Jump to content
POLITISTI.ro

Permis "scapat" in bordul masinii


MarianM

Recommended Posts

Salut.

E posibil sa fie scapat permisul de conducere in bord, intre parbriz si volan?

Am fost oprit de catre un echipaj pt ca nu aveam centura, i-am dat actele masinii, actele mele si dovada pt bara fata care era expirata de cateva zile. I-am explicat ca bara a fost cumparata, am vopsit-o iar cand sa o prind nu a mai avut acelasi sistem de prindere pt ca este formata din 3 bucati. Doua au fost cumparate iar cealalta era buna, asadar nu am mai cumparat-o, dar la service am descoperit ca nu se poate monta asa...si drept urmare n-am mai avut bani sa o iau asa repede pe a treia si ar mai dura si vopsitul. In fine, ideea este ca mi-a luat numarul de telefon pt a ma suna cand scoate permisul din bord. Nu vreau sa trag concluzii pripite, intai vreau sa-mi spuneti daca chiar e posibil si daca vi s-a intamplat vreodata?

Edited by MarianM
Link to comment
 • Moderator

E posibil sa fie scapat permisul de conducere in bord, intre parbriz si volan?

In ziua de azi, in Romania totul este posibil :)

Si eu am facut pana la roata stanga fata a masinii joia trecuta, si m-am intrebat cum este posibil ...

Acum serios vorbind, deduc ca permisul tau a ramas intepenit in grila de ventilatie de la masina politistului care te-a oprit, dar tot nu inteleg ce vrei sa ne intrebi...

Link to comment

eu am vazut cum acolo intre parbriz si bord "s-a pierdut" si o paleta reflectorizanta.....e un fel de triunghi al bermudelor zona aia :ner: :ner:

Edited by Marinescu
Link to comment

Acum serios vorbind, deduc ca permisul tau a ramas intepenit in grila de ventilatie de la masina politistului care te-a oprit, dar tot nu inteleg ce vrei sa ne intrebi...

Nicio problema, luni il voi declara pierdut.

Stiu si eu si voi cum sunt unii colegi dintre voi. Tinand cont ca lucrez oarecum cu colegi de-ai vostri cand e nevoie si ca unora le-am facut si le mai fac servicii cu banii la sfarsit din diverse motive, sincer, m-a deranjat destul de mult atitudinea lui. Acesta este un prim motiv. De aceea l-am lasat sa-si faca de cap, sa vad pana unde merge. Voi avea grija de el. De la iti retin certificatul si permisul, iar cand i-am spus ca nu are de ce sa-mi retina permisul...dupa care sa-mi spuna ca l-a scapat in bord...nu ne cunoastem, dar nu sunt chiar asa prostanac. In fine, nu vreau sa traiesc cu senzatia ca aceasta atitutidine este peste tot.

O seara buna!

 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Trebuia să-ți rețină certificatul, o meritai cu prisosință. Păi dacă nu ai mai avut bani să repari mașina, atunci las-o în service. Că nu e obligatoriu să circuli tu pe drumurile publice. În mod normal cei din service nu ar fi trebuit sa-ți dea mașina să pleci cu ea de acolo așa incompletă. Nu-ți permiți să o întreții și să o repari, atunci nu mai circula cu ea.

Iar după atitudinea pe care o afișezi pe aici, chiar meritai să-ți rețină certificatul de înmatriculare. Păcat că nu a facut-o!

 • Upvote 3
 • Downvote 1
Link to comment

Se poate inchide topicul, s-a rezolvat.

Catalin,

N-am spus c-am circulat baut, fara lumini pe timp de noapte cu becuri arse, cu 80 la ora in localitate, fara frana, cu bara atarnand, cu folii fara autorizatie sau cine stie ce alta abatere grava! Ii dadeam singur talonul daca era asa. E un rahat de flaps lipsa din cauza unui maidanez. Si ca sa fac treaba buna am luat si bara din mijloc. A doua zi dupa eveniment am fost sa iau autorizatia si in service sa verifice masina sa vad daca nu cumva are si alte probleme ca sa pot circula cu ea pana cumpar, vopsesc, montez jumatatea de bara. Pt orice problema mecanica sau ceva mai grav am bagat-o in service pt a nu pune in pericol pe cineva sau pe mine....insa, sa fim seriosi, flaps-ul nu afecta bunul mers al masinii ci e vb mai degraba de estetica.

