Jump to content
POLITISTI.ro

Chiriasi care au plecat fara sa-si achite toate obligatiile

mihaiandrei

Recommended Posts

Buna ziua

Am si eu o problema care ma doare

Am avut 2 chiriasi carora le-am inchiriat apartamentul

timp de 1 an de zile.Zilele trecute m-am trezit din senin ca ma suna ca au plecat, iar cheile le-au lasat administratorei blocului. Mi-am dat seama ca este ceva in neregula si am venit imediat la adresa unde aveam sa constat faptul ca plecasera lasand datorii destul de mari neachitate: neplata intretinerii timp de 3 luni de zile iar surpriza cea mare a fost cand am ajuns la Enel pt ca aveau restante de aproximativ 1000 lei la plata energiei electrice.Binenteles ca i-am sunat sa le cer explicatii dar nici vorba sa mai raspunda cineva la telefoane.

Rugamintea mea este daca imi poate spune cineva cum pot recupera aceste sume tinand cont ca ei pur si simplu s-au evaporat.Tin sa precizaz faptul ca nu aveam contract incheiat la administratia financiara si cred ca pe acest lucru s-au bazat si ei(faptul ca as primi amenda pt evaziune fiscala daca i-as reclama).Totusi am martori in bloc care stiu ca au stat la adresa respectiva in aceasta perioada si cea mai in masura sa confirme fiind chiar administratora blocului

Intrebarea mea este daca pot face plangere la politie si cum ar putea dansii sa ma ajute.(poate sa-i identifice politia unde stau acum astfel incat sa pot sa dau de ei sa incerc sa rezolv problema in mod amiabil???)

Multumesc anticipat si astept un raspuns din partea dvs.

• Moderator

Dacă vei depune plângere la poliție nu va fi decât o pierdere de vreme, deoarece problema ta nu este de competența poliției. Litigiul cu foștii chiriași este de natură civilă, deci trebuie să-i chemați în judecată, solicitând instanței să-i oblige la plata datoriei și eventual poți solicita și plata unor daune.

Ok dar eu nu am un contract inregistrat la administrtia financiara......pe asta se bazeaza ei

ca nu am ce sa le fac atata timp cat nu am contract scris si inregistrat.

Daca as depista unde s-au mutat as incerca sa vb cu ei....sa le explic ca daca si proprietarul apartamentului unde s-au mutat ar afla ce fel de oameni sunt nu iar mai tine nici 3 zile iar ei ar risca sa fie dati afara imediat si tocmai ce s-au mutat..

Atunci cu siguranta vor accepta un compromis.

Ceea ce incerci sa faci nu prea te ajuta. Nu conteaza daca ai sau nu contract de inchiriere, faci dovada cu martori. Instanta este singura instituţie care este competenta sa soluţioneze litigiul.

stiu ca obiceiul impamantenit este de a se achita in avans suma datorata pe 1 sau 2 luni, tocmai in ideea de a acoperi la final eventuale pierderi. inteleg ca nu ai luat chiria in avans...?

Le-am luat garantie...insa ce au lasat ei in urma de platit....depaseste cu mult c/val garantiei.

Acum pt a ma obseda ideea de a nu lua tzeapa mai nou am aflat unde are sediul firmei unul din ei...

Acum ce ma sfatuiti....sa merg cu politia la ei....ar ajuta asta.??...sau sa incerc altceva....

scuze scrisul.....am tastat repede si sunt si nervos.....sper ca ma intelegeti.....

• Upvote 1
  • Downvote 1
  • Moderator

mihaiandrei

Politia nu o sa mearga peste ei cu tine, pentru ca aceasta problema nu este de competenta politiei.

ai putea sa faci o reclamatie la politie... insa chiar daca o faci politistul desemnat cu efectuarea cercetarilor in reclamatia respectiva nu itzi va rezolva problema...politistul este dator sa faca cercetari si sa iti dea un raspuns legal intr-un termen legal... poate ai noroc si prezenta politistului pe urmele chiriasilor poate ii sperie pe acestia si se hotarasc sa iti achite ce au de achitat...insa cum au spus si ceilalti colegi problema este a instantei de judecata competenta a solutiona astfel de litigii...

• Upvote 1
  • Downvote 8
  • Moderator

@mihaiandrei: din experienta mea (adica, ars cu chiriasii!) iti spun ca nu recuperezi nimic. Poate doar daca sunt niste fraieri si se sperie. Dar ma indoiesc, daca tot au plecat fara sa plateasca!

