Jump to content
POLITISTI.ro
  • 0

Prea multe sau prea putine radare?


yo3ies

Question

Oare nu sunt prea putine radare pe soselele Romaniei? Desi nu am permis am ajuns la concluzia ca radarele sunt prea putine pe sosele si da ca unele nu sunt puse la preventie ci pentru amenzi dar sa va explic:

- se ia una bucata sotie si una bucata tata cu masina si se pleaca pe traseul Bucuresti Slobozia

- masina este dotata cu una bucata GPS una bucata statie radio CB si una bucata statie radio VHF deci dupa cum considera unii perfect ca sa mergi cu viteza si sa nu te prinda politia

- se pleaca pe la ora 10 dimineata din bucuresti si eu fac un pariu cu tatal meu ca nu poate sa mearga respectand toate limitarile de viteza dar asa la sange, pentru asta se adauga pe masina un al doile GPS pentru drumetii montane pentru a inregistra acest lucru

-pana la Afumati toate bune si frumoase chiar zarim un echipaj cu Radar

-trecem de afumati si avem primul incident noi circuland cu viteza de 49,7 km/h conform celor doua aparate GPS cand desii mergeam cam trei sferturi pe acea banda de urgenta am luat claxoane si flash-uri la greu chiar una bucata BMW cu colorati s-a apropiat amenintator de bara mea din spate tinand-ul la distanta doar carligul de remorcare din dotarea loganului folosit la rulota

-la vreo 2-3 localitati mai incolo am avut parte de un alt fel de incident cand un participant la trafic coboara geamul de la masina si ma face cu ou si cu otet ca ce nu am statie pe masina de ce nu o calcam ca s-a anuntat liber pana nu stiu unde,

- se pare ca oamenii nu au inteles utilitatea unei statii radio CB pe masina si doar conteaza sa afle unde e MCV-ul ca sa stea cuminti cand trec pe acolo si in rest sa zboare prea jos

- pentru profani statia CB e utila in cu totul alte cazuri: depasiri blocaje informatii situatii de necesitate nu doar pentru colegu unde e MCV-UL

- iar statia de VHF e buna pentru radioamatorii mai ales cand nu conduci sau daca mergi legal ca sa ai o companie placuta si sa vorbesti si cu alt tip de oameni nu doar cu cei care au prea multa carne in gura

Problema e ca sunt prea putine radare pe sosele pentru ca din lipsa lor daca nu ai nervi foarte tari ceilalti participanti la trafic te vor face sa incalci limita de viteza

Epilog: mergand legal drumul Bucuresti Slobozia prin urziceni 2 ore 35 min si rezultatul final a fos ca am pierdut pariul si am facut cinste cu inghetata

Link to comment
Share on other sites

23 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Radare sunt destule, in dotarea politiei, nu sunt destule pe strazi din cauza deficitului de personal, majoritatea lucratorilor de politie sunt in concediu sau mai rau sunt detasati pe litoral.

Cat despre anumiti cocalari care folosesc stati CB, am detailat intr-un alt topic despre categoriile de oameni ce le folosesc.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

eu as vre sa fie pe ficare masina de politie sau sa fie dotati cu radare de mana cum au politisti din usa .am vazut si in ungaria radare de mana la politisti

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Eu cred ca infrastructura rutiera e mult mai importanta pentru siguranta traficului. :clip:

Link to comment
Share on other sites

  • 0

eu as vre sa fie pe ficare masina de politie sau sa fie dotati cu radare de mana cum au politisti din usa .am vazut si in ungaria radare de mana la politisti

Si sa faci ce cu ele? La alea nu se poate scoate poza, deci la noi in Romania pana cand politistul nu are un cuvant de spus in fata judecatorului pana atunci sunt nimicuri, te contesta chiar daca ii arati ca a incalcat o regula de circulatie, dar sa mai ai un radar care sa-ti arate doar viteza.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Eu cred ca infrastructura rutiera e mult mai importanta pentru siguranta traficului. :clip:

X2 :emo-yessir: radare sunt destule insa am observat si MCV puse pe drumuri unde - fara sa exagerez deloc - treceau cite 3 masini pe ora. Initial am crezut ca radarul se oprise in pauza, se ducea la WC or something insa omul lucra din plin. nu era nici control tematic (eram aproape de el si auzeam ce discua cu cei opriti), nici nu era un drum periculos astfel incit sa ai ce sa previi. era un drum prafuit de tara, unde si caruta mergea mai repede insa omul era meseriash - statea intr-o curba, linga o benzinarie unde orice detector tipa din cauza usilor.