Iar atunci cand se trage cineva pe dreapta, nu se spune... se retine talonul si permisul. Sa fim seriosi. Pt ce? Pt ca nu aveam centura? Asta numesti tu atitudine corecta?

In urma cu cativa ani, cand eram intr-un alt domeniu de activitate si m-a intrebat cu ce ma ocup, iar eu ca fraierul am raspuns ca abia am deschis o mica firma de it si incerc sa fac ceva, m-am ales cu o amenda de 480 lei. De atunci mi-am dat seama ca gresesti cand spui unora ce faci... daca au chef, te ard! Dovada? O alta intrebare...cu ce te ocupi? Incerc sa-mi gasesc de munca...si altfel sunt amenzile.

Nu cred c-am fost un mare infractor sau a avut masina o problema atat de grava incat sa se retina talonul, dar fie, recunosc, era de retinut... insa nu asa, cu respectiva atitudine.

Acum o ora si ceva cand ma intorceam de la Buc era sa lovesc din nou un caine pe E85, l-am evitat la timp. Astia ori sunt idioti de traverseaza noaptea cand vad pur si simplu masinile, ori s-au saturat de viata ca mor de foame pe campuri...ori am ghinion si trag la mine. Daca il luam iar, ce faceam? Scoteam iar bani din buzunar de reparatie? Pana mea....

O sa-mi fac timp saptamana aceasta si o sa rezolv problema.

Merci oricum pt timpul acordat.

Link to comment
 • Moderator

Mai umblă pe la mentalitate dragă Marian, pentru că e puțin depășită de actualitate.

Că ai lovit un câine și e doar un falps nu are nicio relevanță, din moment ce tu circulai cu mașina având elemente lipsă. Dacă te-ai hotărât să schimbi și bara din mijloc, foarte bine, este alegerea și dreptul tău, dar trebuia să iei în calcul și faptul că în astfel de situații mașina nu mai trebuie să circule pe drumurile publice. De ce? Pentru că așa prevede legea. Nu tu ești cel care stabilește dacă e ceva grav sau ceva minor. Pentru fiecare situație legea prevede o sancțiune și eventual măsură administrativă în funcție de gravitatea acesteia. Iar gravitatea este stabilită de lege, nu de către polițist sau cu atât mai puțin de contravenient, de exemplu dacă mergi băut ți se reține permisul, dacă dai peste un pieton ești cercetat penal și așa mai departe.

Pentru că dacă fiecare am stabili gravitatea și pericolul unei situații, ar fi un haos și anarhie. De aceea avem legi care stabilesc aceste lucruri. S-ar putea ca eu să consider că existența portierelor sau a plăcuțelor de înmatriculare :naughty: la mașina mea mă încurcă sau strică aspectul și singurul lor rol este unul de ordin estetic. Ce fac? Mă apuc și le demontez, după care circul așa cu mașina pe considerentul că nu pun în pericol siguranța circulației deoarece nu am fost implicat în accidente, circul cu atenție, ușor și calm? Nu, legea spune că nu poți circula pe drumurile publice așa și fie că îmi convine sau nu trebuie să o respect. Înțelegi cam cum stă treaba?

Faptul că tu spui că polițistul ăla a zis nu știu ce și nu știu cum, e foarte puțin probabil. Eu de exemplu, nu te cred, ci spun că bagi în ele pentru a te autovictimiza. Și chiar dacă ar fi făcut-o sau ți-ar fi spus că te leagă, te bagă la pușcărie sau te bate cu pietre într-o piață publică și în văzul lumii ... ce relevanță are, din moment ce tu ești o persoană responsabilă care cunoaște legea și își știe drepturile, fiind conștient că pentru neportul centurii de siguranță se primește doar amendă și puncte de penalizare, iar pentru lipsa bării de protecție se reține certicficatul de înmatriculare și primești o amendă. Corect, nu? Putea ăla să zică că te expulzează pe lună ... doar nu îl credeai? Sau poate era binedispus și se ținea de șotii ... asta nu înseamnă că tu ai respectat legea și puteai circula fără bară la mașină, la fel cum nici nu ești obligat să-l crezi că te va trimite pe lună. Atitudinea pe care o invoci, nu are nicio legătură ... este doar o închipuită scuză pe care ai găsit-o, întrucât nu schimbă cu nimic datele problemei tale, respectiv că nu aveai bara montată pe mașină.