Eu mi-am stabilit o regula, de a cere minim 2 luni in avans garantie, care se restituie la parasirea locuintei, iar chiria se plateste la zi. Chiar daca am pierdut multi posibili chiriasi, cei pe care ii am acum sunt de un anumit standard, daca intelegi ce vreau sa spun. Adica ei au tot interesul sa-si recupereze garantia, iar eu am o suma rezonabila ca sa acopar eventualele pagube sau facturi neplatite.

Iti recomand sa faci un contract, fie el doar la notar, daca nu vrei sa-l declari la fisc (eu l-am declarat, ca sa stau linistit in caz ca ma reclama vreun vecin invidios).

Nu este de neglijat nici bunele relatii cu administratorul blocului, care, in schimbul unei sticle cu bere, ma tine la curent despre ce se intampla cu locuinta (eventuale datorii, petreceri, supra-ocupare etc)

Nu as vrea sa-mi dau cu parerea in mod gratuit, dar ca sa-ti dea o tzeapa de 1000 lei, mi se pare si neglijenta din partea ta!

Edited by CITADELA

Politia nu mai este de mult un bau-bau cum era prin anii '90 inceputul anilor 2000, lumea s-a mai desteptat in privinta asta, existao multime de juristi care iti ofera consiliere si eventuale solutii, asa ca singura sansa de a recupa o pierdere de natura financiara in urma unui contract civil, chiar non-formal in cazul tau, este actiunea in instanta. Succes.

• Upvote 2
  • 4 months later...

In genul acesta am patit si eu. In luna august am facut un contract de comodat numitei Paun Daniela pentru a-si inscrie copilul la scoala. Din acesl moment nu a mai raspuns la telefon, iar la expirarea copntractului dupa 3 luni cand am intrat in aparatament cu o firma care deblocheaza usi, am gasit aparatementul devastat si anumite lucruri lipsa. La lumina un consum de 1600 de lei, intretinere 600 de lei si gaze 1300 de lei cu contuarul ridicat. Cat de mult ma ajuta o plangere penala pentru distrugere si furt, tinand cont ca contractul este facut prin notariat. Am si poze care sa dovedeasca daunele produse in aparatment. Am atasat cateva mai jos pentru a va face o idee despre locuinta.

post-7150-0-98951100-1353587081_thumb.jp

post-7150-0-43506600-1353587172_thumb.jp

post-7150-0-21429800-1353587260_thumb.jp

ptr devastari si lucruri lipsa poti face plingere penala ptr furt si distrugere insa problema ta va fi de a dovedi ca acestea au fost faptuite de comodatar si nu chiar de catre tine :) poate tu stii ce s-a intimplat dar politia nu stie si trebuie sa stringa probe. aici este adevarata problema.

in rest, ptr sumele de bani privind utilitatile poti urma calea instantei de judecata.

• 1 year later...

Buna seara,

Ma alatur celor care au avut astfel de chiriasi. Doamna Paun Daniela a fost si chiriasa noastra.  La noi a stat un an si jumatate, dar dupa ce a plecat a luat din casa o biblioteca, 2 fotolii, aspirator, masute, lampadare si a lasat o datorie la utilitati de 4500 lei. Bineinteles ca nu mai raspunde la telefon. Este din Ramnicu Valcea si are un copil cam de 8-9 ani. Prefera zona centrala.

Este chiriasa de profesie...si se ocupa cu inselatoria se pare.... Aviz amatorilor...

Daca mi se permite sa dau un sfat celor care au avut probleme cu chiriasii, va pot recomanda sa va faceti cont pe site-ul furnizorului de utilitati (energie electrica, gaze, cablu, iar mai nou administratorii au si e-mail si transmite on-line sumele de plata la intretinere). Verificati in fiecare luna daca si-au platit utilitatile si, daca vedeti ca incep sa aiba restante, interveniti si discutati cu ei.

Cea mai buna solutie este sa inregistrati contractul de inchiriere la Directia de Impozite si Taxe Locale. Din momentul inregistrarii, contractul dobandeste titlu executoriu, ceea ce inseamna ca in momentul in care un chirias iti aduce un prejudiciu, cu o incuviintare rapida a instantei (2 saptamani maximum) te duci la un executor judecatoresc care ii pune poprire pe conturi si in cateva zile ai banii inapoi.

