Jump to content
POLITISTI.ro

Un "rau" necesar


videosuzy

Recommended Posts

Dupa un incident in trafic (un taxi ce a iesit dintre alte doua taxiuri stationate pe banda intai, exact inainte de virajul la dreapta din intersectia Calea Sebastian cu 13 Septembrie, mi-a sters portiera dreapta fata si numai prezenta de spirit si nu in ultimul rand experienta m-au ajutat sa nu ma sperii si sa trag, din reflex, stanga de volan, a acea ora, zona fiind cunoscuta ca una foarte aglomerata) am decis dotarea ambelor autoturisme (al meu si al fiicei mele) cu un dispozitiv capabil sa inregistreze urmatorii parametri: imagini video din interior si exterior (obtinute cu doua camere IR de rezolutie mare), ambianta audio (microfon sensibil), senzori de soc ce inregistreaza diverse forte la care e supus auto (accelerare brusca, franare brusca, impact), ora si data exacta si cel mai important lucru, localizarea prin GPS a coordonatelor la care se afla in orice moment autovehiculul (localizarea inregistrand inclusiv viteza reala de deplasare, datele fiind suprapuse online peste harta GoogleEarth). Toate informatiile ofera pozitia exacta in care se afla acel autovehicul, informatiile fiind de necontestat datorita coroborarii: video, audio, localizare geografica, ora si data. Acest dispozitiv se numeste, pe scurt, Janus V2 (Janus venind de la facilitatea "vederii"in acelasi timp atat in spate cat si in fata, dupa celebrul rege Ianus, cel cu doua fetze, din mitologia romana.)

Consider ca un astfel de dispozitiv poate sa ofere un punct de vedere obiectiv in situatii in care cuvantul unuia este pus mai presus de al celuilalt (din cvarii motive: relatii, jmeker etc), chiar daca adevarul este de partea celui slab (a se vedea incidentele din trafic soldate cu violente, accidentele inclusiv cele in care au fost implicate autospeciale: salvare, politie-vezi sectia 12-, pompieri, autospeciale care nu tot timpul folosesc semnalele luminoase si/sau sonore pentru anuntarea prezentei si intentiei acestora). In plus, tendinta de a mai "calca pe bec" se reduce drastic pentru ca esti constient ca, intr-o atare situatie, inregistrarea iti poate fi potrivnica (fisierul care contine toate informatiile este un fisier ce nu poate fi modificat in scopul de a schimba datele in favoarea ta).

Inregistrarea datelor se poate face fie in bucla, fie pana la epuizarea suportului (maxim 32gb care, in functie de calitatea setata pentru imagine, poate pastra o inregistrare pentru o perioada de pana la 12 zile), iar pentru pastrarea permanenta a unor inregistrari, exista o functie (similara dispozitivului de inregistrare de la radarele MCV) care se activeaza la o simpla apasare pe un buton (aflat in dublu atat pe corpul aparatului cat si la capatul unui cablu), buton ce se poate pozitiona intr-un loc cat mai accesibil, inregistrarea respectiva pastrand 5 secunde inainte de a apasa pe buton (operatorii radar cunosc aceasta functie). Totodata, permanent raman inregistrate si inregistrarile in care s-a depasit o anumita viteza presetata cat si daca au aparut informatii transmise de senzorii de soc.

Redau mai jos un print screen si un link catre un astfel de dispozitiv.

In speranta ca v-am trezit interesul, astept comentarii pro si contra.

fotojanus.jpg

http://www.januspage.com/eng/product/product.htm?pid=2

http://www.youtube.com/watch?v=dSOQHZeKMRk&feature=related

Cu stima,

Cata

Link to comment

Nu stiu daca inregistrarile TALE video pot fi constituite probe in instanta.

Oricum, de curiozitate, cat costa "jucaria"? Ai posibilitatea sa faci niste poze reale, sa le vedem cum arata instalate pe o masina? Sunt curios cat de vizibile sunt...

PS> Prefer Casco :P

Link to comment

Nu cred ca e atat de important ca inregistrarile MELE sa constituie probe in instanta insa pot fi foarte bune in elucidarea unor semne de intrebare in luarea unei decizii, indiferent in ce imprejurare. Chiar si acel CASCO la care faci referire, poate sa aiba nevoie de asa ceva pentru ca sunt destul de multe situatiile in care un agent constatator a refuzat sa creada circumstantele in care a fost produsa o anumita paguba (piatra sarita in parbriz, furtuna de nisip sau noile fenomene naturale cu care ne confruntam).

Pretul unui astfel de dispozitiv variaza intre 1000-1200 lei, in functie de furnizor.

Am sa revin cu fotografii cu toate ca filmuletele de pe youtube prezinta exact atat forma cat si modul de amplasare.

Stima,

Cata

Edited by Administrator
Functia Quote are sens doar daca postul la care se raspunde sau la care se face referire nu este chiar ultimul
Link to comment

Sa ma astept ca in sectiunea Unde putem trage cu armele personale sa ma intrebi daca nu cumva comercializez si arme cu glont, Bul M5 Ultra-X, productie israelita, asta pentru ca am mentionat ca e arma mea personala?

Nu stimate coleg de forum, daca citeai cu atentie ai fi constatat ca nu prezentam un produs pentru vanzare ci pur si simplu ca un "rau necesar" (dece rau? pentru ca ai sentimentul ca esti monitorizat permanent: pe unde umbli, cu cine etc, datorita facilitatilor tehnice pe care le ofera acesta, insa necesar, pentru ca sunt colegi care inca incearca sa rezolve incidente din trafic in care au foct implicati pentru ca au aparut tot felul de martori ce sustin contrariu-vezi postul lui victoras2001).

Cam asta-i treaba stimate coleg de forum, de sistem, de uniforma...de ce vrei tu pana la urma...

Cu stima,

Cata

Edited by videosuzy
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.