Cât despre remarca ta privind întrebările ce îți sunt adresate de colegii mei de la rutieră și răspunsurile mincinoase pe care te-ai hotărât să le dai, te asigur că nu-ți face cinste deloc. Ci doar dovedește că te-ai integrat perfect în mentalitatea tipică societății românești, ce este obsedată în a fenta, ocoli sau evita prevederile legale și normalitatea, modestia și corectitudinea.

Am să-ți explic puțin și așa în mare cam care este rostul acestor întrebări.

Polițistul trebuie și este obligat să aplice legea atât în litera ei cât și în spiritul său, dincolo și de cuvintele sau frazele din textul de lege luate mot-a-mot. Dacă nu ar fi așa, atunci nu ar mai fi nevoie de prezența umană și aplicarea legii s-ar putea face cu ajutorul roboților ori a mașinăriilor. Iar situațiile penibile și jenante ce se întâlnesc în cazul sistemelor automatizate de sancționare, cum sunt de exemplu amenzile pentru rovignietă aplicate de cei de la CNADNR, unde sistemul ăla automat generează amenzi și pentru salvări sau pentru un cetățean ce pătrunde pe autostradă și până la capătul ei îi sunt emise o duzină de amenzi la un interval de câteva minute, astfel de situații ar fi la ordinea zilei.

Nu vreau să intru în detalii plictisitoare, deja am scris prea mult, dar te asigur că sunt n-șpe mii de motive obiective pentru care o astfel de întrebare este justificată. Și aș putea umple câteva pagini cu situații în care se justifică o astfel de întrebare.

Ți s-ar părea corect și just ca un amărăștean șomer să primească aceeași amendă ca și un directoraș de la o firmă de telefonie mobilă pentru că folosea telefonul mobil fără sistem de mâini libere? Oare directorașul ăla, având în vedere că lucrează în domeniu iar firma lui comercializează astfel de sisteme, nu ar fi trebuit să fie primul care să foloseasă așa ceva, iar faptul că nu o face, denotă un dispreț și o sfidare flagrantă a prevederilor legale, în comparație cu amărășteanul ce abia asigură traiul de zi cu zi familiei sale?

De asemenea, chiar dacă nu vei crede, sunt multe situații când astfel de întrebări îi pun în încurcătură pe cei dați în urmările locală/generală/internațională, se precipită, răspund aiurea și uite așa polițistul ăla din stradă își dă seama că ceva nu este în regulă și trece la niște verificări amănunțite, pentru ca în final un infrator sau fugar să ajungă acolo unde-i este locul.

Iar exemplele pot continua la nesfârșit.

Tu în schimb, continuă să răspunzi prin minciuni sau la mișto, dar să nu te mire când majoritatea polițiștilor ce te opresc nu vor fi deloc înțelegători și te vor sancționa exemplar. Pentru că munca aia, acolo în stradă cu omul e grea, nu este pentru oricine, deși pare, iar polițiștii ăștia, așa cum sunt ei desconsiderați, după câțiva ani de muncă în stradă învață să citească omul, chiar dacă acesta nu le răspunde la întrebări, chiar dacă-i minte ori îi ia la mișto. Și imaginează-ți cam cum reacționezi și procedezi tu, acolo la tine la serviciu, unde ești în domeniu tău, pe felia ta pe care o cunoști foarte bine, când vine cineva și încearcă să te prostească ori să-ți vândă verzi și uscate ... tot așa se întâmplă și în cazul colegilor mei de la rutieră, reacționează în consecință.

