Jump to content
POLITISTI.ro

Programul "Şcoala Altfel"


NewsBot

Recommended Posts

Programul „Şcoala Altfel”:Sute de elevi au vizitat structurile Poliţiei de Frontieră

În cursul acestei săptămâni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontiera Române şi structurile teritoriale s-au alăturat programului educativ, extracuricular şi extraşcolar „Şcoala Altfel”, iniţiat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, la nivelul tuturor şcolilor din România.

Astfel, in perioada 02-06.04.2012, structurile teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Romane au fost vizitate de sute de elevi din cadrul mai multor şcoli din ţară şi din Bucureşti, ocazie cu care au fost informaţi cu privire la ceea ce înseamnă profesia de poliţist de frontieră şi care sunt atribuţiile şi rolul acestei instituţii în supravegherea şi controlul frontierei de stat.

În perioada 5-6 aprilie 2012, un număr de 80 de elevi de clasa a II.a, din cadrul Liceului Marin Preda din Bucureşti, respectiv clasele a VI-a şi a VIII-a, din cadrul Şcolii Nr. 64 din Bucureşti au vizitat Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Punctul de Trecere a Frontierei Giurgiu Rutier.

În cadrul acestor vizite, elevilor li s-au prezentat: istoria acestei structuri, activităţile specifice ce se desfăşoară într-un punct de trecere a frontierei, principalele atribuţii ale poliţiştilor de frontieră, tehnica din dotare, cu precădere mijloacele de transport, o autospecială care funcţionează pe principiul termoviziunii, precum şi un exerciţiu demonstrativ cu un câine de serviciu.

Totodată, elevilor li s-a prezentat, practic, modul de efectuare a controlului de frontiera, ocazie cu care au traversat „Podul Prieteniei” dintre România şi Bulgaria.

De asemenea, I.T.P.F. Sighetu Marmaţiei şi sectoarele subordonate - SPF Poienile de Sub Munte, SPF Valea Vişeului şi SPF Vişeu de Sus, au fost gazda a peste 600 de elevi din cadrul mai multor şcoli de pe raza judeţului Maramureş.

Vizitarea acestor structuri, la care s-a adăugat vizionarea unui film de scurt metraj despre desfăşurarea unei acţiuni pentru destructurarea unei grupări infracţionale şi prezentarea materialelor din dotare, au constituit momente interesante pentru elevi.

Actiuni similare s-au derulat si in zona de competenta a I.T.P.F. Iasi, unde 250 de elevi din cadrul mai multor şcoli de pe raza judeţelor Galaţi, Vaslui, Iaşi si Botoşani au vizitat Sectorul PF Oancea, Sectorul PF Berzeni, P.T.F. Albiţa, Sectorul P.F. Răducăneni, P.T.F. Sculeni şi Sectorul PF Stînca.

j58mky.jpg1353m.jpg1356m.jpg

Link to comment
  • Member

Unii cetăţeni îi percep pe luptătorii din S.I.R ca pe nişte oameni fară suflet sau ca pe nişte maşini de război (cunosc cazuri), dar iată contrariul:

1901699.jpg1901708.jpg

Şcoala altfel la IPJ Bihor:

1901729.jpg1901759.jpg

Edited by BGeorge
  • Upvote 3
Link to comment
  • 11 months later...

Poliţiştii alături de elevi, în săptămâna "Școala altfel"

Elevii Şcolii Nr. 5 au primit sfaturi de la poliţiştii din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi au făcut cunoştinţă cu laboratorul criminalistic al Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R..

Astăzi, 2 aprilie, poliţiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi ai Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul I.G.P.R. au fost alături de elevii claselor V-VIII din cadrul Şcolii Nr. 5 „Corneliu M. Popescu” din Bucureşti.

În această săptămână, sub egida Şcoala Altfel - Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, poliţişti din cadrul mai multor structuri din cadrul I.G.P.R. desfăşoară, în şcolile şi liceele din Capitală, o serie de activităţi informativ-preventive dedicate elevilor.

Specialişti din cadrul Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Institutului Naţional de Criminalistică, au onorat invitaţia lansată de Şcoala nr. 5 din Capitală.

Copiii au beneficiat, fiecare în parte, de atenţia poliţiştilor criminalişti, care au organizat, în curtea şcolii „un loc al cercetării la faţa locului”.

De asemenea, elevilor le-au fost prezentate echipamentele din trusele criminalistice aflate în dotarea autolaboratorului criminalistic, aceştia experimentând relevarea şi prelevarea de urme papilare şi ADN. Entuziasmaţi, copiii au îmbrăcat echipamente de protecţie utilizate de poliţiştii criminalişti la locul faptei, au avut posibilitate de a-şi ridica propriile amprente, cu ajutorul pulberilor fluorescente şi foliilor adezive.

Poliţiştii de prevenire au purtat discuţii interactive cu elevii şi profesorii acestora, referitoarea la prevenirea furturilor, a faptelor antisociale şi violenţei în şcoli.

Poliţiştii s-au bucurat din plin de interesul şi atenţia elevilor, împărtăşindu-le acestora din tainele unei meserii interesante.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Poliţia Română, în parteneriat cu şcolile, în săptămâna „Şcoala altfel”

Săptămâna cunoscută ca „ŞCOALA ALTFEL - SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN!” le-a oferit preşcolarilor şi elevilor din toată ţara, ocazia de a afla din secretele muncii de zi cu zi a poliţiştilor.

