Jump to content
POLITISTI.ro

Sunt incompatibilităţi sau nu?


Recommended Posts

As dori in primul rand sa va intreb, daca exista printre noi cineva care are cunostinta daca in cazul supendarii raporturilor de serviciu ale unui politist pe o perioada de...., acesta are voie conform legii sa desfasoare activitati salarizate in cadrul altei profesii, in speta cea de avocat stagiar. Multumesc anticipat!!!!

Edited by nickcdr
Link to comment
  • 10 years later...
  • Member

Vă salut!

Îmi desfășor activitatea în calitate de organ de cercetare penală al Poliției Judiciare. Totodată, studiez informatica și am oportunitatea de a participa la un internship plătit, în calitate de student al facultății, în cadrul unei firme de IT. Am dat mai multe căutări, însă tot nedumerit sunt. Reprezintă un caz de incompatibilitate participarea la un astfel de internship sau nu?

Cunoașteți colegi care s-au aflat în situația asta? Ați avut voi situații asemănătoare?

Orice ajutor sau sfat este bine-venit.

Vă mulțumesc!

Link to comment
  • Marius changed the title to Sunt incompatibilităţi sau nu?

Art.2(4) din Legea nr. 364/2004, modificata si completata: Calitatea de organ de cercetare penală al poliției judiciare este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția funcțiilor didactice din învățământul superior.

Aceasta suprainterdicitie s-a introdus de vreo 3 ani in aceasta lege. Si limiteaza extrem ce e permis sa faci in afara activitatii (cand ai calitatea de organ de cercetare penala al politiei judiciare).

Internshipul platit reprezinta o incompatibilitate cu calitatea ta de organ de cercetare penala al politiei judiciare.

Link to comment
  • Member

Este foooooarte lacunara expresia respectiva. Ce inseamna, de fapt, functie privata? Internship-ul este reglementat prin Legea nr. 176/2018 privind internship-ul.

Aici, la art. 2, lit. b) este stabilt faptul ca:

Quote

b) program de internship - activitatea specifică desfăşurată de intern pe o perioadă de timp limitată în cadrul unei organizaţii-gazdă, care are ca scop aprofundarea cunoştinţelor teoretice, îmbunătăţirea abilităţilor practice şi/sau dobândirea de noi abilităţi sau competenţe.

Ori functia privata este tot una cu desfasurarea unei activitati, care are ca scop aprofundarea cunostintelor teoretice? Prin calitatea de intern pe care o ai, nu poti lua decizii sau sa fii vreun factor de influenta in cadrul organizatiei, activitatea desfasurata acolo fiind doar pentru imbunatatirea abilitatilor practice si/sau dobandirea de noi abilitati sau competente.

Vedeti diferit diferentele astea sau privesc eu prea subiectiv?

Link to comment

Art. 5(6) din Legea nr. 176/2018: Prin derogare de la prevederile art. 16 alin. (5) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, perioada în care internul a desfășurat activitatea în baza contractului de internship se consideră vechime în muncă, și, după caz, vechime în specialitate, în funcție de tipul activității.

Internship-ul (stagiatura) presupune desfasurarea de activitati ca stagiar intr-o entitate (se asimileaza stagiarul ca o functie privata), remunerate, considerate vechime in munca. Si nu este functie didactica din invatamantul superior. Eu zic ca este incompatibilitate evidenta.

Link to comment
  • Member

Ok, ok, dar de unde concluzia ca stagiatura este asimilata unei functii private? Ce inseamna o functie privata?

L.E.

De ce nu poate fi numita o activitate cu scop lucrativ, care nu este de natura sa lezeze onoarea instituiei?

Edited by Michelangelo
Link to comment

Nu e vorba ca trebuie sa lezeze institutia, ca moral tu ai dreptate. Dar rahatul asta de suprainterdictie nu prea lasa loc de interpretari. Deci orice activitate desfasurata oriunde altundeva decata in domeniul didactic din invatamantul superior, NU ESTE PERMIS pt. cei care au aceasta calitate.

Legi de cacao facute sa subjuge si mai tare organu' de politie, facand practic inutila Anexa 10 din OMAI nr. 140/2016.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.