Jump to content
POLITISTI.ro

Functiile Agentilor de politie


Mateuta

Recommended Posts

la ce te referi mai exact?

functiile pentru agenti sunt de la agent debutant pana la agent principal

Edited by metalu
Link to comment

cipri83 poate esti mai documentat cu cadrul legal, poate o fi vreo prevedere in acest sens doar că e putin gresit ce zici tu.

la incadrarea mea a fost libera o functie de agent 1 la sp pe oras si mai multe de agent 2 si 3 si au fost ocupate de absolventi, deci nu agent 4 obligatoriu. Eu habar nu aveam de functiile astea din politia romana la acea vreme si am ales postul cel mai apropiat unde nu aveai treaba cu aceste functii. Oricum cel ce a intrat pe functia de agent 1 a intampinat reticenta colegilor care aveau si 15 ani vechime si aveau functie mai mica.

Link to comment

Niciuno mi se pare normal sa fi incadrat pe functia de agent 4 atunci cand esti ,,nou" si sa promovezi in functie de activitate si de vechime. Acum majoritatea functiilor libere de agenti prin IPJ-uri sunt functii mici pentru ca numai daca inspectorul sef a fost dobitoc a radiat functiile mari pentru a pastra functiile mici.Atunci cand statele au fost refacute, managerii care au ceva prin tartacuta au promovat politistii pe functii astfel incat sa radieze cele mai mici functii.

Parerea mea este ca tinerii nostrii colegi vor fi incadrati pe functii de debutant, nu pentru ca cineva ar vrea sa le dea cele mai mici functii ci pentru ca functiile libere la ora cand vorbim sunt cele de agent 4.

Edited by Elvis
 • Upvote 1
Link to comment

Corect Elvis doar ca nu este o regula.

Functia de agent debutant merge in concomitent cu functia pe care urmeaza sa o detii. Repartitia la judete se face dupa functiile deja existente si disponibile. Nu este exclus sa se fi pensionat unul recent si sa lase libera o functie mai mare si pentru a nu organiza un alt concurs de ocupare a acesteia, care ar implica alte resurse, l-ar băga la repartitie. Repet un coleg de-al meu a prins functie de agent 1 pe oras in 2007 , functie pe care as fi intrat eu daca alegeam orasul.

Link to comment
 • Member

nicuno1 logic daca nu ai experienta trebuie sa o iei de la inceput...dar daca nu ai experienta insa ai pile (ca sa nu spun altceva) poti intradevar sa ocupi si functie de agent principal chiar din prima zi.

Asadar si functiile se iau ca si gradele...cred ca normal asa ar fi,in timp si dupa acumulare de experienta!

Si normal ca a intampinat reticenta colegilor cu experienta pentru ca respectivul nu avea ce sa caute pe acea functie...si sunt absolut sigur ca este nepotul cuiva!

Nu mi-o lua in nume de rau dar daca sa intamplat asa probabil nici tu nu ocupai acea functie daca a fost cu dedicatie pentru respectivul!

Edited by cipri83
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

Vad ca e disputa mare cu functiile astea, e asa mare diferenta de bani intre ele sau care-i faza?

Link to comment

Niciuno regulile exista dar pentru fraieri.

Jmecherii iau in acest minister intr-o zi ce altii iau in cativa ani de munca.

Existente si disponibile?

Tu daca esti un manager care tine la oamenii din subordine, adica responsabil, iti promovezi oamenii care muncesc pe functiile mari disponibile ca atunci cand vine promotia sa inceapa cu,,inceputul" nu sa plece din blocstaruri pe o functie cu doua-trei trepte decat ar merita.

Functiile de executie nu se ocupa prin concurs Niciuno, cine ti-a spus te-a pacalit.

Numai pentru functiile de conducere se organizeaza concursuri, care in ultimul timp au devenit o formalitate- interviu.

Functiile de agent ca despre ele vorbim sunt trecute in organiograma oricarei formatiuni, iar pe casute oamenii sunt asezati de seful formatiunii.

Daca sa presupunem ca cineva care ocupa o functie de agent 1 iese la pensie, seful face o propunere fundamentata, raport, etc si promoveaza pe aceasta functie libera un agent 2 care munceste si tot asa pana functia de agent 4 ramane libera.

Colegul tau a fost un pilos care a fost pus pe casuta altuia care o merita.

Nu este el vinovat, pentru ca nimeni nu spune,,Doamne ia-mi", vinovat este seful care a facut aceasta magarie.

Numai atunci cand exista suspiciuni cu privire la ocuparea unei functii de executie se formeaza o comisie care are un presedinte si 2-3 membrii care analizeaza raportele depuse pentru ocuparea acestei functii libere.