personal cred ca sunt destule puncte fierbinti si avea unde sa mearga sa previna accidentele si nu pe acel tronson. pe linga faptul ca eu cunosc drumul f bine deci sunt sigur ca este un drum periculos nici nu este circulat, fiind un drum care se infunda. Omul isi facea norma de amenzi cu centuri lipsa sau vorbit la telefon ptr ca nimeni nu avea viteza,pur si simplu nu te lasa drumul sa mergi peste 50km.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

maxu

Locurile de amplasare a aparatelor radar nu sunt stabilite de politistul ce lucreaza in strada, cel care lucreaza efectiv cu aparatul radar. Acestea se stabilesc numai de "sefi competenti" (nu vreau sa comentez), in urma unor "analize temeinice" a situatiei accidentelor inregistrate. .

Link to comment
Share on other sites

  • 0

@maxu08, majoritatea cetatenilor, inclin sa cred cam 98% vor ca radarul sa fie amplasat in alt loc decat in locul unde este vazut sau unde au incalcat limita legala de viteza. Daca oamenii au gasit si si-au procurat aparate care sa ii anunte de existeta vre-unui radar (detectoare, statii cb) din start pleaca la drum pentru a depasi regimul legal de viteza, daca cetateanul are posibilitatea sa afle unde este radarul si politistul a gasit metode a duce in eroare anumite semnale.

@Marius, radarul poate fi amplasat in orice loc pe sectorul de drum aflat in responsabilitate, cel putin la noi asa e.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

In zona de responsabilitate, corect! Si zona de cine e stabilita? Doar nu o alegeti voi?!? :clip:

Link to comment
Share on other sites

  • 0

In zona de responsabilitate, corect! Si zona de cine e stabilita? Doar nu o alegeti voi?!? :clip:

Pai de ex: un anumit sector de drum DN, este impartit in mai multe variante de patrulare, V1, V2, V3, daca sunt repartizat pe una din cele 3 variante de ex pe V1 eu pot sa amplasez in orice loc radarul, bineinteles ca daca am un accident pe acea varianta tot eu il solutionez. Variantele de patrulare pentru fiecare echipaj sunt stabilite in buletiunul postului, doar variantele nu si locul amplasarii radarelor.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Membru

tu esti norocos, pe aici se stabileste locatia X, Y Z de catre mare sef spr, nu se stabileste un sector de drum, dar poate ca noi lucram la un SRL ceva, nu la MAI

Link to comment
Share on other sites

  • 0

nu ma deranjeaza radarul in sine ci eu contest locul unde a fost pus si faptul ca - dupa parerea mea - nu este o locatie unde trebuie desfasurata o activitate de preventie si sanctionare a vitezomanilor. Ca sa fiu mai clar este ca si cum in loc sa ai radarul pe DN1 tu il asezi pe o straduta din Busteni si amendezi pe cei fara centura. fara nici o exagerare, asta era situatia vazuta de mine. Daca tu imi spui ca este corect (nu ma intereseaza legalitatea sau existenta unui ordin in acest sens) sa folosesti un radar in acest fel atunci eu ma opresc aici cu critica mea.

dupa parerea mea, de cetatean care nu are de-a face cu normele voastre interne, ordinele sefilor etc , acei agenti erau la vinatoare. Eu sincer sper ca isi faceau doar norma de amenzi (care erau temeinic acordate, nu contest chestia asta ptr ca nu am cum) si ca nu erau la "ciupeala" intr-o zona unde era putin probabil sa treaca vreun sef sau mai stiu eu cine.

Insa asta nu este o metoda eficienta de a utiliza resursele politiei ca apoi sa te plingi ca sunt multe accidente pe DN. Si daca aduni chestii asa marunte insa la nivel national si la multe domenii de activitate din societate iti dai seama cite resurse se risipesc si cite nu s-ar putea face cu ele.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

E simplu, chiar din ce au scris și colegii mai sus, îți poți da seama că un agent de circulație nu se duce unde îl taie pe el capul. Are stabilit un drum, șosea, etc.