Inspectoratul General al Poliţiei Române a prezentat tinerilor atât recomandări de prevenire a criminalităţii teme, cât şi demonstraţii privind cercetarea la faţa locului, amprentare sau exerciţii cu câini poliţişti

Poliţiştii din toată ţară au organizat, în săptămâna 1-5 aprilie a.c., întâlniri, acţiuni şi concursuri în unităţile de învăţământ, cu o tematică diversificată, începând de la prevenirea absenteismului şi abandonului şcolar, continuând cu creşterea gradului de siguranţă al elevilor prin prevenirea faptelor cu violenţă, dar şi a consumului de etnobotanice, finalizând cu principalele reguli de circulaţie ce trebuie respectate pe drumurile publice.

Această serie de acţiuni se înscrie în demersul organizat la nivel naţional de Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.

LA NIVEL CENTRAL:

Sub egida campaniei ,,Şcoala Altfel, - Să ştii mai multe, Să fii mai bun!” poliţiştii Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, Institutului Naţional de Criminalistică şi Serviciului Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R. s-au întâlnit cu sute de copii din grădiniţe şi şcoli din Capitală şi din împrejurimi. Săptămâna ŞCOALA ALTFEL a avut în program concursuri, dezbateri, filme educative, spectacole şi diverse activităţi de educaţie anti-infracţională şi antivictimală.

Copiii s-au bucurat de atenţie din partea poliţiştilor de la S.I.A.S. – I.G.P.R., care le-au prezentat informaţii despre această profesie şi despre curajul luptătorilor.

La data de 1 aprilie, a avut loc, la una dintre şcolile din Bucureşti, un spectacol interactiv, având ca temă prevenirea criminalităţii.

Pe parcursul următoarelor trei zile, poliţiştii de la I.C.P.C. – I.G.P.R. au prezentat elevilor din cinci şcoli, filmul educativ “Cheia e la tine!”, care prezintă cazuri concrete ale unor deţinuţi aflaţi în Penitenciarul pentru minori din Craiova şi în cel pentru femei de la Târgşor, dar şi modele pozitive, ca Lucian Bute sau Andreea Răducanu, protagonişti în acest film. „Actorii” filmului îi îndeamnă pe tineri să-şi urmeze visele prin muncă şi perseverenţă. Acest documentar a constituit baza unor dezbateri purtate cu poliţiştii, privind consecinţele unor fapte de furt sau loviri, consum şi trafic de etnobotanice, de droguri, tâlhării, pentru ca tinerii să nu ajungă autori sau victime ale unor astfel de fapte.

La data de 4 aprilie, la una dintre şcoli, s-a desfăşurat un curs de autoapărare cu un sensei. De asemenea, pe parcursul săptămânii, cei mici au avut şansa să cunoască din tainele laboratorului criminalistic, au admirat demonstraţii cu câini poliţişti şi au aflat despre Cybercrime.

LA NIVELUL STRUCTURILOR TERITORIALE:

Poliţiştii din toată ţara au participat, în această săptămâna, la sute de activităţi, concursuri, marşuri antidrog, întâlniri cu elevii şi preşcolarii, cărora le-au prezentat aspecte ce ţin de percepţia riscului violenţelor în mediul şcolar, factorii care generează sau întreţin comportamentele violente, atitudinea cadrelor didactice faţă de manifestările violente şi, nu în ultimul rând, implicarea poliţiei în prevenirea şi combaterea violenţei în şcoli. Poliţiştii au discutat cu elevii problemele găştilor de cartier, a violenţei domestice, tipologia victimei şi a infractorului, precum şi sancţiunile prevăzute de lege pentru diferite infracţiuni.

Alba

Poliţiştii Serviciului Rutier, împreună şi Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, au ţinut lecţii de educaţie rutieră pentru 250 de elevi şi preşcolari din unităţi de învăţământ din Alba Iulia, Sebeş şi din comuna Unirea.

Poliţia Municipiului Alba Iulia a avut ca oaspeţi, elevi ai claselor I şi a II-a, care au aflat despre munca de poliţie şi aparatura pe care o folosesc poliţiştii în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Elevii au avut prilejul să afle cum se realizează o amprentare, cum se face un portret robot, cum se preiau apelurile de urgenţă şi cum se intervine în urma unui astfel de apel.

Bihor

Peste 1.500 de preşcolari, elevi din clasele primare, gimnaziale, liceale şi profesori din şcolile bihorene au vizitat sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, fiind implicaţi în activităţi cu teme de prevenire a delincvenţei juvenile, întocmirii portretului robot, siguranţă rutieră, prevenirea consumului de droguri sau siguranţa pe internet. În cadrul acţiunilor preventive desfăşurate la sediul Poliţiei Bihorene, au fost proiectate filme educative şi distribuite pliante, broşuri şi fluturaşi cu recomandări preventive. Totodată, au fost organizate trei concursuri adresate copiilor din clasele I – IV.

Brăila

Activităţile din cadrul Programului naţional „Să ştii mai multe, să fii mai bun!” au continuat în judeţul Brăila, în incinta unui complex comercial, unde au fost amenajate simbolic o intersecţie cu semafor, o trecere de pietoni, un sens giratoriu şi chiar o staţie de tramvai. Poliţiştii rutieri le-au explicat elevilor cum trebuie să traverseze corect strada, cum să se asigure şi ce semnificaţie au indicatoarele.

