii (suspectul da declaratie de martor). Baiatul declara multe prostii (l-a ajutat un avocat desigur... dar suprapuse peste probe is prostii gen: nu stia ca sunt furate, el nici nu vroia sa le cumpere dar aia care i-au pus marfa pe taraba erau f. violenti, si i-au sustras banii (a folosit cuvantul talharit chiar - in fine cam tot ce ar tine de circumstante atenunte la maxim).

Dosarul ajunde la procuror cu propunerea de trimitere in judecata, insa procurorul il scoate cu amenda admnistrativa... retinund circumstanta atenunta: ca s-a purtat bine,ca isi termina liceul.... (is curios cum daca tot el a cerut vreo 3 amanari ca e plecat prin Spania ...)

Dosarul se intoarce inapoi la parchet, si nu la serviciul de BIC, ce la biroul infractiuni contra persoanei (doar a zis ca a fost presat si talharit, nu?!) . Politistul de caz a primit ordonanta procurorului, sau porcariile ce le-a declarat in timpul prezentarii materialului de UP? Pentru ca sunt dubii serioase ca acesta a mintit din nou...dupa ce a fugit de in jur de 8 politisti, a declarat ca el s-a dus linistit acasa si de acolo politia l-a luat, adica a venit el de buna voie.... si multe altele

E doar o speta, nu are nimic cu realitate ;) Orice asemanarea e pur "intamplatoare".

Link to comment
  • Moderator

Nu e nevoie să încerci să fii ironic, e perfect normal ca şi suspecţii să fie audiaţi iniţial ca martori, tocmai pentru că beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Mai ales dacă la momentul consemnării acelei declaraţii nu existau probe care să-i incrimineze.

De asemenea e bine să ştii că dacă a invocat că este cumpărător de bună credinţă, nu este deloc o prostie, mai ales dacă nu sunt probe clare şi indubitabile din care să reiese contrariul, poliţistul sau procuroul, fie că le convine sau nu, trebuie să-i acorde această prezumţie a cumpărătorului de bună credinţă.

Link to comment

Uhhhh ... ce oameni curiosi.... pentru ca vreau sa stiu, si pentru ca vreau sa ii dau atat ordonta la politistul de caz cat si procesul de prezentare a materialului de U.P. deoarece a facut niste cereri si declaratii ciudate...

Edited by baiat09
  • Downvote 4
Link to comment

Prietene, până una-alta tu ești cel curios, tu ai pus întrebările. Plus de asta nu este nimeni obligat să îți răspundă pe aici. Dacă nu îți convine, mergi și întreabă în altă parte. Nu te ține nimeni cu forța. Eu cred că minți cu nerușinare și altul este motivul pentru care te interesează aceste lucruri. Ai primit un răspuns mai sus mai mult decât edificator.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Moderator

Eu zic ca faci pe inteligentul. Si nu mint. Cand mai prinzi cateo doza de bun-simt, vino inapoi si mai pune intrebari pe acest forum. Pana atunci, ce zici daca ne scutesti de exemplele tale care nu au legatura cu realitatea?

Link to comment

Cu tot respectul pentru Politia Romana, imi poate spune si mie cineva daca domnul agent primeste copie dupa ordonanta si procesul verbal in cazul unei disjungeri?

  • Downvote 5
Link to comment

Baiat09, pana la urma care e problema ta? Din speta pe care ne-ai prezentat-o, esti cumva parte? Cam ce ai vrut sa spui cu asta: "si pentru ca vreau sa ii dau atat ordonta la politistul de caz cat si procesul de prezentare a materialului de U.P. deoarece a facut niste cereri si declaratii ciudate"...

Link to comment

Persoana care a luat SUP-ul, a facut niste afirmatii si niste cereri in defavoarea "gastii", care ii pot dovedi vinovatia atat ;lui cat si celorlalti, nu cred ca e tocmai ok sa detaliez dosarul aici .... insa s-a oferit la ajutarea celorlati suspecti, l-a noninalizat pe unu, si a zis ca pe celalat il cunoaste baiatul pe care l-a nominalizat, si ar mai fi unul, care a intrat in casa pe care nu il stie personal , dar poate face rost de identitatea lor de la "anumiti prieteni" pe care sa ii nominalizeze.

evident el zice ca nu e vinovat de nimic... doar ca ii stie din intamplare si poate ajuta. ma rog genul de om prost ca naiba....

sunt curios daca acele hartii au ajuns inapoi la politist, sau trebuie sa i le trimit eu?

evident, orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare.

In fine, am sa ma duc luni la politist cu respectivul proces verbal.... ca nu cred ca a luat la cunostinta de e.

Edited by baiat09
Link to comment

Tot nu mi-ai raspuns la o intrebare, baiat09! Esti parte din dosarul pe care-l tot amintesti? Esti unul din "suspecti" sau ce esti? Este sigur un lucru... nu esti politistul care a instrumentat dosarul!!! In rest poti fii orice din dosarul respectiv, e suspecta insistenta ta! Cel mai bine te duci la politistul de caz si discuti orice nelamurire cu el, inclusiv povestea cu "persoana ca a luat S.U.P."!

Edited by teolucian63
Link to comment

Baiat09, la intrebare unui moderator, daca esti politist, ai raspuns in dodii, "nu sunt victima"...deci ori faci pe inteligentul, ori nu folosesti semnele de punctuatie cum trebuie!

Link to comment

Danpin, poate pentru baietii care considera ca limba romana e un fel de limbaj de mess mai evoluat! Oricum baiat09 a plecat fara sa spuna "La revedere", probabil ne-a considerat prea curiosi...

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.