Jump to content
POLITISTI.ro

Prioritate la viraj dreapta, intersectie cu linie tramvai


gbauto

Recommended Posts

Pe un drum cu 2 benzi de circulatie destinate autovehiculelor si linie tramvai la axul drumului, intr-o intersectie semaforizata, cu cu rosu pentru inainte si verde intermitent pentru dreapta, un autoturism incadrat pe banda 1 si tramvaiul urmeaza sa faca viraj la dreapta. Pe artera din dreapta, exista o singura banda pe sens, pe care circula atat autovehiculele cat si tramvaiul.

La intrarea in intersectie, autoturismul incetineste pentru un pieton care traversa pe artera din dreapta, tramvaiul loveste autoturismul, cu primul boghiu, in anvelopa rotii din fata stanga .

Cine avea prioritate?

post-5185-0-07815700-1329681395_thumb.jp

post-5185-0-40473400-1329682317_thumb.jp

Edited by gbauto
Link to comment

Autoturismul a redus viteza. Ningea abundent, si pe trecerea de pietoni a arterei din dreapta trecea o persoana.

In link-ul

este redata exact locatia, in alta perioada si dupa cum se observa semaforul in acest caz are verde si pentru mersul inainte.
  • Upvote 1
Link to comment

ROUG 195/2002-republicata

Art. 103

Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axul drumului, conducatorii de vehicule pot folosi aceasta banda, cu obligatia sa lase libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

iar

Art.107/alin.3

Daca in intersectie circula si tramvaie, iar spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua sau mai multe randuri, toti conducatorii de vehicule, indiferent de directia de deplasare, vor circula pe un singur rand, lasand liber traseul tramvaiului.

In intersectiile dirijate prin indicatoare de prioritate , tramvaiele la schimbarea directiei spre dreapta au prioritate fata de vehiculele care circula pe directia inainte.

Şi ar mai fi ....

Art. 59

(1) In intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine. Acestea pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.

post-335-0-28443800-1329723457_thumb.jpg

Edited by Dan
Link to comment

DAN:

Va multumesc pentru raspuns. Va rog sa retinem insa ca prevederile art 103, din capitolul V Reguli de circulatie, sectiunea 2 a regulamentului, privitoare la "Utilizarea partii carosabile" se citesc in corelare cu celelalte articole ale acestei sectiuni. Astfel fiind, art. 103 (pe care-l reproduceti) il citim in coroborare cu art. 101 "Când drumul are două sau mai multe benzi pe sensul de mers, vehiculele se conduc pe banda situată lângă acostament sau bordură. Celelalte benzi pot fi folosite succesiv, de la dreapta spre stânga, dacă banda de circulaţie utilizată este ocupată, cu obligaţia de a reveni pe banda din dreapta atunci când acest lucru este posibil.".

Constatam astfel ca atunci cand de pe banda 2 ai trecut pe banda din stanga (linia tramvaiului) poti rula pa acea linie dar daca se aproppie tramvaiul esti obligat sa eliberezi banda. Retinem insa ca prevederile acestui articol se refera la mersul inainte si nu la situatia descrisa, cand in intersectia ajunge autovehiculul, apoi tramvaiul si amandoi fac viraj la dreapta, unde vor folosi o singura banda.

Prevederile art Art.107/alin.3, cuprins in sectiunea 3 paragraful § 1. Poziţii în timpul mersului şi circulaţia pe benzi, se refera de asemenea la o alta situatie decat cea descrisa. Aliniatul indicat de Dvs se refera la cazul in care "spaţiul dintre şina din dreapta şi trotuar nu permite circulaţia pe două sau mai multe rânduri". Este deci explicit aratat ca de la sina din dreapta pana la trotuar mai exista o banda pe care "vor circula pe un singur rand" toti conducatorii de vehicule, pe un singur rand, " lăsând liber traseul tramvaiului" care este in stanga lor.

Va rog sa retinem ca in acea intersectie, tramvaiul traverseaza de pe banda a 3-a (linia lui) peste banda a 2-a si loveste un autovehicul aflat in banda 1.