Nici vizitele şcolarilor la sediul inspectoratului de poliţie nu au lipsit. De asemenea, în cadrul programului „Proiectul Internaţional Job Shadow Day”, elevii au participat în teren cu poliţiştii şi au observat modul lor de acţiune şi de întrebuinţare a echipamentelor utilizate de poliţia rutieră (aparatele alcooltest sau aparatura de supraveghere video a traficului rutier şi de măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor).

Elevii au primit flyere de promovare a numărului de telefon 116.000, la care pot suna dacă s-au rătăcit şi la care se pot sesiza dispariţiile de copii.

Buzău

Peste 1.300 de preşcolari şi elevi de la cămine, grădiniţe, şcoli gimnaziale şi licee din municipiul Buzău, însoţiţi de cadre didactice, au vizitat atelierele amenajate în curtea I.P.J. Buzău, unde au putut observa o parte din tehnica folosită de poliţişti, în activitatea de prevenire şi combatere a infracţionalităţii. De asemenea, în sala mare a inspectoratului, preşcolarii şi elevii, grupaţi pe categorii de vârstă, au vizionat filme tematice şi spoturi cu caracter preventiv – educativ.

Totodată, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău s-a desfăşurat o activitate de promovare a profesiei de poliţist, în cadrul proiectului internaţional „Job Shadow Day”. Acţiunea a avut drept scop familiarizarea tinerei generaţii cu piaţa forţei de muncă, ajutându-i pe elevi să-şi identifice interesele şi aptitudinile, precum şi modul în care pot să şi le valorifice, inclusiv în cadrul profesiei de poliţist.

Poliţiştii buzoieni au fost în mijlocul elevilor şi la concursul „Micul pieton”, unde, micii concurenţi au trebuit să demonstreze cât de bine cunosc regulile de circulaţie.

În şcolile din judeţul Buzău, poliţiştii au mai organizat concursuri precum „Cine ştie circulaţie, câştigă!” sau „Automobilismul în lumea copiilor”, unde concurenţii şi-au demonstrat îndemânarea în mânuirea unor autoturisme de jucărie cu telecomandă.

Poliţiştii rutieri s-au deplasat cu preşcolari la o trecere de pietoni şi au discutat cu ei, pentru a vedea cât de bine cunosc regulile de circulaţie. Poliţiştii buzoieni au fost oaspeţii în uniformă la 10 unităţi de învăţământ din judeţ, explicând copiilor cum trebuie să procedeze pentru a nu fi implicaţi în incidente violente sau pentru a nu deveni victime ale persoanelor certate cu legea.

La Centrul de Prevenire a Criminalităţii a fost organizată o nouă întâlnire între poliţişti, elevi şi cadre didactice. Discuţiile purtate sub genericul „Trăieşte-ţi adolescenţa fără incidente” au avut drept scop reducerea riscului infracţional şi prevenirea victimizării adolescenţilor.

Sub sloganul „Sunt puternic, inteligent şi ştiu să fiu în siguranţă”, organizatorii poliţişti au încercat să le dezvolte preşcolarilor deprinderi pentru acordarea primului ajutor şi comportamente care să îi ferească de implicarea în accidente de circulaţie.

Caraş-Severin

„Delincvenţa juvenilă – o problemă a societăţii contemporane” a fost una dintre temele abordate de poliţişti, la un colegiu din judeţ. Elevilor le-au fost expuse aspecte referitoare la consecinţele juridice, sociale şi personale ale săvârşirii unor infracţiuni, fiindu-le prezentat filmul „Cheia e la tine!”.

Ofiţerii din cadrul I.P.J. Caraş-Severin au participat la un eveniment organizat sub genericul „Mesajul meu antidrog”, unde au expus copiilor problematica delincvenţei juvenile, corelată cu riscul consumului de substanţe psihoactive.

Activităţile au continuat cu vizita unor şcolari la sediul I.P.J. Caraş-Severin, iar alte două licee din judeţ au fost gazda poliţiştilor. Liceeni de clasa a XI-a au fost „Poliţişti pentru o zi”. Tinerii au mers în trafic, unde poliţiştii rutieri le-au explicat în ce constă un control şi ce documente trebuie să verifice. Poliţiştii de proximitate le-au arătat cum se legitimează o persoană. Grupele de copii din cadrul unei grădiniţe au fost vizitate de o tânără poliţistă, care le-a explicat celor mici regulile de circulaţie. Cei mici au fost foarte încântaţi şi au făcut şi desene sugestive, pe care le-au dăruit poliţistei. Săptămâna a continuat cu „Caravana Prevenirii” şi cu orele de criminalistică şi rutieră, în cadrul vizitelor poliţiştilor la unităţi de învăţământ.

Călăraşi

Poliţiştii rutieri au luat parte la întâlniri cu elevii mai multor şcoli din municipiul Călăraşi. O altă acţiune s-a organizat la un liceu, având ca temă „Traficul de persoane - Mirajul Occidentului”. Şi preşcolarii din cadrul a două grădiniţe s-au bucurat de prezenţa poliţiştilor rutieri şi ai luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

Dâmboviţa

“Şcoala Altfel”, cu Săgeata Albastră! - Poliţiştii din cadrul Secţiei de Transporturi Feroviare au găzduit copii din cadrul unei grădiniţe, transformându-i în pasagerii trenului Săgeata albastră. Poliţiştii le-au prezentat sediul Poliţiei Transporturi şi i-au însoţit pe copii într-o scurtă plimbare cu trenul.

