Jump to content
POLITISTI.ro

Evaziune sau frauda la lege?


maxu08

Recommended Posts

Intrebare pentru toti insa in special pentru cineva care lucreaza la Investigarea Fraudelor. ca sa nu exista dubii nu doresc o consultanta in vederea savirsirii de infractiuni insa vreau sa stiu cum pot destrama o asemenea schema ptr clientul meu - creditor tepuit. Merita sa fac plingere penala sau nu?

am urmatoarea schema fiscala:

1) Un offshore (non UE si non USA, insa aflat pe lista alba a OECD din iulie 2010 privind spalarea de bani) detine 100% intr-un Srl romanesc (denumit in continuare A srl), firma unde este si administrator reprezentat de catre X.

2) Firma A Srl presteaza servicii de intocmire studii de piata (diferite domenii, piete UE si romaneasca, etc) in mod real, dovedite chiar prin existenta respectivelor studii de piata.

3) Clientii firmei A Srl primesc facturi cu TVA pe care insa nu le achita imediat, ci in termen de 90 de zile de la predarea studiilor de piata. Pina la data platii, clientii primesc o notificare privind cesiunea respectivei creante de catre A Srl catre offshore, urmind deci ca platile sa fie efectuate direct in contul firmei offshore deschis la o banca letona (deci in afara jurisdictiei fiscale romane). In fapt, firma A Srl cesioneaza toate creantele catre offshore printr-un contract de cesiune in baza caruia offshore se obliga sa recupereze creanta urmind a returna catre A Srl 90% din sumele recuperate.

In mod evident, scopul acestei scheme este acela ca adevaratul detinator al A Srl (si al offshore) sa nu achite TVA si impozit pe profit statului si nici banii creditorilor sai chirografari (unul fiind clientul meu).

As face o plingere penala ptr inselaciune insa toate actele sunt legale, inclusiv dpdv al legii 241 privind evaziunea fiscala (ma insel oare?) si deci nu pot initia nici macar o actiune in anulare a acestora ca fiind facute in frauda creditorilor. Simpla existenta a unui offshore in schema nu determina automat admiterea prezumtiei de frauda (a creditorilor sau a statului)

Precizez ca firma A Srl respecta integral toate cerintele privind contabilitatea, depunerea declaratiilor si a sediului, etc etc. Prestarile de servicii sunt reale, veniturile sunt inregistrate si declarate insa sumele sunt redirectionate catre offshore prin cesiunea de creanta (noul creditor poate fi un alt offshore decit cel care detine firma A Srl). respectivul offshore nu va returna nici un ban catre firma A Srl insa excludem o chemare in judecata sau executare silita deoarece jurisdictia sa este extrem "amabila" cu sentintele venite din UE si SUA (asta daca creditorul asteapta 9 luni indeplinirea procedurii de citare :) )

O alta varianta ar fi sa ma indrept impotriva persoanei X insa se face vinovata de savirsirea unei infractiuni avind in vedere ca nu semneaza nici un contract (nici cu clientii si nici cu offshore) si nici un document emis de firma? In mod evident singurul sau scop fiind doar acela de a permite offshore sa devina admin in firma A Srl (avind un mandat scris si limitat in mod expres)

poate cineva cu experienta in fraude ma poate ajuta cu vreo idee sau macar sa-mi spuna unde este punctul slab al schemei respective ca apoi gasesc eu o cale legala. daca schema este buna, poate ma apuc si eu de treaba sa ma imbogatesc :hmmmt:

Link to comment
  • Moderator

După ce clienții au primit aceea notificare, plata au făcut-o către offshore direct? Sunt ceva documente care să ateste aceste plăți?

Dacă cu documentele contabile A Srl-ul stă impecabil, rezultă din acestea că sumele de bani plătite de clienți s-au întors în țară (acel procent de 90%) ?

Link to comment

După ce clienții au primit aceea notificare, plata au făcut-o către offshore direct? Sunt ceva documente care să ateste aceste plăți?

Dacă cu documentele contabile A Srl-ul stă impecabil, rezultă din acestea că sumele de bani plătite de clienți s-au întors în țară (acel procent de 90%) ?

sumele sunt platite in contul offshore, au OP respective deci din punctul lor de vedere plata este valabila si se pot descarca cu ea.

Sumele de bani pe care A Srl trebuie sa le primeasca de la cesionar (cei 90%) nu le va primi niciodata, ptr ca asta este si scopul schemei respective. A Srl ca si debitor nu va avea bani in cont, va acumula datoriile respective (creditori, impozit profit, TVA) si va urma sa fie lichidata prin faliment. iar banii primiti de la clientii sai (inclusvi sumele ce ar fi fost datorate statului ca si TVA) ramin in contul offshore si va bucura ochii adevaratului proprietar spre paguba creditorilor din Romania.

Problema este ca neachitarea sumelor primite de offshore in baza cesiunii este un litigiu comercial, deci supus procedurii civile si jurisdictiei prevazute in contractul de cesiune. sa te judeci cu un offshore - ca si creditor al firmei A Srl si mergind pe o actiune oblica sau chiar pauliana - la o instanta competenta straina (asa cum este precizata in contract) este un demers inutil si prostesc.

am senzatia ca omul a gasit o solutie la problema evaziunii si tepuirii legale a creditorilor - pastreaza banii si nu ai ce sa-i faci nici macar penal, daramite comercial.

Link to comment
  • Moderator

Dacă se poate dovedi că aceasta a fost intenția încă de la început, eu zic că ar merge o înșelăciune, mai ales dacă se poate proba că banii se întorc la cineva din A Srl.

Sumele sunt mari? O spălare ar putea fi luată în calcul?

Link to comment

strict pe art.215 nu prea merge inselaciunea in contracte. in plus, este greu de dovedit intentia de la monetul semnarii sau cea din cursul executarii contractelor.

sumele nu sunt f mari insa asta este si ideea - multe si marunte. Spalarea de bani este o infractiune "accesorie" unor infractiuni care au drept rezultat obtinerea unor sume de bani ilicite si reinserarea lor in circuitul economic insa daca nu ma pot agata de existenta unei infractiuni principale nu va merge cu spalarea de bani.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.