Jump to content
POLITISTI.ro

Fara permis din 2008


Andi

Recommended Posts

Salutare,

In anul 2008 am lovit la 1 metru dupa o trecere de pietoni nesemaforizata un pieton care traversa in fuga si a fortat trecerea printre masini dupa ce ne pusesem in miscare plecand de la trecere, se circula in coloana. Masina mea nu a patit nimic nu a avut nici o urma de la accident, viteza era mica insa persoana fiind in varsta a avut femurul rupt. In spital pana sa se vindece piciorul de la accident victima a murit de ciroza, lucru confirmat clar in raportul de la IML catre politie in care scrie ca moartea nu a avut cauze violente si s-a datorat unor cauze care nu au avut legatura de cauzalitate cu accidentul.

Eu nu am carnet si imi prelungesc dovada din luna in luna mergand odata la parchet si dupa la politie facand aproximativ aceste proceduri din 2008. Am avut probleme si la serviciu din lipsa permisului si necesitatea de a lipsi pentru prelungire dovada dimineata intre anumite ore de la munca de doua ori pe luna. Nu stiu ce sa mai fac si cui sa ma adresez, dosarul este inca la politie si nu se misca nimic - nu mi se spune nici ca sunt vinovat nici ca nu sunt vinovat. De ce nu s-or face prelungiri pe mai mult de o luna daca tot dureaza atatia ani cercetarile pentru un accident care nu mi se pare complicat.

Ca fapt divers tata l-a lovit pe un rom cu masina foarte usor si l-a dus fortat la spital (ala nu vroia decat bani), a declarat la politie evenimentul i-a luat carnetul etc. Seara in ziua cu incidentul il suna de la politie si il cheama pe la 10 seara sa vina la sectie ca il prinsesera pe tigan ca se mai aruncase in fata unei masini la aceeasi trecere in aceeasi zi (cazul a fost si pe la TVR prezentat). L-au arestat pe individ cu chemat procuror noaptea facut doasar etc. Lu taicamiu abia dupa vreo 7-8 luni i-au dat carnetul inapoi pana s-au finalizat toate cele. Eu la cati ani sa ma astept? In curand imi si expira permisul.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Andy, e greu să ne pronunțăm noi, pentru că nu avem nici cea mai mică idee privind documentele existente în dosar.

Familia victimei are pretenții? Au solicitat efectuarea unei expertize? etc.

Sunt multe posibilități.

Link to comment

Salut Andi,parerea mea este sa te adresezi unui avocat sa-i ceri un studiu de dosar sa-i explici situatia si sa vezi ce e de facut legislativ vorbind,in mod normal permisul trebuia sa-l ai de mult in mana,avand in vedere ca decuius(cel care a decedat) a suferit doar o leziune in speta "femurul rupt",din pricina careia nu i s-a datorat moartea,problema este undeva la parchet,pentru ca de acolo nu ti se urgenteaza masurile...nu ai specificat nimic de instanta?,ce hotarare ai primit? sau motivul pentru care tie iti este retinut permisul si in ziua de astazi...in mod normal doctrina spune ca se retine pentru neacordare de prioritate (30 de zile).Sfatul meu ar fi totusi consulta un avocat,sau mergi la parchet si discuta cu procurorul care instrumenteaza cazul sau care iti elibereaza doveziile de circulatie(teoretic acelasi procuror) si vezi ce e cu dosarul tau si stadiul anchetei.

Sper ca ti-am fost de folos,succes.

  • Downvote 3
Link to comment

Tasturel habar nu ai despre ce vorbești. Permisul nu îl poate avea înapoi decât atunci când există o soluție legală definitivă din care să reiasă că nu se află în una din situațiile în care permisul de conducere se anulează. Din această cauză i se prelungește dovada de reținere. Nu numai că nu ai habar despre ce vorbești, dar citești și printre rânduri. Pentru știința ta accidentul cu victime nu este tot una cu neacordarea de prioritate, așa că păstrează sfaturile inutile pentru tine.

