Jump to content
POLITISTI.ro

Poliţisti cercetaţi pt trafic de influenţă şi favorizarea infractorului


NewsBot

Recommended Posts

La data de 28.02.2012, lucrătorii de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (D.G.A.) – Serviciul Judeţean Anticorupţie (S.J.A.) Argeş, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, au executat un mandat de aducere şi au efectuat o percheziţie la domiciliul unui agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Argeş - Serviciul Poliţiei Rutiere, acesta fiind învinuit într-un dosar penal, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului, fapte prev. şi ped. de art. 257 Cp, rap. la art. 7 alin. 3 din Lg. 78/2000 cu modificările şi completările ulterioare şi art. 264 Cp, cu aplic. art. 33 lit. a Cp.

În fapt, urmare a denunţului formulat de cetăţeanul I.D., a rezultat faptul că agentul de poliţie S.T.M. i-a pretins, în cursul anului 2011, suma de 1.800 euro, bani pe care i-a şi primit, pentru a interveni pe lângă funcţionari din cadrul I.N.M.L. Bucureşti, în scopul obţinerii unei alcoolemii sub limita prevăzută de lege. În luna februarie 2011, S.T.M., l-a depistat pe I.D. în trafic, în timp ce conducea un autoturism, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală. Agentul de poliţie i-a întocmit dosar penal, fiind solicitată şi obţinută recalcularea alcoolemiei.

Astfel lucrătorii de poliţie ai S.J.A. Argeş au efectuat acte de cercetare în baza ordonanţelor de delegare şi, urmare a probatoriului administrat, ieri, 28 februarie a.c., procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au emis pe numele agentului de poliţie ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, urmând ca astăzi, acesta să fie prezentat Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o fază a procesului penal necesară dispunerii unor măsuri preventive, fapt ce nu poate înfrânge în nici o situaţie principiul prezumţiei de nevinovăţie.

D.G.A. - Biroul Informare şi Relaţii Publice

Link to comment
  • Moderator

Doi poliţişti urmăriţi penal pentru favorizarea făptuitorului

Doi agenţi ai Serviciului Poliţiei Rutiere Gorj, Aurel Leuştean şi Constantin Croicu, sunt urmăriţi penal de procurorii târgujieni pentru comiterea infracţiunii de favorizarea făptuitorului. Este vorba de Claudiu Dochian, ofițer la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, care a murit într-un accident rutier. În luna aprilie a acestui an, cei doi agenți au oprit la Drăguțești maşina condusă de colegul lor, care circula cu peste 100 de kilometri la oră. Agenţii i-au reținut permisul de conducere, însă nu l-au testat cu aparatul etilotest. După ce Leuștean și Croicu l-au lăsat să plece, Claudiu Dochian şi-a continuat drumul, însă a pierdut controlul volanului, s-a răsturnat și a murit. La autopsie s-a descoperit o alcoolemie de 2,40 grame la mie.

Puşi sub urmărire penală

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu a întocmit dosar penal pentru favorizarea făptuitorului, cei doi agenţi de poliţie fiind puşi sub urmărire penală. „Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale în cazul a doi agenţi de poliţie din cadrul Serviciului Rutier Gorj pentru săvârşirea infracţiunii de favorizare a făptuitorului constând în faptul că pe 23.04.2016 au oprit pentru control un autoturism condus de o persoană care avea o îmbibaţie de 2,40 grame la mie alcool în sânge fără a lua măsurile legale, respectiv constatarea unei infracţiuni flagrante în condiţiile în care au aplicat conducătorului auto o sancţiune contravenţională pentru depăşirea limitei de viteză“, a declarat procurorul Laurenţiu Grecu, reprezentant al Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu.

Accidentul s-a produs noaptea

Potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, accidentul în care şi-a pierdut viaţa ofiţerul Claudiu Dochian s-a produs noaptea. La câteva minute după ce a fost lăsat fără permisul auto, ofiţerul a gonit cu viteză în noapte. Acesta avea 32 de ani şi se îndrepta către locuinţa din comuna Drăguţeşti. În urma accidentului, la faţa locului a fost trimisă o ambulanţă, chemată de unul dintre participanţii la trafic. Medicii nu l-au mai putut salva pe poliţist, deşi au ajuns foarte repede la locul accidentului rutier, localitatea Drăguţeşti fiind situată la doar câteva minute de municipiul Târgu Jiu. Traumatismele suferite în urma evenimentului rutier i-au fost fatale angajatului Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj. Conform rudelor, poliţistul nu se afla în timpul serviciului.

sursa: gds.ro

Favorizarea unui făptuitor nu mai este o faptă comisă cu INTENŢIE (directă sau indirectă), în sensul că cel care o comite trebuie să ştie că respectivul a comis o faptă prevazuta de legea penală?

Link to comment
  • Active member

Ba da, e cu intentie directa sau indirecta, iar procurorul mai sus mentionat, fost politist iesit pe usa din dos a institutiei (o avea asta relevanta?) trebuie sa demonstreze ca politistii stiau de faptul ca victima avea alcoolemie de dosar penal si l-au lasat in pace, desi asta mi s-ar parea mai degraba o neglijenta in serviciu. Dar, trecand peste excesul de zel, ma scarbeste cum fac unii pe lupii moralisti si cauta nod in papura pozand in justitiari.

Link to comment
  • Moderator

Poate nu avem toate datele dosarului, dar din ce se spune în articolul ziaristului, dosarul ăsta pare să fie o mare achitare. 

Link to comment

Și de unde știe acest procuror că în momentul opririi , polițiștii cunoșteau faptul că persoana respectiva se afla sub influența băuturilor alcoolice?

Poate acesta a consumat ulterior alcool .

Edited by MAXIMUS 82
  • Upvote 1
Link to comment

Și dacă nu-l opreau, ce mai făcea domn procuror? îi cerceta că nu l-au oprit? La 2,4 ăla era „ muci” vorba românului, nici nu mai putea să se țină pe picioare, iar dacă nu l-au iertat pentru viteză, cred că nu-l iertau nici pentru alcool. În ce act normativ pune că toți conducătorii auto opriți trebuie testați obligatoriu cu alcooltestul?

  • Upvote 1
Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.