Edited by Elvis
 • Upvote 1
Link to comment

cine ma poate lamuri si pe mine daca in primele 6 luni,noi,debutantii putem intocmi acte procedurale in nume propriu? :hmmmt:

Link to comment
 • 4 months later...
 • Member

cine ma poate lamuri si pe mine daca in primele 6 luni,noi,debutantii putem intocmi acte procedurale in nume propriu? :hmmmt:

Puteti sa fiti si-n mama tutelei, daca aveti avizul de politie judiciara emis de catre procurorul general, nu conteaza daca sunteti debutanti, toate actele voastre sunt valabile. Important e sa aveti si copie xerox dupa acel aviz. Eu mi-am pastrat una, in caz ca se gaseste unul mai istet sa comenteze, tocmai pt ca as fi in tutela.

Edited by Ben
 • Upvote 2
Link to comment
 • 5 years later...

Buna as dori o lamurire daca se poate.Functia de Agent I  ce inseamna sau carui grad din corpul agentilor este echivalent daca ma puteti lamuri va multumesc.

Link to comment
 • Member

Funcțiile sunt așa(de la mic, la mare):

Agent IV (debutant)

Agent III

Agent II

Agent I

Agent principal (echivalentul funcției de ajutor șef de post)

Șef de post - singura funcție de conducere pe care o poate avea un agent.

 

Funcțiile nu au echivalent pentru gradele profesionale. Sunt două lucruri total diferite.

Spre exemplu, poți avea gradul profesional de agent de poliție și totuși poți ocupa funcția de agent principal. La fel de bine poți avea gradul profesional de agent șef adjunct de poliție, încadrat o funcție de agent III.

Link to comment

În completare, un agent poate fi șef de tura, de exemplu la CRAP sau SAS, deci este tot o funcție de conducere plătită ca atare. De asemenea, funcția de agent principal nu este echivalenta doar celei de ajutor șef de post. Exista funcții de agent principal și la alte servicii din cadrul unui ipj, la fel cum exista, în unele cazuri, și funcții mai mici de agent principal pentru ajutorii șef de post.

 • Upvote 1
Link to comment

#chesterb _ Funcția ocupată de către un agent / ofițer de poliție nu este obligatoriu să fie si remunerată. Adică un agent care ocupa o funcție de agent I dacă nu are vechimea necesară nu va fi remunerat pe aceasta ci pe una inferioară. El rămâne pe aceasta funcție pentru ca pe ea a concurat ori pentru ca este funcția pe care a fost încadrat.

 

 • Upvote 1
Link to comment
 • Member

@Sache Am omis şefii de tură. Să-mi fie cu iertare.

Din câte cunosc eu, la posturi nu există funcţii de Agent I, II sau II. Cel puţin, în cadrul IPJ-ului în care îmi desfăşor activitatea, toate funcţiile posturilor de poliţie sunt ajutor şef de post şi şef de post.

@Xtrem Corect. Cu remunerarea e altă poveste.

Link to comment

Functia si gradul.... Alta 'mostenire' pentru ca 'omul potrivit' sa poata fi sef cand trebuie...  Astea au fost introduse de PCR pentru a putea avea persoana cu 'dosarul corect' la conducere desi nu avea experienta necesara. Acum s-a democratizat procesul... Tot inainte...

Link to comment

Este foarte important sa ai o casuta pe care poti sa fii promovat. Chiar daca esti platit pe o functie inferioara. Indiferent daca esti agent sau ofiter cu functie de executie. Anual poti urca o treapta pana la maximul prevazut.

Link to comment
 • Member

Total de acord cu tine, Elvis. Insa ce te faci, cand esti pe o casuta care are maxim AG2, si stai pe ea, si 3-4 ani? Pentru ca nimeni nu te pomoveaza pe o casuta care sa prevada o functie mai mare. Si vezi cum vin mai multe promotii, iar colegii sunt incadrati direct pe o casuta ce prevede AG.PR., direct pe functie de AG.PR.. Am dat exemplu pentru agenti, insa este perfect valabil si in cazul ofiterilor. 

Link to comment

Ar trebui sa existe doua funcții pentru agenții de politie din operativ în Politia Romana, cea de agent debutant și cea de agent principal. Asa stimulezi omul sa muncească. După care se adaugă diferitele sporuri, in funcție de vechimea în sistem.

P.S. La pașapoarte și la inmatriculari exista doar funcții de agent 1 și agent principal.

Link to comment

Andrei daca se intampla la posturile de politie , nu este ilegal ca sunt incadrati pe casute de agent principal. Domnii din minister spun ca este corect , pe functiile alea dau concurs. Ilegal este daca sunt incadrati pe functii de agent principal. Acolo este o problema.

Daca se intampla in Bucuresti la o sectie de politie si la concurs pentru sursa externa este scoasa o casuta de agent principal exista doua posibilitati, ori seful ala de sectie este praf si pulbere ori este cointeresat ! Normal este pe functiile mai mari sa fie promovati agentii cu experienta si care muncesc in sectia respectiva si la concurs sa fie scoase functiile de agenr IV.

 • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.