Andi așa cum ți-a spus și colegul Marius mai sus este greu să ne pronunțăm noi asupra unui dosar penal doar citind ce ne-ai descris tu. Din păcate, (nu este secret) din lipsa banilor necesari plății expertizelor medicale de către M.A.I. către institutele de medicină legală, astfel de dosare ajung să se întindă pe parcursul atâtor ani. Poți consulta și singur dosarul printr-o simplă cerere adresată la arhiva parchetului. Neexistând o hotărâre definitivă care să constate vinovăția sau nevinovăția ta nu îți poate fi returnat permisul de conducere încă. Din această cauză îți este prelungită dovada.

Art.111 din OUG 195/2002-republicată

(1) Permisul de conducere sau dovada inlocuitoare a acestuia se retine in urmatoarele cazuri:

a) la cumularea a cel putin 15 puncte de penalizare;

b ) cand titularul acestuia a savarsit una dintre infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1), art.90 alin.(1) si art.92 alin.(3) si (5);

c) la savarsirea uneia dintre contraventiile prevazute la art.100 alin.(3), art.101 alin.(3), art.102 alin.(3) si art. 115 alin.(1);

d) cand titularul acestuia a fost declarat inapt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie;

e) cand prezinta modificari, stersaturi sau adaugari, este deteriorat ori se afla in mod nejustificat asupra altei persoane;

f) cand perioada de valabilitate a expirat.

(2) La retinerea permisului de conducere, in cazurile prevazute la alin.(1), titularului acestuia i se elibereaza o dovada inlocuitoare cu sau fara drept de circulatie.

(3) In situatiile prevazute la alin.(1) lit.b si art.102 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza fara drept de circulatie.

(4) Permisul de conducere al conducatorului de autovehicul sau tramvai, implicat intr-un accident de circulatie din care a rezultat uciderea sau vatamarea corporala grava a unei persoane, se retine de catre politia rutiera daca autorul accidentului a incalcat o regula de circulatie dintre cele prevazute la art.102 alin.(3), eliberandu-se dovada inlocuitoare fara drept de circulatie. Daca regula de circulatie incalcata este una dintre cele prevazute la art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.

(5) In situatiile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.90 alin.(1), art.100 alin.(3) si art.101 alin.(3), dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o perioada de 15 zile.

(6) Pentru cazurile prevazute la alin.(4) teza a II-a si alin.(5), dreptul de circulatie se poate prelungi, din 30 in 30 de zile, pe toata perioada urmaririi penale de catre seful politiei rutiere pe raza careia s-a comis fapta, la propunerea procurorului care efectueaza urmarirea penala sau care exercita supravegherea cercetarii penale ori la propunerea instantei de judecata care solutioneaza cauza penala ori plangerea introdusa impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei, pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.

(7) Decizia sefului politiei rutiere privind prelungirea dreptului de circulatie poate fi atacata la instanta de contencios administrativ competenta, de orice persoana interesata. Procedura prealabila nu este obligatorie.

Conform art.114 din OUG 195/2002-republicată

(1) Anularea permisului de conducere se dispune in urmatoarele cazuri:

a) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru o infractiune care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea corporala a unei persoane, savarsita ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie;

b ) titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva pentru infractiunile prevazute la art.85, art.86 alin.(2), art.87 alin.(1), (2), (4) si (5), art.89 alin.(1) si (2), art.90 alin. (1) si art.92 alin.(3);

c) abrogat

d) titularului permisului de conducere i s-a aplicat, printr-o hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pedeapsa complementara a interzicerii exercitarii profesiei sau ocupatiei de conducator de vehicule, prevazuta la art.64 lit.c) din Codul penal;

e) permisul de conducere a fost obtinut cu incalcarea normelor legale, situatie constatata de instanta competenta.

(2) Permisul de conducere se anuleaza si in cazul in care titularul acestuia a decedat.

