Jump to content
POLITISTI.ro

Nelamurire privind pozitionarea pe benzile de circulatie intr-o intersectie


IonutIS

Recommended Posts

Buna ziua!

Am o nelamurire cu privire la pozitionarea pe benzile de circulatie intr-o intersectie semaforizata, ce prezinta si linie de tramvai si as vrea, daca se poate, sa ma lamuriti.

Exceptand situatiile in care pe o strada cu 3 benzi pe sens, dintre care una prezinta si linii de tramvai, cu semafor special destinat tramvaiului, iar celelalte doua benzi cu semafoare deasupra lor, destinate celorlalte vehicule.

Va dau exemplul accidentului din Iasi (Copou-Fundatie), in care un tramvai a intrat intr-o coloana de vehicule ce astepta la semafor pe linia de tramvai, pe o strada cu doar doua benzi pe sens, dintre care una prezinta si linia de tramvai. Accident pe care-l cunoasteti, banuiesc, pt. ca a fost destul de mediatizat.

Legislatia, in cazul asta, spune asa:

Art. 107

(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

Si totusi, conform articolului de mai jos: "Autoturismele se aflau pe liniile de tramvai, iar procurorii sustin ca aveau voie sa stationeze acolo la culoarea rosie a semaforului. Initial, cei de la Politia Rutiera au precizat ca masinile nu aveau voie sa blocheze liniile de tramvai. "

Articolul din ziar: http://www.bzi.ro/am...to-video-276017

Am intrebat un instructor, iar raspunsul a fost urmatorul, exact invers celui din legislatie, dar totusi mult mai plauzibil si logic:

"Daca o strada prezinta doar doua benzi pe sens, dintre care una destinata tramvaiului, ai voie sa te pozitionezi pe banda cu linia de tramvai, iar pe o strada cu 3 benzi pe sens(sau mai multe) dintre care una destinata tramvaiului, trebuie sa-i lasi calea libera si virezi stanga, de pe banda din mijloc."

Mi se pare logic. Daca pe o strada cu doar doua benzi, dintre care una destinata tramvaiului ar fi obligati sa stea toti pe o singura banda ( si cei care fac stanga si cei care merg inainte, dar si cei care fac dreapta) s-ar crea cozi imense.

Totusi trebuie sa ne rezumam la legislatie, nu? Pe ce s-au bazat acei procurori? Decizia a fost luata: cei care stateau pe banda tramvaiului nu incalcau legea.

Nu interpretez eu corect acel articol 107 pct. 3 din legislatie?

Multumesc anticipat!

Edited by Catalin
Titlul topicului trebuie sa reflecte subiectul acestuia. Nu se accepta titluri generaliste „Speta rutiera”, „Am o problema”, „Ajutor”, etc.
Link to comment
  • Moderator

IonutIS, nu am înțeles prea bine care e întrebarea. Poți fi mai explicit, pentru că cel puțin eu, nu știu cazul accidentului de la Iași?

În principiu, din ce am reușit să-mi dau seama, nelămurirea ta este când poate fi utilizată de autovehicule calea de rulare a tramvaiului într-o intersecție. Corect?

Pentru asta avem:

art. 103 din HG 1391/2006 - Pe drumul public cu cel mult două benzi pe sens și cu o a treia bandă pe care este amplasată linia tramvaiului lângă axa drumului, conducătorii de vehicule pot folosi aceasta bandă, cu obligatia să lase liberă calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Link to comment

Nelamurirea mea consta la pozitionarea pe benzi atunci cand exista doar o banda pe sens plus o banda pe care se afla si linia de tramvai, situatie care intra, dupa mine, in articolul:

Art. 107

(3) Dacă în intersecţie circulă şi tramvaie, iar spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri, toţi conducătorii de vehicule, indiferent de direcţia de deplasare, vor circula pe un singur rând, lăsând liber traseul tramvaiului.

Acel accident s-a produs intr-o astfel de zona. Conform articolului de mai sus, trebuie sa lasi liber traseul tramvaiului. Nu se specifica ca trebuie lasat liber doar la apropierea lui, de unde deduc ca nu ai voie sa te pozitionezi pe banda cu linia, sub nicio forma, intr-o astfel de situatie.

Si totusi, pe ce s-au bazat acei procurori? Ei au stabilit ca soferii aveau voie sa stea pe linia de tramvai, dupa cele scrise in publicatia online din link-ul de mai sus: "Autoturismele se aflau pe liniile de tramvai, iar procurorii sustin ca aveau voie sa stationeze acolo la culoarea rosie a semaforului. Initial, cei de la Politia Rutiera au precizat ca masinile nu aveau voie sa blocheze liniile de tramvai. "

Accidentul s-a produs la coborare, deci pe partea dreapta. Am pus si poza cu zona exacta. Mai exact, un tramvai care cobora spre intersectie a lovit 6 autoturisme si un autobuz. Un om a murit, iar mai multi au fost raniti.

post-6276-0-15388500-1344570485_thumb.jp

Link to comment

Care e motivarea procurorilor? O putem citi undeva?

Asta ar fi o problema. Ca eu, personal, nu stiu unde sa o caut. De asta v-am intrebat.

Am citit doar decizia de prin ziare. E drept, ziarele mai scriu si prostii, dar totusi toate au scris la fel si ma gandesc ca ar fi imposibil sa dezinformeze in halul asta, toate. Nu stiu, doar ma gandesc.

