Jump to content
POLITISTI.ro

Frecventa 9/19

vipers07

Recommended Posts

Buna seara,

Am cateva intrebari si imi cer scuze daca la aceste nelamuriri exista cumva deja explicatii pe forum si eu nu am reusit sa le vad.

1 - am achizitionat recent o statie de emisie-eceptie de 4w , pot sa am probleme daca sunt observat in trafic cu statia (antena pe masina) sau daca sunt oprit la controale de rutina etc ?

2 - pe statie am observat frecventele 9/19 care am inteles ca sunt pentru urgente, chiar asculta cineva acele frecvente daca am de raportat diverse evenimente rutiere (accidente, obstacole pe carosabil, dobitoci care depasesc coloana atunci cand stai la coada de ceteva sute de metri si risca sa provoace accidente etc) ?

3 - trebuie sa mai am la mine si alte documente daca sunt oprit in trafic si am statia pe masina ?

Va multumesc anticipat pentru timpul acordat citirii/raspunsului.

statiile CB sunt legale si nu ai nevoie de autorizatii sau alte hirtii. canalul de utilizare este 22, din cite stiu restul nu sunt canale oficiale ptr urgente si nu cred ca le asculta cineva.

in plus, statiile de acest gen nu bat mai mult de 10-15 km (asta la o antena de minim 2m), in functie de zona unde te afli.

frecventa este asa de buna ca armata nu o mai foloseste din anii '50 si te lasa sa o folosesti gratis :)

accidentele (urgentele in general) se anunta la 112 si nu prin statiile CB.

statiile CB sunt legale si nu ai nevoie de autorizatii sau alte hirtii. canalul de utilizare este 22, din cite stiu restul nu sunt canale oficiale ptr urgente si nu cred ca le asculta cineva.

in plus, statiile de acest gen nu bat mai mult de 10-15 km (asta la o antena de minim 2m), in functie de zona unde te afli.

frecventa este asa de buna ca armata nu o mai foloseste din anii '50 si te lasa sa o folosesti gratis :)

accidentele (urgentele in general) se anunta la 112 si nu prin statiile CB.

Am inteles ca se foloseste canalul 22 intrucat acesta este cel mai folosit pentru "discutii" dar eram curios de acele frecvene separate pentru care chiar exista buton separat pe statie.

Corect la 112 anunti diverse urgente dar nu chiar orice porcarie.

Daca sun la 112 si le spun ca un idiot face depasiri care ne pune si noua viata in pericol chiar crezi ca trimite un echipaj in zona sau doar ma trezesc eu cu amenda pe motiv ca am folosit numarul de urgenta pentru "prostii" tinand linia ocupata in timp ce altcineva avea poate o urgenta reala....

Ca exemplu, eram in ploiesti acolo unde sunt pe centura carrefour si etc si pe drumul pe care ma aflam (nu mai stiu denumirea) de facea legatura cu boldesti era coada de 1-2 km pana la acel semafor de la intersectia aia.

Cat am stat la coada deplasandu-ma cu maxim 10 km/h din 30 in 30 s pe contrasens se tot bagau in depasire (in timp ce noi eram bara in bara) pe contrasens (cate 1 banda pe sens) de erau cel putin 3 sa faca accident.

asa cum am spus, nu cred ca le asculta nimeni si ptr 10-15 km arie acoperire ar trebui sa fie posturi de ascultare cam multe :)

asa cum am spus, nu cred ca le asculta nimeni si ptr 10-15 km arie acoperire ar trebui sa fie posturi de ascultare cam multe :)

:))

multumesc pentru raspunsuri.

• Moderator

Inainte de aparitia telefoanelor mobile, statiile CB (Citizen Band) aveau si canal de urgenta - canalul 9 in Europa, canalul 19 in USA- unde autoritatile supravegheau si raspundeau apelurilor de SOS. In vremurile noastre, cea mai sigura solutie in caz de urgente ramane apelul la 112.

In situatii de calamitati, cand restul mijloacelor de comunicatie pot cadea, folosirea statiilor CB ramane cea mai la indemana alternativa pentru comunicare.

Edited by danpin

foarte corect ceea ce a spus Danpin. Foarte posibil, desi nu bag mana in foc, in tarile cu apa calda acele frecvente sa fie in continuare monitorizate datorita existentei a foarte multe statii CB. pe de alta parte, comunicarea in UHF/VHF este preferata, datorita conditiilor de propagare, alte puteri la statii, existenta de repetoare etc. in Romania stiu ca ISU face in mod regulat intalniri de lucru cu radioamatorii pentru a asigura backup in caz de doamne fereste si caderea comunicatiilor clasice.