Jump to content
POLITISTI.ro

Circulatia remorcilor inmatriculate in strinatate in Romnia


beyond

Recommended Posts

Buna ziua,

Am o problema si sper sa gasesc aici un sfat bun pentru rezolvarea acesteia, mai ales ca va urmaresc de ceva timp si am observat ca intrebarile nu raman fara raspuns indiferent de cat de stupide ar parea unele.

Ma aflu in Franta in acest moment si am ceva lucruri de adus acasa luna viitoare. Am cuparat o remorca noua de la un dealer autorizat (www.remorquesdumidi.com) si as dori sa vin in tara cu ea. Problema esta ca in Franta, la fel ca si in alte stata europene, remorcile pana in 500-750 kg dupa caz, sunt considerate accesorii auto (portbagaje cu roti), fiind necesara doar aplicarea aceluiasi numar ca al autovehiculului tragator. Acest lucru mi-a fost explicat si de catre politia franceza si am fost indrumat catre prefectura ( autoritatea competenta si responsabila de inmatricularile auto). Acolo am insistat sa inmatriculez aceasta remorca dar am fost refuzat deoarece procedura lor nu permite.

Dealer-ul de asemenea m-a asigurat ca in uniunea europeana este permisa tractarea unei remorci cu MTA 500kg fara probleme si ca pana in Romania pot circula in siguranta.

Cu toate astea, eu nu am avut probleme cu legea niciodata si nu as vrea sa creez un motiv.

In Romania legea spune clar:

Art 82 (2) Autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat şi pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile tehnice prevăzute în Convenţia asupra circulaţiei rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 şi ratificată de România prin Decretul nr.318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.

Dar aceasta remorca nu poate fi inmatriculata aici din lipsa necesitatii acesteia.

Art.85. - ... (4) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărui plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani.

Art.85. - ... (3)Tractarea unei remorci neinmatriculate sau neinregistrate ori cu numar fals de inmatriculare sau de inregistrare se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Ar mai fi si problema ca aceasa remorca nu are cod de identificare pe sasiu. Iar pe factura este trecut doar codul comercial, capacitatea acesteia si suma platita. Banuiesc ca pentru a o inmatricula in Romania va fi necesara omologarea individuala RAR, dar pentru asta trebuie mai intai sa ajung cu ea acasa ( Bucuresti ).

Va rog sa ma indrumati ce e de facut.

Va multumesc.

post-6101-0-10320400-1341784266_thumb.jp

 • Upvote 1
Link to comment

Din pacate remorca va trebui sa o inmatriculezi sau sa obtii nr provizorii rosii de germania pentru a o aduce in Romania. Cei de la RAR iti vor spune daca acea remorca este omologata si daca ea poate fi inmatriculata in Romania. Te-ai documentat bine cu privire la repercusiuni.

Link to comment

la asta m-am gandit si eu dar speram sa mai existe si alta posibilitate deoarece traseul de intoarcere il stabilisem prin italia-slovenia-croatia-serbia, iar ideea de a alerga dupa cai verzi prin germania nu imi surade deoarece limba nu o vorbesc, tara nu o cunosc si nici procedurile de urmat :(. Sincer nu ma asteptam sa fie atat de complicata situatia, dar o solutie trebuie sa aplic deoarece valoarea lucrurilor transportate v-a fi destul de mare si abandonul prin cine stie ce vama il exclud momentan.

Merci pentru raspuns.

P.S. Imi puteti spune cumva care este valoarea amenzii amintite in Art. 85 (3) mai sus mentionat, si in ce circumstante se incadreaza fapta in penal sau contraventional?...nu ca m-ar bate gandul sa risc un dosar penal, dar e bine de stiut...asa ca risc asumat in ultima instanta...cu toate ca daca, ipotetic ,as ajunge la granitele romaniei doar cu acelasi numar de inmatriculare ca al autovehiculului tractant, banuiesc ca acolo ar ramane si remorca.. :(.

Link to comment

Deci ar trebui sa se subanteleaga ca "amenda" mentionata, este penala, sau este vorba doar de o alta divagare interpretabila a legii...

Link to comment

Este infractiune, amenda se refera la amenda penala dupa ce treci prin toate ""filtrele"" politisti, procurori etc.