Poliţiştii dâmboviţeni au organizat întâlniri cu elevii, în scopul promovării instituţiilor de învăţământ din Ministerul Afacerilor Interne şi au împărtăşit din experienţa lor. Entuziasmaţi, tinerii au îmbrăcat echipamente fluorescent-reflectorizante, utilizate de poliţiştii rutieri, având posibilitatea de a fi poliţişti pentru o zi.

De asemenea, poliţiştii au testat cunoştinţele de educaţie rutiera ale copiilor, în două grădiniţe din municipiu, prin concursul „Cum să circulăm corect?”.

Poliţiştii le-au prezentat şi la sediul poliţiei, modul de funcţionare a staţiilor emisie-recepţie şi autospecialele din dotare. Totodată, luptătorii Serviciului de Acţiuni Speciale au descris copiilor echipamentele utilizate în acţiuni şi le-au permis accesul în interiorul autospecialei.

Galaţi

Şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi a primit cu deschidere iniţiativa de derulare a unor activităţi extraşcolare în Programul „Şcoala altfel”. Un impact deosebit l-au avut activităţile adresate preşcolarilor, organizate la grădiniţe din judeţ. Poliţiştii au oferit micuţilor recomandări şi materiale cu caracter preventiv. Pentru a sublinia importanţa fiecărui individ la nivel social, poliţiştii au oferit oaspeţilor un afiş intitulat „Viitorul stă în mâinile tale!”, care să le amintească de acest moment.

Micii oaspeţi veniţi la sediul I.P.J. Galaţi au fost antrenaţi în activităţi creative şi au putut vedea o parte din tehnica folosită de poliţişti în descoperirea şi instrumentarea infracţiunilor. „Vedeta” zilei a fost câinele de urmă Rombi, care a executat în faţa copiilor o demonstraţie de dresaj.

Giugiu

La sediul inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu, a fost organizate o serie de activităţi dedicată elevilor. Vizitatorii s-au informat cu privire la meseria de poliţist, au urmărit demonstraţii practice de autoapărare, atracţia evenimentului constituind-o exerciţiile la care a participat câinele de serviciu.

În faţa inspectoratului a fost organizat un atelier de prezentare a armamentului din dotare şi au fost expuse autospeciale ale Serviciului Acţiuni Speciale, Serviciului Rutier, Serviciului Ordine Publică şi un laborator criminalistic mobil. Poliţiştii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au prezentat, în incinta inspectoratului, uniformele de reprezentare şi de serviciu.

Hunedoara

În cadrul unei activităţi de prezentare a legislaţiei rutiere, micilor pietoni le-au fost prezentate, prin video-proiector, tema ,,Indicatoarele rutiere, prietenele celor care le respectă”.

Ialomiţa

Poliţia Municipiului Slobozia a organizat o întâlnire cu părinţii elevilor de la un liceu ialomiţean, fiind prezentate speţe pe linia faptelor comise cu violenţă.

Pe parcursul vizitelor la mai multe unităţi de învăţământ, poliţiştii Centrului Operaţional de primire a apelurilor de urgenţă 112 au explicat copiilor faptul că Apelul Unic de Urgenţă 112 se foloseşte doar în cazuri de urgenţă.

Mureş

În cadrul dezbaterii „Adolescenţa în centrul atenţiei!”, poliţiştii au supus atenţiei relaţiile adolescenţilor cu cei de vârsta lor, dar şi cu adulţii, relaţiile dintre fete şi băieţi, cu toate riscurile ce pot apărea atunci când lucrurile sunt greşit înţelese. Harta gândurilor realizată de participanţi, având în centru ADOLESCENŢA, a stat la baza discuţiei despre dificultăţile, căutările şi problemele vârstei, riscurile şi pericolele ce pot apărea, mai ales în legătură cu anturajul. Poliţiştii au vorbit despre dispariţii, siguranţa pe internet, siguranţa rutieră şi delincvenţa juvenilă. Săptămâna a continuat cu concursul Micii biciclişti!

Olt

Poliţia municipiului Caracal a primit vizita unui grup de liceeni, interesaţi să urmeze o carieră în M.A.I.. Elevilor li s-a prezentat oferta educaţională, structura şi competenţele poliţiei. A urmat simpozionul cu tema „Educaţie pentru viaţă”, organizat în Sala Polivalentă a unui colegiu din Caracal, unde elevii participanţi au primit cu interes mesajul transmis de poliţişti, acela de adoptare a unei conduite morale şi civice.

Sibiu

Întâlniri cu preşcolari şi elevi, un marş antidrog şi „Ziua Porţilor Deschise” au făcut parte din programul „Săptămâna Altfel”, în judeţul Sibiu.

Suceava

La Suceava au fost organizate activităţi de informare a tinerilor atât în mediul rural, cât şi în cel urban. Poliţiştii de prevenire au mers în localitatea Ciocăneşti, unde au organizat jocuri de rol cu elevii, pe tema prevenirii violenţei în mediul şcolar.

La sediul I.P.J. Suceava s-a desfăşurat Ziua Porţilor Deschise, elevii mai multor şcoli fiind oaspeţii poliţiştilor. Câinii de urmă le-au ţinut isonul celor mici şi şi-au demonstrat abilităţile. Vehiculele din dotarea poliţiştilor i-au găzduit pe cei mici.