Nici prioritatea aratata in ultima fraza nu este aplicabil. Expunerea Dvs priveste un autovehicul de pe banda 1 care se deplaseaza inainte, ori in cazul nostru acesta efectueaza viraj dreapta.

Cu multumirile pentru efort,

Va salutam si asteptam si de la Dvs o alta opinie.

Link to comment

MARIUS:

Expunerea Dvs priveste un autovehicul de pe banda 1 care se deplaseaza inainte, ori in cazul nostru acesta efectueaza viraj dreapta.

In orice situatie, judecatorul retine intai incadrarea legala a faptei. In absenta unei astfel de posibiltati, solutia care se va da (si care va ramane definitiva la Inalta Curte sau mai inainte chiar), trebuie sa reglementeze sensul in care se vor interpreta pentru viitor prevederile actului normativ care reglementeaza cauza supusa judecatii.

Imprejurarea ca in chestionare s-ar admite prioritatea aratata de Dvs (desi autoturismul din chestionar merge inainte nu la dreapta), nu modifica textul OUG si a Regulamentului. Poate insa sa constituie baza de plecare pentru admisibilitate daca exista suficient temei legal si justificare in realitate.

Din link-ul aratat puteti observa ca tramvaiul aflat pe banda a 3-a, semnalizeaza intentia de viraj dreapta si toate autovehiculele din dreptul si din spatele lui (care sunt in situatia de a vedea semnalizarea acestuia) ii acorda prioritate. Totusi, trebuie sa retinem ca tramvaiul a lasat sa treaca autovehiculele ca chiar fiind in dreptul lui nu mai aveau posibilitatea de oprire in siguranta (a se vedea Regulamentul, art. 122 si OUG art. 6 alin 1- definirea prioritatii).

Personal apreciez ca, pe situatia expusa, intre cele doua vehicule care urmau sa efectueze viraj dreapta, prioritatea trebuia acordata autovehicolului din dreapta.

Edited by gbauto
Link to comment
  • Moderator

Deci tu vrei să ne spui că deși legea prevede clar că în intersectiile dirijate prin indicatoare de prioritate, tramvaiele la schimbarea directiei spre dreapta au prioritate fata de vehiculele care circula pe directia inainte. Tramvaiul pierde prioritatea dacă mașina intenționează să vireze spre dreapta și nu să circule pe direcția înainte, exact cum spune textul de lege. Corect?

Link to comment

Avand in vedere cele aratate in datele initiale, in care sunt indicate pozitiile si dinamica celor doua vehicule precum si indicatiile semaforului, raportat la textul legii, da, apreciez ca tramvaiul nu are prioritate.

Si in mod practic, la semaforul avand culoarea rosie pentru sensul de mers inainte, si verde intermitent pentru viraj dreapta, asa cum se poate observa in una din imagini, autovehiculul inscris in viraj nu mai are in raza sa de vizibilitate pozitia tramvaiului. In clipa in care acesta incetineste pentru prioritatea pietonului aflat pe trecerea de pe artera din dreapta, va fi acrosat in anvelopa fata stanga, roata fiind virata dreapta.

In acelasi timp, vatmanul are in permanenta in raza sa de vizibilitate pozitiile vehiculelor aflate in fata sa si in fata dreapta (fapt ce se poate observa la derularea incetinita sau fragmentata a inregistrarii video).

In opinia mea, acolo unde legea nu prevede expres, interpretarea textului legii nu poate fi facuta impotriva firii.

Edited by gbauto
Link to comment
  • Moderator

Esti ruda cu Mircea Lucescu? :ner:

Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axa drumului, conducatorii de vehicule pot folosi aceasta banda, cu obligatia sa lase libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Link to comment
  • Moderator

Eu nu aș aprecia deloc așa. Legiuitorul a făcut referire numai la mașinile ce circulă pe direcția înainte, tocmai pentru că în mod normal (pentru că aici, în cazul tramvaiului este vorba despre o excepție) vehiculele ce circulă pe direcția înainte au prioritate, față de cele care schimbă direcția de mers. Deci nu mai era nevoie să menționeze celelalte situații și doar a făcut referire la cea care modifică regulile ce se aplică în mod normal la toate vehiculele. Prin aceea prevedere s-a urmărit să se sublinieze faptul că tramvaiul deși schimbă direcția de mers, are totuși prioritate.