Apoi, cuvantul "initial" alaturat parerii politistilor rutieri, ma baga si mai tare in ceata. Banuiesc ca si-au schimbat parerea si ma intreb ce a dus la asta.

Nu cred ca se poate citi online o astfel de motivatie, pe un site oficial, nu? Se poate cauta un dosar online sau trebuie sa faci vreo cerere la vreo institutie?

In fine, vroiam sa vad daca exista o posibila motivatie. De alte demersuri sigur nu o sa ma apuc :).

Link to comment
  • 4 weeks later...

Nu-s polițist, dar sînt din Iași și știu accidentul și zona.

Cred că acolo se face o greșeală permanentă de cel putin jumătate din mașinile din intersecție. Chiar cînd zona nu era în construcție (cum este acum), singurele direcții de abordat din acea zonă erau înainte sau la dreapta. Înainte, pentru a înconjura rondul din centrul Pieței Eminescu, sau dreapta, spre Păcurari. Nu există posibilitatea de a face stînga (pentru ce? pentru a intra pe contrasens în parcarea din fața Casei Studenților? Nu e legală manevra...) așa că legal ar trebui să nu se ocupe banda tramvaiului. Intră sub incidența articolului 107, citat mai sus.

La accidentul din Iași cred că o vină mare a avut-o vatmanul pentru că nu a reușit să acționeze frîna la timp (din motive personale: sînt convins că era neatent pentru că altfel tramvaiul era în perfectă stare de funcționare). Însă o parte de vină o aveau și mașinile care stăteau pe banda tramvaiului. În perioada respectivă intersecția era semaforizată, durata de așteptare maximă pentru un autovehicul care intra în coloană era de maxim 2 durate de roșu, existau și variante de ocolire pe stînga (se poate intra pe strada cu sens Vasile Pogor pentru cei care vor să continue pe Independenței, ocolindu-se intersecția) sau pe dreapta, și alegerea unui traseu cît de cît liber denotă responsabilitate din partea șoferilor...

Eu unul știu că atunci cînd există 2 benzi (inclusiv 1 de tramvai), pentru a face viraj stînga mă încadrez pe linia de tramvai (B2-t). Pentru mers înainte sau la dreapta merg pe B1.

Atunci cînd există 3 sau mai multe benzi (din care ultima e tramvai) - să zicem B1, B2, B3-t, pentru stînga este B2 cu prioritate la vehiculele ce circulă din sens opus, pentru dreapta este B1 și pentru înainte B1 + B2. B3-t trebuie lăsată liberă dacă tramvaiul continuă înainte. Poate fi imaginată o situație de genul următor: o mașină vrea să facă stînga, dar traficul din sens opus nu-i permite. Dacă s-ar încadra pe B3-t ar bloca tramvaiul care altfel ar fi putut merge înainte. Dacă stă pe B2, cu semnalizare stînga, mașina din spatele lui care vrea înainte se încadrează în situația prevăzută în lege cu excepțiile la regula depășirii prin dreapta: depășirea unui vehicul încadrat pentru curbă la stînga se face prin dreapta dacă există spațiu disponibil și dacă se acordă prioritate celor care nu trebuie să schimbe direcția de mers pentru a depăși. Mașina noastră, care face stînga, stă pe B2; este loc suficient (B1) pe unde aceasta să fie ocolită, iar tramvaiul (care are prioritate întotdeauna) va putea trece nestingherit.

E logic. Deci rezumat:

2 benzi din care 1 tramvai: B1 și B2-t, atunci mașinile pe B1 și dacă se face stînga, pe B2.

3 sau mai multe benzi din care 1 tramvai: mașinile nu au voie pe banda tramvaiului.

La Fundație, în Iași, la semaforul din fața BCU pe coborîre, teoretic mașinile ar trebui să lase B2-t liberă. Ca o concesie, cred că ar fi permisă ocuparea B2-t de către autobuzele în coborîre (fiind tot mijloace de transport în comun și avînd, conform bunului simț, prioritate...

Părerea mea.

Link to comment
  • 6 years later...

Buna ziua,

As aprecia daca as putea primi un raspuns in legatura cu preselectarea benzii in intersectia de la Piata Sudului . 

Ma refer in special la a doua parte a clipului: desi nu se observa foarte bine, marcajele pentru benzi se continua in rond, dar sagetile de preselectare a benzii indica ca doar banda a 3-a este de stanga (continuare in rond). Intrebarea mea este daca un sofer vine pe banda trei si merge inainte, iar un sofer de pe banda a doua face stanga, cine este de vina in urma stabilirii culpei la politie? Mentionez ca sagetile au fost "revopsite" de curand si arata asemanator cu poza atasata mai jos .

Marcaje intersectie Piata Sudului: https://www.youtube.com/watch?v=mSMaV5N_i6o

Va multumesc pentru raspuns :)

Untitled.png

Edited by wol
Link to comment
  • 3 years later...

Bună ziua,

 

Scurtă întrebare pentru orice conducător. 

 

Banda de lângă bordura din stânga are marcaj înainte si la stânga, banda de mijloc înainte. Intrebarea este, unde este această înainte, după cum merg marcajele spre stânga sau inainte ușor dreapta după cum merge linia roșie.

 

Mentionez ca nu este sens giratoriu.

 

Mulțumesc,

Adrian 

IMG_20220614_223910.jpg

Edited by adriann110
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.