 • Upvote 2
Link to comment
 • Moderator

@MarianM: despre permisul scapat (intentionat ori ba, ramane de demonstrat) intre parbriz si bord, pot sa-ti spun ca mi s-a intamplat si mie, la inceputul carierei, cand patrulam pe un Vento. Am oprit un cetatean chinez, care mi-a bagat sub nas un permis din tara sa, in "mandarin", si pana sa intocmesc documentatia necesara, am lasat documentul pe bord, iar la adierea vantului a luat-o la vale, fix in "triunghiul Bermudelor", dupa cum spune colegul Marinescu. In cazul meu, nu am avut alta solutie decat sa ma duc la primul service auto si sa-i cinstesc pe mecanici sa scoata documentul din bord, care devenise "corp delict". Asa ca tind sa-l cred pe politistul cu care ai avut "contrele", pt ca mi s-a intamplat si mie, nu doar pt ca suntem din aceeasi breasla.

Cat despre motivele invocate de tine (sa moara si capra vecinului; dar si altii fac la fel sau mai rau etc) denota o mentalitate tipica zonei carpato-danubiano-pontice si balcanice, de care nu reusim sa ne lepadam nici cum!

Iar chestiunea cu "favorurile" facute unor politisti face parte tot din mentalitatea mai sus amintita, de a "te pune bine cu organu", iar cand nu tine povestea, tot tu esti cel suparat!

Link to comment

Da, Catalin, ai dreptate.

Citadela, intr-adevar, a fost scapat, ne-am intalnit mai tarziu si l-am recuperat.

Imi cer scuze pt reactia mea tampita.

In continuare garantez ca daca greseam pt o fapta pt care s-ar fi retinut permisul nu spuneam nici pâs ci suportam consecintele. Trebuia sa-mi fie invatatura de minte. Si aici daca ma crezi bine daca nu, nu. Reactia de mai sus recunosc ca a fost gresita si tampita. Chiar daca ar fi zis in gluma ca era binedispus sau se tinea de sotii, cand vine vorba de permis sa stiu ca nu-i in buzunar, pe bune... ma simt naspa si parca nu sunt eu. Il am de 10 ani, ii fac in noiembrie, si imi e bine cu el in buzunar.

In fine... sa aveti o saptamana cat mai buna.

Edited by MarianM
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • 2 weeks later...

Polițistul trebuie și este obligat să aplice legea atât în litera ei cât și în spiritul său....

Catalin, scuze ca revin asupra discutiei dar aseara in jurul orei 23 am fost oprit de catre un echipaj in Voluntari. Toata stima pt ei. De la cum m-a tras pe dreapta pana la cum s-a prezentat, cerut actele, autorizatiile necesare, etc. Uite ca se poate.

Recitind din ce ai scris mai sus am extras acea idee pt a lamuri aceasta "mentalitate" gresita a mea. Acum mi-a venit in minte un foarte bun exemplu care are legatura cu mentalitatea. Eu din cate stiu, poate ca ma insel dar nu cred, e interzis prin lege sa pui folie pe geamurile din fata.

Atunci, colegul tau si vecin de-al meu pe ce se bazeaza atunci cand circula cu masina cu folii pe geamurile fata ale masinii sale personale? Eu la serviciu salut cu "salut colega". Sa fie, oare, acelasi salut si-n exemplul de mai sus?

Daca se poate n-as vrea raspunsuri din partea cuiva cu atacuri personale. Sunt doar curios despre aceasta mentalitate gresita a mea. Si as mai avea cateva exemple in care politistul este obligat sa aplice legea dar cand este el la volan....mai putin. Nu atac pe nimeni pt ca nu generalizam. Dupa cum bine stiti unii colegi de-ai vostri merita tot respectul, iar altii mai putin. Fiecare padure are uscaturile ei.

Link to comment
 • Moderator

Vrei să ne demonstrezi că ești și un fan înrăit al obsesiei românului pentru capra vecinului, corect?

Sau trăiești cu impresia că alți polițiști îți vor putea explica de ce au printre ei și colegi cocalari? Mergând pe aceeași logică, poate ne explici și nouă de ce mulți civili ca tine, contribuabili și plătitori de taxe și impozite, se urcă morți de beți la volan, deși sunteți conștienți că nu e legal, sau de ce în fiecare zi găsim civili de-ai tăi care fură, înșeală, violează, tâlhăresc, ucid și încalcă regulile de conviețuire. Dacă vei reuși să găsești explicații sau justificări pentru toți cocalarii, infractorii sau maneliștii din rândul civililor, atunci poți fi sigur că acestea se aplică și în cazul polițiștilor.