Link to comment
 • 11 months later...

salut tuturor ,aveti buna placere sa ma ajutati!! sunt detinator a unei remorci ,care ,provine din Belgia(am factura),dar eu am cumparato in Roma ,(aici stau)de la  o persoana care a venit de acolo,Bruxelles, . (la randul meu am facut contract vanzare-cumparare),asa dar, problema e. ca nu are numar.zice el ca remorca in Belgia e un accesoriu pt. masina si se pune nr. de la masina care o traineaza,eu am masina cu nr de RO,CUM SA PROCEDEZ??sa merg cu ea in tara si sa o inmatriculez?? va multumesc

 

 

Link to comment

Daca vrei sa o inmatriculezi in Romania trebuie sa-ti iei numere provizorii ca sa poti circula in Romania cu ea pana iti definitevezi actele. Remorca daca nu este inmatriculata sau daca are montat acelasi numar de inmatriculare ca al masinii in Romania este infractiune si ti se face dosar penal.

Link to comment

I-ti multumesc,este vorba despre aia din plan indepartat, dar in ro. pot sa o inmatriculez?am doar contract si facture ca el a cumparato din belgia,este o remorca WAILIN

post-10231-0-58153200-1373399719_thumb.j

Link to comment
 • 2 years later...

Am si eu exact aceeasi problema; as vrea sa merg in tara din Franta tractand o remorca de 500kg inmatriculata cu nr masinii tractoare, pana la urma exista o posibilitate legala de a face asta?

Link to comment
 • 10 months later...

Buna ziua.

Am o mica întrebare, ma aflu în Franța cu mașina personala din România, și îmi iau concediu de o luna pentru luna viitoare și ași dori sa merg în țara cu mașina dar sa-mi duc și motocicleta pe remorca, aici motocicleta o transport cu o remorca înmatriculată în Franța, ași dori sa știu dacă o sa am probleme la vama dacă mașina mi înmatriculată pe România și remorca pe Franța.

 

 

Link to comment
 • 2 months later...

pentru flaviu7sama : daca ai toate actele in regula, atat la remorca , cat si la autovehicul nu va fi nicio problema. Cand ma refer la "toate actele in regula" vorbesc despre certificat de inmatriculare , ITP si asigurarea tip Carte Verde valabile

 

Link to comment
 • 2 years later...

Buna ziua. Caut de câteva zile o lămurire a unei probleme pe care mulți au intalnit-o. Pe scurt situația este asta: lucrez legal in olanda de ceva ani. Circul cu masina proprietate personală aici cu toate că este cu nr de România.  Acum 3 luni am achiziționat o mica remorca pe care am tot folosit-o în interes de serviciu. Fara nici o problema am circulat in baza actului intocmit cu vanzatorul si cu același nr ca al mașinii. După cum se știe bine în olanda nu este necesar talon sau înmatriculare separată pt remorci sub 750kg sarcina . Toate bune si frumoase  dar mai vine omu si pe acasă . Cum fac sa circul cu remorca ? Pana la granita cu ungaria nu sunt probleme dar in tara se schimba tot. Ce trebuie sa fac sa pot circula până acasă si inapoi in olanda? Dacă am aceleași nr ca si pe mașină? Toți raspund cu legea ca e ilegal etc. Inteleg ca trebuie sa o inmatriculez dar asta nu inteleg: trebuie sa ajung cu ea acolo sa pot face acest lucru. Asa ca sa pot fi lămurit ce trebuie sa fac ca sa pot ajunge acasă cu ea de la intrarea în țară? Chestia cu pusul pe o remorca si transport este deja hilară. Imaginati-va ca imi iau barca si peridoc.  Pana in 750kg . Ce fac atunci? Pun peridocul cu barca cu tot pe alta remorca? Peste tot se spune ca patesti asta si asta si multe altele. Toată lumea este pusă pe amenzi si contravenție, dosare. Dar o rezolvare nimeni nu ofera. Un răspuns clar ceva nu găsesti. Esti la mâna celui care te 'prinde'. Tu fiind ala fara noroc. Dacă venea ala de la care am cumparat remorca in aceleasi conditii ca mine adica aceleași nr ca pe masină  si pe remorca-aceasta fiind cea pe care am cumparat-o  -in ce situatie era? Se exclude faza cu scapare de taxe sau altceva ca nu tine. Pt remorci usoare sub 750kg nu se plateste nik aici si nici inregistrare undeva. Multumesc pt rabdare si eventual un raspuns care sa ma ajute. O seara bună 

Link to comment
 • Marius changed the title to Remorca din strainatate vreau sa o aduc in Romania
 • 1 year later...

Buna ziua,

Incep prin a va multumi anticipat pentru timpul acordat si pentru eventualele raspunsuri.