Deci cu atât mai mult, când o mașină efectuează viraj spre dreapta, ieșind de pe drumul cu prioritate, are obligația să acorde prioritate celorlalte vehicule care au prioritate, categorie în care intră și tramvaiul. Iar acest lucru este menționat încă o dată și în cazul reglementării circulației pe baza lămpilor intermitente de culoare verde pentru virajul la dreapta.

  • Upvote 1
Link to comment
  • Member

Art. 58. - (1) din OUG 195/2002 (In intersectiile cu circulatie nedirijata conducatorul de vehicul este obligat sa acorde prioritate de trecere vehiculelor care circula pe sine). Vehiculele care circula pe sine isi pierd prioritatea de trecere cand efectueaza virajul spre stanga sau cand semnalizarea rutiera din acea zona stabileste o alta regula de circulatie.

Din imaginile postate de tine se vede clar ca situtia este asemanatoare cu cea prezentata de colegul Marius,si dupa cum am subliniat si anterior pasajul din articol,este specificat clar ca daca tramvaiul nu efectueaza viraj stanga,sau daca nu sunt alte indicatoare care stabileste o alta regula de circulatie,acesta are prioritate,deci conducatorul auto este de vina.

Edited by cipri83
  • Upvote 1
Link to comment

dar daca cel cu masina statea la trecerea de pietoni sa treaca pietonii,din cate se vede in filmare,e posibil sa fi stat pe linia de tramvai si ala a intrat direct in el ? Ma gandesc de acolo intrebarea lui Marius daca a incetinit la trecere,sau statea.

Desi la cum se vede in poza 2, daca asa era zapada si masina a fost lovita in roata stanga fata, aia inseamna ca masina era la ceva distanta mai mare de trecerea de pietoni,adica exact atunci facuse dreapta,ca altfel il pocnea in spate.

Link to comment

Parerea mea este ca a vrut sa forteze trecerea crezand ca are timp sa se bage pana trece tramvaiul insa observand pietonii pe trecere a franat insa a fost prea tarziu de aceea l-a lovit in roata stanga fata :emo-yessir:

Link to comment

CATALIN:

O intrebare personala. Unde exista textul indicat de Dvs?

Daca asa ar fi textul, care crezi ca sunt ratiunile pentru care legiuitorul a prevazut ca tramvaiul are prioritate numai fata de vehiculele care circula pe directia inainte ?

Eu ma intreb:

sunt oare aplicabile prevederile art 59 alin 3 din OUG 195/2002?

Art.59. - (3) În intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare de prioritate, regula prioritatii de dreapta se respecta numai în cazul în care doua vehicule urmeaza sa se întâlneasca, fiecare intrând în intersectie de pe un drum semnalizat cu un indicator având aceeasi semnificatie de prioritate sau de pierdere a prioritatii

CIPRI83:

Textul reprodus din art 59 se refera la intersectii nedirijate. Textul subliniat se refera la viraj stanga.

Pathfinder:

In zona respectiva este montata o camera de supraveghere care va contrazice parerea. In realitate, in intersectia a ajuns intai autovehiculul si apoi tramvaiul.

CristiXP :

Repet: in intersectia in care era verde intermitent, pe timp de ninsoare abundenta, conducatorul care efectua viraj dreapta, angajat in intersectie, a incetinit .....

Iata cateva texte care-l obligau la aceasta:

Art. 122. – Se interzice conducătorilor de vehicule să reducă brusc viteza ori să efectueze o oprire neaşteptată, fără motiv întemeiat.

Art. 123. – Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h, înlocalităţi, sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:

a)......

f) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;

j) la schimbarea direcţiei de mers prin viraje;

k) când vizibilitatea este sub 100 de m în condiţii de ceaţă, ploi torenţiale, ninsori abundente

Accidentul are loc in coltul intersectiei.