Timiş

În cadrul vizitelor poliţiştilor la mai multe şcoli din judeţ, s-a desfăşurat concursul Eseul meu antiviolenţă. De asemenea, pentru că elevii veniţi în vizită la sediul I.P.J. Timiş au dorit să fie iniţiaţi în tainele criminalisticii, le-au fost prezentate laboratoarele Serviciului Criminalistic. Tot aici, a fost susţinut şi programul JOB SHADOW DAY, în care elevii au petrecut câteva ore în umbra poliţiştilor.

Tulcea

La sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea, poliţiştii au demonstrat că pot fi “altfel”, prin comunicarea cu cei mici şi sublinierea rolului pozitiv al poliţistului în societate. Elevii au privit demonstraţii de procedee de atac/apărare ale poliţiştilor de la Serviciul de Operaţiuni Speciale, au cunoscut dotările şi modalităţile de folosire a trusei criminalistice.

La final, copiii au participat la o patrulare împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului Rutier. Elevii invitaţi la eveniment au oferit poliţiştilor o machetă a Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Tulcea, în semn de mulţumire pentru iniţiativă.

În Piaţa Civică din municipiul Tulcea, în prezenţa a aproximativ 500 de persoane, poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale au impresionat printr-o demonstraţie de arte marţiale, iar cei din cadrul Biroului de Ordine Publică au prezentat o demonstraţie cu câinii de serviciu, moment foarte gustat de copiii din public. Criminaliştii au prezentat modul de desfăşurare a unei cercetări în cazul unui accident rutier cu victimă.

Vâlcea

Pe parcursul activităţilor organizate de poliţişti în cadrul mai multor unităţi de învăţământ preşcolar şi şcolar, cât şi în cadrul Bibliotecii Judeţene Vâlcea, tinerii s-au familiarizat cu regulile de circulaţie, atât în calitate de pieton, cât şi atunci când utilizează bicicleta sau mijloacele de transport în comun. Au fost purtate discuţii interactive, fiindu-le prezentate filmuleţe educative.

Vrancea

La Vrancea, a fost organizat marşul antiviolenţă, la care au participat 500 de elevi. De asemenea, în carul programului „Job Shadow Day”, elevii unui liceul au asistat la activităţile desfăşurate de poliţişti în timpul programului de lucru.

Poliţiştii au mers la mai multe şcoli şi grădiniţe, unde preşcolarii au prezentat programe artistice pentru poliţişti.

Sursa: IGPR

Link to comment
  • 1 month later...

“Amenda morală”, un nou proiect de educaţie rutieră iniţiat de poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău iniţiază, prin Serviciul Rutier, un nou proiect ce are drept scop creşterea gradului de informare în domeniul siguranţei în rândul pietonilor şi, implicit, reducerea numărului de accidente de circulaţie cu victime din rândul acestei categorii de participanţi la trafic. Intitulat „AMENDA MORALĂ”, proiectul este derulat de IPJ Buzău în parteneriat cu Asociaţia de Întrajutorare „Ionaşcu Filofteia Dănuţa” şi Şcoala Auto Brătilă. Proiectul se adresează elevilor, care vor participa, într-o primă etapă, la lecţii de educaţie rutieră predate în şcoală de către poliţiştii Serviciului Rutier, după care vor ieşi pe stradă, unde vor avea sarcina de a „amenda moral”, împreună cu poliţiştii rutieri, pietonii care traversează neregulamentar, dar şi conducătorii auto care opresc în locuri în care este interzis acest lucru. După acţiunea din traseu, elevii se vor reîntoarce în clasă şi vor discuta despre experienţa trăită alături de poliţiştii rutieri. La încheierea proiectului, elevilor le vor fi înmânate legitimaţii de „Poliţist pentru o zi”. Proiectul educaţional „AMENDA MORALĂ” va debuta în ziua de 15 mai a.c., ora 11.00, când 10 elevi vor pleca de la sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău însoţiţi de poliţişti din cadrul Serviciului Rutier şi de reprezentanţi ai Asociaţiei de Întrajutorare „Ionaşcu Filofteia Dănuţa”, „înarmaţi” cu „chitanţiere de amenzi morale”. Activitatea se înscrie în campania naţională „ALEGE VIAŢA”, iniţiată de Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Link to comment
  • 9 months later...

Poliţiştii, alături de profesori şi elevi, în cadrul programului „Prevenirea violenţei în şcoli”

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş implementează programul de interes public judeţean „Prevenirea violenţei în şcoli”, având ca scop diminuarea violenţei din unităţile de învăţământ, de pe stradă şi din societate.

În cursul lunii februarie 2014, poliţiştii din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş, împreună cu profesori ai Liceului Tehnologic Luduş, au desfăşurat, împreună cu elevii, un training pe tema prevenirii violenţei şi criminalităţii şcolare şi stradale.

Poliţiştii de proximitate din cadrul Poliţiei Oraşului Luduş şi cadrele didactice au încercat prin joc, să abordeze subiecte legate de importanţa lucrului în echipă, implicarea civică şi încrederea în colegi.

Acest demers a vizat formarea de formatori din rândul cadrelor didactice, psihologilor, pedagogilor şi poliţiştilor din judeţul Mureş, în scopul multiplicării, transmiterii informaţiilor dobândite către tineri.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 1 month later...

