Jump to content
POLITISTI.ro

Nedumerire privind modalitatea de obtinere a unui certificat medico-legal


Cerasela

Recommended Posts

E normal ca in urma unui accident care a avut loc in data de 25.02.2012, vatamatul sa aiba certificat medico-legal din data de 28.02.2012? Precizez ca la locul accidentului victima nu a avut nevoie de ingrijiri medicale asa cum a specificat si in declaratie.

Multumesc!

Link to comment

Da, se poate prezenta şi ulterior vătămării, la Serviciul de Medicină Legală. Termenul pentru depunerea plângerii este de 60 de zile şi curge de la data producerii evenimentului.

Edited by Dan
 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment
 • Moderator

Eu stiam ca termenul de 60 zile privind depunerea plangerii penale curge de la data la care victima cunoaste identitatea celui care l-a vatamat, dar intradevar, in cele mai multe cazuri aceasta data corespunde cu data producerii accidentului.

 • Upvote 1
Link to comment

Având în vedere speţa prezentată se presupune că se cunoaşte vinovatul. Este foarte corectă şi pertinentă şi părerea ta Marius.

Link to comment

ce contestatie a facut?

certificatul IML nu se poate contesta nicaieri, el se apreciaza de catre instanta si eventual se face o noua expertiza la Comisia Superioara din IML.

 • Upvote 1
Link to comment

Vinovatul a fost chemat la sectia de politie si a stat de vorba cu un domn comisar care ia spus ca victima are certificat medico-legal, iar persoana in cauza ia povestit comisarului ca sa inalnit pe strada cu victima a stat de vorba si ca nu ia spus nimic si ca mergea ca un om normal, la sfatul comisarului dupa cele relatate a facut contestatie din cate am inteles la IML.

 • Upvote 1
 • Downvote 1
Link to comment

controlul expertizelor se face exclusiv in urmatoarele moduri:

(a) din exteriorul reţelei de medicină legală (art. 115 CPP „completarea sau refacerea raportului de constatare medico-legală”; art. 124 CPP „supliment de expertiză”; art. 125 CPP „noua expertiză medico-legală”);

( b ) din interiorul reţelei de medicină legală (verificarea documentelor de către conducerea instituţiilor medico-legale; avizarea de către Comisiile de Control şi Avizare a actelor medico-legale şi Comisia Superioară Medico-Legală; existenţa metodologiei unice pe tot teritoriul ţării);

( c ) control combinat prin comisii mixte şi prin Consiliul de Analiză şi Evaluare.

Odată cu intrarea în vigoare a prevederilor privind înfiinţarea şi funcţionarea cabinetelor de consultanţă medico-legală (art. 34-39 Regulament de Aplicare), se conturează a patra, poate cea mai eficientă, modalitate de control a corectitudinii actelor medico-legale, experţii medico-legali angajaţi de părţi putând:

· să întocmească „note de expert”, care cuprind obiecţiuni ale actelor medicale şi/sau medico-legale prezentate de client;

· să propună obiective pentru efectuarea expertizelor oficiale prin intermediul organelor de justiţie;

· să recomande efectuarea unei noi examinări de specialitate şi/sau investigaţii necesare cazului în etapa premergătoare expertizei oficiale, pentru a putea fi efectuată pe baza unei documentaţii complete.

Edited by maxu08
Link to comment

Cerasela este ambiguă speţa prezentată de tine. Potrivit Ordinului pentru aprobarea normelor procedurale privind efectuarea consultărilor şi expertizelor medico legale nr. 1134/25.05.2000 al Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Familiei nr.255/0404.2000 la art. 15/lit.b este stipulat că citez "constatarea leziunilor traumatice recente, înainte de dispariţia leziunilor externe se face nu mai târziu de 30 de zile de la data producerii". Din ce ne-ai spus persoana vătămată s-a prezentat după 3 zile la IML. Dezvoltă ca să îţi oferim un sfat de calitate.

Edited by Dan
Link to comment

maxu asa mi.a spus asa spun..a facut contenstatie, noi fiind din Bacau cica catre IML Iasi, sunt curioasa ce se va intampla. :emo-yessir:

Dan hai sa iti spun de fapt ce sa intamplat...in data de 25.02.2012, un prieten pleca la serviciu cu masina personala(logan), la indicatorul cedeaza trecerea a vazut ca se apropie un autoturism(ford), a crezut ca are timp sa treaca fiind restrictie de viteza de 30km/h, sa grabit si respectivul a intrat in el, in masina respectivului era si iubita domnului pe care o ducea la serviciu, a chemat ambulanta, nu a fost nevoie de ingrijiri medicale, a venit dupa si politia, a luat masuratori, au dat declaratii la sectie,etc. Pe data de 28.02.2012 doamna are scos certificat medico-legal, 14 zile, totusi e curios pentru ca in weekendul respectiv sau intalnit pe strada partile si doamna era la plimbare cu iubitul/sotul ce o fi.

PS: nu spun ca nu este vinovat cel pe care il cunosc, este stie si el dar daca esti lovit la genunchi nu iesi la plimbare si dupa cateva zile ai certificat.

Edited by Cerasela
Link to comment

Dacă are dubii prietenul tău cu privire la actul medico legal emis doamnei respective poate face acest lucru solicitând Comisiei Superioare de Medicină Legală (contracost) o contraexpertiză, conf. Ordinului pentru aprobarea normelor procedurale privind efectuarea consultărilor şi expertizelor medico legale nr. 1134/25.05.2000 al Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii şi Familiei nr.255/0404.2000. Consultă documentul din atache. Succes!

Legislatie Medicina Legala.pdf

Edited by Dan
Link to comment
 • Moderator

Cerasela,

Ii poti spune cunostintei tale ca nu e nimic anormal si asta pentru ca zilele de ingrijiri medicale (cele din certificatul de la IML) nu sunt acelasi lucru cu zilele de spitalizare.

Zilele de ingrijiri medicale acordate de medicul legist sunt zilele necesare corpului uman (ce a suferit o vatamare) pentu vindecare, sa revina la starea anterioara. Nu au legatura cu zilele de spitalizare si multi le confunda.

O sa-ti dau un exemplu fictiv doar ca sa-ti dai seama mai usor. Pentru o vanataie la un ochi medicul legist poate aprecia ca sunt necesare 5 - 7 zile de ingrijiri medicale, perioada necesara pt vindecarea leziunii respective. In aceasta perioada victima nu trebuie sa fie internata in spital, ori neaparat sa aiba concediu medical, iar cu toate astea primeste de la medicul legist certificat medico-legal.

Exemplul e unul fictiv si poate putin exagerat, dar in principiu cam asa sta treaba, nu are nicio relevanta ca s-a intalnit cu victima pe strada.

Link to comment

Multumesc pentru raspunsuri, eu nu cunosc legislatia de asta am si intrebat, e bine sa ai cat de cat habar despre situatii de genul.

Link to comment

confuzia intre zilele de spitalizare si cele de ingrijiri medicale este foarte raspindita printre cetateni. primesc nspe'mii de intrebari pe aceasta tema - "are 60 de zile pe certificat IML dar el juca fotbal dupa 3 zile ".

cred ca termenii din actele normative determina aceasta confuzie.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.