Jump to content
POLITISTI.ro

Nelamuriri privind 1/2 din minimul amenzii prevazute de lege


Recommended Posts

Zilele astea, am fost informati ca jumatate din minimul amenzii prevazute de lege se aplica doar in cazul legilor in care se mentioneaza expres acest lucru.
Frazele de genul : '.. dispozitiile acestei legi le sunt aplicabile prevederile O.G. nr 2/2001' nu implica posibilitatea contravenientului de a achita jumatate din min amenzii prev de lege.
Ceva pareri?

Link to comment

Nu inteleg ce parere vrei si de ce spui ca ai fost informat abia zilele acestea despre o prevedere legala care este foarte clara. Pana acum stiai altceva?

"Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare. "
Este clar ca daca intr-un act normativ de stabilire si sanctionare a contraventiilor nu gasesti aceasta formulare, nu este prevazut dreptul contravenientului de a plati jumatate din minimulamenzii. Se aplica in schimb celelalte prevederi ale legii cadru Legea nr.2/2011 privind modul de aplicare a sanctiunii, de completare al pv-ului, de comunicare, dreptul de contestatie, prescriptie etc. Aici nu trebuie sa avem pareri, interpretarea este una singura.

Link to comment

Nu este nimic, important este ca esti interesat. Pe aceeasi tema, in practica multi colegi interpreteaza paragraful in care se prevede ca " in cazul minorilor, minimul si maximul amenzii se reduc la jumatate", in sensul ca inteleg ca esti obligat sa-i stabilesti jumatate din minimul amenzii. Acest lucru nu este imperativ si agentul constatator poate face incadrarea intre limitele respective. Ex. pentru amenda prevazuta de lege intre 200 lei si 1.000 lei. In cazul minorilor, cuantumul amenzii se stabileste intre 100 lei si 500 lei. Deci, nu esti obligat sa stabilesti 1/2 din minim, adica 100 lei si poti stabili orice suma intre 100 si 500 lei.

O alta neregula intalnita este la aplicarea sanctiunii prev.de art.3 pct.1), 2), 4) si 24) din Legea nr.61/1991 daca faptele sunt comise in unitati de invatamant, cand sanctiunea ce trebuie aplicata in mod imperativ, este cea prevazuta la art.4) alin.2, respectiv de 1000 lei la 3000 lei. In practica, multi aplica in mod incorect sanctiunile prev.la art.4 alin.1, unii din nestiinta, altii constienti, dar considerand ca aceste sanctiuni sunt prea mari. Procesul-verbal in acest caz este anulabil, datorita incadrarii gresite a articolului sanctionator si al cuantumului prevazut de lege.

  • Upvote 1
Link to comment

Ex. pentru amenda prevazuta de lege intre 200 lei si 1.000 lei. In cazul minorilor, cuantumul amenzii se stabileste intre 100 lei si 500 lei. Deci, nu esti obligat sa stabilesti 1/2 din minim, adica 100 lei si poti stabili orice suma intre 100 si 500 lei.

Sunt obosit si poate am inteles eu gresit, dar daca un minor este transportat pe moped fara a purta casca de protectie omologata el va putea primi o sanctiune contraventionala cuprinsa intre 70 de lei si 105 de lei (s-au injumatatit limitele normale 140 lei si 210 lei), dar va putea plati 35 de lei (jumatate din minim).

O zi buna.

Link to comment
  • 2 weeks later...

Banuiesc ca tu te referi la faptul ca fiecare lege sau O.U.G. care prevede sanctiuni contraventionale este sub incidenta O.G. 2. In mod normal, la fiecare act de lege care prevede sanctiuni contraventionale trebuie sa specifice la final daca este sub incidenta O.G. 2 cu referire la plata a jumate din minim a sanctiunii contraventionale. De aceea Legea 61/1991 nu este sub incidenta O.G. 2 si O.U.G. 195 este. Sau majoritatea legilor speciale, cum ar fi sanctiunile contraventionale privind lipsa asigurarii RCA nu este sub incidenta O.G. 2, deci nu se plateste jumatate din minim.

Extras din L 61/1991: Art. 10

Dispoziţiile prezentei legi se întregesc cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia dispoziţiilor privind plata a jumătate din minimul amenzii.

Extras din OUG 195/2002:Art. 109

(5) Contravenientul, cu exceptia persoanei juridice, poate achita, in termen de cel mult 2 zile lucratoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contraventiei, jumatate din minimul amenzii prevazute de lege.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • Moderator

Pe scurt, ca sa platesti jumatate din minim, trebuie ca in actul normativ sa fie mentionat expres acest lucru.