Va expun urmatoarea situatie.

 • Sunt Cetățean Roman cu rezidenta permanentă in Spania  (dețin pașaport CRDS, fără CI)
 • dețin permis de conducere spaniol
 • și intenționez sa vin in vacanta in România cu masina personala (inmatriculata in Spania) tractand si un peridoc de barca / remorca usoara (MMA sub 750 Kg)
 • remorcile usoare (MMA < 750kg) nu se inmatriculeaza in Spania și nici in majoritatea țărilor U.E (cu 3 excepții incluzand aici si România). Nu au numere de înmatriculare propriu și li se monteaza numărul de înmatriculare al autovehiculului tragator. Nu au asigurare proprie DAR sunt incluse in asigurarea vehiculului tragator (deci sunt asigurate)

În ultimii 10 ani am calatorit in acest fel prin toata Europa (particip la concursuri de pescuit) incluzand Germania unde legislația privind inmatricularea remorcilor este similară cu România și nu am avut niciodată probleme. Am fost oprit la controale/filtre dar nici un polițist  nu a cerut actele remorcii sau a întrebat de ce are același număr ca și masina.

În România nu am calatorit cu peridocul pana acuma dar intenționez sa o fac in vara următoare. Pe internet am citit "povesti" halucinante ale unor persoane in situații similare care s-au trezit cu dosar penal (soldat cu NUP dupa cateva luni de stres).

Nefiind niciodată certat cu legea m-am gandit sa ma informez din timp.

Personal nu am posibilitatea de a inmatricula peridocul in România (pentru acel uz temporar de 21 zile de concediu) deoarece nu mai sunt rezident roman (CI este retrasa odata cu emiterea Pasaportului CRDS ). Sunt echivalentul unui cetatean strain care vine in Romania in vacanta cu masina proprie prezentand pasaportul.

Am trimis solicitari de clarificare a situatiei catre DGT-ul spaniol și către Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (drpciv@mai.gov.ro) încă din 6 Noiembrie 2020.

 

 • răspunsul DGT-ului spaniol a venit după 8 zile indicand ca este legal sa circul in România cu ansamblul descris, masina inmatriculata in ES și peridoc (același număr) deoarece România este membră a Convenţiei de la Viena asupra circulaţiei rutiere
 • răspunsul părții române (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor ) după cum probabil ați ghicit nu a venit nici in ziua de astăzi

 

Care este parerea dumneavoastra referitor la cazul de mai sus?

Părerea dumneavoastra ca un "potențial" polițist care m-ati putea opri pentru un control in trafic ?

Cum ati proceda ?

Exista vreo circulara/procedura interna care reglementeaza procedura ?

 

Va multumesc pentru timpul acordat si eventualele raspunsuri!

 

Link to comment
 • Marius changed the title to Circulatia remorcilor inmatriculate in strinatate in Romnia
 • 2 weeks later...

Revin cu o actualizare care poate se va dovedi utilă și altora in o situație similară.

După lungi așteptări și insistente telefonice am primit răspunsul DRPCIV -ului ce face trimitere la un  articol din codul rutier actualizat.

Quote

Articolul 82
.........................
(2) Autovehiculele, tractoarele agricole sau forestiere și remorcile înmatriculate în alte state pot trece frontiera de stat și pot circula pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condițiile tehnice prevăzute în Convenția asupra circulației rutiere, încheiată la Viena la 8 noiembrie 1968 și ratificata de România prin Decretul nr. 318/1980, dar numai pe perioada cât sunt asigurate pentru cazurile de răspundere civilă ca urmare a prejudiciilor produse prin accidente de autovehicule.
......................

În "legalitate" ne aflăm doar dacă sunt îndeplinite ambele condiții enumerate mai jos:

 1. Autovehiculul tragator este inmatriculat in strainatate si remorca are montat acelasi numar de inmatriculare ca si autovehiculul tragator
 2. Se mentioneaza in asigurarea masinii ca este cuprins si peridocul/remorca

Daca masina este inmatriculata in RO si remorca nu este inmatriculata rezultatul probabil este un dosar penal.

Nu îmi este 100% clar cum o sa poată agentul de poliție să citească asigurari europene in atâtea limbi diferite.

Eu preventiv am cerut la un cabinet autorizat de traduceri sa-mi traduca poliția in limba romana , in polita mea de asigurare se specifica și includerea oricărei remorci cu MMA sub 750 kg.


 

Edited by SebastianMS
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.