Poliţiştii de investigaţii criminale organizează vizite la şcoli şi muzee, în cadrul săptâmânii Școala Altfel

 

Săptămâna cunoscută ca ŞCOALA ALTFEL - SĂ ŞTII MAI MULTE, SĂ FII MAI BUN! le oferă elevilor din 30 de şcoli ocazia de a afla, de la poliţiştii de investigaţii criminale, despre importanţa patrimoniului cultural naţional.

În perioada 7 – 11 aprilie a.c., Direcţia de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI din Bucureşti, va desfăşura o serie de activităţi, ce fac din calendarul Şcoala Altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!

Elevii claselor VII-VIII din cadrul a şase şcoli din Bucureşti, precum şi din 24 de unităţi de învăţământ din municipiile Cluj Napoca, Constanţa, Craiova, Deva, Iaşi, Piatra Neamţ şi Sibiu vor primi vizita poliţiştilor, pe parcursul celor 5 zile.

În cadrul întâlnirilor, tinerii vor vizualiza materiale educative şi vor afla despre importanţa patrimoniului cultural naţional, precum şi drepturile şi obligaţiile ce le revin cetăţenilor pentru protejarea acestuia.

De asemenea, cei mici vor face vizite, însoţiţi de poliţiştii de investigaţii criminale, la muzee care adăpostesc bunuri cultural mobile recuperate de Poliţia Română.

Acţiunile au fost organizate de poliţişti, în colaborarea cu Fundaţia Collegium XXI din Bucureşti, în baza Protocolului de colaborare în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional mobil.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Poliţia Română, alături de copii şi tineri, în săptămâna Școala Altfel

 

Calendarul de activităţi desfăşurate de poliţiştii cadrul I.G.P.R.

Sub egida campaniei ,,Şcoala Altfel, - Să ştii mai multe, Să fii mai bun!” poliţiştii din întreaga ţară se vor întâlni, în perioada 7-11 aprilie a.c., cu mii de tineri din grădiniţe, şcoli şi licee.

Săptămâna ŞCOALA ALTFEL are în program, pentru tineri, concursuri, dezbateri, filme educative şi diverse activităţi de educaţie anti-infracţională şi anti - victimală.

Pe parcursul a 5 zile, poliţiştii de structurilor prevenire, de la rutieră, criminalişti, de investigaţii criminale şi luptătorii de intervenţie şi acţiuni speciale vor desfăşura în unităţi de învăţământ, acţiuni pe diverse domenii de prevenire, precum: protejarea patrimoniului, educaţia şi siguranţa rutieră, violenţa şcolară, absenteism, abandon şcolar, victimizarea sexuală şi violenţa domestică, siguranţa pe internet, efectele consumului de droguri, dispariţiile de minori, traficul de persoane, răspunderea penală la minori, cariera de poliţist şi voluntari pentru un viitor mai sigur.

Temele de prevenire şi informare sunt adaptate celor patru cicluri de învăţământ, respectiv preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

Poliţişti din cadrul IGPR se vor întâlni cu copii din grădiniţe, şcoli şi licee din capitală şi din împrejurimi conform următorului program:


Calendarul activităţilor derulate de poliţiştii din cadrul I.G.P.R.

Luni

Poliţiştii din cadrul Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității vor fi alături de 190 de elevi din cadrul a 3 licee şi ai unei şcoli generale, cărora le vor vorbi despre siguranţă pe internet, prevenirea delincvenţei juvenile şi le vor da sfaturi preventive.

Poliţiştii Direcţiei Rutiere vor desfăşura o aplicaţie practică în faţa a 40 de elevi de la o şcoală generală.

29 de elevi de la o şcoală generală din Bucureşti vor primi vizita poliţiştilor de la Direcţia de Investigaţii Criminale, de la care vor afla despre importanţa patrimoniului cultural naţional, precum şi drepturile şi obligaţiile ce le revin cetăţenilor pentru protejarea acestuia.

Marţi

100 de copii, împreună cu profesorii lor, din cadrul unei şcoli generale şi ai unui liceu vor vizita, însoţiţi de poliţiştii Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Muzeul Satului. De asemenea, la sediul unităţii şcolare, vor discuta, în cadrul întâlnirilor, despre prevenirea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor.

Poliţiştii rutieri vor continua aplicaţiile practice la un alt liceu din Capitală, în prezenţa a 40 de elevi.

1.040 de tineri de la un liceu, o şcoală generală şi un club sportiv se vor bucura de atenţie din partea poliţiştilor de la Serviciul Independent pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale – I.G.P.R.. Astfel, elevilor le vor fi prezentate informaţii despre această profesie şi despre curajul luptătorilor S.I.A.S..

Poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale vor continua întâlnirile cu alţi 76 de elevi din cadrul a 3 şcoli generale. Va fi organizată o vizită la Muzeul Naţional al Ţăranului Român.

Poliţiştii Institutului Naţional de Criminalistică vor primi vizita a 29 de elevi de la un liceu, cărora le vor vorbi despre criminalistica între ficţiune şi realitate.

Miercuri

130 de elevi de la 3 şcoli generale vor prima vizita poliţiştilor de prevenire, împreună cu care vor avea ocazia să discute despre siguranţă pe internet, prevenirea victimizării minorilor şi cum să se ferească de un comportament antisocial.

Vizita organizată de Direcţia de Investigaţii Criminale la Muzeul Naţional al Ţăranului Român va continua şi miercuri. 73 de elevi, de la 3 şcoli generale, se vor întâlni cu poliţiştii judiciarişti şi vor afla despre bunurile cultural mobile recuperate de Poliţia Română.

