Jump to content
POLITISTI.ro

Medicina legala

Recommended Posts

Pentru că am observat că există foarte multe nedumeriri privind medicina legala, în special în rândul celor care activează pe acest forum și nu au calitatea de polițist, m-am gândit să deschid acest topic unde să putem discuta despre tot ce înseamnă medicina legală.

Deci prima întrebare firească este desigur ”ce este medicina legală și cu ce se ocupă aceasta ?”

Activitatea de medicină legală, parte integrantă a asistenței medicale, constă în efectuarea de expertize, examinări, constatări, examene de laborator și alte lucrări medico-legale asupra persoanelor în viață, cadavrelor, produselor biologice și corpurilor delicte, în vederea stabilirii adevărului în cauzele privind infracțiunile contra vieții, integrității corporale și sănătății persoanelor ori în alte situații prevăzute de lege, precum și în efectuarea de expertize medico-legale psihiatrice și de cercetare a filiației.

Având în vedere competența profesională și teritorială unitățile de medicină legală au următoarele competențe și atribuții :

Cabinetele de medicină legală

• pentru efectuarea expertizelor si constatarilor medico-legale in localitatile in care functioneaza cabinete de medicina legala organele judiciare sau alte persoane fizice ori juridice se adreseaza acestora. În celelalte cazuri de expertiza sau de constatare organele judiciare sau alte persoane fizice ori juridice se adreseaza serviciului de medicina legala judetean, cu respectarea competentei teritoriale si a ierarhiei competentei profesionale
  • pentru efectuarea unei noi expertize organele judiciare se adreseaza, dupa caz, serviciului de medicina legala judetean sau institutului de medicina legala competent

Serviciile de medicină legală
    • serviciile de medicina legala judetene, in conformitate cu competenta lor teritoriala, sunt abilitate sa efectueze expertize, examinari, constatari sau alte lucrari medico-legale si complementare, la solicitarea organelor judiciare competente sau a altor persoane fizice ori juridice
    • serviciile de medicina legala judetene efectueaza examinarile complementare conform dotarii tehnice de care dispun

Institutele de medicină legală

Sunt abilitate să efectueze următoarele lucrări medico-legale :
      • autopsii, in situatiile prevazute de lege, inclusiv autopsierea sau reautopsierea cadavrelor exhumate, identificarea pe material fotografic, expertiza antropologica pe elemente de cadavru sau de schelet;
      • constatari si expertize medico-legale, in cazurile care depasesc nivelul de competenta al serviciilor de medicina legala judetene sau cand acestea isi declina competenta, din motive temeinice, in efectuarea acestora;
      • o noua expertiza medico-legala, in cadrul unei comisii de expertiza, astfel: expertize medico-legale traumatologice in cazuri de omor, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte, vatamari corporale grave, expertize medico-legale psihiatrice in materie penala si civila, expertize in vederea amanarii sau intreruperii executarii pedepsei pe motive medicale, expertize in cazuri de acordare necorespunzatoare a asistentei medicale, expertiza medico-legala pentru evaluarea infirmitatii sau a incapacitatii de munca determinate de afectiuni traumatice, expertiza medico-legala a persoanelor in vederea autorizarii detinerii si folosirii armelor si munitiilor, expertiza medico-legala a persoanelor pentru evaluarea capacitatii de conducere auto;
      • expertize biocriminalistice pe corpurile delicte, precum expertiza petelor de sange, de sperma si a firului de par;
      • expertiza criminalistica traseologica, cum ar fi factorii suplimentari ai impuscarii;
      • expertiza filiatiei: expertiza perioadei de conceptie, a potentei si a capacitatii de procreare, expertiza comparativa antropometrica in diagnosticul filiatiei, expertiza filiatiei prin metode serologice, HLA sau ADN;
      • expertize toxicologice

Cât costă o expertiză medico-legală și ce fel de expertize se pot efectua ?

