Jump to content
POLITISTI.ro

Informatii cu privire la filmatul pe domeniul public


Oneday

Recommended Posts

Buna seara! :emo-yessir: As avea nevoie de cateva informatii cu privire la filmatul pe domeniul public. Nu aduc nici o acuzatie asupra unui politist, ci chiar a unor cetateni, care mie mi s-au parut dubiosi... Dupa o activitate de voluntariat, ma indreptam spre casa, iar in drumul meu se afla un mall, unde, langa el, se afla o formatie ( ceva legat de ONG... pentru proteste si nu stiu ce... care cantau ), cand apare un domn in fata mea si ma roaga sa ii ofer 5 minute sa imi explice despre ceea ce se intampla acolo... Am acceptat, pentru ca orice ar fi fost, eu stiam si stiu ca nu sunt infuentabil, asa ca l-am lasat sa imi explice... A inceput ca... ei " nu sunt vreo secta " sau ceva... Dar apoi 45 de minute mi-a vorbit de Dumnezeu si de religie... Eu m-am prins... Problema este ca intre timp, o domnisoara, colega lui, filma discutia dintre mine si el, facand la fel si cu ceilalti cetateni care erau opriti de catre membrii aceluiasi grup ( secta... eu stiu ce-o fi... ). Eu atunci nu am stiut cum sa reactionez, dar nu mi-a convenit! Apoi, dupa ce am ajuns acasa, i-am spus tatalui. El mi-a explicat ca as fi putut refuza, sub pretextul ca sunt minor si ca in mod normal, nu avea voie sa ma filmeze, mai ales ca stateam de vorba cu un major... Acum veti zice bine bine... dar minori sunt la tot pasul pe domeniul public, asa este! Dar exista ceva legat de complicitate? Nu ca ar vrea cineva sa imi faca vreun rau, dar as putea considera faptul ca fata ma filma, in timp ce domnul acela ma tinea de vorba, unul ilicit? Sau daca nu, macar se poate reclama? ( Nu ca mai am de gand acum sa ii caut si sa ii rog sa stearga filmuletul din ziua respectiva... mentionez ca stiu care era motivul... bineinteles ca pentru reclama, sau ca sa ii vada seful probabil, ca si-au facut treaba... ). Dar pentru cultura mea generala, exista vreo lege in privinta aceasta?

Link to comment
 • Moderator

Exista Decizia nr. 248 din 2004 si publicata in Monitorul Oficial nr. 668/26.06.2004 si Decizia CNA nr. 80/2002 privind protectia demnitatii umane si a dreptului la propria imagine publicata in Monitorul Oficial nr. 619 din 21 august 2002.

 • Upvote 3
Link to comment

Unde erau jandarmii sa ii disperseze pentru,,tulburarea...bla bla bal,, cum au facut cu cei doi ,,porumbi,, ???

Link to comment
 • Moderator

Dacă nu era o manifestație împotriva politicienilor, îți dai seama că nu prezintă interes pentru jandari, întrucât prin tumbăcirea sau îmbrâncirea acestora nu impresionează și nici nu lingușesc vreun politician aflat la putere.

Link to comment

Probleme peste probleme si nelamuriri peste nelamuriri :blink: Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi, sau cu o lege, privind violenta asupra elevilor. Un elev a iesit in pauza, tinandu-se dupa un coleg. Elevul respectiv il striga si colegul nu il auzea... Acela iesise deja din scoala, iar elevul care il striga, a iesit in graba pe usa de la elevi, iar dintr-o parte venea un profesor, tot in graba. Baiatul nu l-a lovit pe profesor, nici nu l-a atins in momentul cand a iesit pe usa, dar profesorul a fost revoltat ca, aflandu-se la un metru distanta, nu i s-a acordat prioritate si l-a apucat cu ambele maini pe elevul respectiv, la ridicat si aproape l-a izbit cu spatele si cu capul de cantul usii de la intrarea in institutie. Norocul elevului este ca nu a nimerit fix cu coloana in cant, pentru ca si-ar fi rupt-o sigur, la viteza cu care se indrepta cu spatele spre usa ( si nu avea nici sprijin, pentru ca a fost azvarlit prin aer... nu doar impins/imbrancit ). Nu cred ca va putea scoate certificat medico-legal, pentru ca nu are semne. Dar inafara de a-i anunta pe diriginte si director, care de obiciei nu rezolva absolut nimic :huh: , pe ce s-ar putea baza elevul respectiv? Exista vreo lege cu privire la violenta asupra unui elev, cauzata de un cadru didactic? :emo-yessir:

Mentionez ca pe internet nu prea gasesc... Am auzit ceva legat de Legea privind protectia si promovarea drepturilor copiilor, Legea educatiei / Legea asa-zisului dialog social, la Legea 62 sauLegea 204/2004 privind protecţia copilului şi promovarea respectului fata de drepturile copilului. Astea ce am mai vazut si eu pe net... dar nu stiu exact despre ce este vorba.

Si era vorba despre niste amenzi...

Edited by Oneday
Link to comment
 • Moderator

Daca sunt martori, elevul poate formula plangere la politie sau parchet impotriva profesorului pentru savarsirea infractiunii de Lovire sau alte violente, fapta prevazuta si pedepsita de articolul 180 din Codul Penal.

Link to comment
 • 2 months later...

Bună seara !

Am asistat la un exces de zel, din partea controlorilor de bilete. O doamna avea abonament pe un traseu de autobuz (3), dar era intr-un alt autobuz (1) care avea acelasi traseu. Controlorii i-au confiscat abonamentul pentru a-i da amenda. Eu aveam o camera video, pe care eram pregatit sa o pornesc, daca ar fi iesit scandal. Unul dintre controlori m-a amenintat ca imi va sparge camera. I-am sugerat sa cheme Politia. Am coborat impreuna. Doamna a abandonat abonamentul. Controlorul, dupa ce si-a sunat directorul, a spus ca ma poate amenda cu 1 000 lei (10 milioane). I-am spus ca as fi avut dreptul sa filmez, fiind domeniu public. El sustinea ca putea sa-mi faca ce este mai rau, deoarece transportul era privat. M-a amenintat ca m-ar fi ras, daca eram in curtea lui. Deasemeni sustinea ca imi poate distruge camera video. La intoarcere, am intalnit aceiasi controlori. Se harjoneau. Unul a facut referire la mine, ca-i pot filma, daca nu se opreste celalalt. Eu am zambit. Atunci, sadicul mi-a spus că nici nu stiu ce m-ar fi asteptat.

Intrebari:

Pot face ce vor cu noi ?

In autobuzul pe care-l controleaza, pot bate, pot confisca, pot distruge, pot omorâ ?

Daca venea Politia, puteam fi amendat ?

Aveau dreptul sa-mi distruga camera video ?

Nu am voie sa filmez, intr-un autobuz privat, unde am platit bilet ?

Multumesc, anticipat !

Link to comment
 • 2 weeks later...

autobuzul este loc public. daca stai in fundul gol poti fi amendat pe legea 61. deci si filmatul este permis cu respectarea art 70 si urm din NCC - pe scurt, drepturile persoanelor la propria imagine.

daca ai filmat savirsire aunei contraventii sau infractiuni, invoci interesul public si trimiti filmul la politie (in al doilea caz). daca incasezi o lovitura, te gindesti ca o faci ptr Patrie si reclami agresiunea la politie dupa ce scoti un certificat IML.

 • Upvote 2
Link to comment

autobuzul este loc public. daca stai in fundul gol poti fi amendat pe legea 61. deci si filmatul este permis cu respectarea art 70 si urm din NCC - pe scurt, drepturile persoanelor la propria imagine.

daca ai filmat savirsire aunei contraventii sau infractiuni, invoci interesul public si trimiti filmul la politie (in al doilea caz). daca incasezi o lovitura, te gindesti ca o faci ptr Patrie si reclami agresiunea la politie dupa ce scoti un certificat IML.

Mulţumesc ! In sfârşit un răspuns, la obiect. Sănătate !

Link to comment

Si inca un raspuns la obiect: Vorbesti de violenta, distrugere si crima pt ca ai vazut niste controlori amendand o cucoana... Poate totusi ai tendinta sa exagerezi...

Incearca mai bine sa actionezi in spiritul zicalei: ”Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face” si vei vedea ca incet-incet frustrarile vor disparea :ph34r:

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.