Acum, că există situații când îi este stabilită o locație fixă sau are un traseu și el se postează la o umbră deasă, ori în codru sau lângă vreo cișmea sau in orice altă zonă, pe unde trece drumul respectiv, e altă treabă. Ce e important de reținut, este faptul că dacă i-a fost stabilit să meargă și să acționeze cu aparatul radar pe nu mai știu care drum forestier de prin nu mai știu ce pădure, el acolo va merge. Iar dacă pe acel drum valorile de trafic sunt reduse și toți cei care trec pe acolo merg fără a depăși limita de viteză, e normal că acel polițist nu va putea constata abateri la regimul de viteză, ci doar la centuri, telefonie mobilă și ce mai zici că ai văzut.

Deci, responsabilitatea pentru faptul că acel polițist era pe drumul acela necirculat și nu pe o arteră unde traficul este mai mare, aparține exclusiv șefului său nemijlocit ce l-a repartizat acolo.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

am inteles. ideea mea era despre modul in care se desfasura activitatea nu neaparat despre culpa politistului sau a sefului sau.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Buna ziua,

Se pare ca am gasit un loc in care sa ma pot lamuri cu anumite chestii si intr-o oarecare masura am facut-o (deci amplasarea radarelor o fac sefii, pe un sector sau un anumit loc nu conteaza).

Acum ceva timp sotiei mele i s-a suspendat permisul (pe buna dreptate a depasit dupa indicatorul rosu "Presemnalizare trecere pietoni" no comment a comis-o) in satul Lunguletu pe DN 7 de catre un echipaj de politie din Titu si din discutiile purtate de sotia mea cu cel care a scris PV a reiesit ca era chiar seful politiei rutiere din Titu.

Ceea ce ma nedumereste pe mine sunt urmatoarele:

1. de ce nu se aplica legea de la un capat la celalalt si anume: in satul respectiv daca ajungi l viteza de 30km/h trebuie sa fii FERICIT pentru ca trebuie sa faci un slalom mai ceva ca la poligon printre tractoare cu carute pe post de remorci si tot felul de "utilaje" agricole, si in acele zone sta echipajul radar care are treaba doar cu soferii pentru restul "nenorocirilor" care circula pe DN nu exista (daca ar fi sa plice legea in cel mult o saptamana ar baga jumatate din ei in puscarie);

2. noile radare am inteles ca filmeaza tot timpul si se inregistreaza pe hard iar aceste inregistrari nu le poate vedea decat cei care vin in control. Se poate derula inregistrarea (si daca da este legal?) pentru a se convinge agentul din masina ca are inregistrata abaterea unui sofer?

Nu vreau sa fiu inteles gresit: nu am nimic cu agentii de la rutiera atat timp cat isi fac treaba corect dar as vrea sa aplice aceeasi lege pentru toti, sau macar sa nu mai faca discriminari de genul de mai sus asa pe fata.

Eu acum invat legislatia sa dau de permis si credeti-ma ca imi vine sa ma dau cu capul de toti peretii cand vad asemenea lucruri si daca vreti va pot da si articolele din lege la care fac referire.

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Dacă tot spui că înveți legislația rutieră în această perioadă pentru a obține permisul, ne poți spune cum i-ar putea băga la închisoare pe acei tractoriști?

Mai exact, în baza cărei prevederi din legislația rutieră? Pentru că, sincer, nu știu să existe așa ceva.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Este interzis sa se arate inregistrarea. Dispozitie interna.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Dacă tot spui că înveți legislația rutieră în această perioadă pentru a obține permisul, ne poți spune cum i-ar putea băga la închisoare pe acei tractoriști?

Mai exact, în baza cărei prevederi din legislația rutieră? Pentru că, sincer, nu știu să existe așa ceva.

Conform OUG 195/2002 avem urmatoarele:

Tractor

"Art.6. - În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, expresiile şi termenii de mai jos au următorul înţeles:

30. tractor – vehiculul cu motor, pe roţi sau pe şenile, conceput special pentru a trage sau a împinge anumite utilaje sau remorci folosite în exploatările agricole ori forestiere sau pentru alte lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public;

31. tractor rutier – tractorul pe roţi, cu cel puţin două axe, utilizat pentru executarea de lucrări, precum şi pentru tractarea unor remorci folosite pentru transportul de persoane sau bunuri şi care se deplasează, de regulă, pe drumul public;

27. remorcă – vehiculul fără motor destinat a fi tractat de un autovehicul sau de un tractor;"

Conform celor de mai sus ceea ce vedem pe drum zi de zi este cof. art.6 alin 31 tractor rutier

"Art.7. - Orice vehicul care circulă pe drumurile publice trebuie să corespundă normelor tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi utilizarea conform destinaţiei.