Conform HG 1609/2006 tarifele sunt următoarele :

(Voi posta pe cele mai relevante)

[*]Examinarea persoanelor și constatarea leziunilor traumatice = 38 lei

[*]Examinarea pers. pentru constatarea virginității, deflorării, sarcinii, viduitatea sau avortul patologic = 50 lei

[*]Examinarea persoanelor pentru constatarea infirmității sau incapacității de muncă determinate de afecțiuni patologice = 50 lei

[*]Examinarea pers. pentru constatarea sexului, vârstei, conformației și dezv. psiho-somatice = 50 lei

[*]Examinarea medicală a pers. în vederea autorizării și deținerii, purtării armelor și munițiilor = 110 lei

[*]Examinarea persoanelor pentru evaluarea capacității de conducere auto = 63 lei

[*]Examinarea persoanelor și recoltarea de probe biologice pentru alcoolemie = 26 lei

[*]Examinarea persoanelor și recoltarea de probe biologice incluzând trusa standard pentru alcoolemie = 80 lei

[*]Expertiza capacității de coabitare, potență = 50 lei

[*]Expertiza cu privire la stabilirea datei de concepție = 63 lei

[*]Expertiza capacității de procreare = 216 lei

[*]Electroencefalograma EEG = 32 lei

[*]Potențial evocat auditiv = 20 lei

[*]Potențial evocat vizual = 22 lei

[*]Electrocardiograma = 8 lei

[*]Interpretarea explorărilor funcționale electrice = 50 lei

[*]Expertiza medico-legală pentru determinarea aptitudinilor unei pers. de a exercita o anumită profesie = 400 lei

[*]Examinări radiologice (nu le mai înșir, sunt foarte multe) = între 13 și 50 lei

[*]Autopsia medico-legală = 302 lei

[*]Autopsia medico-legală a cadavrelor în stare de putrefacție, scheletice = 390 lei

[*]Autopsia medico-legală a cadavrelor, fetuși nou născuți = 390 lei

[*]Autopsierea sau reautopsierea cadavrelor exhumate, nu include cheltuielile de deplasare a comisiei, de transport, cazare,|analize = 390 lei

[*]Autopsia medico-legală a părților de cadavre = 76 lei

[*]Expertiza medico-legală a hainelor și corpurilor delicte = 76 lei

[*]Deplasarea la fața locului a echipei medico-legale și examinarea cadavrelor în teren = 143 lei

[*]Transportul cadavrelor din morgile spitalelor sau de la locul faptei pentru autopsierea medico-legală = 74 lei

[*]Păstrarea cadavrelor în lada frigorifică 24 ore = 38 lei (cea mai ieftină cazare :P )

[*]Prelevarea țesuturilor cadaverice în vederea transplantului = 252 lei

[*]Examinarea medico legală a CIN-urilor = 302 lei

[*]Expertiză antropologică schelet întreg = 2.100 lei

[*]Îmbălsămări cadavre la sediu unit. de medicină legală = 76 lei

[*]Îmbălsămări cadavre la domiciliu cu transport = 220 lei

[*]Cosmetizare și igienizare cadavre = 45 lei

[*]Analiza ADN pentru stabilirea paternității = 1.200 lei

[*]Comparare profile ADN = 670 lei/fiecare comparare

[*]Analize pentru stabilirea filiației biologice = între 2.700-4.500 lei

[*]Analize pentru stabilirea înrudirii = între 900-1.800 lei

[*]Stabilirea profilului ADN pentru identificare = 500-2.500 lei/pers.

[*]Expertiza pentru identificarea urmelor lăsate de factorii secundari ai împușcării, pentru stabilirea distanței de la care s-a tras cu arma de foc = 70 lei

[*]Examenul petelor de spermă = 45 lei

[*]Examennul descriptiv și comparativ al firelor de păr = 50 lei

[*]Expertiza grupei de sânge la vii și cadavre = 66 lei

[*]Expertiza petelor de sânge = 66 lei

[*]Expertiza altor urme biologice, salivă, fecale, urină= 35 lei

[*]Determinarea cantității de alcool în sânge/urină = 80 lei

[*]Expertiza pentru recalcularea alcoolemiei = 510 lei

[*]Screeneeng pentru determinarea prezenței drogurilor = 252 lei

[*]Expertize psihiatrice = între 85-252 lei

[*]Examen psihologic = 50 lei

[*]Aviz al Comisiei superioare medico-legale = 660 lei

Ce legislație este aplicabilă în domeniul medicinei legale ?