  • Upvote 2
Link to comment
  • 1 month later...

Buna ziua, atunci am si eu o nelamurire cu privire la o amenda proaspat primita. Conform amenzii din imagine, din care suma trebuie sa platesc jumatate? Sau jumatatea este explicit mentionata in PV?

2012-08-07%2010.45.14.jpg

Link to comment
  • Moderator

Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal.

În procesul verbal din fotografie este menționat jumătate din minimul amenzii, respectiv suma de 455 lei.

Link to comment

alowrider, ai de platit suma de 455 lei care este jumatate din minimul amenzii prevazuta de lege, asta ca sa intaresc spusele lui marius. Cand agentul ti-a stabilit amenda de 910 lei a luat in calcul doar minimele prevazute pentru abaterile comise de tine, respectiv 4 si 9 puncte-amenda. Daca ar fi calculat cu 4 si 10 puncte-amenda iesea o amenda stabilita de 980 lei, dar ai fi constatat ca la jumatatea din minimul amenzii ar fi aparut tot suma de 455 lei. Sper ca ai inteles, deci... "fugi" la finante si plateste.

Link to comment

Ce treaba are ca e noapte? Legea nu face nici o diferenta intre zi si noapte. Si iti mai zic un secret nici macar accidentele nu fac acesta diferenta.

  • Upvote 2
Link to comment

Da, numai ca legea, este interpretată. Unui politist poate sa i se puna pata oricând pe oricine, si atunci are legea de partea lui. Dar nu conteaza, sa nu bruiem acest topic! Multumesc oricum pentru informatii.

  • Upvote 1
  • Downvote 11
Link to comment
  • Moderator

Privești greșit lucrurile.

Dacă nu încalci legea, nu-i dai posibilitatea polițistului să aibă legea de partea lui și nici să i se pună pata. Ca să nu mai vorbim despre această manie a persecuției a românului, căruia i se pare că toată lumea are ceva cu el. Oare polițiștii ăștia sunt numai cu pata pusă toată ziulica, dacă își fac meseria? Mă tem că nu, în asta constau atribuțiile lor de serviciu, ei trebuie să-i găsească pe cei ce nu respectă regulile și să-i sancționeze pe toți, indiferent că are pata pusă, că are probleme acasă ori la serviciu, etc.

  • Upvote 5
Link to comment

dimpotriva, eu cred ca ai fost urmarit de catre dga si cum ai plecat cu masina au anuntat cel mai apropiat echipaj de politie. altfel nu se explica cum ai fost opritbsi sanctionat la ora 23, intr-o comuna :)

Link to comment
  • Member

Cand aud aceste scuze de genul :"este noapte si nu este trafic,iar eu m-am si asigurat!" imi vine sa ma fac scriitor!

Si mai spune acest domn ca politistii pot interpreta legea, dar de ei ce sa mai spun!

  • Upvote 4
Link to comment
  • 5 months later...
  • 5 months later...

Vreau sa va supun atentiei urmatorul articol de lege:

"Art. 28. - (1) Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, agentul constatator facand mentiune despre aceasta posibilitate in procesul-verbal. In actul normativ de stabilire a contraventiilor aceasta posibilitate trebuie mentionata in mod expres. Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare, iar termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala sau cand serviciul este suspendat se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare. " 

 

Este vorba de interpretarea textului de lege din punct de vedere gramatical. In articolul citat mai sus, se specifica: "Contravenientul poate achita, pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia, jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ"

 

Astfel, daca pentru o contraventie incadrata in clasa a III-a de sanctiuni (6-8 puncte amenda), daca politistul hotaraste MAXIMUL de 8 puncte, contravenientul poate plati jumatate din minimul amenzii prevazute in actul normativ, adica 6/2 = 3 puncte.

 

Nu vi se pare corect ce spun?

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment

Da este corect. Dar dacă dacă contravenientul nu plătește în 48 de ore lucrătoare, va avea de plătit 8 puncte amendă. Despre asta este vorba.

Link to comment
  • 1 year later...

 CAND SE APLICA JUMATATE DIN MINIMUM CU POSIBILITATE DE ACHITARE IN 48 DE ORE?

Stiam ca Legea care prevede si sanctioneaza abaterea respectiva trebuie sa prevada in mod expres aceasta posibilitate. Insa am vazut colegi care aplica jumatate din minim la orice sanctiune, exceptie facand doar la Lg 61, acestia motivandu-mi ca se aplica prevederile OG 2. Chiar astazi am vazut un pvcc pe net al unui agent cu o sanctiune la OUG34/08 privind SNUAU112 cu jumatate din minim. E corect sau nu?