Edited by gbauto
Link to comment
  • Member

Nu gbauto articolul face referire la faptul ca tramvaiul isi pierde prioritea doar daca efectueza virjaj stanga sau daca sunt alte indicatore de reglementare asta inseamna ca daca face dreapta are prioritate.Depinde de noi cum interpretam aceasta ultima parte a articolului!

  • Upvote 1
Link to comment

MARIUS:

E BUNA !! Numai ca el era cu viraj stanga si vota cu rusii. :good:

Cipri83:

Asa cum am spus, art 59 (1) se refera la intersectii nedirijate, ori aici avem semafor in functiune.

Edited by gbauto
Link to comment
  • Moderator

Întrebare personală!? :blink: Tocmai ce ți-am explicat de ce cred că nu e nevoie ca legiuitorul să prevadă absolut toate situațiile posibile ce ar putea să apară și de aceea face referire numai la excepții.

Eu nu am indicat niciun text, acel post îmi aparține în totalitate. Nu folosesc metoda copy/paste pentru a-mi exprima părerile.

Conform raționamentului tău, chiar și o mașină ce ar urma să efectueze viraj spre stânga are prioritate, pentru că legiuitorul nu a menționat expres în actul normativ faptul că tramvaiul are prioritate, deoarece numai dacă mașina ar circula pe direcția înainte, tramvaiul are prioritate, este?

Link to comment
  • Moderator

Remarc ca omul e foarte perseverent in a sustine nevinovatia conducatorului auto si asta pentru ca cel mai probabil este implicat in cauza si analizeaza subiectiv situatia.

Conducatorul auto avea obligatia sa lase libera calea tramvaiului la apropierea acestuia.

Prevederile ce confera vehiculelor pe sine prioritate in deplasare sunt introduse de legiuitor tocmai din considerentul ca acesta nu are posibilitatea sa schimbe banda de circulatie ori sa vireze dupa bunul plac, el se deplaseaza doar pe sine si nu poate ocoli niciun obstacol aparut in fata sa.

Aceste aspecte ii scapa voit si incearca sa se agate de diferite interpretari ale textului, similare cu opiniile lui "Il Luce".

Link to comment

gbauto din speţa prezentată de tine rezultă că atât tramvaiul cât şi autoturismul efectuau viraj dreapta. Atunci analizând chiar şi dinamica tamponării rezultă că autoturismul nu avea de ce să se afle pe şina de tramvai, aşa cum rezultă clar din disp. art.103, adică mai pe româneşte autoturismul nu avea ce să caute pe şina tramvai, pentru că acesta ar fi trebuit să lase cale liberă la apropierea tramvaiului. Deci, concluzionând autoturismul nu s-ar fi tamponat cu tramvaiul dacă i-ar fi lăsat calea liberă. Nu îţi înţeleg nelămurirea.

Link to comment

CATALIN:

Apreciez postarea de la 11:50.

Imi cer iertare daca din deformare am efectuat copy/paste. Gandul mi-a fost la cei care sunt neprofesionisti (ca mine) si care nu vor fi obligati sa citeasca in alta parte textul comentat.

V-as ruga ca, pe cazul expus, sa va exprimati opinia privind aplicabilitatea art 59 alin 3.

Multumesc.

MARIUS:

Procesul verbal este intocmit cu aplicarea art. 99, alin 1 pct 10, si a art. 101 alin 1 pct 16 raportat la art. 103 din regulament.

Cred ca am spus tot.

Edited by gbauto
Link to comment
  • Moderator

art. 99 alin. 1, pct. 10. din OUG 195/2002R - nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda;

art. 101 alin. 1, pct. 16. din OUG 195/2002R - nerespectarea regulilor privind circulatia pe benzi;

art. 103 din HG 1391/2006 - Pe drumul public cu cel mult doua benzi pe sens si cu o a treia banda pe care este amplasata linia tramvaiului langa axa drumului, conducatorii de vehicule pot folosi aceasta banda, cu obligatia sa lase libera calea tramvaiului, la apropierea acestuia.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. By using this site, you agree to our Terms of Use and Privacy Policy.