(3) Procedura anularii permisului de conducere se stabileste prin regulament.

Sperăm că ți-am fost de folos.

Edited by Dan
Link to comment

mergi si discuta (impreuna cu un avocat, cel mai bine) cu procurorul de caz deoarece ai 2 varainte - fie dosarul se instrumenteaza sub forma unei vatamari (si atunci poate mostenitorii au pretentii materiale) fie ca ucidere din culpa (posibil ca parchetul sa fi cerut o refacere a expertizei IML).

pina nu verifici la parchet, nimeni nu iti poate spune nimic.

Link to comment

Va multumesc pentru raspunsuri!

Dosarul este inca la politie, acum o saptamana m-a chemat si am dat prima mea declaratie dupa cea data in ziua accidentului. Actele la IML le-am dus eu personal acum un an cand am intrebat la politie ce se intampla de dureaza atat si mi-au zis ca nu sunt bani de curier sa duca actele al IML. Le-am dus eu...dupa cateva luni a venit raspunsul de la IML cu ce va spuneam. Am fost cu avocat cand am dat declaratia si am angajat si un expert parte. Mi s-a pus in vedere ca daca nu platesc si expertul pus de stat nu se plateste si dureaza. Eu nu stiu ce sa mai fac abia am facut mari eforturi sa platesc expertul parte, avocatul imi este prieten si acolo am scapat mai usor.

Edited by Andi
Link to comment

Ai făcut foarte bine Andi că ți-ai angajat un avocat. Acum nu ai ce să faci decât să aștepți. Sper doar ca avocatul să fie un profesionist și să nu te ajute din obligație. Norocul tău poate fi inexistența unei legături de cauzalitate între vătămarea corporală și boala din cauza căreia se presupune că a decedat victima. Altfel vei avea de tras. Îți urăm succes.

Link to comment

Da, am tras oricum destul si pana acum si imi dau seama cum iti poti schimba viata si poti avea necazuri mari intr-o secunda de neatentie, insa din pacate la cat de haotic e traficul in Bucurestiul asta cumulat si cu oboseala fiecaruia uneori stau si ma gandesc ca e inevitabil sa nu ti se intample ceva fie ca sofer fie ca pieton.

Link to comment
  • Moderator

Ai întrebat polițistul sau procurorul care este stadiul cercetărilor în dosar?

Întreabă exact să ți se spună unde s-au împotmolit lucrurile. Pentru că îmi este greu să cred că polițistul sau procurorul nu ar dori să soluționeze dosarul și să scape de el, iar prin bilanțuri să-și ia șuturi pentru un dosar atât de vechi. De aceea înclin să cred că este vorba de ceva ce nu ține de voința sau posibilitățile lor.

Link to comment

yap, si eu cred ca problema este la parchet (multe dosare, putini procurori) sau la IML (daca s-a cerut un supliment de expertiza sau clarificari).

Link to comment
  • Moderator

Nu vreau să dau pronosticuri, dar tare îmi este teamă că lucrurile s-au blocat datorită lipsei fondurilor pentru achitarea contravalorii vreunei expertize.

Link to comment
  • 5 months later...

Cred ca totul s-a blocat la expertiza care ar trebui platita de stat. Este a patra politista cred care se ocupa de caz si care m-a rugat sa iau legatura la asigurari sa incerc sa obtin despagubiri in acest fel sa isi retraga plangerea fiul victimei. Astia de la asigurari nici nu ma baga in seama dupa atata timp banuiesc, mai ales ca atunci nestiind ca asa ar fi fost procedura trebuia sa anunt accidentul si la ei (la asigurari). Eu stau si ma gandesc cat de bine merge justitia in tara asta ... e ca si cand l-ai certa pe copil cand intra la facultate ca a spart o vaza cand avea 5 ani. Pana atunci imi tot prelungesc dovada pe la cozi si aglomerez cu hartii atat la parchet cat si la politie.

Edited by Andi
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.