Art.8. – Pentru a fi conduse pe drumurile publice, fiecare autovehicul şi tramvai trebuie sa fie dotat cu trusă medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.

Art.10. - (1) Este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor care nu corespund din punct de vedere tehnic, a celor al căror termen de valabilitate a inspecţiei tehnice periodice a expirat, precum şi a celor neasigurate pentru răspundere civilă pentru caz de pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie.

Art.12. - (1) Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu excepţia celor trase sau împinse cu mâna şi a bicicletelor, trebuie să fie înmatriculate ori înregistrate, după caz, şi să poarte plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni şi conţinut prevăzute de standardele în vigoare.

Art.14. - (1) Tramvaiele, troleibuzele, mopedele, maşinile şi utilajele autopropulsate utilizate în lucrări de construcţii, agricole, forestiere, tractoarele care nu se supun înmatriculării, precum şi vehiculele cu tracţiune animală se înregistrează de către consiliile locale, care ţin şi evidenţa acestora."

In conformitate cu articolele prezentate mai sus un TRACTOR trebuie inmatriculat ca orice alt autovehicul si sa respecte aceleasi conditii ca si acestea:

-numere de inmatriculare;

-trusa medicala, extinctor, triunghiuri;

-rovigneta;

-instalatii de iluminare, semnalizare luminoasă şi avertizare sonoră, omologate.

"Regulamentul de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice

Art. 10. – Autovehiculele, tractoarele folosite în exploatări agricole şi forestiere şi vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, tramvaiele şi remorcile trebuie să fie dotate, prin construcţie, cu instalaţii de iluminare, semnalizare luminoasă şi avertizare sonoră, omologate, care să corespundă condiţiilor tehnice stabilite de autoritatea competentă."

In concluzie un TRACTOR care nu are numere de inmatriculare si care nu respecta conditiile de mai sus se considera NEINMATRICULAT.

Conform OUG 195/2002

"Art.84. - Nerespectarea dispoziţiilor privind circulaţia pe drumurile publice, care întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, atrage răspunderea penală şi se sancţionează potrivit prezentei ordonanţe de urgenţă.

Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani.

(2) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.

(3) Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă."

La art.85 (3) se incadreaza dupa parerea mea carutele care sunt trase de tractoare pe post de remorci la care lipsesc cu desavarsire:

-numere de inmatriculare;

-instalatii de franare;

-instalatii de iluminare, semnalizare luminoasă şi avertizare sonoră, omologate.

Cred ca in temeiul celor prezentate mai sus nu este deplasata chestia cu puscaria.

Daca nu am inteles corect va rog sa ma lamuriti.

@Rusty Multumesc pentru raspuns dar asta stiam ca nu poate sa-mi arate inregistrarea eu sunt nelamurit de urmatorul lucru: poate derula imaginile agentul din masina sa se convinga ca are filmata infractiunea?

Edited by stef2871
Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

Majoritatea tractoarelor sunt înmatriculate sau dacă nu, sunt înregistrate la primărie. Au fost niște vremuri când nu erau, dar au apus de mult. Acum rar mai întâlnești un tractor care să nu fie înmatriculat sau cel puțin înregistrat la primărie. La fel și căruțele sunt înregistrate la primărie.

Faptul că nu au plăcuțe montate la loc vizibil constituie contravenție.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Majoritatea tractoarelor sunt înmatriculate sau dacă nu, sunt înregistrate la primărie. Au fost niște vremuri când nu erau, dar au apus de mult. Acum rar mai întâlnești un tractor care să nu fie înmatriculat sau cel puțin înregistrat la primărie. La fel și căruțele sunt înregistrate la primărie.

Faptul că nu au plăcuțe montate la loc vizibil constituie contravenție.

Ok am inteles asta dar este legal sa folosesti o caruta pe post de remorca?

Sincer nu vreau ca sa-i vad in puscarie dar ma deranjeaza enorm ca sunt lasati sa faca pe sosea ce vrea muschii lor si de cele mai multe ori de fata cu echipajele de politie fie locale sau din alte localitati.

