Jump to content
POLITISTI.ro

Cum sa imi recuperez banii dati cu imprumut?

Mergi la răspuns Răspuns oferit de Catalin,

Postare recomandată

Publicat

Buna tuturor,

Am o mica problema si sper sa ma puteti ajuta, macar cu o parere.

Acum 2 ani am dat cuiva imprumut o suma de bani (400 de lei). Nu am facut niciun act, am mers pe incredere, avand in vedere ca la vremea respectiva, persoana pe care-am imprumutat-o cu bani, imi era prieten. Intre timp, ne-am despartit, am ramas amici, dar cand ii reaminteam de bani zicea ca nu are acum si ca o sa mi-i dea cand are.

Saptamana trecuta am avut o mica cearta si mi-a spus intr-un sms ca nu o sa mi-i dea niciodata, sa imi iau gandul ca nu o sa-i mai vad, adresandu-mi si cateva cuvinte jignitoare.

Intr-adevar nu este o suma mare de bani, dar pentru mine, studenta fiind, sunt destul de multi bani.

Vreau sa va intreb daca pot face ceva impotriva lui, pentru a-mi recupera banii. Singurele dovezi pe care le am sunt cateva sms-uri si conversatiile telefonice (in cazul in care operatorul de telefonie imi ofera asa ceva, la cerere), prin care el recunoaste ca l-am imprumutat.

Am incercat sa vorbesc cu el, sa rezolvam problema pe cale amiabila, dar nu mi-a mai raspuns la telefon.

Ce ma sfatuiti?

• Moderator
Publicat

Litigiul dintre tine și fostul prieten este de natură civilă. Adică, pentru a-ți recupera banii trebuie să-l dai în judecată.

Publicat

M-am gandit si la lucrul acesta, dar nu cred ca se merita.... Cred ca daca o sa fac lucrul acesta, cheltuielile de judecata o sa fie mult mai mari decat suma pe care mi-o datoreaza respectivul

• Moderator
Publicat

Din păcate este foarte probabil. :(

Întrucât banii nu ți-au fost luați fără să știi, ca să putem vorbi despre furt sau cu forța, pentru a putea vorbi despre o tâlhărie, ori nici măcar despre o înșelăciune nu poate fi vorba, întrucât nu reiese că ar fi urmărit încă de la început să nu-ți mai înapoieze datoria și chiar dacă ar fi fost așa, e greu de presupus că se poate dovedi acest lucru, în concluzie, întrucât nu poate fi vorba despre o faptă prevăzută de legea penală, poliția și polițiștii nu te pot ajuta în acest caz, pentru că astfel de fapte nu sunt în competența lor.

• Apreciez 2
Publicat (modificat)

Problema ta OpufarinAn este de natură civilă aşa cum ţi-a explicat şi colegul Cătălin mai sus. Conform art. 2158 din noul Cod Civil între tine şi acea persoană a avut loc un împrumut de consumaţie. Adică conform noţiunii din Codul Civil împrumutul de consumaţie este contractul prin care împrumutătorul remite împrumutatului o sumă de bani sau alte asemenea bunuri fungibile şi consumptibile prin natura lor, iar împrumutatul se obligă să restituie după o anumită perioadă de timp aceeaşi sumă de bani sau cantitate de bunuri de aceeaşi natură şi calitate. La alin. 2 este stipulat clar că atunci când o persoană acordă un împrumut fără a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispoziţiile legale privind instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare. Iar conf. art. 2159 privind natura împrumutului în lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutul se prezumă a fi cu titlu gratuit. Până la proba contrară, împrumutul care are ca obiect o sumă de bani se prezumă a fi cu titlu oneros. (titlul oneros este un act juridic prin care partile urmaresc sa obtina fiecare de la cealalta, ca echivalent, un folos patrimonial, oricare ar fi obiectul obligatiilor.)

Modificat de Dan
  • Apreciez 1
Publicat

daca imi spui si articolele corespondente din vechiul CC ptr art 2158 si 2159 iti dau o bila verde :)

Publicat

Am vrut să indic noul cod pentru a nu trimite să caute eronat. Mulţumesc pentru observaţie.

Publicat

partial ai avut dreptate sa indici NCC ptr ca acesta este facut intr-un limbaj mult mai accesibil justitiabililor fata de limbajul arhaic (dar mult mai poetic) al CC. va intelege mult mai bine situatia in care se afla citind NCC indicat de tine chiar daca aceste articole nu sunt aplicabile spetei ei, imprumutul fiind guvernat de vechiul cod.

Publicat

Multumesc frumos pentru raspunsuri.

Prin urmare, n-am ce sa-i fac ca sa-mi recuperez banii.

Ma tot gandeam la o modalitate de a-l speria, dar nu am idee ce i-as putea zice si chiar daca as avea nu mi-ar raspunde la telefon.

Mai am intrebare :D

Referitor la jignirile pe care mi le-a adresat in sms-urile respective, nici cu acestea nu pot sa fac nimic?

Publicat (modificat)

Ba da. Poţi face plângere. Conform Legii 61/1991 respectivul riscă o amendă între 200 şi 1.000 de lei sau un avertisment dacă plângerea este fondată şi poate fi probată.

Modificat de Dan
  • Moderator
Publicat

Legat de sms-uri. Dan, nu sunt de acord cu tine. In vecii vecilor amin nu vei putea proba vreodata ca o anume persoana si nu alta a trimis sms-uri cu injurii sau cuvinte jignitoare, daca nu ai un martor-doi care sa iti confirme ca a vazut cand persoana respectiva a scris acel sms si catre ce numar l-a trimis. La o eventuala contestatie, o amenda aplicata pe Legea 61/1991 rep., aplicata in conditiile de mai sus, ar fi anulata din start. Din cate stiu, in proiectul noului cod penal fusese introdusa o infractiune legata de utilizarea mijloacelor de comunicatie electronice pentru a ameninta/jigni o persoana in mod repetat, insa dupa cum bine stim, a ramas la faza de proiect. In astfel de cazuri, cel mai bine e sa-ti schimbi numarul de telefon.