Referitor la distrugeri pe care teoretic nu le poti dovedi, inainte de semnarea contractului de inchiriere poti face face o evaluare a apartamentului/casei si continutului. Te costa vreo 200 de lei, iar raportul il atasezi la contractul de inchiriere. Il pui pe chirias sa semneze ca este de acord cu el si sa suporte costurile cu reparatiile care se constata, cu exceptia uzurii morale, la finalul contractului de inchiriere. Daca ti-a distrus apartamentul, ai documente care sa ateste acest lucru si, cel mai simplu, te adresezi tot instantei, executorului, poprire pe conturi samd...

• Upvote 1
  • 2 years later...

Buna ziua! Am stat in chirie 4 ani fara contract de inchiriere si pe toata perioada proprietarul ma punea sa ii rezolv treburile,sa renovez apartamentul si alte lucruri care nu intrau in atributia mea. Acum 3 luni am decis sa eliberez apartamentul,deoarece ma anuntase ca mareste chiria si noul tarif era peste puterile mele financiare,plus ca ma saturasem de cerintele lui. Mi-am strans lucrurile si i-am dat mesaj sa ii transmit ca eliberez apartamentul. Acum,el a venit in oras si normal ca s-au strans datorii,facturile nemaifiind platite de 3 luni acolo si ma obliga sa le platesc eu. Imi trimite multe mesaje de amenintare sa ma intimideze,inclusiv amenintari cu bataie,etc. Intrebarea e,mai am vreo obligatie fata de el? Imi poate face ceva legal? Neavand contract,nici unul din noi nu poate dovedi cat am stat si pana cand. Nici mesajele schimbate cu el nu le mai am,doar cele trimise de el zilele acestea in care ma ameninta ca imi rupe picioarele si ca o sa ma caute peste tot. Cum sa gestionez situatia?

• Moderator

Din punct de vedere legal, dacă are pretenţii financiare de la tine, trebuie să te dea în judecată, iar instanţa prin hotărârea pe care o pronunţă stabileste cine are dreptate.

Ai ultimele facturi pe care le-ai plătit și până la ce dată le-ai plătit? Dacă datoriile au fost făcute după ce ai plecat poate să te dea în judecată cât vrea el. Vezi însă că anumite sume sunt cu o lună întârziere( regie, cablu) sau vin și pe o perioadă de trei luni, cum ar fi regularizarea la energia electrică, așa că uită- te pe factturi și vezi perioada.

Nu mai am nicio factura,nu m-am gandit sa le pastrez cand am plecat. Banuiesc ca ce a venit din urma mea e regularizare,dar din moment ce eu am fost cu facturile la zi,nu mi se pare normal sa mai platesc si ce s-a acumulat dupa ce am plecat. Plus ca atunci cand m-am mutat am platit si 2 luni garantie. Ideea e ca nu mai pot dovedi nimic,nu am nicio hartie care sa ateste lucrurile astea,insa stiu ca e un om violent si ma tem sa nu vina dupa mine la facultate pentru a ma intimida. Pot face plangere la politie impotriva lui?

• Moderator

Sigur că poţi face plângere la poliţie, pentru că fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Multumesc frumos pentru raspunsuri si timpul acordat! Voi merge sa depun plangere impotriva lui,nu mi se pare normal sa imi fie frica sa mai merg la scoala sau la munca din cauza lui.

• 3 years later...

va salut , am următoarea nelămurire sa spun așa.

am avut o garsoniera închiriată  cu contract de închiriere la anaf , in contract era stipulat faptul ca dacă chiriașii vor pleca și nu anunța lucrul acesta cu 30 de zile avans garanția nu se returnează . nu au făcut acest lucru ,ei anunțându-ma in 13 decembrie și plecând in 4 ianuarie ac

de asemenea era trecut in contract ca toate cheltuielile trebuie plătite la zi , verificând am găsit 2 luni neplătite la Bratner(gunoi)

le am comunicat ca pentru acestea nu le voi. returna garanția , iar ei acum ma amenință cu proces la tribunal..

au vreo șansa de câștig ? ce îmi sugerați sa fac?

va atașez 2 poze cu contractul și găsiți acolo detaliile de mai sus despre care vorbeam legat de garanție 

mersi , și scuze dacă nu e topicul bun

poza 1 - art 8/14

poza 2 art 20-21-22

1D443803-E214-48BD-AEAB-3CF8A0D6539C.jpeg

15BE3552-FE33-4974-9103-B55D4FDB79F3.jpeg

• Moderator

@mariius: avand in vedere ca este un litigiu civil intre tine si chiriasi, cel mai bine ar fi sa discuti cu un avocat

Oricum, felicitari pentru faptul ca ai semnat un contract si l-ai inregistrat la ANAF; putini o fac iar ulterior vor sa fie "aparati de lege"!