Jump to content
POLITISTI.ro

Perchezitia automobilelor

SibinescuVlad

Recommended Posts

In legatura cu perchezitia automobilelor efectuata de lucratorii Politiei Rutiere, in ce conditii poate fi efectuata si in baza carui temei de drept este temeinica si legala, avand in vedere faptul ca legea in vigoare, respectiv codul de procedura penala face vorbire doar despre perchezitia domiciliara si corporala.

Cu stima, un simplu tanar student la drept pasionat in domeniul juridic

Multumesc foarte frumos pentru raspuns. Am deschis acest topic intrucat intr-o banala seara de vara, pe cand ma intorceam de la munca, pe o straduta din comuna am fost oprit de un echipaj al politiei comunale, dupa care a urmat controlul autovehiculului pentru motivul urmator: " ce cauti tu la ora aceasta pe drum, nu ai casa? ". Este foarte posibil ca eu sa fiu mai ingust la minte, dar cunoscand zona refuz sa cred existenta unui motiv in vederea posbilitatii efectuarii controlului vehiculelor

Cu stima, un simplu tanar student la drept pasionat al domeniului juridic

• Moderator

Atât legislaţia noastră cât şi legislaţia internaţională, la care şi România este parte, prevede expres posibilitatea executării controlului vehiculelor fără autorizare specială.
Comisia Europeană pentru Drepturile Omului, prin Hotărârea nr. 5488/1972 şi Recomandarea nr. 45/1972, arată că în controlul (percheziţionarea) vehiculelor, poliţia acţionează în cadrul obligaţiilor sale, care au ca obiect descoperirea delictelor şi culegerea datelor (elementelor) doveditoare, neputând fi extinsă, în mod arbitrar, noţiunea de domiciliu şi asupra vehiculelor.
În plus, art. 100 C.proc.pen. alin. (5) menţionează faptul că percheziţia vehiculelor urmează regimul percheziţiei corporale.

• Upvote 4

Putina atentie, din cate stiu noul cod penal nu a intrat in vigoare, deci putem vorbi de un control al auto , si nu de o perchezitie.Perchezitia este totusi cu mandat de la mesterul judecator...

In concluzie, orice politist aflat in serviciu poate face controlul masinii, al cetateanului sau bagajelor acestuia, FARA nici o autorizare judecatoreasca...

Daca gresesc, corectati-ma...

• Upvote 1

Asa e

Controlul autovehicului nu e tot una cu perchezitia intr-un imobil.

Referitor la motivul controlului nu e nevoie de justificari motivate.

Cine cauta.... gaseste.

Cine nu se supune ,are ceva de ascuns.

Eu zic ca daca se discuta frumos,elegant cu soferul si se explica pertinent,hotarat cu acest,a nu sut probleme.

Discutii de genul ,,ridica capota ca asa vreau eu " nu ajuta la nimic

Tine totul de tact.

Clar ca tactul si flerul sunt esentiale unui politist.Nici nu vreau sa ma gandesc ca exista vre-un gica duru` care motiveaza controlul de genul,,asa vrea muschii mei,,...

• Moderator

Si in general nu vei avea probleme in a efectua un astfel de control cu persoanele care nu au nimic de ascuns. Tot cei care se simt cu musca pe caciula fac garagata...

• Moderator

Sunt și cazuri în care deși nu are nimic de ascuns, este deranjat de acestă solicitare a polițistului, tocmai datorită tonului folosit sau a unui refuz de a-i oferi omului o justificare pentru care îi soliciți așa ceva, ori chiar a unui refuz.

Una e să-i spui că „avem ceva probleme prin zonă, am înregistrat mai multe furturi în ultima vreme sau avem un grup de teribiliști ce provoacă scandal și se depleasează cu o mașină, etc, etc” (exemplele pot continua la nesfârșit) și alta e când îi răspunzi în doi peri, la mișto ori cu sictir.

E necesară și puțină diplomație, chiar dacă legea îi dă dreptul polițistului și dpdv juridic este perfect acoperit.

este o o chestie neplacuta si ofensatoare ptr cineva care se stie curat ca lacrima daca il iei de "suspect". fiecare are mindria lui, mai ales cei care se stiu curati. adevarul ca vorba buna face minuni intr-o relatie inter umana.

• 2 years later...

Va salut,

Dezgrop un pic acest topic, pentru a va adresa o intrebare, legata de controlul vehiculului.
Pe scurt, am fost oprit de politie, intr-o noapte, am fost legitimat, totodata am fost "invitat" la un control al automobilului.
M-am conformat fara sa am nimic de obiectat.
Ideea este ca in masina, ma aflam singur si detineam 3 laptop-uri. Unul personal, unul de munca si unul al unui amic pt o depanare.
Domnul politist a avut o reactie ciudata, toata harababura incheindu-se la sectia de politie.

Intrebarile mele sunt:
1. Ok, inteleg, domnii politisti au dreptul de control corporal sau al autovehiculelor. Dar, domnul politist are si dreptul sa imi umble/caute in rucsac?Si aici ma refer, la situatia cand dansul, imi ia rucsacul pentru a vedea continutul lui. 

2. Cum pot dovedi ca acele aparate imi apartin si ca nu sunt furate? Trebuie sa am actele de provenienta cu mine de fiecare data? 

• Member

Dar daca cele 3 laptopuri îți erau furate si se aflau intr-un rucsac, din portbagajul autoturismului hotului, cum vroiai să-ți recupereze Politia bunurile?

• Upvote 2

Ok,sa inteleg ca trebuie sa umblu de fiecare data cu acte de provenienta pentru fiecare bun electronica pe care il detin asupra mea?

Ce intrebari aveti unii..culmea, va place sa irositi si timpul vostru cu tot felul de intrebari inutile dar si al unor oameni care incearca sa ofere niste raspunsuri din placere sau pasiunea pentru ceea ce fac.

Cred ca sunteti aceeasi care la un control de rutina intrebati "De ce m-ati oprit ?".

• Upvote 2
  • Downvote 2