[*]LEGEA privind ORGANIZAREA ACTIVITATII SI FUNCTIONAREA INSTITUTIILOR DE MEDICINA LEGALA

[*]CONFIDENTIALITATE-SECRET MEDICAL. LEGISLATIE

[*]ASPECTE LEGISLATIVE PREVAZUTE DE CATRE DE PROCEDURA PENALA CU UTILITATATE MEDICO-LEGALA

Care sunt medicii legiști din România și cum pot ști dacă un medic legist este încadrat în instituțiile medico-legale ?

Prin consultarea listei oficiale cu medicii legiști încadrați în instituțiile medico-legale din România.

• Upvote 8

acol programul de lucru este între orele 08.00-16.00 de luni până vineri. Cu toate acestea programul este diferențiat pe ore de obicei astfel

• compartimenul registratură care oferă informatii, preluarea documentelor, preluarea probelor biologice, etc. 09.00-14.00
  • cabinetele medicale care se ocupă cu examinari persoane vatamate sau citate, expertiza medico-legala

11.00 -13.00
    • comisia de psihiatrie pentru minori care expertizează discernământul minorilor

09.00 -12.00

[*]comisie expertize majori solicitate de parchete sau poliție

09.00 - 12.00

După cum vezi nu aveai cum să găsești pe cineva după ora 13.00. :clip:

Edited by Dan

Inseamna ca informatia pe care mi-a dat-o d-na asistenta a fost falsa.Mi-a spus sa ma grabesc sa fug dupa timbru de 1 leu dupa care mi-a spus sa ma grabesc ca gasesc acolo pe cineva doar pana la ora 14.Vazand marele vant ce batea in cabinet nu mi-a prea venit sa cred ca mai vine pe acolo cineva asa ca am insistat daca chiar mai are rost sa ma intorc la care mi-a spus ca e mai bine sa vin direct luni.Nu stiu daca are vreo importanta dar eu nu ma aflu in Bucuresti.Si inca ceva,d-na asistenta (daca o fi fost intr-adevar o asistenta) m-a intrebat o chestie care mi s-a parut ciudata si anume "se vede?"....Pai cum,adica,daca se vede?Se fac expertize medico-legale la organele interne si la vii?...

PS Multumesc de informatiile din topic,sunt foarte utile.

Edited by acol
  • 2 years later...

Buna!

Poate nu este cel mai potrivit loc pentru aceasta intrebare dar merita incercat.

De curand tata a fost agresat de catre niste vecini, la care unul dintre ei l-a lovit cu un fier in zona capului. Bine inteles a venit politia si ne-au rugat sa mergem la sectie pe toti cei care am fost implicati. Ne-am prezentat si la politie dar doar dupa ce l-am dus pe tata la spital, am dat declarati si tot ce a fost nevoie, intre timp tata a fost trimis la tomograf deoarece medicii il suspectau de fractura de craniu. Din fericire sa sfarsit doar cu cateva zile de spitalizare dar cand s-a prezentat la medicul legist pentru certificat medico-legal ne-am trezit cu o surpriza. Doctorul i-a recunoscut toate leziunile insa la concluzii a scris ca sunt mult mai vechi de cat am declarat noi desi aveam acte doveditoare de la midicii de la spitalul unde a fost internat. Cum este posibil asa ceva? Si ce putem face in acest caz? ( Mentionez ca incidentul sa petrecut sambata iar lunea tata sa prezentat la medicul legist si de asemenea tata prezenta o umflatura foarte mare care se extindea pana spre maxilar)