Criminaliştii vor invita, la sediul Institutului Naţional de Criminalistică, alţi 25 de elevi, cărora le vor vorbi despre criminalistica între ficțiune și realitate.

Joi

Activităţile vor continua şi joi, când poliţiştii de prevenire vor merge la sediul a două şcoli generale, unde, în prezenţa a 180 de copii, vor dezbate teme privind prevenirea delincvenţei juvenile.

30 de copii de la o grădiniţă vor asculta sfaturile de circulaţie venite din partea poliţiştilor rutieri.

Luptătorii de intervenţii şi acţiuni speciale vor desfăşura aplicaţii practice, în prezenţa a 40 de elevi de la un liceu, la sediul S.I.A.S..

Poliţiştii de investigaţii criminale vor conduce alţi elevi la Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi vor organiza întâlniri cu 72 de tineri de la 3 şcoli generale. Cei mici vor vizualiza materiale educative şi vor afla despre importanţa patrimoniului cultural naţional.

Criminaliştii continuă şi joi vizitele la sediul lor, unde vor primi 15 elevi de liceu.
Vineri

Alţi 60 de elevi de la două şcoli din Bucureşti se vor bucura de vizita poliţiştilor de la Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității.

De asemenea, şi poliţiştii rutieri vot continua educaţia rutieră, în cadrul unei întâlniri cu 30 de elevi, la o altă şcoală generală.

Seria vizitelor poliţiştilor investigaţii criminale, cu abordarea temelor privind protejarea patrimoniului naţional cultural, se încheie vineri, la două şcoli generale, în prezenţa a 40 de elevi. Tinerii vor vizita, însoţiţi de poliţişti, Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi în ultima zi a săptămânii.

Tema „criminalistica între ficţiune şi realitate” va fi dezbătută în faţa altor 32 de elevi ai unui liceu, de către specialiştii criminalişti.

Această serie de acţiuni se înscrie în demersul organizat la nivel naţional de Ministerul Afacerilor Interne şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Ministerul Educaţiei Naţionale.

I.G.P.R. - Centrul de Informare și Relații Publice

Link to comment

Poliţia Capitalei, aproape de elevii bucureşteni

Odată cu activităţile prilejuite cu ocazia programului „Şcoala altfel, să ştii mai multe, să fii mai bun”, poliţiştii Capitalei au ţinut să fie aproape de elevii bucureşteni şi cadrele didactice, reluând activităţile preventive pentru creşterea gradului de siguranţă în mediul şcolar.

Astfel, în cursul săptămânii trecute, poliţiştii Capitalei au prezentat elevilor bucureşteni, rolul poliţiei în comunitate, fiind realizate discuţii interactive cu poliţiştii de proximitate şi cu cei de siguranţă publică, fiind totodată prezentată tehnica şi dotarea criminalistică a Poliţiei Capitalei.

Discuţiile purtate cu elevii bucureşteni au fost axate pe prevenirea faptelor antisociale, a modului de colaborare dintre poliţie şi cetăţeni şi au vizat gradul de implicare în diminuarea infracţionalităţii şi asigurarea unui climat de siguranţă civică în Capitală.

Poliţiştii bucureşteni din cadrul Serviciului Canin au prezentat elevilor un exerciţiu demonstrativ privind dresajul câinilor de poliţie.

Totodată, poliţiştii bucureşteni au promovat în rândul elevilor, profesia de poliţist prin intermediul materialului – Şcoala europeană de poliţie „Septimiu Mureşan – Cluj-Napoca, pus la dispoziţie de către Centrul Multimedia al M.A.I.

Cu ocazia acestor activităţi demarate de Poliţia Capitalei, au fost punctate şi abordate mai multe teme de interes precum:

- Legislaţia specifică pe linia ocrotirii minorilor;

- Cauzele care conduc la implicarea minorilor în comiterea de fapte antisociale;

- Sfaturi de pregătire antiinfracţională şi antivictimală a elevilor, pentru a nu deveni victime ale infracţiunilor;

- Modul de comportare al elevilor în şcoală, societate şi familie;

- Necesitatea respectării Regulamentului de ordine interioară al unităţii de învăţământ;

- Au fost prelucrate prevederile Codului Penal privind răspunderea minorilor, precum şi alte acte normative de interes;

- Au fost prezentate materiale video educative „Unde-i lege nu-i tocmeală” şi „Poveşti educative”;

- S-a realizat prezentarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, cum, când şi de ce apelăm acest număr de telefon.

La finalizarea activităţilor demarate de Poliţia Capitalei, elevilor bucureşteni li s-au acordat diplome personalizate şi au fost puse la dispoziţia acestora mai multe materiale informativ educative.

D.G.P.M.B. - Serviciul Informare și Relații Publice

Link to comment
  • 11 months later...

POLIŢIA ROMÂNĂ, ALĂTURI DE COPII ŞI TINERI, ÎN SĂPTĂMÂNA "ŞCOALA ALTFEL"

 

Sub egida campaniei "Şcoala Altfel - Să ştii mai multe, Să fii mai bun!” poliţiştii din întreaga ţară s–au întâlnit, în perioada 6 - 10 aprilie a.c., cu mii de copii din grădiniţe, şcoli şi licee pentru a le arăta cum pot să prevină implicarea în evenimente nedorite.