Fac naveta pe acest traseu de doi ani si in zilele cand este sarbatoare religioasa (cruce rosie) cand toti nu sunt pe camp ci in birturi in conditii de respectare a vitezelor legale 50/90 cei 66 km ii facem in aproximativ 1-1,10 h cu tot cu intrarea in Bucuresti (pana la podul Constanta) in rest slalomul printre ai ma costa la un drum intre 20 si 30 min pentru ca trec prin 2 sate din astea, ca sa nu mai vorbesc de posibilitatea enorma de accidente le la faptul ca nu semnalizeaza (in 99% din cazuri ca nu au cu ce) intentiile de deplasare cara in carutele respective tevi de irigatii de cate 6m lungime nesemnalizate, aduc de pe camp tot noroiul pe sosea si alte lucruri de genul asta.

Am o fotografie pe telefon in care pe stanga in directia noastra de mers era masina de politie de la postul de politie din satul respectiv iar cei 2 politai dintre care unul cu cascheta alba de circulatie stateau si admirau traficul iar cand am ajuns in dreptul lor stand in spatele unui astfel de tractor ne-a facut semn sa depasim cu toate ca se apropia o curba si un pod deci era linie continua.

Vi se pare ca cer prea mult daca i-ar mai atentiona/tempera putin?

Link to comment
Share on other sites

  • 0
  • Moderator

stef

Nu trebuie sa faci confuzie intre infractiune si contraventie.

Contraventia este fapta savarsita cu vinovatie, care prezinta un pericol social mai redus decat infractiunea si este prevazuta si sanctionata ca atare prin legi si alte acte normative. Infractiunea este fapta care prezinta pericol social, savarsita cu vinovatie, si prevazuta de legea penala.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Eu asa cum am spus si posturile anterioare "o caruta legata de tractor" intra sub incidentata OUG 195/2002 art.85 al. 3.

Ce ma preocupa pe mine este altceva: acum este vara plec pe lumina si vin pe lumina acasa deci pot observa din timp toate nenorocirile astea de pe drum si sa le evit (chiar daca deocamdata este sotia la volan) dar vine toamna iarna cand voi pleca/veni pe intuneric si atunci nu o sa mai observ decat in ultimul moment (sper ca nu atunci cand intru in el) un astfel de specimen care nu are nici o lumina pe el nimic reflectorizant, sau acum pe lumina apreciaza gresit cat iese din gabarit o teava de irigatii (ca nu au prostul obicei sa puna o carpa legata de ea) si chiar la viteza 50km/h pana unde intra aia in masina noastra in caz de impact?

In conditiile astea ce pot face?

Nu mai mergem la munca ca sa nu mai dam de ei?

Ocolesc pe A1 si ajung sa fac pana la munca 3h si cu ce costuri?

Inteleg si sunt de acord cu munca politistilor de a preveni evenimentele rutiere dar la cei despre care vorbesc nu am vazut decat actiuni impotriva celor care tranziteaza localitatile respective, localnicii se comporta pe DN ca la ei in curte :(

In postul meu initial am spus ca i s-a retinut sotiei permisul pentru depasire in zona unei treceri de pietoni (pe buna dreptate :emo-yessir: ) dar as vrea sa-l vad pe cel care i-a ridicat permisul (au spus ca stau in zona respectiva ca au avut accidident acolo cu 7 victime si ii cred la ce vad pe drum si am prins si noi in 2 ani cateva) cum si ce va face dupa 1,5h dus, 8h munca, 50 min condus pana acolo si sa stea 20min cu 20km/h in spatele unui astfel de specimen, ca nu poate depasi din diferite motive (trafic, semnalizare rutiera etc) si sa-l mai si vezi cum se saluta cu toti trecatorii de pe margine, vireaza stanga dreapta fara cel mai mic gest de a se uita daca mai vine cineva dupa el?

Cam astea sunt nedumeririle mele.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Si pana la urma cum ramane? :hmmmt:

Nimeni nimic .... ce sa inteleg de aici?

Nu intra sub incidenta 8/3, ocaruta ca sa fie considerata remorca trebuie dusa RAR si acei "specialisti" vor da verdictul daca se supune inmatricularii, ceea ce nu cred dat fiind faptul ca este vorba de o caruta, dar in schimb pot fi sanctionati pentru alte abteri, lipsa nr de inregistrare, etc, etc. Sunt sigur ca multi dintre ei au fost sanctionati, dar aici intra in joc Primaria, care practic refuza sa execute amenzile, deci acei oameni nu numai ca nu se gandesc la viata lor, dar ce sa mai zicem de viata altuia, iar amenzile nu le vor plati niciodata, asta pana cand nu se va schimba OG2.

Totusi am deviat de la subiectul topicului.

Edited by Rusy
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.