Sau vrei să ne sugerezi că dacă există un vecin de-al tău ce este polițist și care are montate folii pe geamurile din față, această stare de fapt îți dă dreptul ca și tu să încalci legea?

Ori încerci să ne reciți poezia aia penibilă a deontologilor de la televizor în care se spune ceva de genul: „abia după ce toți polițiștii din țara asta vor respecta legea, o vor face și ceilalți cetățeni”? Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar este o utopie, asta ca să nu spun o tâmpenie, să crezi că așa ceva este posibil sau realizabil. Nicăieri în lume nu există un corp al polițiștilor perfecți, tocmai pentru că polițiștii provin din societate, nu sunt aduși de pe altă planetă, nu sunt nici roboți, sunt la fel ca și societatea din care provin.

 • Upvote 3
Link to comment

Vrei să ne demonstrezi că ești și un fan înrăit al obsesiei românului pentru capra vecinului, corect?

Nu. N-am aratat cu degetul sau spus "lui de ce nu ii retine certificatul" sau orice altceva de genul, ci doar mi-a venit ca exemplu la, repet, citatul tau Polițistul trebuie și este obligat să aplice legea atât în litera ei cât și în spiritul său.... si am vrut sa arat ca nu e valabil pt toata lumea. Nu cred c-am facut o mare gafa aducand un astfel de exemplu atata timp cat el exista.

Sau trăiești cu impresia că alți polițiști îți vor putea explica de ce au printre ei și colegi cocalari? Mergând pe aceeași logică, poate ne explici și nouă de ce mulți civili ca tine, contribuabili și plătitori de taxe și impozite, se urcă morți de beți la volan, deși sunteți conștienți că nu e legal, sau de ce în fiecare zi găsim civili de-ai tăi care fură, înșeală, violează, tâlhăresc, ucid și încalcă regulile de conviețuire. Dacă vei reuși să găsești explicații sau justificări pentru toți cocalarii, infractorii sau maneliștii din rândul civililor, atunci poți fi sigur că acestea se aplică și în cazul polițiștilor.

ai dreptate.

Sau vrei să ne sugerezi că dacă există un vecin de-al tău ce este polițist și care are montate folii pe geamurile din față, această stare de fapt îți dă dreptul ca și tu să încalci legea?

Nu.

Îmi pare rău să te dezamăgesc, dar este o utopie, asta ca să nu spun o tâmpenie, să crezi că așa ceva este posibil sau realizabil. Nicăieri în lume nu există un corp al polițiștilor perfecți, tocmai pentru că polițiștii provin din societate, nu sunt aduși de pe altă planetă, nu sunt nici roboți, sunt la fel ca și societatea din care provin.

Am inteles. Imi plac raspunsurile tale. Cele bune.

 • Upvote 1
Link to comment
 • Moderator

MarianM suntem și noi conștienți că sunt multi dintre colegii noștri care ne fac de rușine, iar la fel ca tine, suntem și noi tot atât de revoltați/deranjați de anumite acțiuni ale lor. Crede-mă că ne-am dorii să nu existe astfel de cazuri (colalari în rândul polițiștilor), dar din păcate nu putem face prea multe, rămâne să sperăm.

 • Upvote 1
Link to comment

MarianM, daca tu insuti ai gasit un exemplu bun in politistii din Ilfov, care te-au controlat, ce rost mai are sa despici firul in patru? Daca vrei sa te lamuresti, te rog vizioneaza clipul numit "Profilul politistului", postat pe acest forum la topicul "Politisti.ro in media" sau pe Youtube...si fii atent la cuvinte, vei gasi raspunsuri la toate intrebarile, chiar si cele nerostite! O zi buna!

 • Upvote 1
Link to comment

salut. da se poate sa fii scapat permisul in bordul masinii. mie personal mi-a scapat acolo un baston reflectorizant dala de rutiera care e mau gros decat un permis si mai mare.asa ca e posibil.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.