 

A fi polițist presupune dăruire, respect faţă de lege şi comunitate şi, uneori, sacrificiu. Poliţistul este un partener al cetăţeanului, nu e doar cel care sancţionează, ci, în special, cel care vine în ajutor, care sprijină. La rândul nostru, facem parte din comunitate. În săptămâna Școala Altfel, copii și tinerii care au ales să ne fie alături au putut deprinde din tainele unei profesii nobile. Vă mulțumim pentru încrederea voastră, vom fi mereu la datorie!” șeful Poliției Române, chestor general de poliție Petre Tobă.      

 

Pe parcursul a 5 zile, poliţiştii din cadrul structurilor de prevenire, rutieră, criminalişti, investigaţii criminale şi luptătorii de intervenţie şi acţiuni speciale au desfăşura în unităţi de învăţământ, în parcuri sau la sediul unităților de poliție,  acţiuni pe diverse domenii de prevenire, precum: protejarea patrimoniului, educaţia şi siguranţa rutieră, violenţa şcolară, absenteism, abandon şcolar, violenţa domestică, siguranţa pe internet, efectele consumului de droguri, dispariţiile de minori, traficul de persoane, răspunderea penală la minori, cariera de poliţist şi voluntari pentru un viitor mai sigur.

 

Temele de prevenire şi informare au fost adaptate celor patru cicluri de învăţământ, respectiv preşcolar, primar, gimnazial şi liceal.

 

Pentru prima dată, Poliția Română a participat la Târgul Educației și Polifest, două evenimente organizate de Universitatea București, în cadrul cărora au avut loc o serie de dezbateri interactive la care au participat studenții Facultăților de  Drept, Filozofie, Istorie, Educație Fizică și Sport și Politehnică.

 

De asemenea, la nivelul municipiului Bucureşti, în fiecare zi, poliţiştii structurii de prevenire şi cercetare a criminalităţii au desfăşurat activităţi preventive în incinta unui  centru comercial.

 

În ultima zi a manifestărilor, un grup de copii ai Cercului de Informatică de la Palatul Copiilor au vizitat sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, unde s-au întâlnit cu specialiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Direcţiei Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, care le–au vorbit despre  Cybercrime.

 

Totodată, poliţiştii Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române au fost  vizitați de  elevi de la două şcoli generale şi două colegii naţionale din Bucureşti.

 

În timpul acestor vizite, elevii au putut afla “secretele” muncii de criminalist, totodată, prezentându-li-se şi aspecte de ordin ştiinţific, ce sunt folosite de specialiştii Poliției Române în activităţile zilnice.

 

Astfel de activități au avut loc și la nivel naţional, poliţiştii structurilor de analiză şi prevenire a criminalităţii, împreună cu structurile teritoriale amintite anterior organizând întâlniri la nivelul inspectoratelor judeţene de poliţie, precum şi în unităţile de învăţământ.

 

Toate aceste acţiuni au fost desfăşurate în spiritul apropierii copiilor şi tinerilor de Poliţia Română, pe care, cu acest prilej, îi încurajăm să nu ezite să se adreseze poliţiştilor, în orice situaţie, în care se simt a fi într-o stare de pericol sau în cazul în care au nevoie de îndrumare sau ajutor ori sprijin

Sursă: IGPR

Link to comment

CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!

 

Aproape 4.000 de elevi au fost informați de polițiștii cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, în cadrul proiectului CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!, derulat pe parcursul unei săptămâni împreună cu Fundaţia Collegium XXI.

 

În perioada 6 - 10 aprilie a.c., polițiștii Direcţiei de Investigaţii Criminale - Inspectoratul General al Poliţiei Române au derulat, în parteneriat cu Fundaţia Collegium XXI, Proiectul educaţional CUNOAŞTE ŞI PROTEJEAZĂ PATRIMONIUL CULTURAL NAŢIONAL!.

 

Activităţile s-au desfăşurat atât în unităţile şcolare, cât şi în muzeele care adăpostesc bunuri culturale mobile recuperate de Poliţia Română.

 

În prima parte a proiectului, reprezentanţii Poliţiei Române au susţinut interactiv câte o prezentare în fiecare unitate de învăţământ înscrisă în proiect și le-au înmânat elevilor participanți materialele promoţionale şi diplome de participare.

 

Astfel, polițiștii de investigaţii criminale cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural naţional şi poliţiştii cu atribuţii pe linia cercetării şi prevenirii criminalităţii au mers în 71 de unităţi de învăţământ din întreaga țară, în cadrul Programului "Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!"

 

3.842 de elevi, din clasa a întâia până într-a doisprezecea, au fost informați despre valorile ce fac parte din patrimoniul cultural naţional şi universal, tezaurul cultural naţional, precum și cu privire la drepturile şi obligaţiile care le revin în ceea ce priveşte protejarea acestuia.

 

Cea de-a doua parte a proiectului a constat în vizitarea de către elevi a unor muzee reprezentative care adăpostesc bunuri ce fac parte din tezaurul cultural naţional şi, după caz, recuperate de poliţişti de investigaţii criminale cu atribuţii pe linia protejării patrimoniului cultural naţional.

 

Proiectul s-a desfășurat în baza Protocolului de colaborare în domeniul protejării patrimoniului cultural naţional mobil încheiat în anul 2013 între Inspectoratul general al Poliției Române şi Fundaţia Collegium XXI în scopul informării cetățenilor despre importanța prevenirii şi combaterii faptelor care aduc atingere patrimoniului cultural naţional.

 

Sursă: IGPR

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.