Publicat

Dar acea persoana nu trebuie sa explice de ce a trimis cineva amenintari de pe telefonul ei? La pierdut? I l-a furat cineva? A raportat la politie? Daca nu poate sa spuna cand exact "si-a uitat telefonul la o petrecere si nu stie cine a scris" atunci nu este suspicios, mai ales ca pana si in situatia aceasta ar trebui chemati participantii la petrecere ca martori?

• Moderator
Publicat

Așa și ... se va „dovedi” că era o farsă a unui amic glumeț, că erau niște glume de șantier ale unui Dorel sau că era un „pamflet, ce trebuie tratat ca atare” al unui „pretenar intelijent” și deci ... nu erau niște amenințări sau cuvinte jignitoare reale ... probleme demne de o dezbatere superbă în emisiunea lui Capatos.

Publicat

Legat de sms-uri. Dan, nu sunt de acord cu tine. In vecii vecilor amin nu vei putea proba vreodata ca o anume persoana si nu alta a trimis sms-uri cu injurii sau cuvinte jignitoare, daca nu ai un martor-doi care sa iti confirme ca a vazut cand persoana respectiva a scris acel sms si catre ce numar l-a trimis. La o eventuala contestatie, o amenda aplicata pe Legea 61/1991 rep., aplicata in conditiile de mai sus, ar fi anulata din start. Din cate stiu, in proiectul noului cod penal fusese introdusa o infractiune legata de utilizarea mijloacelor de comunicatie electronice pentru a ameninta/jigni o persoana in mod repetat, insa dupa cum bine stim, a ramas la faza de proiect. In astfel de cazuri, cel mai bine e sa-ti schimbi numarul de telefon.

Cristi este foarte adevărat ce spui. Insanity66, dacă ai timp poţi formula şi o acţiune în instanţă civilă, prin care să soliciţi daune morale, aceată acţiune este scutită de taxa timbrului judiciar conf. art.15/lit.f1din Legea 146/1997 actualizată. Îţi garantez că dacă persoana care te deranjează va fi chemată de câteva ori pe la instanţă îi va piere cheful să te mai deranjeze. Pe internet găseşti tot felul de modele de astfel de acţiuni.

Art. 15.-Sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, referitoare la:

........................................................................................................................................................................................................

f1)stabilirea si acordarea de despagubiri persoanei fizice pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii, reputatiei, vietii intime, familiale sau private, ori dreptului la imagine;

Am avut câţiva "clienţi" fideli care nu îi puteam potoli cu amenzi contravenţionale, iar când au fost chemaţi în instanţă de 7-8 ori nu le-a mai trebuit să comită astfel de fapte.

Publicat

mda, ptr ca erau idioti. daca erau destepti, angajau un avocat, cistigau procesul si puneau reclamantul sa achite onorariu avocat de 5.000 ron. imparteau banii cu avocatul ( se gasesc si asemenea specimene) si toata lumea cistiga, mai putin reclamantul care se credea J. Cochran

si atunci sa vad cine se satura de instante si citatii. :)

• 5 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua! 

Am imprumutat un "prieten" cu o suma destul de mare de bani (600 de lei) si a trecut aproape un an de cand s-a intamplat asta si el nu mi i-a mai returnat. De fiecare data cand iau legatura cu el ma amana si nu stiu ce sa mai fac. Nu am un document care sa ateste ca l-am imprumutat dar am conversatii intre mine si el pe WhatsApp, Messenger si prin SMS unde se vede ca el imi e dator cu acea suma de bani.

Ce ar trebui sa fac? 

• Moderator
  • Soluţie
Publicat

Trebuie să-l chemi în judecată, litigiul este de natură civilă, nu penală. În privinţa şanselor de câştig, un avocat cu ceva experienţă te poate lămuri.

• Apreciez 1
  • 2 ani mai târziu...
Publicat

Buna ziua daca doriti sa fiti buni si aveti cunostinte cum si daca este posibil sa procedez in situatia mea;

Am ajutat acum 6 luni un coleg de servici cu suma de 1000 euro (transfer card) si 260 euro cash (in mana).

Intrebare este il pot da in judecata cu extrasul de cont in care arata ca iam dat cei 1000 de euro pe contul lui bancar?..si mai am conversati Whasap cum ma rog de el si confirma de la o luna la alta ca mii inapoiaza..pe whasap figureaza cu numarul de telefon care cred ca poate fi verificat deoarece este nr de (abonament).Multumesc frumos o zi buna !!!

• Moderator
Publicat

Mergi la instanta de judecata civila si eventual angajeaza-ti un avocat.

Pentru a adăuga comentarii este necesară înregistrarea sau autentificarea

Trebuie să aveţi un cont de membru pentru a adăuga comentarii

Înregistrare membru

Înscrierea unui nou cont de membru. Este foarte uşor!

Înregistrare cont nou

Autentificare

Aveţi deja un cont de membru? Conectaţi-vă aici.

Autentificare în cont
  • Activi pe această pagină   0 membri

• Niciun utilizator înregistrat nu vizualizează această pagină acum.
  • Adaugă...

Informaţii importante

Am plasat cookie-uri strict necesare pe dispozitivul dvs. pentru afişarea optimă a paginilor. Puteţi în orice moment să modificaţi setările cookie-urilor, altfel vom presupune că sunteţi de acord să continuaţi. Utilizând acest site, sunteţi de acord cu Termenii şi condiţiile de înregistrare şi Politica de confidenţialitate.