Edited by geo24frb
Link to comment
  • Member

Art. 32

(1) Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează după cum urmează:

a) apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

b) alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;

c) nerespectarea de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de telefonie destinate publicului a obligațiilor prevăzute la art. 14-17 și la art. 18 alin. (1), cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei;

d) nerespectarea de către furnizorii de comunicații electronice a condițiilor tehnice și economice referitoare la realizarea comunicațiilor către SNUAU stabilite, în condițiile legii, de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației, cu amendă de la 5.000 lei la 100.000 lei;

e) neîndeplinirea de către administratorul SNUAU a obligațiilor privind securitatea și confidențialitatea bazelor de date, prevăzute la art. 18 alin. (2) și la art. 19 alin. (1), cu amendă de la 1.500 lei la 50.000 lei.

(2) Constatarea contravențiilor și aplicarea amenzilor prevăzute la alin. (1) lit. a) și b) se fac de către persoanele anume împuternicite din cadrul Ministerului Internelor și Reformei Administrative, pe baza datelor furnizate de administratorul SNUAU.

(3) Constatarea contravenției și aplicarea amenzii prevăzute la alin. (1) lit. c) și d) se fac de către persoanele anume împuternicite din cadrul Autorității Naționale pentru Reglementare în Comunicații și Tehnologia Informației.

(4) Constatarea contravenției și aplicarea amenzii prevăzute la alin. (1) lit. e) se fac de către persoane anume împuternicite din cadrul Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, înființată prin Legea nr. 102/2005 privind înființarea, organizarea și funcționarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu modificările și completările ulterioare, conform atribuțiilor prevăzute de Legea nr. 677/2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date, cu modificările și completările ulterioare.

(5) Dispozițiilor referitoare la contravenții, prevăzute la alin. (1)-(4), le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările și completările ulterioare.

OG 2/2001

Art. 16

(1) Procesul-verbal de constatare a contravenției va cuprinde în mod obligatoriu: data și locul unde este încheiat; numele, prenumele, calitatea și instituția din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupația și locul de muncă ale contravenientului; descrierea faptei contravenționale cu indicarea datei, orei și locului în care a fost săvârșită, precum și arătarea tuturor împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravității faptei și la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabilește și se sancționează contravenția; indicarea societății de asigurări, în situația în care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulație; posibilitatea achitării în termen de 48 de ore a jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ, dacă acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a căii de atac și organul la care se depune plângerea.

(11) În cazul contravenienților cetățeni străini, persoane fără cetățenie sau cetățeni români cu domiciliul în străinătate, în procesul-verbal vor fi cuprinse și următoarele date: seria și numărul pașaportului ori ale altui document de trecere a frontierei de stat, data eliberării acestuia și statul emitent.

(2) Abrogat.

(3) Abrogat.

(4) Abrogat.

(5) În cazul în care contravenientul este minor procesul-verbal va cuprinde și numele, prenumele și domiciliul părinților sau ale altor reprezentanți ori ocrotitori legali ai acestuia.

(6) În situația în care contravenientul este persoană juridică în procesul-verbal se vor face mențiuni cu privire la denumirea, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerțului și codul fiscal ale acesteia, precum și datele de identificare a persoanei care o reprezintă.

(7) În momentul încheierii procesului-verbal agentul constatator este obligat să aducă la cunoștință contravenientului dreptul de a face obiecțiuni cu privire la conținutul actului de constatare. Obiecțiunile sunt consemnate distinct în procesul-verbal la rubrica Alte mențiuni, sub sancțiunea nulității procesului-verbal.

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
  • 1 year later...

Buna seara. Am o nelamurire si sper ca ma puteti ajuta. In luna octombrie a anului trecut am primit o amenda pentru depasirea limitei de viteza legala,690 lei,nu am platit-o pe loc. Din cate stiam eu amenda neplatita in 48h se dubleaza,insa in luna decembrie, cand am primit citatia prin posta, am fost anuntata ca amenda mea de 1864 lei  trebuie platita pana in luna ianuarie. Mi se pare ciudata cresterea asta (nu sunt la curent cu noile schimbari ale legilor). Daca ma puteti ajuta cu pareri... Multumesc anticipat

Link to comment
  • Moderator
în urmă cu 10 ore, beatriceB a scris:

Din cate stiam eu amenda neplatita in 48h se dubleaza

Fals! Nu se dublează, se plăteşte exact cât a stabilit agentul constatator în procesul verbal, care are posibilitatea să stabilească inclusiv maximul amenzii.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.